Politiets efterretningstjeneste i Norge: Forslag om cyberovervågning går for vidt
Der må være grænser for den digitale overvågning, for at sikre, at den ikke går for vidt. Sådan lyder det fra PST, der er politiets efterretningstjeneste i Norge.
Det skriver Berlingske.
Meldingen fra PST kommer i forbindelse med et nyt lovforslag fremsat af den norske regering om overvågning af nettrafik. I et høringssvar skriver efterretningstjenesten, at forslaget om øget overvågning i yderste konsekvens kan »bidrage til at svække vor tillid til samfundet«.
Lovforslaget åbner ifølge PST for, at E-tjenesten - landets rivaliserende og delvist militære efterretningstjeneste, der har fokus på udenlandske trusler - kan overvåge norske statsborgere på norsk grund i strid med den hidtidige praksis.
Forslag skal nemlig gøre det muligt, at tappe ind- og udgående trafik uden om den normale kontrol fra domstolene. Det har også ført til kritik fra det norske datatilsyn og den norske rigsadvokat.
E-tjenesten kalder forslaget for en nødvendighed, hvis man også i fremtiden vil have de tilstrækkelige værktøjer til at modstå trusler udefra.
Lignende forslag i Danmark
Et lignende udkast til et lovforslag i Danmark er blevet kritiseret af flere organisationer og virksomheder.
Dette forslag skal give Center for Cybersikkerhed adgang til både stationære og ind- og udgående data hos danske virksomheder uden dommerkendelse.
I modsætning til Norge er høringssvar fra de statslige myndigheder i Danmark dog ikke offentlige indtil videre. Det er problematisk, mener formanden for IT-politisk forening.
»Det er måske det klareste eksempel på forskellen mellem Danmark og Norge. Her lægger vi låg på, mens de i Norge tager den fulde diskussion,« siger Jesper Lund til Berlingske.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.