Politiker: Mobil overtaksering på færger skal standses

9. december 2015 kl. 07:114
Politiker: Mobil overtaksering på færger skal standses
Illustration: Arne V. Petersen, Københavns Lufthavne A/S.
Mens myndighederne har fokus på roaming priserne inden for EU, er priserne til havs og i luften fortsat skyhøje. Parlamentariker inddrager nu Europa-Kommissionen
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I 2017 er det slut med roaming priser inden for EU. Det blev fastlagt i en aftale i sommer mellem Europa-Parlamentet, Rådet, og Kommissionen.

Allerede fra april næste år må teleselskaberne højst opkræve 37 øre i minuttet for samtaler og 37 øre pr. MB data inden for EU. Og fra den 15 juni 2017 er det helt slut med de særlige roaming priser.

Men rejser du med fly eller båd mellem landene i Europa, er virkeligheden fortsat en hel anden.

Her koster 1 MB rask væk over 100 kroner og dit forbrug takseres allerede ved brug af 10 KB. Priser, der hurtigt får din telefon til at forbruge for flere hundrede kroner, blot ved at holde baggrundsapps opdaterede.

Politisk opmærksomhed

»Der må være tale om et hul i loven,« siger Christel Schaldemose, der er formand for den socialdemokratiske delegation i Europa-Parlamentet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der bør gælde samme priser mellem EU-lande som internt i landene,« fastslår hun

Christel Schaldemose synes, at roaming-hullet i ingenmandsland ligner en bevidst manøvre fra teleselskabernes side, for at omgå aftalen fra i sommer om ophør af roaming i EU.

»Det er helt vildt for dårligt,« siger siger hun, og vil nu tage sagen op med EU-kommissionen.

Urimelig prissætning

Hos Forbrugerrådet Tænk finder cheføkonom Martin Salamon også de høje roaming priser helt urimelige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tager teleselskaberne for maritim roaming

TDC:
38,75 - 115 kr/MB. Afregnes pr. påbegyndt 100 KB

Telenor:
110 kr/MB. Minimum forbrug 50KB. Herefter pr. 10KB

3 mobil:
100 kr/MB. Afregnes pr. påbegyndt 50 KB

Telia:
92,44 kr/MB. Afregnes pr. påbegyndt 50 KB10KB

»Der er tale om en urimelig prissætning fra teleselskabernes side. De høster jo uhyrlige gevinster,« siger han

Martin Salamon mener ligesom Christel Schaldemose, at der må lovgivning på banen, hvis ikke teleselskaberne selv kan finde ud af at regulere priserne.

»Kunderne sættes jo i en helt urimelig situation,« fastslår han.

Uoverskuelige regler

Rejser du til Norge med Oslobåden eller tager en smuttur med Gedser-Rostock overfarten til Tyskland, og glemmer at slå roaming fra på din telefon, kan turen således hurtigt koste dig flere hundrede kroner ekstra alene ved, at telefonen ligger i din lomme og opdater div. apps.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Særligt forvirrende bliver det, hvis du har et abonnement som 3 mobils 3LikeHome, Telias RoameLikeHome eller TDC´s Rejseklar Data. Her er roaming i både Danmark, Norge og Tyskland inkluderet i abonnementet, men altså ikke farvandene mellem landene. Samtidig er måden forbruget afregnes på, forskelligt fra selskab til selskab.

Martin Salamon kalder det bondefangeri, og opfordre kunderne til at klage.

»Er man offer for de urimelige data regninger, bør man først og fremmest klage til sit teleselskab. Og hjælper det ikke, skal man henvende sig til Teleankenævnet,« lyder hans opfordring.

Også dyrt i luften

Enkelte flyselskaber og flyafgange er begyndt at tilbyde WiFi ombord. Men ellers er roaming priserne de samme i luften som til søs. SAS skriver eksempelvis på sin hjemmeside:.

‘Prisen for at anvende mobile tjenester (SMS, samtaler og GPRS) afhænger af din mobiloperatørs roaming-afgifter. Ombord på SAS er du altid omfattet af international roaming, også når du rejser indenrigs’

Fremtiden vil nu vise, om EU-kommissionen er enig i teleselskabernes tolkning af roaming aftalen fra i sommer.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
9. december 2015 kl. 14:39

...lave lovgivning om, at teleselskaber skal deaktivere roaming på satellit-forbundne mobilmaster som standard, på alle mobil abonnementer - så brugeren selv skal ringe til selskabet og bede om at få det aktiveret, hvis de virkelig har brug for det.

Problemet har længe været overset, fordi vi tidligere ikke har haft 3LikeHome / RoamLikeHome i abonnementer, hvor data kunne bruges i udlandet uden meromkostninger og man derfor er nødt til at aktivere dataroaming på mobilen, for at dette virker.

Før i tiden var man jo beskyttet mod at hoppe på de dyre netværk, eller man var i det mindste opmærksom på at sætte sin mobil på flytilstand, når man var i udlandet.

Jeg faldt selv i fælden for en måned siden, da jeg tog en shoppetur på Rødby-Puttgarten - 4 "mand" hver med 3 abonnement og fri data i Danmark og Tyskland - tænkte ikke på at skulle gøre noget, for vi havde jo fri data i begge lande og hvis vi var langt fra land var man jo bare offline. Not so...

3
9. december 2015 kl. 13:33

Pengene bliver opkrævet i Danmark - så man kan vel lovgive omkring opkrævningen.

F.eks. en lov der siger at man ikke må opkræve mere end xx kroner for tele ydelser leveret om bord på fartøjer sejlende til eller fra dansk territorium.

Det vil gøre at de enten skal sætte priserne ned, eller opkræve pengene direkte om bord. Sidstnævnte vil nok gøre at folk opdager hvad det koster og vælge "produktet" fra.

2
9. december 2015 kl. 12:01

Man kan vel egentlig bare konstatere at det er en uskik at overcharge for ydelser som stort set ikke koster noget at tilbyde.

Problemet er jo at der er monopol på mange af de færger, som sejler fra Danmark og ud i Europa, så det nemmeste er vel at boycotte dem. Kør via Sønderjylland.

1
9. december 2015 kl. 10:50

Internationalt farvand er uden for EU. Ved ikke lige hvordan de vil lovgive der.