Politisk flertal i München tager endnu et skridt væk fra Linux

En politisk koalition i München er blevet enige om at lave en plan for et skifte fra Linux til Windows.

München er rykket endnu et skridt nærmere at smide Linux på byporten. I går, onsdag, vedtog et politisk flertal bestående af de to partier SPD og CSU under et morgenmøde således, at der skal laves et udkast til en plan, der har til formål at skifte bystyrets desktop-installationer væk fra Linux over til Windows.

Det oplyser ZDNet.

Nogen vil vide, at München gennem årene er blevet fremhævet som et eksempel på, at Linux godt kan bruges i stedet for Windows på desktoppen. Men LiMux, som den lokale distribution kaldes, lader altså til at være på vej ud af byen.

I denne uge kom det frem, at en personale- og administrations-komite under bystyret havde anbefalet at skifte væk fra Linux-distributionen. I forbindelse med anbefalingen blev der blandt andet henvist til manglende kompatibilitet med SAP.

Og nu har SPD og CSU med gårsdagens beslutning altså taget endnu et skridt væk fra open source-styresystemet og i retning af Windows.

Foreløbigt er drejer vedtagelsen sig dog blot om, at der skal laves et udkast til en plan for at skifte til Windows. Planen skal blandt andet indeholde prisestimater forbundet med skiftet. Når planen ligger klar, skal der stemmes endeligt om it-udskiftningen.

En talsperson for borgmester Dieter Reiter (SPD) siger i den forbindelse, at »byrådet har ikke endeligt vedtaget at skifte til Windows,« oplyser ZDNet.

Der er lagt op til at skiftet at styresystem skal være gennemført ved udgangen af 2020.

»Ansatte er ikke tilfredse«

Münchens borgmester Dieter Reiter sagde ifølge ZDNet onsdag, at »ansatte er ikke tilfredse med vores it.«

Han refererede i den forbindelse til en rapport, som bystyret har bestilt fra konsulentfirmaet Accenture. Rapporten indeholder i en meningsmåling, som skulle vise, at mere end halvdelen af de adspurgte medarbejdere er it-utilfredse.

Ifølge ZDNet peger Accenture-rapporten dog ikke på LiMux som hovedårsagen til medarbejdernes it-lede. Byrådsmedlem Florian Roth fra de Grønne har ifølge mediet pointeret under onsdagens debat, at den lokale organisering af it-strukturen er årsagen.

»68,6 procent siger, at der er fuldstændigt tilfredse med softwaren,« anførte Roth ifølge ZDNet under onsdagens debat.

Mediet har desuden været i kontakt med Peter Ganten, som er bestyrelsesmedlem for Open Source Business Alliance.

Han fortæller, at it-problemerne i München går tilbage til 2003, hvor bystyret besluttede at skifte til Linux.

Samtidigt med denne beslutning, blev det nemlig også besluttet, at it-support-strukturen skulle centraliseres. Og det betød et farvel til det daværende setup, hvor hver enkelt afdeling havde egen it-afdeling.

»Denne centralisering var ikke rigtigt udført på en ligefrem måde, men på en meget kompliceret måde,« siger Gaten til ZDNet og fortsætter:

»De introducerede ikke en centraliseret it-afdeling (eng. it-services), men tre, med forskellige opgaver. Efter hvad jeg har hørt, så var det til tider meget kompliceret at træffe beslutninger, og få tingene til at bevæge sig fremad.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erik Trolle

Vi lever i verden hvor penge råder og alt kan købes for penge, selv meget høje embeder. Intet kan undre mig mere.

Jeg kan jo kun vurdere ud fra den verden jeg har levet i siden 2005, hvor jeg lagde MS og Apple på hylden, ikke forstået at jeg ikke har arbejdet med det, men det har været når jeg har hjulpet andre. Men min personlige verden har jeg ikke på noget tidspunkt manglet noget ved at bruge Linux og gør det stadigvæk ikke. På nogen måder syntes jeg det er lettere at leve under noget som ikke skal beskytte deres intellektuelle værdier mod tyveri/pirateri. Sådan har jeg det stadigvæk.

Jeg er på ingen måde religiøs og folk må have den religion der passer dem, men mit liv er lettere ved ikke at være rettroende, så hvorfor gøre livet sværer end nødvendigt.

 • 9
 • 1
#2 Heino Svendsen

Men min personlige verden har jeg ikke på noget tidspunkt manglet noget ved at bruge Linux og gør det stadigvæk ikke

Der mangler noget : Muligheden for at få MS ( evt. vendor ) betalte rejser etc. Når man begynder at få friheden til at vælge mellem "gratis" software, så kan man jo ikke få masser af $ for at holde sig til ét system.

Personligt bruger jeg også Linux til både udvikling og servere, men jeg må erkende, at jeg arbejder med Micro$oft til dagligt. Hey, jeg indrømmer det : Jeg er hverken idealist, religiøs men til fals for ussel mammon.

 • 7
 • 1
#3 Heino Svendsen

Samtidigt med denne beslutning, blev det nemlig også besluttet, at it-support-strukturen skulle centraliseres. Og det betød et farvel til det daværende setup, hvor hver enkelt afdeling havde egen it-afdeling.

»Denne centralisering var ikke rigtigt udført på en ligefrem måde, men på en meget kompliceret måde,«

»De introducerede ikke en centraliseret it-afdeling (eng. it-services), men tre, med forskellige opgaver. Efter hvad jeg har hørt, så var det til tider meget kompliceret at træffe beslutninger, og få tingene til at bevæge sig fremad.«

Så, de vil skifte fra Linux tilbage til Windows, fordi man nedlagde IT-afdelingerne og oprettede 3 nye? Skal man være politiker for at fatte dén logik?

Eller er det Accenture ( M$ partner ), som har konkluderet på oplevelserne?

Synes, at opfordringen til at skifte tilbage lyder som om, den er baseret på for løst et grundlag... Men hey, ingen kvaler, borgerne betaler...

 • 8
 • 0
#4 Erik Trolle

Så, de vil skifte fra Linux tilbage til Windows, fordi man nedlagde IT-afdelingerne og oprettede 3 nye? Skal man være politiker for at fatte dén logik?

Som Dorte Toft engang fortalte mig, at det er ikke altid de bedste som vinder, men det er dem med det største marketings budget :)

Fred med det, jeg har det godt der hvor jeg er. Og for mit vedkommende har det ikke noget med mammon at gøre, for de fleste af de maskiner jeg har købt har haft windows installeret. Men jeg kan godt lide at min maskine altid er opdateret med sidste OS version.

 • 4
 • 0
#5 Leif Lodahl

Erklæring fra The Document Foundation om den kommende drøftelse i Münchens byråd om at gå tilbage til Windows og Microsoft Office

Af Italo Vignoli, 14. februar 2017, oversat til dansk af Jesper Hertel.

The Document Foundation er en uafhængig, velgørende enhed og hjemsted for LibreOffice. Vi har fulgt udviklingen i München med store bekymringer og vil gerne udtrykke vores skuffelse over at se, at et mindretal af politikerne tilsyneladende ignorerer de ekspertråd, som de har søgt.

Rygter om at München kommune vil gå tilbage til Microsoft Windows og Microsoft Office er blevet lækket regelmæssigt siden valget af borgmester Dieter Reiter, som blev beskrevet som en "Microsoft-fan", da han blev interviewet af bladet Stadtbild i 2014.

Borgmester Dieter Reiter bad Accenture, en Microsoft-partner, om at udarbejde en rapport om situationen vedrørende München kommunes it-infrastruktur, hvilket resulterede i et 450-siders dokument, hvor de vigtigste spørgsmål blev identificeret som organisatoriske og ikke relateret til open source-styresystemer og -applikationer.

I en tid med åbne data og gennemsigtighed i den politiske beslutningsproces er vi glade for, at rapporten nu er gjort tilgængelig for offentligheden (https://www.ris-muenchen.de/RII/RII/DOK/SITZUNGSVORLAGE/4277724.pdf).

Ifølge rapporten havde kun en mindre del af brugerne (mellem 18 % og 28 %, baseret på forskellige applikationer) alvorlige softwareproblemer, som ville kunne løses ved at migrere disse brugere til Windows og Microsoft Office. Faktisk angav 15 % af brugerne alvorlige problemer vedrørende Microsoft Office.

I virkeligheden foreslår Accenture-rapporten en afkobling mellem operativsystem og applikationer for at reducere afhængigheder på klientniveau. For at sikre dette bør både Windows og LiMux udrulles i en grundlæggende konfiguration, som omfatter både operativsystemer og applikationer, såsom LibreOffice, kalender og e-mail, som kræves af alle enheder og selvstændige tjenesteydere. Den grundlæggende konfiguration bør udvides afhængigt af applikationen.

På trods af anbefalingerne vil byrådet i München onsdag den 15. februar drøfte et forslag – indgivet af et mindretal af byens rådmænd – om at installere Windows 10 og Microsoft Office 2016 på alle arbejdsstationer i 2020. Dette vil koste skatteyderne knap 90 millioner euro over de næste seks år, hvilket er en 35 % forværring i forhold til de 66 millioner euro i Accentures forslag.

Hertil kommer, ifølge skøn fra byrådsmedlemmer fra det grønne parti Die Grünen, at yderligere 15 millioner euro vil skulle bruges til at erstatte eller opgradere pc'er, som fungerer perfekt til det letkørende operativsystem Linux, men som ikke kan køre selv en basiskonfiguration af Windows 10. Sidst men ikke mindst vil de fleste udgifter i forbindelse med køb af Microsoft-licenser bidrage til bruttonationalproduktet for Irland (hvor alle Microsoft-produkter, der sælges i Europa, kommer fra) snarere end til lokale virksomheder, som supporterer de open source-løsninger, der anvendes i dag. Dette er en temmelig slående forskel i fordelingen af skatteydernes penge, som bør overvejes nøje.

Bortset fra omkostningsforværringen ignorerer det diskuterede forslag hovedårsagen bag Münchens oprindelige beslutning om at migrere fra proprietær software til open source-software, nemlig uafhængighed fra en enkelt softwareleverandør og overgangen fra proprietære dokumentformater til standarddokumentformater.

Selv om forslaget knytter Microsoft Office-dokumentformater til "industristandard"-konceptet, bør det gøres klart, at alle Microsoft Office-dokumenter er proprietære og formatet bevidst tilsløret, og at dokumenterne derfor er uhensigtsmæssige i forbindelse med interoperabilitet, selv om formatet er blevet anerkendt af internationale standardiseringsorganisationer, såsom ISO. Hvis et standarddokumentformat skal betragtes som et sådant, skal det implementeres i den virkelige verden og ikke kun være beskrevet på papir.

Hvis det nuværende forslag bliver godkendt, vil München ikke kun miste den leverandøruafhængighed, de har søgt at opnå de sidste 12 år, men vil i stedet følge en strategi, der ignorerer den nuværende tendens, hvor der kræves åbne dokumentstandarder i lande som Storbritannien, Frankrig, Sverige, Holland og Taiwan.

I stedet for at investere i uddannelse omkring åbne dokumentstandarder, for at øge anvendelsen og dermed reducere omkostningerne til interoperabilitet, vil München anvende et pseudo-standarddokumentformat, som er kendt for at skabe problemer, selv når man opgraderer fra en tidligere version af samme Microsoft Office-software.

På baggrund af ovenstående overvejelser mener The Document Foundation, at det forslag, der skal drøftes onsdag den 15. februar, er et betydeligt tilbageskridt for München kommune, med en betydelig stigning i udgifterne, et ukendt niveau af skjulte omkostninger relateret til interoperabilitet, samt en tvivlsom brug af skatteydernes penge.

 • 9
 • 0
#6 Leif Lodahl

Dieter Reiter blev borgmester I München 1. maj 2014. Reiter beskriver sig selv som "Microsoft fan.

Før Reiter blev borgmester, var han økonomisk konsulent for München og han hjalp Microsoft med at etablere sig i byen.

Accenture, firmaet bag en ’uvildig’ rapport som anbefaler at München skal forlade open source og I stedet anvende proprietære produkter, er ni år i træk udnævnt som Microsoft's Alliance Partner of the Year.

Microsoft og Accenture er for nyligt flyttet ind på samme adresse I München og deltog I hinandens åbningsreceptioner.

Accentures rapport fremhæver dårlig administration og organisering som årsag til problemerne, og ikke at der er tale om problemer med noget software.

http://libreofficedk.blogspot.pt/2017/02/blog-post.html

 • 8
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere