Politisk flertal kræver omfattende register over overvågningskameraer

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Et politisk flertal uden om regeringen kræver, at et landsdækkende register over landets 500.000 overvågningskameraer bliver oprettet inden nytår for at forebygge terror.

Der er pres på regeringen for at oprette et landsdækkende register over Danmarks omkring 500.000 overvågningskameraer. Registeret skal hjælpe politiet med at finde frem til relevante overvågningskameraer især til terrorefterforskning.

Det er et flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og de Konservative, der ønsker registeret oprettet inden for de næste tre måneder. Det skriver DR Nyheder.

Debatten om et register opstod i kølvandet på terrorangrebet på Krudttønden i København i februar. Her lød politiets udmelding, at betjentene spildte dyrebar tid med at gå rundt på gader for at spotte overvågningskameraerne, mens gerningsmanden var på fri fod. Et register ville således kunne gøre det lettere for politiet at lokalisere kameraerne.

Læs også: Politiet efter terrorangreb: Vi vil have register over overvågningskameraer

»Det register burde allerede have været oprettet for længst. Men når det nu ikke er sket, så skal det i hvert fald være klar til brug senest 1. januar, så politiet hurtigt kan få overblik over alle kameraer, hvis der igen sker et terrorangreb eller anden grov kriminalitet,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til DR Nyheder.

Effekten af et register vil dog være begrænset, lød den tidligere forklaring fra Københavns Politi:

»Et register kan være et godt supplement i forhold til eventuelle kontaktnumre, men det sparer os desværre ikke for at skulle ud på gader og stræder for at lokalisere overvågning – vi kan ikke tillade os den luksus at stole på et register – det vil jo aldrig være bedre end de data, der er lagt ind og ikke mindst vedligeholdt,« sagde ledende politiinspektør for Københavns Politi, Jørgen Skov, i en mail til Version2 i februar.

Læs også: Vigtige overvågningskameraer i terrorsag lå allerede i frit tilgængeligt register

Hvorvidt registeret bliver oprettet inden årsskiftet, som S, DF og K kræver, er endnu usikkert.

»Det ved jeg ikke, forstået på den måde at der er et udvalgsarbejde i gang med at kigge på pågældende sagt. Min henstilling vil være, at man afventer det arbejde, men jeg lytter selvfølgelig til, hvad Folketinget siger, så nu må vi se,« siger justitsminister Søren Pind (V) til DR Nyheder og fortsætter:

»Jeg må jo snakke med de pågældende partier, men samtidig må man fastholde, at det her skal ske på en faglig forsvarlig måde. Der er jo mange, der gør sig mange bekymringer, siger Pind, der heller ikke vil love, at registret er på plads inden sommeren 2016.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Johansen

Sådan et register, kræver detaljer før det kan bruges til noget.

Hvis registret bare viser hvem der har overvågnings kamera, skal politiet stadig ud på gaden og undersøge om kameraet peger den rigtige vej, synsvinkel og distance.

Som minimum så skulle alle kameraer tegnes ind på et kort med en kegleformet symbol der kan give dem et hint af detaljerne.

 • 0
 • 0
#2 Ole Tange Blogger

Jeg synes, at et af problemerne ved den massive masseovervågning er, at den er usynlig: Der kommer ingen debat om rimeligheden, hvis folk ikke aner, hvor massivt deres privatliv er under pres.

Derfor vil jeg gerne støtte op om Thomas' ide med at få tegnet vinklerne ind i registeret også. Så vil jeg lave et link fra http://www.version2.dk/blog/hvor-bliver-danskerne-overvaaget-357243 til registeret. Og måske kunne nogen udvikle en app, der holder øje med, hvor ofte man bliver overvåget. Altsammen kan det være medvirkende til at gøre overvågningen mere synlig.

 • 9
 • 0
#3 René Nielsen

Det giver en masse besvær og har ingen reel effect.

Hvis et sådan registerer skal understøtte hurtig opklaring så skal man have relativ præcise koordinater og optagevinkel samt mulighed for at tilgå optagelserne online.

Men husk nu, at det ikke er tilladt at ”optage offentlige områder” – derfor peger kameraerne på bagdøre og lignende. Bortset fra indkøbscentre og lignende, så tvivler jeg på at de optagelser kan bruges til noget, men politiets behøver vel ikke et registerer for at vide at Fields har kameraer?

Det her er klart overkill – og husk at politiet fandt tossen fra GTA og nedkæmpede ham på 12 timer uden dette registerer – det bliver altså svært at gøre det hurtigere om man så har onlige adgang til alt!

 • 7
 • 0
#4 Bjarne Nielsen

Derfor vil jeg gerne støtte op om Thomas' ide med at få tegnet vinklerne ind i registeret også. ... Altsammen kan det være medvirkende til at gøre overvågningen mere synlig.

Hvem siger at registeret skal være offentligt? Så hjælper vi jo bare terrorister, pædofile og andre kriminelle med at planlægge deres handlinger, så de kan ske, hvor der ikke er overvågning.

(tilfælde af ironi kan forekomme)

 • 2
 • 0
#5 Bjarke Haack Jørgensen

er at politiet kan live-tappe alle disse kameraer fra Center for Cybersikkerhed 'i kampen mod terror', alt imens deres "merværdi" kan tappes, i form af generel kontrol af befolkningen. Man kan håbe, som Ole Tange også påpeger, at et sådant tiltag vil få folk op af stolene og gå i kamp mod den voldsomme mængde af overvågning (med og uden hjemmel) der allerede sker.

 • 0
 • 0
#7 Ditlev Petersen

Den der ikke har noget at skjule - må leve livet temmelig kedeligt. Det skal naturligvis følges op med forbud mod hætter og hatte med stor skygge. Maskeringsforbuddet har vi jo i forvejen. Og forbud mod paraplyer. Og sikkert en del andre genstande, jeg ikke lige har styr på.

 • 2
 • 0
#8 Jens Jönsson

Det lyder som endnu et register der skal oprettes bare fordi man kan....

»Et register kan være et godt supplement i forhold til eventuelle kontaktnumre, men det sparer os desværre ikke for at skulle ud på gader og stræder for at lokalisere overvågning – vi kan ikke tillade os den luksus at stole på et register – det vil jo aldrig være bedre end de data, der er lagt ind og ikke mindst vedligeholdt,« sagde ledende politiinspektør for Københavns Politi, Jørgen Skov, i en mail til Version2 i februar.

Derudover må overvågningskameraer jo netop ikke optage offentlige arealer. Så hvad nytte er der ? At man finder dem der gør alligevel ?

 • 3
 • 0
#9 Mikkel Kirkgaard Nielsen

Og værsgo, her er en færdig infrastruktur til registret, open source og alting; http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Develop.

OpenStreetMap har allerede defineret en måde hvorpå man kan registrere kameraers synsvinkler (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/Extended_tags_for_K...). Staten kan jo så vælge at drive deres helt egen instans, eller bidrage med data til den fælles og høste crowd-sourcing-gevinsten deraf (med de risici det nu giver).

Her er en web-service som eksempel på hvordan en praktisk brugbar visualisering af synsvinkler ville kunne se ud (virkeligt eksempel fra et sted i Paris); http://osmcamera.tk/index.php?lat=48.89597832&lon=2.23792791&zoom=18&lay.... Kildekode til denne findes her: https://github.com/khris78/osmcamera.

Danmark har pt. 23 kameraer registret (http://overpass-turbo.eu/s/c1c), dog ingen med data om synsvinkel så visualiseringen er lidt kedelig; http://osmcamera.tk/index.php?lat=56.22197738&lon=10.79406738&zoom=8.

Angående politiinspektørens kommentar om (manglende) opdatering af registret, så vil jeg anbefale at man overvejer en gang mere om man virkelig har brug for et sådant, hvis man allerede nu er i tvivl om hvorvidt man vil allokere ressourcer til at holde oplysningerne i det ajour.

Mikkel

 • 2
 • 0
#10 Michael Hansen

"sker et terrorangreb eller anden grov kriminalitet,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til DR Nyheder."

og så et par år eller måneder senere, til at terrorisere almindelige danske med parkerings bøder og hvad de ellers kan finde på af smarte ting.

 • 2
 • 0
#11 Anne-Marie Krogsbøll

i Information i dag om dette: http://www.information.dk/548794

Citat: "Spørgsmålet er, om ikke politiet har været godt tilfreds med den nuværende ordning, hvor det reelt er et lovløst område, som ingen rigtigt tjekker, og hvor det i høj grad er private, der betaler for overvågningen, som politiet så kan tage ud og benytte sig af i opklaringen, når det er nødvendigt."

Ja, det er jo den ubehagelige konklusion, det efterhånden er svært at undgå at drage på persondata- og overvågningsområdet i det hele taget.

(kræver muligvis abonnement)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere