Politisk flertal for at slække logningskrav - måske

Flere partier ønsker at slække på overvågningen af danskernes telefon- og internetbrug. SF's holdning bliver tungen på vægtskålen.

På Christiansborg varmer man op til den længe ventede revision af logningsbekendtgørelsen fra 2007. De omdiskuterede regler, der pålægger teleselskaber og internetudbydere at gemme massive mængder data om brugernes trafik, står muligvis over for en gedigen oprydning.

I hvert fald, hvis man skal tro på udmeldinger fra retsordførere fra Venstre, Liberal Alliance, de Radikale og Enhedslisten. De mener, at Danmark har overfortolket EU’s direktiver om digital overvågning, og bør slække på reglerne. Det skriver Politiken.

Læs også: Dokumentation: Derfor er 5 års tele-logfiler ubrugelige for politiet

Dermed mangler bare 6 mandater i regnestykket, før de magiske 90 er nået, og her kan SF’s stemmer komme til at spille en afgørende rolle. Retsordfører hos SF og formand for Retsudvalget Karina Lorentzen Dehnhardt er da heller ikke afvisende over for en indskrænkning af den omfattende logning, men vil udskyde sin beslutning, til hun ser EU’s nye direktiv, skriver Politiken.

I år skulle nemlig have været året, hvor revisionen blev gennemført, men Justitsministeriet har ifølge Politiken meldt ud, at man afventer EU’s kommende direktiv på området. Præcis hvornår revisionen så vil gå i gang, er fortsat uvist.

Læs også: Eks-telechef: Stop nu nytteløs sessionslogning

Læs også: Alternativt flertal smuldrer: Ubrugelig sessionslogning fortsætter

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Mogens Ritsholm

Jo. Det havde jeg faktisk overset. Men hvorfor markerede de sig så ikke, da sagen var oppe med lovforslaget om udskydelsen i foråret.

Dengang stod regeringen sammen bag Bødskov, mens enhedsliste, LA, V og DF ønskede en revision nu. Men DF sprang i målet.

Læg mærke til, at de stadig vil udskyde deres stillingtagen indtil EU's revision er klar. Og det bliver den jo aldrig.

Så sandheden er nok, at både SF og RV står fast ved regeringens politik, og der sker intet fra deres side før næste revisionsfrist i foråret 2015.

Det er en forunderlig sag.

Vi går i Dk langt ud over diriktivet til ingen verdens nytte.

Men vi udskyder en "normalisering" med henvisning til et fremtidigt revideret direktiv, der med garanti ikke vil indeholde sessionslogning.

 • 1
 • 0
#4 Erik Cederstrand

Den nuværende sessionslogning har været med til at opklare tre sager på fem år (http://www.information.dk/450538), til en pris på 250-500 mio kr ialt (http://www.version2.dk/artikel/tidligere-telechef-stop-nu-den-nytteloese...), altså 80-175 mio kr pr. sag. Det er også en slags penge.

Nu skal der skæres ned i logningen. Det bidrager næppe til at opklare flere sager, men bortset fra lagerpladsen er det nok begrænset, hvor meget teleselskaberne kan spare på en neddroslet sessionslogning. Se nu at få skrottet den sessionslogning helt.

 • 0
 • 0
#5 Mogens Ritsholm

Den nuværende sessionslogning har været med til at opklare tre sager på fem år

Der var faktisk kun 1 sag om misbrug af netbank, hvor sessionslogning havde spillet en rolle.

De to øvrige sager i JMINs redegørelse brugte i virkeligheden ikke sessionslogning, og politiet ville have haft de udnyttede data, selv om der ikke havde været krav om sessionslogning.

Det er erkendt i retsudvalget.

 • 2
 • 0
#6 Andreas Bach Aaen

Det er på den anden side af pinligt, at politikerne udskyder revision af logningsbekendgørelsen. Det lugter af at politikerne finder området for uinteressant/for svært/giftigt politisk så det bedste vil være ikke at tage stiling og blot overlade det til embedsmændene.

Her lugter det så til gengæld af at alle vores metadata opsamles for at vi i bevidst skødesløshed kan lade NSA opsnappe dem og få lidt krummer i returkommision. Det er jo netop erkendt at de danske myndigheder ikke selv har noget at bruge disse metadata til.

 • 0
 • 0
#7 Mogens Ritsholm

Her lugter det så til gengæld af at alle vores metadata opsamles for at vi i bevidst skødesløshed kan lade NSA opsnappe dem og få lidt krummer i returkommision

Næppe sandsynligt, da logningsdata ligger hos udbyderne, som der er mange af. De udleveres kun for mistænkte efter konkret dommerkendelse.

Så myndighederne har slet ikke tilgang til de samlede data.

Hvis logningsdatabaser blev krævet udleveret efter en specialhjemmel uden om retsplejeloven, vil det være meget svært at skjule med så mange involverede.

Hvis Danmark skal have noget at "bytte" med for metadata, må de enten levere analyse- og computerkraft eller selv opsamle metadata fra søkabelsystemer eller andre internationale anlæg i Danmark. De er ikke underkastet dansk lov - heller ikke i den danske ende af anlæggene. Sådan tolker flere andre lande deres helt tilsvarende nationale love om telehemmelighed.

Men om man gør det, ved jeg ikke.

 • 1
 • 0
#8 Jesper Lund

Næppe sandsynligt, da logningsdata ligger hos udbyderne, som der er mange af. De udleveres kun for mistænkte efter konkret dommerkendelse.

Men oplysninger svarende til sessionslogningen kan indsamles af FRA, BND, GCHQ, NSA m.fl. i en hvilken som helst switch eller tapning af fiberoptisk kabel mellem src/dest endepunkterne.

Hvis Danmark skal have noget at "bytte" med for metadata, må de enten levere analyse- og computerkraft eller selv opsamle metadata fra søkabelsystemer eller andre internationale anlæg i Danmark. De er ikke underkastet dansk lov - heller ikke i den danske ende af anlæggene. Sådan tolker flere andre lande deres helt tilsvarende nationale love om telehemmelighed.

Hvis vi antager at efterretningstjenesterne overvåger udlændinge, og dernæst bytter oplysninger med hinanden så de også kommer til at overvåge egne borgere (det sidste er spekulation), er det et godt spørgsmål hvad Danmark reelt har at bytte med i forhold til eksempelvis NSA?

En meget stor del af den danske internettrafik har et udenlandsk element. For det første har danskerne omfavnet amerikanske gratis tjenester som Gmail, Facebook og Twitter. For det andet er selv rent danske hjemmesider som dr.dk (og version2.dk) inficeret med diverse social-media elementer fra udlandet. Fordi DR lader Facebook overvåge hvad vi læser på dr.dk, kan NSA også overvåge det. Helt clean ren dansk internet trafik findes nærmest ikke (jo, besøg itpol.dk, der er intet spyware).

Det betyder at PET/FE potentielt kan få en masse oplysninger om danskernes internettrafik fra NSA, men vi kan ikke give så meget retur i "Nine Eyes" samarbejdet.

En gang i mellem vil NSA måske mange et personnavn bag et mobilnummer eller en IP adresse, og det vil PET kunne fremskaffe. Men hvad ellers?

 • 1
 • 0
#9 Mogens Ritsholm

En gang i mellem vil NSA måske mange et personnavn bag et mobilnummer eller en IP adresse, og det vil PET kunne fremskaffe. Men hvad ellers?

Hvad kan Danmark byde ind med?

Det er nemlig det rigtigt gode spørgsmål.

Senest har FRA i Sverige på en pressekonference i går tilkendegivet, at de udveksler "rådata" med flere andre landes tjenester, men ikke uden at få noget til gengæld.

http://klamberg.blogspot.dk/

Og FRAs tidligere chef siger, at der er stigende udveksling af overvågningsdata med andre lande.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/hundratals-miljoner-till-forsvarets-sig...

Der er åbenbart både en oprustning af aflytning og stigende udveksling af data igang.

Og Danmark er med i det gode selskab. Men hvordan?

For vi kan da ikke bare sidde på bænken og modtage - eller kan vi?

Måske er vi den tilbageværende satellitlytter.

For god ordens skyld har jeg egentlig ikke noget imod, at signalovervågning bruges som et nødvendigt middel til at imødegå store risici for samfundet.

Men det er helt uacceptabelt at det sker helt uden for vores egen kontrol eller i det mindste forsøg på at sikre, at vore samarbejdpartnere ikke kun varetager deres nationale interesser.

For hvordan kan vi samarbejde med nogen, der som udgangspunkt betragter os som "fremmede".

Dogmet om at oplysninger om de grundlæggende principper bag overvågningen vil spolere dens formål er en lodret løgn.

 • 0
 • 0
#10 Mogens Ritsholm

Hvis vi antager at efterretningstjenesterne overvåger udlændinge, og dernæst bytter oplysninger med hinanden så de også kommer til at overvåge egne borgere (det sidste er spekulation),

Jesper.

Bemærk, at Sverige har en FRA-lovgivning, der forpligter dem til at slette oplysninger om ren svensk kommunikation - også når de modtager metadata fra tjenester i andre lande.

Det nævnes i det pressemøde, som jeg henviste til.

Hvad siger dansk lovgivning?

Så vidt jeg kan se er det helt ureguleret i Danmark. For vi har slet ikke beskæftiget os med området - dvs aflytning uden for danske retsregler.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere