Politisk flertal klar til at give it-vagthund flere muskler

Statens it-projektråd har i dag ikke nok kræfter til at kunne stoppe it-skandaler, lyder det fra rådet. Innovationsminister Sophie Løhde er åben for at give rådet flere beføjelser, og det har hun et politisk flertal i ryggen til at gøre.

»Vi kan ikke skabe hurtigere forbedringer, som tingene er i dag,« siger statens it-projektråds næstformand og tidligere Grontmij Carl Bro-topchef Birgit Nørgaard til Finans.

It-projektrådet har til formål at rådgive i statslige it-projekter, så de bliver styret uden om skandaler. Rådets opråb har nu fået innovationsminister Sophie Løhde til at erklære sig åben over for at give det mere magt, skriver Finans.

Mangler kontroller i udviklingsfasen

I dag risikovurderer de ni medlemmer i it-projektrådet alle nye statslige it-projekter med et budget på mere end 10 millioner kroner. Men rådet har ingen sanktionsmuligheder, hvis ikke deres anbefalinger bliver fulgt, og har ingen kontrol med projekter, efter de er sendt i udbud.

Derfor efterlyser Birgit Nørgaard en mulighed for at følge projekter op gennem udviklingsfasen og ikke kun vende tommelfingeren op eller ned inden et projekt sendes i udbud.

»Vi skal ikke sidde på skødet af ledelserne, men det ville være en god idé, at man brugte os mere i selve udviklingsfasen, som er den virkelig risikable,« forklarer hun til Finans og tilføjer endnu et punkt til forbedring:

»Fremadrettet ønsker vi, at de mere komplicerede projekter bliver prioriteret højere end de mindre it-projekter, så der kommer en differentieret rådgivning.«

DF: Rådet skal være en it-havarikommission

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har sagt, at de er parate til at give rådet flere beføjelser, og nu har Sophie Løhde derudover sagt ifølge Finans:

»Jeg har stor respekt for det arbejde, som it-projektrådet laver. Ideen er jo netop, at vi får erfarne topledere fra både den private og den offentlige sektor til at give deres besyv med på de store it-projekter. Så jeg lytter gerne.«

Jan Callesen it-ordfører i DF vil gøre rådet til en it-havarikommission, der både tager sig af nedbrud i it-systemer og kuldsejlede it-projekter.

»De skal have musklerne til at ånde projekterne i nakken og følge de største og mest risikable projekter tæt. Det må vi finde noget økonomi til,« siger han til Finans.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

Hvis havarikommissionen skal give nogen mening, skal den ikke være fedtet ind i forløbet op til det rod den skal undersøge.

Det var sådan set præcis den situation der førte til at vi fik havarikommissionen for fly: SAS var både operatør og undersøger af et flystyrt og resultatet blev der efter.

  • 6
  • 0
#3 Gert Madsen

"Men rådet har ingen sanktionsmuligheder, hvis ikke deres anbefalinger bliver fulgt". Det er der for så vidt heller ingen grund til. Det er en helt almindelig ledelsesopgave at håndtere personale, som agerer uprofessionelt.

  • 0
  • 0
#4 Niels Henrik Sodemann

Disse projekter bliver pt. kontrolleret i udviklingsfasen af Rigsrevisionen samt Folketingets Finansudvalg. Måske mener it-projektrådet, at de er mere kompetente til at varetage opgaven end de to eksisterende instanser.

Det kan jo også være, at man bare tror at det er bedre med tre vagthunde, der alle er fedtet ind i rodet, end de eksisterende to?!

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere