I 2017 er det slut med roaming priser inden for EU. Det blev fastlagt i en aftale i sommer mellem Europa-Parlamentet, Rådet, og Kommissionen.
Allerede fra april næste år må teleselskaberne højst opkræve 37 øre i minuttet for samtaler og 37 øre pr. MB data inden for EU. Og fra den 15 juni 2017 er det helt slut med de særlige roaming priser.
Men rejser du med fly eller båd mellem landene i Europa, er virkeligheden fortsat en hel anden.
Her koster 1 MB rask væk over 100 kroner og dit forbrug takseres allerede ved brug af 10 KB. Priser, der hurtigt får din telefon til at forbruge for flere hundrede kroner, blot ved at holde baggrundsapps opdaterede.
Politisk opmærksomhed
»Der må være tale om et hul i loven,« siger Christel Schaldemose, der er formand for den socialdemokratiske delegation i Europa-Parlamentet.
»Der bør gælde samme priser mellem EU-lande som internt i landene,« fastslår hun
Christel Schaldemose synes, at roaming-hullet i ingenmandsland ligner en bevidst manøvre fra teleselskabernes side, for at omgå aftalen fra i sommer om ophør af roaming i EU.
»Det er helt vildt for dårligt,« siger siger hun, og vil nu tage sagen op med EU-kommissionen.
Urimelig prissætning
Hos Forbrugerrådet Tænk finder cheføkonom Martin Salamon også de høje roaming priser helt urimelige.
Det tager teleselskaberne for maritim roaming TDC: Telenor: 3 mobil: Telia:
38,75 - 115 kr/MB. Afregnes pr. påbegyndt 100 KB
110 kr/MB. Minimum forbrug 50KB. Herefter pr. 10KB
100 kr/MB. Afregnes pr. påbegyndt 50 KB
92,44 kr/MB. Afregnes pr. påbegyndt 50 KB10KB
»Der er tale om en urimelig prissætning fra teleselskabernes side. De høster jo uhyrlige gevinster,« siger han
Martin Salamon mener ligesom Christel Schaldemose, at der må lovgivning på banen, hvis ikke teleselskaberne selv kan finde ud af at regulere priserne.
»Kunderne sættes jo i en helt urimelig situation,« fastslår han.
Uoverskuelige regler
Rejser du til Norge med Oslobåden eller tager en smuttur med Gedser-Rostock overfarten til Tyskland, og glemmer at slå roaming fra på din telefon, kan turen således hurtigt koste dig flere hundrede kroner ekstra alene ved, at telefonen ligger i din lomme og opdater div. apps.
Særligt forvirrende bliver det, hvis du har et abonnement som 3 mobils 3LikeHome, Telias RoameLikeHome eller TDC´s Rejseklar Data. Her er roaming i både Danmark, Norge og Tyskland inkluderet i abonnementet, men altså ikke farvandene mellem landene. Samtidig er måden forbruget afregnes på, forskelligt fra selskab til selskab.
Martin Salamon kalder det bondefangeri, og opfordre kunderne til at klage.
»Er man offer for de urimelige data regninger, bør man først og fremmest klage til sit teleselskab. Og hjælper det ikke, skal man henvende sig til Teleankenævnet,« lyder hans opfordring.
Også dyrt i luften
Enkelte flyselskaber og flyafgange er begyndt at tilbyde WiFi ombord. Men ellers er roaming priserne de samme i luften som til søs. SAS skriver eksempelvis på sin hjemmeside:.
‘Prisen for at anvende mobile tjenester (SMS, samtaler og GPRS) afhænger af din mobiloperatørs roaming-afgifter. Ombord på SAS er du altid omfattet af international roaming, også når du rejser indenrigs’
Fremtiden vil nu vise, om EU-kommissionen er enig i teleselskabernes tolkning af roaming aftalen fra i sommer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.