Politisk indgreb efter års smøleri: »Urimeligt at forbrugere selv skal sikre IoT-enheder«
Fjernsyn, legetøj og højtalere. Mange forbrugerprodukter er i dag koblet på internettet, men med elendig sikkerhed i form af faste kodeord og manglende softwarepatches.
Nu vil den engelske minister for digitalisering, kultur, medier og sport, Margot James, have mere sikre Internet of Things-enheder ved hjælp af et nyt sikkerhedskodeks, der er udviklet i samarbejde med producenter og forhandlere.
»Vi vil have at alle skal have gavn af det store potentiale, der er i internetforbundne enheder. Det er vigtigt, at de er sikre og har en positiv indflydelse på folks liv. Vi har arbejdet sammen med industrien for at udvikle et strengt nyt sæt regler, så stærk sikkerhed bliver indbygget i hverdagsteknologien fra det øjeblik det bliver udviklet,« siger Margot James, minister for det digitalisering, kultur, medier og sport i en pressemeddelelse.
Det nye sikkerhedskodeks er en del af den større rapport "Secure by Design", der anbefaler et skift i sikkerhedsforståelsen.
»Rapporten anbefaler et fundamentalt skift i tilgang. Det skal ikke længere være forbrugerne, der selv skal sikre deres enheder, men i stedet skal der være indbygget en stærk sikkerhed allerede fra designfasen i Internet of Things-produkter til forbrugere,« står der i rapporten.
Indgrebet kommer efter mange år, hvor der til stadighed har været sager om elendig IoT-sikkerhed:
Eksempelvis en sag hvor to millioner stemmeoptagelser sendt mellem børn og forældre gennem et IoT-tøjdyr blev lækket, eller om internetopkoblede biler der ikke bliver opdateret, eller kinesiske harddiskoptagere og internet-opkoblede kameraer, der inficeres med malware ender med at indgå i et botnet.
Unikke kodeord
Det nye britiske sikkerhedskodeks består af en række praktiske anbefalinger til udviklere og producenter.
Blandt andet skal alle kodeord være unikke, der skal være en sårbarhedspolitik, så sikkerhedshændelser kan indberettes hurtigt, og softwareopdateringer skal ske automatisk og hurtigt, ligesom sensitive data skal sendes krypteres.
Det nye sikkerhedskodeks er netop sendt i høring, men i følge The Register er det fortsat uklart, om det nye sikkerhedskodeks vil få nogen lovgivningsmæssige konsekvenser, eller om det blot er et frivilligt kodeks.
Den engelske regering skriver selv, at de på sigt kan integrere sikkerhedskodekset i lovgivningen. Initiativet er en del af regeringens fem-årige nationale cybersikkerhedsstrategi, der skal gøre Storbritannien til det mest sikre land at leve og lave forretning i.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.