Politiker-bekymring over kommunernes it-sikkerhed: »Hvad vil ministeren gøre?«

3. november 2021 kl. 16:347
Politiker-bekymring over kommunernes it-sikkerhed: »Hvad vil ministeren gøre?«
Illustration: Folketinget TV.
I kølvandet på DR’s artikelserie om det stigende antal cyberangreb på danske kommuner har Det Konservative Folkeparti sat spørgsmålstegn ved, om lovgivningen omkring it-sikkerhed i kommunerne er god nok.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der har været en voldsom vækst i mængden af cyberangreb mod kommunerne i løbet af de seneste fem år. På baggrund af DR's dækning af stigningen, har de to konservative folketingsmedlemmer Birgitte Bergman og Katarina Ammitzbøll stillet §20 spørgsmål til henholdvis indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, begge fra Socialdemokratiet.

Ordlyden i de to spørgsmål er den samme:

Skal der strammes op på lovgivningen omkring og kravene til kommunernes it-sikkerhed?

Af DR’s dækning af det stigende antal cybersikkerhedsangreb i kommunerne fremgår det, at 48 ud af 71 kommunale it-chefer, der har svaret på DR’s henvendelse, har kunnet rapportere at man har oplevet antallet af cyberangrebsforsøg mod deres respektive kommuner som ‘lidt stigende’ eller ‘meget stigende’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs de to spørgsmål her

Birgitte Bergmann har spurgt Kaare Dybvad:

»Mener ministeren, at der er behov for at stramme op på lovgivningen og kravene til kommunerne vedrørende data-/it-sikkerhed, idet flere danske kommuner har oplevet cyberangreb på det seneste, eller er ministeren af den opfattelse, at den nuværende lovgivning og de eksisterende aftaler på området er dækkende?«

Katarina Ammitzbøll har spurgt Dan Jørgensen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvad vil ministeren gøre for at ruste kommunerne til det stigende antal hackerangreb, som er beskrevet i DR’s artikel »Hackere presser kommunerne: Der er rigtig mange, der bliver ramt hele tiden«, og vil ministeren kontakte KL med henblik på at få data på, hvad konsekvenserne har været af det stigende antal hackerangreb, f.eks. i form af længere sagsbehandlingstider m.v.?«

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
4. november 2021 kl. 19:17

...lyder til også at kunne tåle en opstramning. Hvordan kan det gå til, at der ikke er faste procedurer og regler for, hvordan statsministeren (og andre ministre) håndterer f.eks. deres mobil (Hvordan med computerne?)?

Det lyder voldsomt som om, mange politikere er mere uvidende, end de selv foregiver at være. Jeg håber næsten, at jeg tager fejl. Men hvorfor er der ikke en bande kloge folk i tilknytning til Folketinget, der kan forklare ministre og andre politikere (og embedsmænd) noget basalt om sikkerhed, sikkerhedskopiering, arkivering og hvad der nu ellers var relevant? At ævle om sletning om sms'er som et sikkerhedstiltag - og forvente at det går igennem, viser en grænseløs naivitet. Det er jo som skurken i en Colombo-episode, der har brændt brevet, men ladet engangsfarvebåndet sidde i skrivemaskinen.

Muligvis skulle man så lave et system, der ikke journaliserer "petit-kommunikation", men smider en kopi af revl og krat i et sikkert arkiv med afsender, modtager(-e) og tidspunkt som vigtigste adgang. En regulær journalisering vil (nok) være ret mandskabskrævende.

Det vil så medføre brug af burner phones og åbne koder, men de rigtigt giftige mennesker er i forvejen snu nok til at gå gennem nettet. Det er ikke der, det aktuelle problem ligger. De er ikke snu nok.

4
4. november 2021 kl. 14:42

Det er sammenfald mellem datasikkerhed, og krav til overholdelse af GDPR.

Hvis man ikke havde handicappet Datatilsynet (og GDPR), så ville de også kunne holde kommunerne i ørerne.

2
4. november 2021 kl. 14:32

Hvordan kan det gå til, at der ikke er faste procedurer og regler for, hvordan statsministeren (og andre ministre) håndterer f.eks. deres mobil (Hvordan med computerne?)?

Det er der også. Det hedder journaliseringspligt. Det gælder uanset om det er papir eller elektroniske breve, herunder SMS'er.

Én ting er force majeure omkring minksmitte - det kan jeg tilgive.

Nej, det er magtbrynde som er problemet.

Det er præcis, som nedlukningerne, der blev annonceret fredag eftermiddag, og trådte i kraft lørdag middag.

Det havde marginal betydning, om nedlukningerne var blevet varslet 3 dage i forvejen, i stedet for 12 timer. Så katastrofal var udsigten heller ikke. Det er mangel på respekt for de mennesker man rammer.

1
4. november 2021 kl. 13:21

...lyder til også at kunne tåle en opstramning. Hvordan kan det gå til, at der ikke er faste procedurer og regler for, hvordan statsministeren (og andre ministre) håndterer f.eks. deres mobil (Hvordan med computerne?)?

Der blev jeg da noget desillusioneret - jeg troede, at den slags blev håndteret af fagfolk med forstand på den slags - ikke af en departementschef. Det er da faktisk foruroligende - hvad mon der mere gemmer sig af inkompetence ift. rigets sikkerhed på ministerkontorerne?

Og man kan ikke engang med sikkerhed identificere, hvilke mobiler statsministeren har anvendt? Måske skulle Hækkerup rette lidt af sit overvågningsfalkeblik ind på ministerkontorerne...

For nogle år siden deltog jeg i en konference på Borgen om cybersikkerhed (glimrende arrangeret af John Foley). En anonym (det ønskede han at være) efterretningsmand fortalte de måbende 2 deltagende folketingsmedlemmer, at Folketingets email kørte på et åbent netværk...!!!!

Det på pressemødet i går beskrevne lyder da (for amatørører i det mindste) ligeså hårrejsende.

Én ting er force majeure omkring minksmitte - det kan jeg tilgive. Men det her cover up er noget rod!

(hvordan med statsministerens private mobil? Er der styr på, om den har været involveret?)

Men bortset fra det: Selvfølgelig skal der mere fokus på IT-sikkerhed i kommunerne...