Politikere hiver justitsministeren ind i sag om digitale pas

Socialdemokraterne og Venstre ryster på hovedet over, at kommunerne ikke kan få lov at køre videre med en god og gratis pas-løsning, når Rigspolitiets dyre, dårligere og stærkt forsinkede løsning ventes klar i 2011.

Det er absurd, når Rigspolitiet ikke vil lade de danske kommuner køre videre med den gratis, digitale pas-løsning, som foreløbigt 20 kommuner har taget i brug på grund af forsinkelsen af Rigspolitiets egen pas-løsning.

Det mener Socialdemokraterne og Venstre, der nu vil tage sagen op med ministeren.

»Det lyder fuldstændig absurd. Jeg er sikker på, at kommunerne hellere ville bruge pengene på noget børnepasning og ældrepleje, set i lyset af den trængte økonomi, de står over for nu,« siger Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, på baggrund af Version2's artikel om sagen.

Danmark skulle have implementeret det nødvendige udstyr til bestilling af de nye, biometriske pas i juni 2009, ifølge et EU-krav. De nye pas lagrer to sæt fingeraftryk fra borgeren i en chip på den side i passet, der indeholder oplysningerne om borgeren.

Men Rigspolitiets egen løsning til udstedelse af de nye biometriske pas, Pas 2.0, er blevet forsinket til 2011, fordi der endnu ikke er underskrevet kontrakt med en leverandør. Pas 2.0 anslås at have en samlet værdi på et trecifret millionbeløb og er som udgangspunkt kun beregnet til pas-udstedelse.

Kommuner gider ikke vente på Rigspolitiet

Forsinkelsen har fået flere af de i alt 98 danske kommuner til at tage sagen i egen hånd.

Som Version2 har berettet, har 20 af kommunerne valgt at opstille en omkostningsfri løsning fra danske Scan-Tech, som udover pas også kan håndtere kørekort og id-kort til unge under 18 år. Yderligere 10 kommuner ventes at hoppe på den vogn inden sommerferien.

Yildiz Akdogan påpeger, at Socialdemokraterne i princippet er ligeglade med, hvilken leverandør der står for pas-systemerne i kommunernes borgerservicecentre.

»Men når 20 kommuner har den pågældende løsning i brug og er tilfredse med den, og KL også synes godt om systemet, så mener jeg, at man skal lytte til dem,« siger Yildiz Akdogan.

It-ordføreren fastslår, at der skal en meget god forklaring på bordet fra Rigspolitiet for at retfærdiggøre beslutningen om, at Rigspolitiet kun vil koble Pas 2.0 op mod udstyr fra sin egen leverandør.

»Med mindre Rigspolitiet har et meget klart argument ud fra for eksempel et sikkerhedsperspektiv, så synes jeg, det er meget absurd, at kommunerne skal påduttes en ekstra økonomisk byrde,« siger Yildiz Akdogan.

Venstre: Arrogant standardsvar fra Rigspolitiet

Rigspolitiet har forklaret overfor Version2, at det aldrig har været tanken at kunne koble Pas 2.0 op mod kommunernes eget udstyr. Rigspolitiet har dog ikke ønsket at forklare grundene til den beslutning.

Det undrer man sig over i Venstre.

»Jeg må indrømme, at jeg er rimeligt overrasket over Rigspolitiets svar. Det virker som et lidt arrogant standardsvar, og man kan være lidt fræk at sige, at kommunernes løsning jo i hvert fald nu fungerer lidt bedre end den løsning, Rigspolitiet er på vej med,« siger Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, til Version2.

Regeringspartiet vil ligesom Socialdemokraterne have justitsminister Lars Barfoed (K) ind i sagen.

»Vi må have justitsministeren på banen i forhold til at sikre, at både kommunerne og borgerne ikke bliver sorteper i det her spil,« siger Michael Aastrup Jensen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jens Madsen

Hvis opgave er at holde øje med statslige it-projekter ?

Det er påfaldende hvor inkompetente, og selvfede, de forskellige statslige organisationers ledere er. Især når det kommer til IT-projekter.

Vi er dårligt nok kommet igang med at afklare hvor rådent den digitale tinglysning er blevet indført - rent ledelsesmæssigt( ja, jeg kigger på dig Brian og Lene), før det næste projekt - heldigvis før kontraktunderskrift - allerede er begyndt at rulle.

At et projekt, som er et snart 'gammelt' EU-krav, ikke engang er kommet igang endnu, også undrer mig, er en helt anden historie.

 • 0
 • 0
Thomas Watts

Kunne Version2 ikke grave lidt i den gratis løsning?

Hvis vi nu ser helt bort fra den principielle diskussion om fornuften i indførelse af systemerne, mangler vi altså en del viden her. Ikke at det principielle er uvæsentligt - på ingen måde - men jeg mangler et andet stort stykke af puslespillet her...

Fair og forståeligt at man ofte kan finde alternativer som er billigere, og hurra for det når det lykkes, men jeg må indrømme at jeg bliver lidt skeptisk, når jeg læser at et (i alt væsentligt) GRATIS system uden problemer implementeres lynhurtigt og erstatter hvad der er et kæmpe projekt på vej... endda med MERE funktionalitet.

Jeg vil gerne overraskes glædeligt, men jeg har en nagende fornemmelse af, at der nok er en del mere i denne sag ift. hvilke krav de to løsninger har og opfylder.

Så Version2 - hjælp mig gerne til at blive klogere på, hvad det mere specifikt er, kommunerne får, hvilke krav det opfylder mht. brug og mht. sikkerhed.

 • 0
 • 0
Henrik Kromann

Det står forklaret i den artikel Version2 bragte i morges: "De 20 kommuner har fået stillet løsningen fra den danske leverandør Scan-Tech til rådighed ganske omkostningsfrit, mod at Scan-Tech til gengæld modtager betaling for fotografering i de tilfælde, hvor borgeren ikke har medbragt sit eget pasfoto." - ref http://www.version2.dk/artikel/14590-rigspolitiet-tvinger-kommuner-til-a...

 • 0
 • 0
Thomas Fritzen

At skulle lave interfaces så andre kan lave hardware til pasbestilling er formentlig en udvidelse af kontrakten - set fra politiets side - selvom det ikke burde være så dyrt endnu - da der ikke er skrevet kontrakt endnu.

Det burde være muligt og måske endda ønskeligt at lave en arkitektur med et dokumenteret interface - således at automaterne kan videreudvikles uafhægigt af det bagvedliggende system

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere