Politikere står fast: Elevprotest uden betydning i formatkrigen

En samlet opposition mener stadig, at det rigtige valg i dokumentformatkrigen hedder ODF og OOXML-strict trods kritik af Openoffice fra skoleelever, der blandt andet oplever konverteringsproblemer.

Et klagebrev fra elevrådet på Virum Skole kan ikke skabe så meget røre i andedammen, at folketingsflertallet for at vedtage ODF og OOXML-strict som det offentliges kommende dokumentstandarder vakler.

Det er konklusionen oven på historien torsdag om, at elevrådet på Virum Skole i skarpe vendinger kritiserer Lyngby-Taarbæk Kommunes beslutning om at droppe Microsofts Office-pakke til fordel for Openoffice.

Eleverne kritiserer blandt andet indførelsen af Openoffice på skolen for at skabe konverteringsproblemer og for at mangle layout-funktionalitet.

Hos Dansk Folkeparti holder it-ordfører Mikkel Dencker fast i, at regeringen ikke skal regne med støtte fra DF i dokumentformatkrigen:

»Sådan en sag er ikke noget, der giver vaklen i geledderne. Vi lytter selvfølgelig altid til folk, der har praktiske erfaringer, men principielt mener jeg, det er den rigtige beslutning at holde fast på ODF og OOXML-strict som åbne standarder,« siger Mikkel Dencker.

Samme melding kommer fra socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan:

»Jeg lytter naturligvis både til ris og ros, og sagen gør indtryk på mig. Jeg er overrasket over at høre, at konvertering og layout skulle være problematisk, for det er ikke, hvad vi ellers har hørt. Og når det er sagt håber jeg da, at kommunen er lydhør over for kritikken og kommer eleverne i møde,« siger Yildiz Akdogan.

Derfor får sagen hende heller ikke til at ændre holdning. »Det er den første kritiske case, jeg hører om, så jeg tror stadig, det er den rigtige beslutning, vi går i salen med den 29.«

Endelig er SF's it-ordfører Hanne Agersnap på linje med sine ordførerkolleger:

»Det er fint, at eleverne engagerer sig, men på mig lyder det ikke værre, end at problemerne er til for at blive løst. Så nej, der er ingen vaklen i geledderne, for beslutningen om både ODF og OOXML er stadig den rigtige.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (29)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ole Juul

Jeg er overrasket over at høre, at konvertering og layout skulle være problematisk, for det er ikke, hvad vi ellers har hørt.

Gad vide om Yildiz Akdogan ved at det drejer sig måske om nogle specielle exetensions og ikke om text behandling. I hvert fald, som it-ordfører skulle hun have forstand på det. Hun har jo nok selv installeret både OOo og MSW for at se hvordan det hele virker.

 • 0
 • 0
#3 Christian Nobel

Hvis din åndelige habitus ellers rakte langt nok ville du, hvis du havde fulgt med, have forstået at der er et flertal uden om regeringen der har besluttet at det hedder ODF + OOXML strict - længere er den ikke, og så er det bedøvende ligegyldigt at du mener det er irrelevant!

/Christian

 • 0
 • 0
#4 Torsten Holtse

Hvis stort set alle kommunale institutioner bruger MS Office i dag så kan det jo ikke komme som nogen overraskelse, at man ikke har meget feedback omkring OpenOffice. Umiddelbart synes jeg det lyder som en ret arrogant holdning fra politikernes side bare at feje kritikken til side fordi de ikke har hørt den før. Er OpenOffice yderligere MS Office underlegen på flere områder så lugter det langt væk af, at være en politisk beslutning frem for en teknisk velbegrundet beslutning.

Når det er sagt så er det vel bare at fortælle eleverne, at de skal gemme deres dokumenter i ODF, det kan MS Office da også så vidt jeg husker. Er der nogle specielle layouts, som ikke kan bruges i ODF så overlever eleverne det vel nok.

 • 0
 • 0
#5 Niels Didriksen

Umiddelbart synes jeg det lyder som en ret arrogant holdning fra politikernes side bare at feje kritikken til side fordi de ikke har hørt den før.

Kritikken er nemt tilgængelig. Den ligger for enden af eksterne links. Har du læst den? For mig at se, kan det sagtens afvises på et øjeblik. (Undtagen manglende undervisning i redskabet).

Når skolen har lagt sig på et redskab (Openoffice. I gamle dage var det en specifik lommeregnermodel ect.I), så er det sådan det er. At der kommer nogen og brokker sig over, at deres private alternativ ikke er i stand til at understøtte skolens, er IKKE skolens problem. Også i lyset af at MSOffice entusiaster som Claus Jørgensen forklarer at MSOffice07 sagtens kan eksportere tabsløst til Odf. Husk også, at Openoffice er et værktøj, der kan tilbydes gratis til hele elevernes husstand, og at man ikke er tvunget til at bruge bunker af penge på at leve op til skolens værktøj i modsætning til MS office.

BSA danmark anslår at ca 25% af software i Danmarks private husstande er piratkopieret, og for MS Office's vedkommende er procenten højere. Derfor ville det være at tvinge +25% af elevernes forældre til at smide ~1000 kr for at være med, hvis man lagde sig på MS' udgave. Lad os være glade for at Danmark så småt er ved at bevæge sig væk fra den praksis.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Claus,

Hvorfor bliver de ved med at snakke om Strict?

Det er jo blevet påpeget flere gange at det er irrelevant.

Præcist!

Det eneste ifht OOXML, der måtte give mening i den virkelige verden er at anbefale "hele IS29500" - og ikke bekymre sig om S, T, U, V, X, Y eller andre eksotiske bogstavbetegnelser.

 • 0
 • 0
#7 Anonym

Et klagebrev fra elevrådet på Virum Skole kan ikke skabe så meget røre i andedammen, at folketingsflertallet for at vedtage ODFODF OOXML-strict som det offentliges kommende dokumentstandarder vakler.

Nu har der siden ultimo 2009, været helt stille mht. til OOXML/ODF, og det første skud i 2010, er et klagebrev fra ET elevråd.

Det forsøges så blæst fuldstændig ud af proportioner, hvad er agendaen fra V2s side ?

Pleje af en stor-kundes interesser ?

 • 0
 • 0
#10 Niels Didriksen

@Filip

Selvom jeg forventer at Spinmeister Jasper i indeværende øjeblik sidder og forfatter læserbreve til medierne, der beskriver hvorledes små børn over hele Danmark er begyndt at nyse og tabe håret, som følge af den fatale situation i Virum, tror jeg du skal være varsom med at kalde på udstillelse af eleverne i Virum. Der er indkaldt til et møde på rådhuset hvor elever og politikere skal diskutere situationen, så der er formodentligt ingen tvivl om, at der er reelle elever med reelle hensigter bag læserbrevet.

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

så der er formodentligt ingen tvivl om, at der er reelle elever med reelle hensigter bag læserbrevet.

Det er vel en reel hensigt at udbede sig undervisning og hjælp til at håndtere konvertering, ligegyldig hvilken software-platform der vælges!

At opfører sig som en folk ignorate nørder, påstå at de ikke har brug for et foredrag eller to, og derudover begynde at sprede konspirationsteorier omkring Microsoft, pynter ikke på debatten.

Eleverne er vel de mest sagelige i denne her sag.

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Alternativt til strict er at OOXML helt udgår, da MS jo tydeligt har tilkendegivet, at det nok tidligst bliver 2015, hvor de forventer at supportere det. Men den diskussion hører til andetsted på Version2.

 • 0
 • 0
#13 Niels Didriksen

@Claus

Det er vel en reel hensigt at udbede sig undervisning og hjælp til at håndtere konvertering, ligegyldig hvilken software-platform der vælges!

Det har jeg også skrevet ca. 6 gange i denne sammenhæng.

At opfører sig som en folk ignorate nørder, påstå at de ikke har brug for et foredrag eller to, og derudover begynde at sprede konspirationsteorier omkring Microsoft, pynter ikke på debatten.

Jeg begynder at tro, at du svarede på det forkerte indlæg. Jeg tog faktisk elevernes motiv og autenticitet i forsvar. [ed]Som bonus vil jeg dog sige, at du er det absolut yndigste debat-pynt herinde :)

Eleverne er vel de mest sagelige i denne her sag.

Hvorfor det?

 • 0
 • 0
#14 Ole Juul

Eleverne er vel de mest sagelige i denne her sag.

Det er fint at eleverne udtaler sig, men jeg kan se at de kan godt bruge lidt hjælp. Ikke med konvertering, men til at finde ud af hvad de skal bruge en wordprocessor til. Ellers tror jeg ikke der er meget at diskutere om OOo her.

 • 0
 • 0
#15 Martin Bøgelund

Det lader til at nogle har svært ved at holde snot for sig og skæg for sig.

Eleverne i Virum snakker om [i]kontorpakker[/i].

Debatten omkring dokumentformater handler om... ja... [i]dokumentformater[/i].

Det man i dokumentformatdebatten kan lære af Virum-sagen, er at det er sund fornuft at udpege ét (1) dokumentformat som standard i det offentlige, for eleverne påpeger jo netop [i]konverteringsvanskeligheder[/i] ved brug af OpenOffice til at åbne dokumentformater fra Microsoft.

Hvis Microsofts dokumentformater er så svært konverterbare som eleverne giver udtryk for, siger det sig selv at Microsoft har en dårlig historik mht at lave tilgængelige dokumentformater.

Den helt klare logiske følgeslutning i debatten om dokumentformater må derfor være, at eleverne i Virum på egen krop oplever de konverteringsproblemer der er i vente, hvis man fortsat holder fast i Microsofts svært konverterbare formater.

Virum-sagen peger ganske tydeligt på at der skal være ét dokumentformat, og at det skal være ODF.

Dels pga. det dokumenterede besvær med at konvertere Microsofts formater, men selvfølgelig også fordi ODF rent faktisk er et eksisterende, åbent dokumentformat, i modsætning til Microsofts bud, der længe endnu vil være "en fugl på taget".

 • 0
 • 0
#16 Torsten Holtse

jeg tror du misforstod mig, Niels. Jeg mente at der generelt ikke rigtig har været nogen kritik og når der så endelig kommer et eksempel så er politikerne lige glade med det. Min forklaring på den manglende kritik var så helt efter mit eget hoved, at det er fordi OpenOffice ikke benyttes ret meget i kommunalt/statsligt sammenhæng og det derfor er begrænset hvilke erfaringer der er i den henseende.

Hvad angår prisen så er det jo noget vrøvl at snakke om at alle skal hoste op med 1000kr når det drejer sig om elever. Hvis skolen i forvejen har Windows-licenser kan der også skaffes Office-licenser til favorable priser.

Generelt vil jeg dog sige, at hvis en skole bestemmer sig for en bestemt arbejdsform så må man rette sig efter den eller finde en anden skole. Det er bare interessant for en gangs skyld, at se nogle der klager over at de skal bruge OpenOffice. For et år eller to siden brugte Prosa en masse tid og spalteplads på nogle datamatikere fra Ballerup, der skabte sig sindsygt fordi skolen havde krævet afleveringer i .doc/.docx. Den situation var vel ikke så meget anderledes end denne sag. Det er bare tankevækkende at når man bliver tvunget til at bruge MS Office så er man offer, men når man bliver tvunget til at bruge OpenOffice, og kan man ikke lide det, så er man hemmelig spion for Microsoft, der undergraver folks frie valg....

 • 0
 • 0
#17 Christian Nobel

OpenOffice ikke benyttes ret meget i kommunalt/statsligt sammenhæng og det derfor er begrænset hvilke erfaringer der er i den henseende.

Det er da utroligt at man skal høre dette i år 2010!

Gribskov Kommune benytter OpenOffice og har gjort det i 3 år med i dag i alt 8.000 installationer - så kom ikke at sige at der mangler erfaringer:

http://www.computerworld.dk/art/51087/it-chef-hoej-nyttevaerdi-af-omlaeg... http://www.version2.dk/artikel/12806-gribskov-vi-har-sparet-5-millioner-... http://www.dknyt.dk/sider/artikel.php?id=45317 http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2009/11/11/11105549.htm

For dem der så ikke lige har fanget det, så er Google altså opfundet, og ovenstående 4 links kommer som det første når man søger på "openoffice gribskov"

Og jeg tør vædde på at Michel van der Linde meget gerne svarer på spørgsmål fra politikere og andet godtfolk der gerne vil høre mere om Gribskovs erfaringer.

/Christian

 • 0
 • 0
#18 Niels Didriksen

Hvad angår prisen så er det jo noget vrøvl at snakke om at alle skal hoste op med 1000kr når det drejer sig om elever

Jeg snakker om den version der skal indkøbes til hjemmet for at bruge de samme værktøjer i både skole og hjem. Og her mener jeg ikke det er urealistisk at anslå at over en fjerdedel af eleverne IKKE har adgang til en legal Office i hjemmet jf. BSA's tal.

 • 0
 • 0
#19 Deleted User

Det man i dokumentformatdebatten kan lære af Virum-sagen, er at det er sund fornuft at udpege ét (1) dokumentformat som standard i det offentlige, for eleverne påpeger jo netop konverteringsvanskeligheder ved brug af OpenOffice til at åbne dokumentformater fra Microsoft.

Ja, det er helt rigtigt, vi skal kun have 1 dokument standard.

 • 0
 • 0
#20 Jesper Mørch

Det er bare tankevækkende at når man bliver tvunget til at bruge MS Office så er man offer, men når man bliver tvunget til at bruge OpenOffice, og kan man ikke lide det, så er man hemmelig spion for Microsoft, der undergraver folks frie valg....

Der er en stor forskel på de to ting... Hvis det offentlige tvinger dig til at bruge MSO, bliver du indirekte også tvunget til at bruge MS Windows. Hvad enten MS Windows og MS Office er det mest brugte eller ej, ændrer det ikke ved det faktum, at begge dele koster penge (OEM-licenser betales stadig på en eller anden måde). Så længe der eksisterer billigere alternativer, kan ingen offentlig instans afkræve dig at du skal benytte betalingssoftware, for at kunne samarbejde med denne instans. At det så kun er gået op for nogle enkelte kommuner indtil videre er en helt anden sag. Der er ingen der forhindrer eleverne i at have både OOo og MSO installeret på samme maskine. Til gengæld er det vanskeligt at installere MSO på f.eks. en Linuxmaskine, og jeg vil tippe det til mere eller mindre umuligt at installere på en Sparc-book. At det er tænkte eksempler er principielt underordnet.

Hvis skolen har besluttet at afleveringer foregår i ODF-formatet, står det dig frit for at vælge en kontorpakke som kan håndtere ODF. Derudover tilbydes du som elev at du kan få en tilsvarende kontorpakke med hjem, så du kan have den samme kontorpakke både hjemme og på skolen - UDEN BEREGNING! Hvis du hellere vil lave dine ting i MSO og derefter eksportere dem til ODF, står det dig frit for. Viser det sig så at din betalingssoftware ikke er i stand til at levere varen (en fejlfri konvertering til ODF), hvorimod det produkt du gratis har fået stillet til rådighed ikke har problemet, ja så tangerer det hykleri hvis man beklager sig over at det frivillige købesoftware man har valgt ikke vil arbejde sammen med den gratis software man bliver bedt om at bruge.

 • 0
 • 0
#21 Deleted User

Hvis skolen har besluttet at afleveringer foregår i ODF-formatet, står det dig frit for at vælge en kontorpakke som kan håndtere ODF. Derudover tilbydes du som elev at du kan få en tilsvarende kontorpakke med hjem, så du kan have den samme kontorpakke både hjemme og på skolen - UDEN BEREGNING!

Jamen den koster jo harddisk plads ;-)

 • 0
 • 0
#23 Klaus Slott

Jeg synes egentlig det er naturlig reaktion fra elevernes side. De bliver tvunget til at bruge noget andet end de er vant til og får intet ud af det. Det er jo ikke dem der betaler for MSO i skolen eller hjemme. At kommunen sparer penge og deres besteforældre måske dermed får bedre pleje, er nok for abstrakt til at de kan forholde sig til det.

Hvis de nu fik en ny netbook udleveret allesammen (den kunne vel tjene sig på et par år på besparelsen), kunne de måske bedre se idéen.

 • 0
 • 0
#26 Per Erik Rønne

Torsten Holtse: [quote]Når det er sagt så er det vel bare at fortælle eleverne, at de skal gemme deres dokumenter i ODF, det kan MS Office da også så vidt jeg husker. Er der nogle specielle layouts, som ikke kan bruges i ODF så overlever eleverne det vel nok.(/quote] Jeg har lige forsøgt på min MS Word 2008, og det kan man ikke. Lige som min OpenOffice [den seneste] heller ikke kunne gemme i hverken doc eller docx.

Når jeg skriver Word 2008 og ikke Word 2007 er det naturligvis fordi jeg er Mac-bruger ...

 • 0
 • 0
#27 Jesper Mørch

Lige som min OpenOffice [den seneste] heller ikke kunne gemme i hverken doc eller docx.

Ja, det undrer mig lidt, for jeg har førhen gemt dokumenter i MS Word 95/97/2000/XP/2003-format (*.doc) i OOo på en Mac. - Og jeg gør det jævnligt fra både Windows og Linux i ver. 3.1 (kan se at det i skrivende stund er ver. 3.1.1.2 da_dk under Linux).

 • 0
 • 0
#29 Jesper Mørch

Det er muligt jeg huskede forkert, det er også muligt at der siden er lavet en opgradering.

Jeg tror du husker forkert, for OOo har kunnet gemme i *.doc-format lige så længe jeg kan huske - vist tibage fra før den begyndte at bruge ODF som standardformat, så det nærmer sig vist efterhånden 10 år. Dengang før Sun købte StarOffice. Jeg kan i al fald huske at jeg brugte Star Office for omkring 10 år siden på Linux, og allerede dengang kunne jeg gemme som Excel-regneark og Word-dokumenter. (altså .xls og .doc)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere