Politiets analoge papirnusseri koster 100 millioner kroner ekstra om året
Når du anmelder et tyveri via hjemmesiden politi.dk, printer en betjent din anmeldelse ud og taster den ind igen i et andet it-system, som ikke kan integreres med web-formen på hjemmesiden.
Den slags molbo-opgaver har politiet levet med i mange år og kommer til det i mange år endnu. It-systemet Polsag, der skulle afløse det gamle sagssystem Polsas, blev nemlig droppet i februar 2012 efter fem års udvikling og over en halv milliard spildte kroner. Dermed blev politiets it-opgradering rykket helt tilbage til start, og de mange manuelle opgaver fortsætter.
Det koster dyrt i arbejdstid hvert år. Havde Polsag virket efter hensigten og var blevet implementeret, ville politiet efter en indkøringsperiode spare op mod 113 millioner kroner om året ved at sætte strøm til de manuelle opgaver.
Sådan lyder det i en evalueringsrapport om Polsag, som Boston Consulting Group skrev for Rigspolitiet i oktober 2011. I rapporten blev der sat tal på, hvad den manglende digitalisering koster politiet, for at holde det op imod de enorme udgifter til Polsag-systemet.
Version2 fik kort før jul aktindsigt i evalueringsrapporten efter en langvarig kamp med Justitsministeriet.
Der er knap 300.000 tyverianmeldelser i gennemsnit om året, som det i dag sammenlagt koster omkring 31,2 millioner kroner om året for politiet at behandle, anslår Boston Consulting Group. Kunne dem, der kom via politi.dk, blive ført ind som en sag automatisk, kan mange af de kroner spares, lyder vurderingen. Beløbet afhænger af, hvor stor en del af anmeldelserne, som kommer via web, men konklusionen ender på 19,4 millioner kroner om året, som kunne spares.
De store gevinster ligger dog i at kunne droppe en masse papirarbejde, når en sag skal sendes videre til domstolene.
I dag skal alle papirdokumenterne findes frem, organiseres, nummereres og så kopieres i to eksemplarer, hvilket i store sager kan være en tidskrævende opgave i sig selv. Alle dokumenterne, inklusive originalerne, skal så sendes til dommer, forsvarer og anklager. Med digital sagsbehandling kunne det hele klares hurtigt på skærmen og sendes som pdf-fil, eller printes og sendes med posten.
Her kunne politiet spare 33-65 millioner kroner om året, vurderer konsulentrapporten.
Når sagen er behandlet ved domstolene, skal dokumenterne så tilbage igen, hvilket også tager tid. Her kunne politiet spare 13-16 millioner kroner om året ved at skifte til digitale sagsakter.
Sammen med andre, mindre poster, for eksempel den tid der går med at lede efter sager, som bliver væk, vurderer Boston Consulting Group, at der er mellem 72 og 113 millioner kroner at hente hvert år på politiets regnskaber, hvis it-systemet var blevet opgraderet. Gevinsten ville dog komme gradvist, i takt med at eventuelle startvanskeligheder var overstået.
Hvad politiet vil gøre fremover på it-fronten, efter at Polsag blev aflivet, har politiet ikke meldt ud endnu. Men indtil et nyt system er planlagt, finansieret, udviklet og implementeret, må betjentene fortsat arbejde med Polsas, som en betjent tidligere har beskrevet som ’tekstbehandling anno 1984’, komplet med blå baggrundsskærm.
Det betyder blandt andet, at det ikke er muligt at søge i fritekst på sagerne, og da hver politikreds har sin egen database, er der ikke direkte adgang til sager i andre kredse. Alle bilag er i papirform, og efter et halvt år bliver en sag låst i it-systemet, så selve hoveddokumentet derefter også kun findes på papir.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.