Politiets Sikkerhetstjeneste: Russiske hackere står bag phishingangreb mod Norge

4. februar 2017 kl. 06:4626
I januar blev ni norske statslige institutioner, inklusive PST selv, udsat for et angreb af russiske hackere. Hackerne brugte spearphishing-metoder til at få adgang til email-konti.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I Norge er PST (Politiets Sikkerhetstjeneste) sammen med med otte andre email-konti ifølge PST selv blevet udsat for et målrettet russisk hackerangreb. PST mener, at det er russiske myndigheder, som står bag hackerangrebet. De hackede er personer, som kan sidde med 'sensitiv information om samfundskritiske virksomheder'.

»PST blev tidligere i år advaret af en samarbejdende tjeneste i udlandet om et målrettet angreb mod ni emailkonti. De ni konti tilhører, foruden PST selv, det norske arbejderparti Ap’s stortingsgruppes indbakke, enkeltpersoner i udenrigsministeriet, forsvaret, Statens Stråleværn og en højskole,« siger Martin Bernsen fra PST til VG.

Samme hackere som ved det amerikanske valg

Ifølge Martin Bernsen er aktørerne de samme, som amerikanske myndigheder mener forsøgte at påvirke det amerikanske valg:

»Aktørerne, som vi mener gennemførte angrebet, omtales som APT29 og har gennemført en række angreb mod vestlige mål de seneste år. APT29 knyttes til russiske myndigheder,« siger Martin Bernsen til VG.

Artiklen fortsætter efter annoncen

APT29 står for Advanced Persistent Threat 29 og er ifølge en rapport fra det amerikanske departement for indenrigssikkerhed tidligere gået efter statslige organisationer, tænketanke og universiteter.

Undersøger skaden

Ifølge PST har hackerne brugt spearphishing til at få adgang til de involveredes konti, men Martin Bernsen fortæller, at der ikke er nogen grund til at tro, at der er blevet hentet nogen information ud ved angrebet. Samtidig påpeger han også, at ingen af de angrebne har adgang til klassificerede oplysninger.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
10. februar 2017 kl. 14:04

Så stopper legen. Jeg orker ikke at du kronisk flytter målstolperne efter hvert selvmål. Men det var da et interessant indblik i postfaktuel tænkning.

Det er fint med mig. Jeg ser frem til at du næste gang vi "mødes" vil argumentere for at Danmark er en ond imperialistisk magt på baggrund af vikingernes hærgen, vores andel i slavehandlen samt krigen i 1848. Det bliver spændende.

PS: Drop ord som postfaktuel når nu du ikke bruger dem korrekt.

24
10. februar 2017 kl. 13:17

Kun min hustrus veninde, som arbejder for det ukrainske indenrigsministerie, som afviser oplysningerne.. og et par venner, som også bor i området..

Og hvad er det så for nogle oplysninger? At Rusland ikke invaderede Ukraine? At Rusland ikke skød et malaysisk passagerfly ned? At Rusland ikke støtter "oprørerne" i det østlige Ukraine?

SAMTIDIG fjerne fokus fra de virkelige problemer

Tag et smut til det østlige Ukraine. Så skal du se virkelige problemer.

Og omregnet til Big Mac Index samt hvis Putin får fuldskæg..

Du kan kalde det hvad du vil. En sammenligning hvor man kun kigger på absolutte udgifter giver ingen mening. Man er nødt til at se hvad man får for pengene.

Hvor du finder al den åbenlyst forkerte "viden" er et større spørgsmål

Der var ingenting forkert ved hvad jeg skrev - alt den stund at det var formuleret som et spørgsmål. At vi skal mere end 50 år tilbage for at finde eksempler som alle har relation til landes frihedskrige viser blot hvor enestående Ruslands opførsel er. Og selvom USA’s opførsel på Cuba er under al kritik, så har USA ikke annekteret Guantanamo. Der foreligger en traktat der omhandler området.

Utvivlsomt, og det selv om vores regeringer trods skræmmekampagner

Lad mig blot skrive listen igen – så kan folk selv beslutte om hvorvidt de synes der er grund til bekymring:

  • Invasion af Georgien
  • Invasion af Ukraine
  • Anneksion af Krim
  • Trusler om atomkrig mod Danmark
  • Skinangreb mod Stockholm
  • Skinangreb mod Bornholm (på et tidspunkt hvor alle danske top politikere var på øen)
  • Systematisk krænkelse af Estlands luftrum
  • Drab på politiske modstandere
  • Bedste venner: Syrien, Iran, Hviderusland, Nordkorea

Listen fortsætter. Jeg og andre er bekymret.

23
10. februar 2017 kl. 10:42

Når du ganger PPP på så ryger Rusland højt op på listen sådan at kun USA og Kina ligger foran.

Og omregnet til Big Mac Index samt hvis Putin får fuldskæg... I den virkelige verden står NATO allerede for mere end halvdelen af verdens militærudgifter, modsat Rusklands fire procent. NATOs stiger, mens de økonomiske forudsigelse for det næste tiår ikke giver Rusland råderum til fornyet oprustning, så de skærer militæret ned med 30 procent fra i år.

Hvornår har USA eller Indien sidst invaderet deres naboer og derefter annekteret deres territorie?

Hvor du finder al den åbenlyst forkerte "viden" er et større spørgsmål. For Indien er det nemme eksempel anneksionen af Goa mm. For USA er det en falsk sammenligning, da der kun er få spiseklare naboer - men det har dog ikke hindret. For det er da noget snavs, når en supermagt sender umærkede grønne mænd for at skaffe sig magt over en naboø og sikre sig en flådehavn. USAs nære eksempel på dette er Cuba, hvor USA fortsat holder et område besat.

Der er tal der peger i alle retninger for Ruslands militærudgifter.

Så hvorfor dog forholde sig til deres afsluttede statsbudget for sidste år, og de igangværende endnu lavere tal for de næste år. I stedet gætter vi på at Putins oprustning fortsætter - for at skræmme vores eget til vejrs. At Rusland truer Danmark med atomkrig er en meningsløs frase. Stormagterne har altid villet udkæmpe deres atomkrig i vores hjørne af Europa - i givet fald er jeg helt ligeglad med i hvilken rækkefølge vi blir ramt, før hele kloden er ubeboelig.

Det er nok til mig og åbenbart også flertallet på Christiansborg!

Utvivlsomt, og det selv om vores regeringer trods skræmmekampagner fortsat ikke kan finde flertal hos befolkningen for yderligere militær oprustning. Ekstra bidrag fra hver familie på tusind kroner om måneden for sådant isenkram er en dum pris at betale for fiktiv sikkerhed.

22
10. februar 2017 kl. 08:37

Samtidigt synes det at vi mangler et fjendebillede.

Gu' fanden mangler vi et fjendebillede! Hvordan skulle vi ellers retfærdiggøre at bruge flere penge på militær, overvågning etc. og SAMTIDIG fjerne fokus fra de virkelige problemer : politikerne, offentlige skandaler, indvandring, overbefolkning etc.

20
9. februar 2017 kl. 23:47

Vi husker jo alle hvordan Sikkerhedsrådets medlemslande skamfulde måtte udskifte regeringsledere, da de enstemmigt var komme til fejlagtigt at fordømme den spanske oprørsgruppe ETA for terrorangrebet i Madrid 2004...

Det kan ikke sammenlignes. Alle kan tage fejl. Men her er det nordmændene der kommer med en beskyldning.

Atter en påstand der kun virker stor omhyggeligt fraklippet mulige sammenligninger. Både Frankrigs og Storbritanniens tal ligger tæt på Rusland, og tilsammen overhaler EUs militærudgifter dermed Rusland i voldsom grad.

Who cares om Rusland ligger #4 eller #6. Når du ganger PPP på så ryger Rusland højt op på listen sådan at kun USA og Kina ligger foran. Og realistisk burde PPP faktoren være endnu højere når vi snakker militær pga. USA rent faktisk betaler sine soldater en rimelig løn, mens Rusland stort set får sine værnepligtige gratis.

Og USA bruger allermest, mere end de næste otte lande sammenlagt - inklusive storforbrugere som Indien, Kina, Rusland og Saudi-Arabien.

USA og Saudi-Arabien har høj gennemsnits indtægt og høje lønninger til soldater, så det kan ikke helt sammenlignes. Mere interessant: Hvornår har USA eller Indien sidst invaderet deres naboer og derefter annekteret deres territorie?

Trods denne påstand skar Putin alligevel ned sidste år, og bebuder i stedet at national defense spending as part of GDP was 4.7 percent in 2016. It is expected to be 3.3 percent in 2017, 3 percent in 2018, and 2.8 percent in 2019. De militære nyinvesteringerne udeblev, for landet har slet ikke råd. Find noget nyt at skræmme os på plads med!

Der er tal der peger i alle retninger for Ruslands militærudgifter. Under alle omstændigheder er der krise i Rusland nu så man burde forvente fald i militærudgifterne på kort sigt (hvorvidt det er sket er en anden sag). Men Rusland har hævet militærudgifterne nærmest konstant siden år 2000 og Putin vil gerne agter fortsætte med det (det har han sagt). Vi skal planlægge vores militære formåen ud fra hvor vi forventer fjenden kan være både nu og i fremtiden - ikke ud fra hvad han gør i denne måned.

Som tidligere skrevet så har han også vist aggressiv adfærd overfor sine nabolande: Invasion af Ukraine, anneksion of Krim, invasion of Georgien, doktrin om invasion af alle lande hvor russere potentielt er i fare, etc. Ydermere har Rusland også truet Danmark med atomkrig! Det er nok til mig og åbenbart også flertallet på Christiansborg!

19
9. februar 2017 kl. 21:04

Hvis det kom frem og var forkert, så ville den norske regering falde.

Vi husker jo alle hvordan Sikkerhedsrådets medlemslande skamfulde måtte udskifte regeringsledere, da de enstemmigt var komme til fejlagtigt at fordømme den spanske oprørsgruppe ETA for terrorangrebet i Madrid 2004...

Rusland ligger stadigvæk som nummer 4 i absolutte tal.

Atter en påstand der kun virker stor omhyggeligt fraklippet mulige sammenligninger. Både Frankrigs og Storbritanniens tal ligger tæt på Rusland, og tilsammen overhaler EUs militærudgifter dermed Rusland i voldsom grad. Og USA bruger allermest, mere end de næste otte lande sammenlagt - inklusive storforbrugere som Indien, Kina, Rusland og Saudi-Arabien.

Ydermere har Putin bebudet store militære investeringer i de kommende år.

Trods denne påstand skar Putin alligevel ned sidste år, og bebuder i stedet at national defense spending as part of GDP was 4.7 percent in 2016. It is expected to be 3.3 percent in 2017, 3 percent in 2018, and 2.8 percent in 2019. De militære nyinvesteringerne udeblev, for landet har slet ikke råd. Find noget nyt at skræmme os på plads med!

18
9. februar 2017 kl. 19:50

Ingen tvivl om at USA udover den generelle byttehandel mellem efterretningstjenester har informanter, men at undlade at mistro USA i den aktuelle sag er naivt. Ikke mindst når de fx også hacker deres egne myndigheder.

Så du tror nordmændene tager information fra en ”samarbejdende tjeneste i udlandet” for gode varer uden at have mulighed for at efterprøve dem? Det har jeg svært ved at forestille mig. Hvis det kom frem og var forkert, så ville den norske regering falde. Den norske regering er klogere end som så.

Danmark ligger allerede med helt i NATOs top målt på militærudgifter per indbygger.

Danmark ligger også helt i top når det gælder indkomst per indbygger. Eller når det gælder løn til soldater. Mao. man får mindre militær per krone/dollar/ruble i Danmark end i Sydeuropa og i endnu højre grad i Rusland hvor specielt betalingen til værnepligtige er latterlig. Verdensbankens tal der bruges til beregning af PPP viser at Danmark er næsten 4 gange dyrere at leve i end Rusland.

Danmark ligger allerede med helt i NATOs top målt på militærudgifter per indbygger. Selv Rusland bruger mindre og i totale udgifter ligger vi så højt som nr. 41 ud af verdens lande.

Rusland ligger stadigvæk som nummer 4 i absolutte tal og hvis man justerer for PPP så ligger Rusland meget højt. Ydermere har Putin bebudet store militære investeringer i de kommende år.

En stigning til to procent vil koste en dansk familie 1000 kroner mere hver eneste måned. Den slags udgifter kræver rigtig meget propaganda, før der kan samles flertal.

Det bliver ikke noget problem at få igennem – de store partier er med. Alle kan se Ruslands invasion af Ukraine. Alle kan se Ruslands anneksion af Krim. Måske vågner medierne snart op igen og begynder at rapportere hvordan Putin lige så stille snupper dele af Georgien. Og hver eneste gang vi ser på Putins allierede rundt omkring i verden så ser vi lommediktatorer som deler Putins foragt for demokrati og menneskerettigheder.

Og i modsætning til Sovjetunionen hvor vi havde en stor gruppe der så landet som paradis, så er det kun diktatorspirer og mafiosoer der kan se Rusland som ideal.

17
9. februar 2017 kl. 10:22

Æh nej. Alle, der kan, gør den slags. Det er almindeligt kendt at de allieredes harme kun var til offentligt brug og at fx. Tyskland har hjulpet.

Det er korrekt, at offentlig forargelse osse mellem venner og fjender om spionage mest skyldes, at de er vant til det og at repressalier som regel uddeles mere diskret. Men USAs industrispionage og EU-aflytningen gik dog langt over grænsen.

De fleste er steder hvor USA uden problemer kunne få stort set alt at vide.

Ingen tvivl om at USA udover den generelle byttehandel mellem efterretningstjenester har informanter, men at undlade at mistro USA i den aktuelle sag er naivt. Ikke mindst når de fx også hacker deres egne myndigheder.

Lad mig blot nævne at de europæiske lande næsten har afskaffet militæret. Det er skåret ned til et minimum efter murens fald. Danmark bruger ca. 1,2% af BNP.

Den oplysning bruges altid uden at det nævnes, at det sidste årti har et solidt flertal på 22 ud af NATOs 27 medlemmer kronisk ligget langt under de to procent. Udfra BNP har samtlige NATO-lande fulgtes nedad efter Murens fald. USA brugte så igen kortvarigt lidt mere på Mellemøsten, men har siden dumpet udgiften igen.

Danmark ligger allerede med helt i NATOs top målt på militærudgifter per indbygger. Selv Rusland bruger mindre og i totale udgifter ligger vi så højt som nr. 41 ud af verdens lande. En stigning til to procent vil koste en dansk familie 1000 kroner mere hver eneste måned. Den slags udgifter kræver rigtig meget propaganda, før der kan samles flertal.

16
8. februar 2017 kl. 21:17

USA har aflyttet 35 topledere. Forholdet mellem USA og en række allierede lande er stærkt belastet efter en række beskyldninger om amerikansk overvågning.

Æh nej. Alle, der kan, gør den slags. Det er almindeligt kendt at de allieredes harme kun var til offentligt brug og at fx. Tyskland har hjulpet USA med at spionere mod den franske regering. For naturligvis kan man ikke få regeringens interne kommunikation ved blot a dukke op til kaffe.

Men læg mærke til dem på listen. De fleste er steder hvor USA uden problemer kunne få stort set alt at vide.

USA stod angiveligt bag systematiske aflytninger af europæiske ambassader og EU's kontorer i USA ifølge dokumenter, der er blevet lækket fra NSA.

Igen, USA kan ikke via normale kanaler få viden om EU's forhandlingsstrategi når det gælder fx handelsaftaler. Derfor vil man selvfølgeligt forsøge den slags. På samme måde som store EU lande vil gøre det samme (dem der kan).

Af samme grund skal vi også beskytte os mod USA’s aflytning. Desværre kan vi nok først det, når de europæiske lande er i stand til selv at samle efterretninger elektronisk i stor stil.

Derudover er et Rusland som 'fører sig frem' tæt på Nato's grænser, også oplagt som fjendebillede for oprustning.

Lad mig blot nævne at de europæiske lande næsten har afskaffet militæret. Det er skåret ned til et minimum efter murens fald. Danmark bruger ca. 1,2% af BNP. Nu skal man ud og forsvare over for befolkningen at bruge flere penge – penge de hellere ville have brugt andre steder.

Man kan selvfølgeligt tro at politikere på tværs af mange partier pludseligt har fået lyst til krudt og kugler og derfor har opfundet en trussel. At ønsket er har spredt sig over hele Europa hvor man har fået politikere, forskere og efterretningstjenester med på vognen.

Det kan også være at USA trækker alle Europas politikere, efterretningstjenester og forskere rundt ved næsen. At USA formår at skabe en falsk virkelighed med Rusland som skurken som alle NATO lande hopper på.

Mere realistisk er det nok at Europæiske politikere, forskere og efterretningstjenester ser urovækkende tegn ved Putina’s optræden. At man er bekymret over en præsident der har en doktrin om at invadere lande med Russiske mindretal som potentielt er truet. Et Rusland som laver skinangreb mod Danmark, Sverige, etc. Som konsekvent krænker de baltiske landes luftrum. Som truer Danmark med atomkrig. Etc. etc. etc.

Jeg kan godt se det virker underligt at vestlige beslutningstagere er bekymret …

15
8. februar 2017 kl. 16:06

Hvilke beviser kunne nordmændene være kommet med, som havde overbevist dig om at russerne stod bag?

Nej, vel.

Faktum er at der nok vil være ting som Norske efterretningstjenester ikke vil ud med.

Samtidigt synes det at vi mangler et fjendebillede. Helst et som er 'let' at sælge, - 'let' betyder bl.a. at medierne spiller med på legen. Fjendebilledet skal også helst tydeliggøre overfor menigmand, at kraftige reguleringer på internettet er nødvendige - for vor egen skyld, forstås..

Derudover er et Rusland som 'fører sig frem' tæt på Nato's grænser, også oplagt som fjendebillede for oprustning.

Vi har alle kunnet se hvad der er sket på krim, og længere tilbage..

I get 'it'.

Men.. lige nu er hysteriet end ikke krydret med en smule seriøsitet, og dette er måske folkeoplysning til facebookgenerationen, det virker bare en tand for hjernevaskende for tiden.

K

14
8. februar 2017 kl. 10:59

USA/UK har ingen interesse i at hacke Norge på dette niveau

USA har aflyttet 35 topledere. Forholdet mellem USA og en række allierede lande er stærkt belastet efter en række beskyldninger om amerikansk overvågning.

USA stod angiveligt bag systematiske aflytninger af europæiske ambassader og EU's kontorer i USA ifølge dokumenter, der er blevet lækket fra NSA.

Prøv en anden gang at google først. Det må kræve en ihærdig mental indsats fortsat at være uvidende om USAs overvågning af sine allierede venner i fortid og nutid...

13
8. februar 2017 kl. 09:36

Det er et spørgsmål om, at der er snart ikke det onde, som russerne ikke får skyld for. Og helt ærligt, det begynder at lugte lidt af heksejagt / "jødekortet" under nazimen.

Realistisk er der tre lande der kan bedrive hacking i stor målestok: USA/UK, Rusland og Kina. USA/UK har ingen interesse i at hacke Norge på dette niveau - de kan få de samme oplysninger blot ved at spørge de relevante ministre. Det kunne være Kina, men pga. geografien så har Rusland større interesser i forhold til Norge. At Rusland har hacket er således plausibelt.

Man kan så overveje om hvorvidt der overhovedet har fundet hacking sted og hvem der har gjort det. Der er nok ingen tvivl om at Norge tror de er blevet hacket – en Norsk regering vil falde hvis det viser sig at de har løjet for os. Man kan så spørge om hvorvidt den norske regering er blevet snydt eller har ladet sig snyde. Hvorfor skulle nordmændene skabe en krise på basis af en løgn?

Hvis man rent faktisk taler med folk i Ukraine, så er der ting i medierne, som ikke helt passer. Så jeg foreslår, at man lige stopper op og bliver bare en SMULE skeptisk, når man gang på gang hører "russerne gjorde det!" kortet blive trukket.

Selvfølgeligt er der løgn og usandheder på både den Russiske side og Ukrainske side. Men i det store spil gælder følgende: Rusland invaderede og besatte dele af Georgien.. Rusland invaderede og annekterede Krim. Rusland de facto invaderede øst-ukraine og støtter de såkaldte oprørere. Hvad er det som ”ikke helt passer”? Løse påstande og insinuationer kan ikke bruges til noget.

12
8. februar 2017 kl. 08:34

Heino - har du snakket med folk i Ukraine? Det lyder ikke sådan. Og hvis du har så må det være nogle af russerne der bor der. Jeg har ihvertfald flere Ukrainske kollegaer jeg snakker med dagligt og de kan bekræfte at det vi ser i medierne slet ikke fortæller alt om hvad Russerne rent faktisk gør. Og nej, det er ikke blot noget de har set på lokal tv. Den ene bor midt i kampzonen. Og så tænkte du at Kaspersky, som jo netop har gode forbindelser til Ruslands regering (mindre gode lige pt), ville udlevere deres kunde?

Nå det er sagt, så foregår der selvfølgelig masser af angreb fra USA og selv fra Norge. Så selvfølgelig er det ikke kun Rusland der er aktiv på cyberfronten.

Pointen er at hvis du i din verden vælger at tro at Rusland ikke står bag diverse episoder som der kan læses om i medierne, så vil du kunne finde masser a "neutrale" medier der bekræfter dig i det. Så held og lykke i den verden, der sker fantastiske ting.

11
8. februar 2017 kl. 07:51

Det er et spørgsmål om, at der er snart ikke det onde, som russerne ikke får skyld for. Og helt ærligt, det begynder at lugte lidt af heksejagt / "jødekortet" under nazimen.

Hvis man rent faktisk taler med folk i Ukraine, så er der ting i medierne, som ikke helt passer. Så jeg foreslår, at man lige stopper op og bliver bare en SMULE skeptisk, når man gang på gang hører "russerne gjorde det!" kortet blive trukket.

Og når kilden samtidig er amerikansk, som har en politisk interesse i at lægge skylden på russerne igen igen, så ryger troværdigheden...

Men du har en point : Hvilke beviser kunne overbevise? Rigtig godt spørgsmål : En log fil? For den kan ikke forfalskes.... det er jo "bare" en tekstfil med linier i... Det kræver ligeledes, at man har tillid til "undersøgeren". Ville stole mere på Kaspersky end på amerikanske kilder.

9
7. februar 2017 kl. 13:09

Selv vinterkulden står de bag.</p>
<p>Hvem sku' lige ha' troet det ?

Og her på falderebet dukker det lette kavaleri op med korte bemærkninger uden argumenter. Som altid.</p>
<p>Når det er sagt så vil jeg gerne høre hvilke beviser der kunne overbevise jer?

Min kommentar skulle anspore til lidt selvstændig tankevirksomhed fra en anden vinkel, udfra læserens eget standpunkt og nuveau.

Dette er nu sket, omend jeg ikke helt ser hvad beviser du mener jeg mangler. Ej heller hvad disse beviser skulle understøtte.

Kom frisk...

K

8
6. februar 2017 kl. 20:39

Selv vinterkulden står de bag.</p>
<p>Hvem sku' lige ha' troet det ?

Russerne står bag ALT!!!!</p>
<p>Selv dinosaurnes udryddelse! Det var KGB!

Udokumenterede påstande</p>
<p>...som altid.

Og her på falderebet dukker det lette kavaleri op med korte bemærkninger uden argumenter. Som altid.

Når det er sagt så vil jeg gerne høre hvilke beviser der kunne overbevise jer? Bortset fra hvis Putin holdt en pressekonference med soldater og trumpeter, hvad kunne så overbevise jer?

Det kan godt være nordmændene lyver, men det vil være farligt for dem. For den slags undersøgelser er der altid mange involveret i og historien viser at usandheder fra vestlige regeringer ofte kommer frem i det åbne i løbet af kort tid.

6
6. februar 2017 kl. 08:14

Russerne står bag ALT!!!!

Selv dinosaurnes udryddelse! Det var KGB!

5
6. februar 2017 kl. 08:05

Selv vinterkulden står de bag.

Hvem sku' lige ha' troet det ?

K

4
4. februar 2017 kl. 14:42

Spearphishing er en kendt metode, men der er mere avancerede måder at spionere på. Så det undrer mig, hvis russerne vil foretage så simple angreb. Iøvrigt ville det være klædeligt at dokumentere mistanken om oprindelsen af angrebsforsøgene. Ellers er det jo ren spekulation....

Det er svært at forestille sig den norske efterreningstjeneste fremlægge dokumentation for den slags. Og selv hvis de gjorde, så er der altid nogen der ikke vil tro på evt. "beviser". En bunke logfiler overbeviser ikke mig om noget (om end hvis jeg stoler på den der fremlægger dem så er det selvfølgeligt en anden sag).

Under alle omstændigheder så har russerne det betydeligt sværere end både amerikanere og kinesere, i og med de eneste produkter verden køber af Rusland er olie/gas og så hjerner. Ingen ved hvilken myriade af backdoors vores amerikansk designede eller kinesisk producerede produkter indeholder. Men i øvrigt synes jeg at huske at kineserne (iflg. amerikanerne) brugte simpel spearphishing til at trænge ind hos RSA.

3
4. februar 2017 kl. 13:00

Hoved på sømmet Anne-Marie Krogsbøll Jeg stiller mig særdeles skeptisk ikke mindst fordi, at man i mange Firewall producenters og antimalware producenters live mapping over angrebsmål og oprindelse, kan se at USA og Kina fortsat er de mest angribende. Spearphishing er en kendt metode, men der er mere avancerede måder at spionere på. Så det undrer mig, hvis russerne vil foretage så simple angreb. Iøvrigt ville det være klædeligt at dokumentere mistanken om oprindelsen af angrebsforsøgene. Ellers er det jo ren spekulation....

Med venlig hilsen Mette Nikander /C-cure.dk

1
4. februar 2017 kl. 07:44

Det ser ud til de har lært noget af episoden, i slutningen af januar blev der oprettet en DMARC record på politiet.no, godt nok kun med en monitor policy, men det er da en start.