Politiet vil masseovervåge bilister med automatisk nummerpladelæser

29. oktober 2014 kl. 14:3648
Politiet ønsker sig patruljevogne med automatisk nummerpladegenkendelse, der aflæser nummerpladen på samtlige forbipasserende bilister. Professor advarer mod stigende overvågning.
Artiklen er ældre end 30 dage

På patruljevogne, veje og grænseovergange vil politiet i fremtiden have opstillet en automatisk nummerpladelæser. Læseren skal skanne hver eneste passerende bils nummerplade for at se, om den har et udestående med ordensmagten. Det skriver Jyllands-Posten.

Skannerne skal hjælpe politiet med at finde stjålne biler og komme forbrydelser som menneskesmugling til livs. Men også til at få has på mere mondæne overtrædelser som personer, der mangler at betale registreringsafgift.

Ifølge politiet regner man med at registrere omkring 600.000 nummerplader – om dagen. Men det vil være på kant med persondataloven, lyder det fra professor i persondataret Peter Blume, der finder masseregistreringen for vidtgående.

Datatilsynet er positivt indstillet

Systemet er blevet testet siden sidste år, og nu vil politiet udbrede det over hele landet i løbet af 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I praksis vil skanneren installeret i patruljevognene matche samtlige aflæsninger med forskellige registre. Først og fremmest tjekkes om bilen er stjålet dernæst om bilen har ubetalte afgifter hos Skat eller om den mangler at blive synet. Endelige tjekkes nummerpladeren i et register over såkaldte ’interessante køretøjer’, som er biler, der er mistænkt for at være brugt til noget kriminelt.

Hvis der findes et match, blinker en lampe i politibilen.

Endnu mener jurist i Datatilsynet, Birgit Kleis, at det er for tidligt at sige, om politiet bryder persondataloven.

»Når politiet har givet Datatilsynet sin redegørelse, vurderer vi, om der er tilstrækkelig nytteværdi i forhold til at registrere uskyldige. Men som udgangspunkt er jeg positivt stemt,« siger hun til Jyllands-Posten.

48 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
31. oktober 2014 kl. 08:33

Tror sgu jeg vil til at sælge færdiglavet sølvpapirshatte.

33
30. oktober 2014 kl. 17:53

De fleste indlæg i denne debat ligger på linie med det republikanske parti i Amerika. Dvs. en massiv mistillid til det offentlige, og til om det kan varetage sin magt fornuftigt. Det er så fint nok, en rimelig videre konsekvens kunne være at borgerne burde have ret til at bære våben - der er åbenbart ingen fælles myndighed der kan varetage vore interesser. Alle er drevet af lyst til magtmisbrug.

Holdningen til det offentlige har været stærk svingende gennem historien, og den er åbenbart nede i et hul i øjeblikket. Socialismen (og kommunismen) byggede på en formodning om at offentlige ansættelse af sig selv ville medføre at menneskene blev ædle, uselviske og målrettede. Modsat har liberalismen altid ment at menneskets potentiale for ædelhed og målrettethed bedst kom til udtryk i en fri konkurrence, drevet af selviskhed. Bagud i Danmarks-historien er en ubestikkelig og effektiv offentlig sektor (opbygget under enevælden) en væsentlig forklaring på at Danmark i 1800-tallet kom i retning af en velfungerende velfærdssamfund. Under 2. verdenskrig bestyrede en afdeling under Københavns Kommune de flygtede og deporterede jøders ejendomme og formue i øvrigt - det fungerede udmærket, og alle værdier blev tilbageleveret efter krigen. Men i dag er formodningen at det offentlige skal holdes i skak, ellers tager de hele armen, og vi får Orwellske tilstande.

37
31. oktober 2014 kl. 07:51

Men i dag er formodningen at det offentlige skal holdes i skak, ellers tager de hele armen, og vi får Orwellske tilstande.

Det er ikke en ny tanke, at det offentlige skal holdes i skak. Grundloven og tankerne om magtens tredeling bygger netop på dette.

Når der i disse år foregår en debat om rimeligheden af øget overvågning, sker det ikke i et vakuum men som en reaktion mod forskellige ting.

Efter 9/11 har lovgiverne givet politi og efterretningstjenester udvidede rettigheder på bekostning af lovlydige borgeres privatliv. Det kan vel tolkes som statens mistillid over for borgerne.

I tillæg hertid kommer Snowden-afsløringerne, der viser, at myndighederne i øvrigt har meget videre beføjelser til at lytte med på vores mails og telefonsamtaler, end vi gik og troede. Man kan mene, at de har forrrådt den tillid, befolkningen har vist dem.

Desuden har den teknologiske udvikling muliggjort masseovervågning, så det nu mere eller mindre er muligt at overvåge hele befolkningen hele tiden. Og bl.a. Nets/Se&Hør-skandalen har for alvor gjort befolkningen opmærksomme på, at centrale dataregistre af natur rummer nogle farer for misbrug, bare der er et enkelt bråddent kar i organisationen. CSC-hackersagen viser, at borgerne har haft en ubegrundet tillid til, at myndighederne driver centrale it-systemer på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde.

Når jeg er skeptisk over for endnu et register over alle danskeres gøren og laden, er det ikke pga. en dyb mistillid til staten eller et ønske om at gribe til våben, lige så lidt som at fortalerne for et sådan register opfatter staten som ufejlbarlig og uden behov for transparens og demokratisk kontrol.

Debatten er et udtryk for en sund skepsis mod at bygge systemer med ét formål, som let kan misbruges (eller i en fremtidig politisk virkelighed: bruges) til andre formål. Politikere og myndigheder tænker ofte mere på målet end på midlerne og de uhensigtsmæssigheder, der måtte følge med. Derfor er debatten vigtig.

35
30. oktober 2014 kl. 18:47

Under 2. verdenskrig bestyrede en afdeling under Københavns Kommune de flygtede og deporterede jøders ejendomme og formue i øvrigt - det fungerede udmærket, og alle værdier blev tilbageleveret efter krigen. Men i dag er formodningen at det offentlige skal holdes i skak, ellers tager de hele armen, og vi får Orwellske tilstande.

Når du nu skal bringe 2. verdenskrig og besættelsen af Danmark ind i diskussionen, hører det med til historien at det offentlige Danmark dengang havde taget sig den frihed at registrere visse borgeres politiske og religiøse overbevisning.

Mon ikke der dengang var politikere og embedsmænd i det offentlige Danmark som forsikrede borgerne om, at oplysningerne skam ikke ville blive misbrugt? Og måske havde de venlige mennesker slet ikke intentioner om dette, men disse registreringer var enormt praktiske for de nye magthavere, den tyske besættelsesmagt, som havde lyst til at forfølge jøder og kommunister.

Der er ingen grund til at staten registrerer borgerne politiske overbevisning. Tillid er fuldstændigt underordnet her.

Tilsvarende er der ingen grund til at politiet (og Skat, samt de 117 andre myndigheder som oplysningerne skal deles med) skal kunne holde styr på hvor indregistrerede biler befinder sig i Danmark.

Det er masseovervågning. Og det er masseovervågning af samme type som EU-domstolen dømte i strid med retten til privatliv og persondatabeskyttelse i april 2014 (dommen om lognigsdirektivet).

Ydermere skal følsomme oplysninger om hvor borgerne har befundet sig (lokationsdata) ligge hos Rigspolitiet, hvis IT-sikkerhed er på et absolut lavpunkt.

Så det er ikke alene masseovervågning, som bare venter på at staten misbruger den. Det er også masseovervågning, som bare venter på at kriminelle bryder ind i systemerne og misbruger oplysningerne.

Nej tak!

Jeg har ingen bil, men jeg vælger at råbe op alligevel (check hashtag #ANPG på Twitter). Denne gang kommer staten efter bilejerne. Næste skridt bliver formentlig CCTV med automatisk ansigtsgenkendelse overalt i det offentlige rum. Når bilejerne skal overvåges af politiet til deres nye pre-crime initiativer ("intelligence led policing"), skal fodgængeerne og cyklisterne samt dem som bruger offentlig transport naturligvis også masseovervåges (her har staten i forvejen rejsekortet).

36
31. oktober 2014 kl. 07:09

Tilsvarende er der ingen grund til at politiet (og Skat, samt de 117 andre myndigheder som oplysningerne skal deles med) skal kunne holde styr på hvor indregistrerede biler befinder sig i Danmark.

Potentielle argumenter fra Skat for hvorfor de er uenige med din påstand:

  • Højere opklaringsprocent af misbrugssager af gulplade biler uden privatbenyttelsesafgift anvendt til privat brug
  • Mere præcis opklaring af udlandske registrerede køretøjer, der uberettiget anvendes i Danmark
  • Bedre kontrol med afgiftssvindel ved nummerplader, der anvendes på flere køretøjer parallelt Du kan sikkert godt selv finde på flere... Og politiet kan naturligvis tilsvarende komme op med argumenter i forbindelse med opklaring ("vi kan se hvor bilen var i døgnet op til bankrøveriet"), ligesom forsikringsselskaberne måske vil have mulighed for at se, om du opholder dig tit i nærheden af Sjællandsringen og måske derfor er lidt af et "benzin-hoved", og dermed højrisikokunde som naturligvis skal sættes op i forsikringspræmie...

Personligt Ja , hvis man så fyrede tilsvarende i skat og lavede skatte lettelser for de besparelser men det ved vi jo godt aldrig sker.

Eller at man overførte personer fra 'køretøjsafgiftsafdelingen' (eller hvad den nu hedder i Skat), til kundeservice og nedbringe den urimelige ventetid til noget tilnærmelsesvist brugbart.

Kidpapperne har klistret et stykke papir med nummerpladenummeret ovenpå nummerpladen på forskellige biler i forskellige dele af landet.

Det behøver vel ikke være så fordækt? Tag følgende tænkte eksempel: Erfaringsmæssigt bliver nummerplader mere snavsede, når der kommer sne, slud og salt på vejene. Jeg har ganske vist som chauffør pligt til at holde mine nummerplader rene, men lad os nu også være realistiske: Det er ikke det der fylder mest hos mig, når jeg står mandag morgen og skraber sne af ruderne - og det gør det garanteret heller ikke hos særligt mange andre. Pludseligt ligner D'et på min nummerplade et B, og det pågældende registreringsnummer har kørt en ældre dame over en halv time tidligere. Betjenten der lige er tilgået, bemærker ikke at den efterlyste bil faktisk var en Ford Focus og ikke en Peugeot 307, standser mig og potentielt anholder mig. Efter at jeg har været foran en dommer kan det konstateres at betjenten har begået en fejl; tilgengæld har jeg tilbragt op til 6 timer som anholdt og min arbejdsgiver er mindre imponeret over, at jeg ikke kom på arbejde mandag morgen. Til sidst får jeg naturligvis en bøde, for ikke at have haft en ren nummerplade :)

47
31. oktober 2014 kl. 17:33

Potentielle argumenter fra Skat for hvorfor de er uenige med din påstand:</p>
<ul><li>Højere opklaringsprocent af misbrugssager af gulplade biler uden privatbenyttelsesafgift anvendt til privat brug</li>
<li>Mere præcis opklaring af udlandske registrerede køretøjer, der uberettiget anvendes i Danmark</li>
<li>Bedre kontrol med afgiftssvindel ved nummerplader, der anvendes på flere køretøjer parallelt
Du kan sikkert godt selv finde på flere... Og politiet kan naturligvis tilsvarende komme op med argumenter i forbindelse med opklaring ("vi kan se hvor bilen var i døgnet op til bankrøveriet"), ligesom forsikringsselskaberne måske vil have mulighed for at se, om du opholder dig tit i nærheden af Sjællandsringen og måske derfor er lidt af et "benzin-hoved", og dermed højrisikokunde som naturligvis skal sættes op i forsikringspræmie...

Mener du at denne masseovervågning af alle borgere er proportional i forhold til at forhindre banale forbrydelser som skatteunddragelse?

Vi har en nylig dom fra EU-domstolen, som siger at selv om bekæmpelse af terror og alvorlig personfarlig kriminalitet er legitime mål for samfundet, kan det stadig ikke retfærdiggøre masseovervågning, f.eks. registrering af alle borgeres teletrafik.

Og nu taler vi om skatteunddragelse som begrundelse for masseovervågning?

Er dine "potentielle argumenter fra Skat" noget som Skat selv har fremført, eller er det noget som du selv finder på?

48
13. november 2014 kl. 11:22

Er dine "potentielle argumenter fra Skat" noget som Skat selv har fremført, eller er det noget som du selv finder på?

Jeg har ikke kendskab til at Skat på nuværende tidspunkt skulle have fremført dem; det er rent gætværk ud fra, hvad jeg kan se af "rå" fordele for Skat ved et sådant system, som svar på din bemærkning om at "[...] der ingen grund til at [...] Skat [...] skal kunne holde styr på hvor indregistrerede biler befinder sig i Danmark" er. Jeg er gætter på, at hvis Skat på magisk vis fik tilført 4.000 jobnormer til at køre rundt om manuelt kontrollere nummerplader, ville de lige så gerne gøre det (men det får de nu næppe heller).

38
31. oktober 2014 kl. 08:01

Potentielle argumenter fra Skat for hvorfor de er uenige med din påstand:</p>
<ul><li>Højere opklaringsprocent af misbrugssager af gulplade biler uden privatbenyttelsesafgift anvendt til privat brug</li>
<li>Mere præcis opklaring af udlandske registrerede køretøjer, der uberettiget anvendes i Danmark</li>
<li>Bedre kontrol med afgiftssvindel ved nummerplader, der anvendes på flere køretøjer parallelt

For mig at se er alle disse grunde blot de sædvanlige "Det kan godt være det kommer til at krænke en masse lovlydige mennesker, men det er meget nemmere og billigere at skide på folks retssikkerhed".

Lidt ligesom når man vil sende foto-fartbøder til bil-ejer eller når man stopper alle biler på en given strækning og så låner sine hjemler ud til alle mulige myndigheder som ikke bare må stoppe folk.

Det kan godt være det betyder at man fanger flere, men det er utvivlsomt en voldsom glidebane og hvis "Vi fanger flere" er en gyldig grund til at skide på retsplejeloven og folks rettigheder så ville det jo alt andet lige være noget nemmere at alle fik en chip indopereret med en GPS tracker og så lige få hakket penis af så man ikke kan voldtage.

27
30. oktober 2014 kl. 11:04

Man kan jo trods alt håbe, at dette projekt ender som de fleste andre offentlige IT-projekter: efter 3-4 år og spild af 300-400 millioner droppes systemet

16
29. oktober 2014 kl. 18:03

Var systemet så indrettet sådan at der blev lavet et anonymt opslag i databasen uden at der blev medsendt data om sted og var der så intet udestående så blev søgningen "glemt" så kunne jeg såmænd godt leve med sådan et system.

Men enhver ved jo at systemet bliver lavet så man gemmer revl og krat til evig tid.

Det skal nok blive godt når en korrupt medarbejder begynder at sælge SMS service til Se og Hør så de får en SMS hver gang en kendt's bil kører forbi en af bilerne eller en af de faste standere som med garanti bliver sat op.

Derudover kommer, at der jo kan findes gode grunde til at man ikke vil registreres uden at det man foretager sig er ulovligt i lovens forstand.

Kan lige se for mig at manden tager bilen for at besøge en kammerat i en by nord på og i virkeligheden kører og besøger en anden person sydpå.

Når manden så 2 dage senere bliver kontaktet i hjemmet af et par betjente som lige vil høre om han har set noget da han er kørt forbi et uheld/bankrøver/whatever 30 sekunder før det skete så kan det være han får svært ved at forklare konen hvorfor han var sydpå når han sagde han besøgte en nord på.

Uanset hvad og uanset at jeg betaler min vægtafgift, forsikring og jeg aldrig bruger min bil til noget kriminelt så vil jeg altså gerne frabede mig disse automatiske registreringer.

Det der privatliv er sgu godtnok under pres.

12
29. oktober 2014 kl. 16:51

De må sgu da godt rende i hælene på mig og se hvad jeg laver og hvor men de kommer nok til at kede sig ihjel.

11
29. oktober 2014 kl. 16:42

automatisk kontrol af kørte kilometer og brug af gulplade biler uden dag billet ved samme lejlighed

7
29. oktober 2014 kl. 15:37

at spore cykler og fodgængere. Det kan man jo til en vis grad gøre med mobildata, men hvad nu med sådan en verdachtig personage som mig, der har slukket min mobil? Køber man Facebooks nye ansigtsgenkendelse? Jeg vil forvente det.

6
29. oktober 2014 kl. 15:36

bare nogle år forsinket.

3
29. oktober 2014 kl. 15:18

Jeg vil mene det er en utrolig folkelig opstand over at politiet melder det her ud kontra hvor meget overvågning der reelt er på nettet. Forskellen i impact er noget stor, men det viser vel bare hvor meget noget jordnært er nemmere at sælge som overskrift end noget halv teknisk som folk skal sætte sig ind i.

2
29. oktober 2014 kl. 14:59

I det mindste er både V og LA imod lagringen, hvis der ikke findes noget af interresse. Må indrømme at jeg forventer, at uanset hvad Datatilsynet siger, så bliver det sådan at lagringen gennemføres, om nødvendigt med ny tilpasset lovgivning.

det er vist på tide at der etableres modangreb. F.eks. anvendelse af de sociale medier til at overvåge dep. chefer og ministre i deres privatssfære. Dette er fuld lovligt, så længe den enkelte bidragsyder begrænser sin "overvågning" til et lovligt situationsbillede og lægger dette ud på nettet (socialt medie el. lign) med retvisende tags (emne, tid, sted9. Enhver kan så fremsøge samtlige af disse og "danne" overvågningen. Det er jo i bund og grund en kerne feature i de fleste sociale medier idag.

1
29. oktober 2014 kl. 14:58

Jeg forstår ikke hvorfor data skal registreres, det må da være mulig at tjekke nummerpladen uden at gemme information om hvor den er set.

39
31. oktober 2014 kl. 08:15

Jeg forstår ikke hvorfor data skal registreres, det må da være mulig at tjekke nummerpladen uden at gemme information om hvor den er set.

Bagved ethvert tjek af en nummerplade vil der ligge et opslag i et register.

Lige præcis mht opslag i registre har politifolk en blakket fortid.Politiassistent dømt for misbrug af register

Som borgere har vi derfor interesse i at det logges, når politiet foretager opslag i registre - hvis éns nummerplade jævnligt bliver tjekket i politiets registre, fordi man er landbetjentens eks-kones nye mand, har man en interesse i at disse opslag også registreres og gemmes, så man har sikret sig bevismateriale i en evt. chikanesag mod landbetjenten.

Hvis man ikke fører log over opslag i nummerpladeregisteret, har man med andre ord blind tillid til at politiet kun foretager lødige opslag i registeret.

Derfor er det både problematisk ikke at gemme information om specifikke opslag, men også at gemme information om specifikke opslag.

42
31. oktober 2014 kl. 09:55

Hvis man ikke fører log over opslag i nummerpladeregisteret, har man med andre ord blind tillid til at politiet kun foretager lødige opslag i registeret.

MEN...Når det er et automatiseret system som automatisk og uden betjentens indblanding slår nummerpladen op og selv tager en beslutning om der skal alarmeres eller alt er iorden så er en log vel ligegyldig.

Hvis ikke systemet er programmeret til at fuske så vil det ikke fuske og hvis betjenten ikke kan påvirke systemet så KAN han ikke fuske.

Så kan du sige at så længe man kun gemmer at nummerpladen har været søgt klokken X så kan det ikke bruges til noget, men det er jo ikke korrekt fordi alle politibilerne har GPS trackere i så vagthavende kan se hvilken bil der er nærmest hvis de skal rykke ud.

Ergo vil man stadigvæk kunne lægge oplysninger om "Nummerplade, Tid og politibil som forespurgte" sammen med GPS data fra politibilen og vide hvor bilen er set.

46
31. oktober 2014 kl. 12:54

Hvis ikke systemet er programmeret til at fuske så vil det ikke fuske og hvis betjenten ikke kan påvirke systemet så KAN han ikke fuske.

Det er muligt at det kan laves. Vejdirektoratet havde et system, som blev brugt til at vise gennemsnitshastigheder på visse motorvejsstrækninger.

Grundpremisset er at al information om nummerpladerne kun findes i systemet i de/det sekund, hvor den tjekkes. Og så skal systemet have sin egen kopi af de registre som der tjekkes mod, således at man ikke har mulighed for at se hvorfra en given nummerplade er tjekket.

Men som det beskrives ovenfor, så ønsker man sig et system, der næsten er lavet til at blive misbrugt. Man kan notere sig gummistemplet: "biler, der er mistænkt for at være brugt til noget kriminelt."

Endeligt virker meget af det helt ude af proportioner: At overvåge folks færden, for at finde nogen, som måtte skylde 500,- i vægtafgift (eller hvad det nu er politisk korrekt at kalde det i øjeblikket). I mine øjne er det simpelthen en syg tankegang.

20
30. oktober 2014 kl. 07:11

Registrering giver god mening, nu skal vi også gemme sølvpapirshatten lidt væk :)

Eksempel. MX 34567 bliver set kl 9:57 nær kongens Nytorv, og igen kl 11:36 på vej over store bælt.

Kl 11:37 eftersøges bilen da ejer efterlyses grundet en kidnapning tidligere på dagen.

Nu ved man allerede hvor bilen er og ikke er, og kan bringes til standsning før den forlader landet.

Jeg lader gerne min nummerplade være i et register, hvis det kan beskytte min datter...

31
30. oktober 2014 kl. 14:31

Jeg lader gerne min nummerplade være i et register, hvis det kan beskytte min datter...

Og så er det vist på tide at se længere end til din egen næsetip :)

First they came for the communists, and I did not speak out because I was not a communist.

Then they came for the socialists, and I did not speak out because I was not a socialist.

Then they came for the trade unionists, and I did not speak out because I was not a trade unionist.

Then they came for the jews, and I did not speak out because I was not a Jew.

Then they came for the catholics, and I did not speak out because I was not a catholic.

Then they came for me, and there was no one left to speak for me.

[Friedrich Gustav Emil Martin Niemöller (1892–1984)]

At din datter (måske) bliver fundet, er en biting 'de' kan bilde dig ind, men er ikke hovedformålet med masseregistrering og -overvågning.

32
30. oktober 2014 kl. 14:43

Desværre er Niemöller, Kafka og Orwell alle uhyggeligt relevante i netop disse dage:

"Hackersagen". Påtvungen offentlig (af NSA overvåget) "digital post". Nummerplade overvågning. Varetægtsfængslinger af "CPR aktivister". Skat ulovlige gebyrer på vægtafgiftsregninger. FBI's ønsker om at telefonkryptering ikke skal være tilladt. FBI's ønske om at bryde ind i tor netværket. Snowdon. Assange. . . .

30
30. oktober 2014 kl. 13:05

Registrering giver god mening

Ja, da.

Der er selvfølgelig ingen risiko for at dette også bare bliver en overvågning af lovlydige borgere. Ligesom det selvfølgeligt er helt sikkert at de polske tyvebander bruger de samme stjålne nummerplader, som sidst de blev fanget. /Sarkasme

28
30. oktober 2014 kl. 11:10

Lad os antage at det er din bil med reg.nr. MX 34567

MX 34567 bliver set kl 9:57 nær kongens Nytorv, og igen kl 11:36 på vej over store bælt.</p>
<p>Kl 11:37 eftersøges bilen da ejer efterlyses grundet en kidnapning tidligere på dagen.

Politiet henter dig og du får 4 uger med brev og besøgsforbud, forlænget med yderligere 4 uger. Hvordan beviser du at det ikke var dig og det måtte være en fejl? Hvad siger du til din arbejdsgiver når du kommer ud?


For at der var en fejl i registrering/genkendelse og den faktiske nr.plade var MX 84667...

23
30. oktober 2014 kl. 09:41

MX 34567 bliver set kl 9:57 nær kongens Nytorv, og igen kl 11:36 på vej over store bælt.

Kl. 9.58 ses nummerpladen i Ålborg. En Ford Kl. 9.56 ses nummerpladen i Århus En Opel kl. 10.01 ses nummerpladen i Esbjerg. En Kia

Kidpapperne har klistret et stykke papir med nummerpladenummeret ovenpå nummerpladen på forskellige biler i forskellige dele af landet. Det viser sig at de har gjort det på min. 10 biler, som Politiet har kendskab til. Kidnapperne har været rundt og klistret de falske "nummerplader" - et print af nummerpladenummeret - på tilfældige biler.

Systemet er ganske brugbart for de farlige forbrydere. Sleight of hand.

25
30. oktober 2014 kl. 09:57

Og så er det man skal til at passe på, for i en politistat som den Danske, så kan du jo være skyldig i medvirken til forsøg på kidnapning, jævnfør "hackersagen":

Jeg konstatere bare at systemet rummer nogle interessante muligheder for kriminelle for at lede Politiets opmærksomhed i en bestemt geografisk retning. Det er så vel og mærke de "intelligente" forbrydere, de der forstår at udnytte hullerne og så nok også er de forbrydere, der er de farligste.

26
30. oktober 2014 kl. 10:01

Jeg konstatere bare at systemet rummer nogle interessante muligheder for kriminelle for at lede Politiets opmærksomhed i en bestemt geografisk retning. Det er så vel og mærke de "intelligente" forbrydere, de der forstår at udnytte hullerne og så nok også er de forbrydere, der er de farligste.

Jeg er da udmærket klar over at du bare konstaterer, men hvis nu politistaten overvåger denne "chat" mellem dig og mig, så kan det jo åbenbart fortolkes som det vil.

Og hvis du så også er så formastelig at du har krypterede filer på din computer, som du ikke vil dele med voldsmagten, så er du per definition en terrorist som straks skal varetægtsfængsles.

Men ja, jeg giver dig fuldstændig ret, for hvert af den slags tiltag man laver resulterer kun i yderligere chikane af civilbefolkningen, mens det giver forbrydere og terrorister endnu flere værktøjer.

De gode græd, mens de onde lo.

14
29. oktober 2014 kl. 18:01

@ Lars Lundin,

Ved du i øvrigt, om den model for opsamling af data, som dansk politi ønsker at foretage og opsamle, også kun omfatter lagring af data for lovbrydere? Eller om man gerne vil kunne kigge tilbage i data og eksempelvis søge efter mistænkte for eller mulige vidner til en forbrydelse? (Hvilket m.h.t. sidstnævnte naturligvis vil fordre, at man opbevarer alle indsamlede data - altså også på ikke straks-erkendte lovbrydere.)

I øvrigt (og det er ikke rettet mod dig, Lars) vil en naturlig forlængelse af dette system vel kunne være ansigtsgenkendelse inklusive samkøring med efterlyste personer og straks-advisering om hits - f.eks. nu, når der alligevel kommer kameraer på betjentene. Og ville det i øvrigt ikke også være relevant og økonomisk og rationelt fornuftigt at samkøre data med EPJ-patientjournalsystemet, så at folk med en usund ansigtskulør kan indkaldes til et sundhedscheck ... (Naturligvis med bøderegn som konsekvens, hvis ikke man som ansvarlig samfundsborger reagerer prompte og med forståelse på moderstatens sidehalsgreb.)

Tro mig, blot at nøjes med at knalde biltyve og kaste sig over bøderestancer fra folk, der alligevel ikke betaler, vil man ikke nøjes med, når man giver 30 millioner i alene anskaffelse for systemet. Big data og målopdagelse i massedata er det nye mantra for høvdinge og excel-managere p.t.

17
29. oktober 2014 kl. 18:07

Tro mig, blot at nøjes med at knalde biltyve og kaste sig over bøderestancer fra folk, der alligevel ikke betaler, vil man ikke nøjes med, når man giver 30 millioner i alene anskaffelse for systemet. Big data og målopdagelse i massedata er det nye mantra for høvdinge og excel-managere p.t.

Når man ser i dag at politiet og politikerne mener at politiets ressourcer er brugt bedst på at krasse bøder ind f.eks via automatiserede fotovogne, så er det ikke svært at forestille sig at nogle smarte politikere kunne finde en god måde at monetisere dette system så det bliver endnu en skatteskrue.

Man kunne vel forestille sig at kameraet bliver indstillet så det lige tager et billede af hele bilen og når så Hansen bliver stoppet i en kontrol uden sele f.eks så kan man lige slå op og se de 200 billeder man har af Hansen's bil og stikke ham en bøde for hver af billederne hvis Hansen nu er sådan en nederdrægtig type som aldrig kører med sele.

18
29. oktober 2014 kl. 20:17
15
29. oktober 2014 kl. 18:02

Det giver også mening. Men spørgsmålet er om man kan holde fingrene fra at gemme alle data om hvor en bil er blevet set, "hvis der nu skulle komme en sag senere"

Ja, når først systemet er betalt og installeret (under forudsætning af, at data ikke bliver gemt, og kun bruges i forbindelse med specifikke forbrydelser), er det meget lettere at udvide omfanget sidenhen, evt. som følge af teknologisk udvikling. Fx kan det ikke vare mange år, før man begynder at lave automatisk ansigtsgenkendelse vha. de kameraer, der allerede hænger overalt til videoovervågning.

Et klassisk eksempel er børnepornofilteret, der var oprettet med et ukontroversielt formål (at forhindre udbredelsen af børneporno) men nu også bruges til at spærre for diverse andre ting, som staten ikke bryder sig om, at vi skal se på.

10
29. oktober 2014 kl. 16:42

Det giver også mening. Men spørgsmålet er om man kan holde fingrene fra at gemme alle data om hvor en bil er blevet set, "hvis der nu skulle komme en sag senere"

Ja, og hvordan man overhovedet sikrer sig at data faktisk ikke gemmes. En af indsigelserne i Bayern var derudover at OCR-processen ikke er fejlfri, og at uskyldige borgere derved alligevel registreres.

Iøvrigt er det i Orwell's hjemland at man er længst fremme med automatisk registrering af nummerplader.

9
29. oktober 2014 kl. 16:04

Ja og det er lige netop der det er stærkt bekymrende at Datatilsynet p.t. ser positivt på registreringen.