Politikere skeptiske overfor Huawei-tilbud om antispionage-aftale

Illustration: studio4a / Bigstockphoto.com
Huawei vil gerne underskrive en antispionage-aftale med den danske stat. Forsvarsministeren mener dog ikke, at staten skal involveres.

Den kinesiske teleleverandør Huawei vil underskrive en en antispionage-aftale med Danmark, hvis de danske politikere ønsker det.

Det skriver Politiken.

En sådan aftale kunne indebære, at hvis Huawei bliver presset af den kinesiske stat til at spionere, ville selskabet været forpligtet til at oplyse det til den danske regering, som øjeblikkeligt kan annullere alle indgåede kontrakter, udtaler firmaets danske landechef, Jiang Lichao, til avisen.

Men forsvarsminister Trine Bramsen (S) mener ikke, at det er noget den danske stat umiddelbart skal være involveret i. I en mail til Politiken skriver hun:

»Jeg er åben for at se på tiltag, som kan bidrage til at styrke sikkerheden på området. En Huawei anti-spionage aftale ville i sagens natur skulle indgås med teleudbydere og ikke med den danske regering. Jeg ved ikke, hvor effektiv en aftale ville være i praksis.«

En tilsvarende melding kommer fra Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen.

Overfor Version2 har John Suffolk, som er Senior Vice President og Global Cyber Security & Privacy Officer hos Huawei, tidligere udtalt, at hvis pointen er at hive data ud om eksempelvis en masse danskeres færden og gebærden via telenettet, så er bagdøre på chip-niveau ikke en smart måde at gøre det på.

Læs også: Huawei om bagdørs-beskyldning: Hvis målet er at nedlægge netværk, er der lettere og mere effektive måder

Han peger på, at teleoperatører overvåger trafikken på deres netværk. Så selv hvis Huawei-hardware i telenettet skulle indeholde en bagdør, der i det skjulte skulle bruges til at sende data til Kina, så ville det lyse op i forhold til operatørens monitorering af netværkstrafikken, hvis der eksempelvis pludselig blev sendt data til en obskur og ukendt ip-adresse.

»Problemet er ikke, at det er umuligt, problemet er, hvad formålet er. Og er der lettere måder at opnå det på?,« spurgte han retorisk i et interview med Version2.

Som eksempel nævner John Suffolk, at det ville være nemmere at stikke den rette medarbejder en pose penge for at give adgang til data end at indbygge en bagdør i en chip.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Danny Kaae

I artiklen fandt jeg følgende stykke tekst. "i forhold til operatørens monitorering af netværkstrafikken" - ordet monitorere er Danglish og dermed en omgang vrøvl og jeg bliver træt i hovedet og skuffet over man ikke bruger det udmærkede danske ord "Overvågning" som giver langt mere mening og som alle ved hvad betyder. Gud hvor er jeg dog træt af selvhævdende journalister der henholder sig til, en eller anden dansk retskrivnings ordbog som de tilsyneladende selv har opfundet hen af vejen. Skriv nu for pokker ordentligt dansk jounalister i stedet for elendige vrøvl. Er jeg så selv perfekt, NEJ, men jeg prøver i det mindste i stedet for at forfalde til alt det vrøvl man har tilladt i stedet for at lære folk at stave og skrive ordentligt som da jeg selv gik i skole. Selv de dårligste fra min generation ligger langt over de bedste der går ud af 10. klasse i dag. Og nå ja, jeg er i den grad ligeglad med hvor mange tommelfingre nedaf jeg får på dette opslag. (fejl checket FØR jeg lagde opslaget op.)

  • 2
  • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere