Nok er der mange gamle systemer hos politiet, men det betyder ikke, at der ikke sker forbedringer.
Sådan lyder det fra Ole Sørensen, leder af Center for Teknik og Drift i politiets Koncern IT, som reagerer på Version2’s historie om de mange gamle systemer hos politiet og et meget kompleks it-miljø.
Oprindeligt fremgik det nemlig af artiklen, at Politiet stadig driver 500 servere uden at bruge virtualisering, men det passer ikke længere, forklarer it-chefen. I den ene halvdel af organisationen - ude i de enkelte politikredse - afsluttede man nemlig i november 2011 et projekt, hvor serverparken blev gennemgået og virtualiseret.
»Det var en meget stor øvelse, som vi brugte mange timer på. Der er meget praktik i det, fordi serverne står rundt omkring i landet, og vi skulle rundt og sætte op og flytte serverne over,« siger it-chefen til Version2.
I den anden halvdel af politiet, den centrale organisation Rigspolitiet, er man også i gang med at udnytte maskinparken bedre med virtualisering. Her forventer man at være færdig med opgaven til sommer.
Ole Sørensen har været hos politiet i fire år og kom til et it-miljø, der havde brug for en massiv overhaling. Det har han tidligere fortalt Version2 om, og fordi politiet har så mange forskellige gamle systemer, der stadig bliver brugt, kræver alle nye tiltag meget arbejde.
»Vi har en arv af gamle systemer på forskellige platforme, som vi skal håndtere. Så det har ikke været ’a walk in the park’. Vi begyndte på opgaven for lang tid siden,« siger Ole Sørensen.
I august 2010 blev en rapport om mulige effektiviseringer hos politiet offentliggjort, som konsulentfirmaet McKinsey stod bag, og her var også en lang række forslag til, hvordan politiet kunne spare store summer på en mere effektiv it-drift.
Men det er forkert, hvis man tror, at politiets it-folk først opdagede de muligheder for at spare penge, da de fik rapporten i hånden, understreger it-chefen.
»Oplysningerne i rapporten er fra 2009, og det var os selv, som fortalte McKinsey, hvad vi kunne gøre. Vi er godt klar over, hvordan driftssituationen er, og vi gik ikke i gang med at virtualisere, fordi det stod i rapporten. Det havde vi selv tænkt på,« siger Ole Sørensen.
Der bliver også arbejdet på alle de andre anbefalinger, som blev samlet i rapporten, så man for eksempel også er i gang med at centralisere it-support hos politiet. Ifølge McKinsey brugte politiet nemlig 73 procent flere resurser på support end selv det laveste benchmark-tal.
»Alle anbefalingerne er blevet meget alvorligt. Der er blevet oprettet et helt sekretariat, som kun arbejder med effektiviseringer,« forklarer Ole Sørensen.
Men selvom it-folkene arbejder på at få ryddet op i det meget komplekse miljø, er det ikke klaret på en eftermiddag.
»Vi begynder at være godt med, men vi er på en lang rejse. Politiet har ikke tidligere været teknologisk fremme i skoene, og det er der rigtig mange gode forklaringer på. Men nu er der andre boller på suppen. Der er kommet andre og flere kompetencer ind i it-afdelingen og en anden ledelsesmæssig bevågenhed om it-området. Det hjælper McKinsey-analysen jo også med,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.