Politiets nummerpladesporing fik 6.000 hits i juni: Vigtige spor risikerer at gå tabt i mængden
Politiets nye overvågningssystem, der ved hjælp af særlige kameraer kan aflæse forbipasserende bilers nummerplader, er en succes.
I hvert fald hvis man udelukkende kigger på antallet af registreringer: Ifølge nye tal fra Rigspolitiet, som Dagbladet Information har set på, registrerede systemet ikke færre end 6.046 hits, altså forseelser, på en enkelt dag i midten af juni.
Det kan der være gode grunde til. En forseelse kan nemlig dække over alt fra manglende betaling af en bilforsikring til langt mere alvorlige forbrydelser som tyveri eller drab. Ved registrering og foto af nummerpladen, gemmer systemet automatisk oplysninger om tid og sted samt et billede af bilen, som kameraet tager.
Det betyder samtidig, at politiet modtager mange alarmer og læsevs af data om dagen. Og med rundt regnet 200 hits i døgnet, risikerer vigtige oplysninger at drukne i mængden, mener Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening.
»Det vil undre mig, hvis politiet har tid til at sidde og overveje hver eneste af de 6000 hits, så i realiteten vil det formentlig betyde, at det er tilfældigt, hvilke hits, der bliver set og reageret på,« siger han til Information.
Når alt fra drab til inkasso-rod indberettes, kan konsekvensen således blive, at politiet overser alvorlige lovovertrædelser. Af samme grund efterlyser Jesper Lund en klar prioriterings-strategi fra politiets side.
»Så vidt jeg kan forstå, får vagthavende en besked på sin skærm, hvad enten det drejer som om, at bilen er eftersøgt for en alvorlig forbrydelse, eller den er udeblevet fra en synsaftale«, siger han.
Hos Rigspolitiet erkender politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Nationalt Efterforskningscenter, at der er en risiko. Han fremhæver dog, at den største udfordring ved mange data netop er at holde styr på tropperne.
»Det er big data, og der er også en risiko for information overlad. Derfor er det vigtigt, at vi får kalibreret tingene, så vi kan holde øje med de hits, der kommer ind«, siger han til Information. Samtidig slår han fast, at systemet klart har været en fordel i Politiets efterforskning indtil videre.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.