Politiet vil samle alle overvågningskameraer i ét register

Illustration: Pexels.com
Politiet vil have et centralt, landsdækkende register over placeringen af tv-overvågning. Nu kan danskerne indberette deres kameraer.

Nu beder politiet danskerne om at registrere deres overvågningskameraer hos politiet, så de kan samle en database over al tv-overvågning i Danmark. Et centralt register skal lette arbejdet, når de opklarer sager, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer efter et forsøg i København, hvor Justitsministeriet og Rigspolitiet lavede et samlet kameraregister, som de sidste to år er blevet brugt i efterforskningen hos Københavns Politi.

»Evalueringen har vist, at det er et enormt brugbart redskab, som kan hjælpe politiet med at løse rigtig mange forskellige politiopgaver. Det kan være alt fra personfarlig kriminalitet til indbrud, voldtægt eller afviklingen af større begivenheder,« siger Niels Kristoffersen, som er politikommissær ved Rigspolitiets nationale efterforskningscenter, i pressemeddelelsen.

Får ikke ubetinget adgang

Det er frivilligt, om man vil indberette sit overvågningskamera til politiets register.

»Jo flere kameraer vi har med i registret, jo hurtigere og bedre kan vi forhåbentlig opklare forbrydelser. Derfor vil vi gerne opfordre alle – både borgere og virksomheder, som har et kamera sat op, til at gå ind og registrere det på www.politi.dk,« siger Niels Kristoffersen i pressemeddelelsen.

Han understreger, at politiet ikke har ubetinget adgang til kameraoptagelserne, selvom man får sit kamera registeret. Politiet skal stadig bede om lov eller få en dommerkendelse, før de kan få adgang.

Brancheorganisation: Burde være obligatorisk

Ifølge Kasper Skov-Mikkelsen, som er direktør i brancheorganisationen Sikkerhedsbranchen, er en frivillig ordning ikke godt nok. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

»Vi er jo glade for, at det nu kommer, men vi havde gerne set, at det var obligatorisk at melde de her kameraer ind - eventuelt ved at stille krav til installatørerne,« siger han til Ritzau.

Politiet har ikke oplyst, hvor mange der rent faktisk registrerede deres kamera i registret under forsøget i København, men ifølge Kasper Skov-Mikkelsen var det kun 8000, hvilket svarer til omkring to pct. af alle overvågningskameraer i København.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Deleted User

Hvis jeg har et overvågningskamera som kun "rammer" min egen grund, f.eks hvis jeg har et kamera i mit cykelskur på min private grund, vil de så virkeligt have det registreret ?

Jeg mener....Hvis nogen stjæler min cykel, hvilket jo ret beset er det eneste reelle scenarie hvor politiet ville have brug for at kigge på overvågningen, så vil de nok opdage at jeg selv kommer dappende med optagelserne alligevel.

Private har vel som udgangspunkt ikke overvågningskamera som filmer ud over offentligt område og hvis de har, så har de vel som minimum opsat kameraet så det kun gemmer optagelser, hvis der sker noget på ejerens grund.

  • 4
  • 0
#6 Tommy Calstrup

Hvis dit kamera sidder inde i cykelskuret, så optager det nok ikke noget interessant, før nogen går der ind uden din tilladelse. Hvis kameraret derimod sidder udendørs, så registrerer det ændringer i lyset, og kan, selvom det ikke filmer vejen, opdage at en bil kørte forbi i nat kl 02.27, med lygterne tændt, og det kan måske hjælpe med at følge en lovbryders færden i dit kvarter.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere