Politiet udvider massiv ANPG-overvågning: Slettefristen fordobles til 60 dage

24. februar 2021 kl. 03:4582
Politiet udvider massiv ANPG-overvågning: Slettefristen fordobles til 60 dage
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Politiet mangedobler den automatiske overvågning af bilers færden i Danmark og udvider ANPG-nettet drastisk i hele landet. Desuden oplyser Rigspolitiet, at indsamlingen også bruges til 'tværgående undersøgelser'.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
82 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
79
26. februar 2021 kl. 16:30

Da GDPR trådte i kraft, var der nogle historier om hvordan forretningsdrivende og andre med TV-overvågning erfarede, at systematisk indsamling af personoplysninger kan kræve en del ressourcer at håndtere. Konkret kunne en indsigtanmodning i nogle tilfælde gøre en manuel gennemgang af al indsamlet videoovervågning nødvendig. Tænker det fik nogle forretninger med TV-overvågning til at gøre slettefristen kortere, så der hurtigt kunne afsendes et standardsvar på indsigtsanmodningen (hvis det var før slettefristen) - og ellers gøre gennemgangen hurtigere.

Har politikerne (og politiet) mon overvejet hvad det vil kræve af ressourcer, hvis folk begynder at søge om indsigt i hvilke personoplysninger politiet har indsamlet med ANPG om borgerne?

Retten til indsigt: https://www.datatilsynet.dk/databeskyttelse/hvad-er-dine-rettigheder/ret-til-indsigtDatatilsynet om ANPG: https://www.datatilsynet.dk/tilsyn-og-afgoerelser/historiske-afgoerelser/2015/mar/udtalelse-til-rigspolitiet-om-brug-af-automatisk-nummerpladegenkendelse

78
25. februar 2021 kl. 14:33

Hvad kan landbetjenten bidrage med her som andre betjente ikke kan?

Kriminalstatistikkerne er frit tilgængelige, selvom de er sværere at finde før 2007.

Det er en simpel konstatering, hvilken vej det gik i forbindelse med politireformen.

Antallet af betjente er også tilgængelig, og kan holdes op mod at man trods alt fik knækket kurven.

Jeg kan da ikke 100% afvise at cheferne, som står/stod bag de nye storkredse, var så markant ringere end dem, som de afløste.

Men jeg mener stadig at det er indlysende at det tabte lokalkendskab bærer en voldsom del af skylden. Reformen kom da også i en periode, hvor centralisering blev anset som løsningen på al verdens problemer.

77
25. februar 2021 kl. 13:36

Så du er i den vildfarelse at rumænerne kommer ind om aftenen, laver et par indbrud, og kører hjem igen om morgenen?</p>
<p>De holder ofte til i et sommerhus, så pointen er den samme.

Forskellige strategier afhængig af hvor tæt du bor på grænsen.

Hvor mange landbetjente har der over tid været ansat til at holde øje med sommerhusområder?

Hvis der var en landbetjent i et sommerhusområde og der midlertidigt boede nogle rumænere der, hvor meget inde i deres gøren og laden ville han være i modsætning til din Brian Brækjern? Hvad kan landbetjenten bidrage med her som andre betjente ikke kan?

Pointen er stadig at der ikke længere er fordel ved at have en lokalbetjent for arketyper fra en Olsenbandefilm ikke findes mere og dem, der har overtaget har i dag varebil og kan operere i en anden politikreds og er ikke nødvendigvis kendt af politiet på forhånd.

PS: det er normalt bedre at begå indbrud om dagen hvor folk ikke er hjemme (præ corona)

75
25. februar 2021 kl. 13:05

Jeg vil gerne lige opfordre folk her i tråden til at skimte de første artikler der så dagens lyst her på V2, der omhandlede ANPG, bare for at få lidt perspektiv på sagen. Den allerførste artikel handler om hvordan Datarådet fortalte at Politiet ikke måtte masseovervåge, sådan som de havde tiltænkt det, fordi de ville gemme no-hit data.

»Opbevaring af optagelser med ‘no-hits’ hidrørende fra f.eks. almindelig patruljekørsel vil ikke være i overensstemmelse med persondatalovens krav om saglighed og proportionalitet, og en sådan opbevaring vil derfor ikke kunne ske,« skriver Datatilsynet i sin afgørelse.

https://www.version2.dk/artikel/datatilsynet-politiet-maa-ikke-masse-registrere-nummerplader-106133

https://www.version2.dk/artikel/nu-skal-politiet-til-automatisk-opsnappe-nummerpladen-paa-din-bil-547750

https://www.version2.dk/artikel/politiet-derfor-gemmer-vi-ogsaa-billeder-af-nummerpladerne-paa-uskyldige-bilister-56102

For mit eget vedkommende er det rart at se tilbage i tiden og forholde mig til forskellene på idag, og sammenholde dem med den generelle udvikling/tidsånd for 1. at blive skarpere på hvorfor min kritik er legitim og 2. for at huske mig selv på at det ikke er mig der er blevet sindssyg og tror at det hele bare er noget jeg forestiller mig, fordi andre øjensynligt ikke er helt så pissegnavne.

edit: det er 6 år siden. 6! ÅR! Tiden flyver når man forvandler et samfund eller hvad man nu siger.

74
25. februar 2021 kl. 12:53

Og du mener ikke at de lokale betjente kunne spotte 2 rumænere?

Hvis de lokale betjente tilfældigvis er i samme villakvarter så jo og det gør de også, men i modsætning til din landbetjent der ved hvor "Brian Brækjern" plejer at holde til så er stamværtshus=Bukarest ikke så meget at følge op på så pointen med at det er lokale betjente er lig nul.

72
25. februar 2021 kl. 12:37

Viden om hvor "Brian Brækjern" plejer at holde til,

@PHK jeg kan godt forstå hvor du vil hen med stam-bodegaen når folk snakker om "Brian Brækjern" og ikke 2 rumænere i en varebil på visit i et par villakvarterer og "Brian biler" i stedet for deres moderne erstatning som er leasede Audi'er.

71
25. februar 2021 kl. 12:19

I gamle dage, var det samme logik, der fik landbetjenten til at stoppe folk, men han skulle så lige personligt huske og kende alle lokale biler/nummerplader, den uddannelse har man så flyttet over i et IT-system.

Sådan var det i hvert fald i regnearket. Viden om hvor "Brian Brækjern" plejer at holde til, er i høj grad forsvundet, hvilket meget nemt kan være forklaringen på at Politireformen ikke rigtigt har levet op til løfterne.

Politiet prøver så konstant at få mere overvågning, i håb om at sikre chefernes bonus alligevel.

70
25. februar 2021 kl. 10:55

Det er rigtig, men der er altså stadig betjente med omløb i hovedet som faktisk godt kan huske deres lus, og hvis vi taler en Brian-Benny bil, så er der en ret stor chance for de vælger at se nærmere på den - igen.

1: Det var en stock amerikaner fra 90'erne 2: Det var ikke normalt han blev stoppet før end han måtte undvære kortet, efter var det reglen frem for undtagelsen 3: Han bor i en tilstrækkelig stor provinsby 4: Det med at politiet altid fandt konen bag rattet ændrede ikke noget

64
25. februar 2021 kl. 10:08

Jeg har nær forbindelse til en som har måttet undvære kørekortet i 3 år. Politiet stoppede hans bil ofte gennem alle 3 år, selv om det var konen, der kørte hver gang. Hans bil er dog ikke almindelig og derfor nemt genkendelig, men det virkede efter sigende som om det var en standard procedure at holde øje med biler tilhørende bestemte personer.

Nu lugter det så også lidt af at der er tale om en bil hvor dækkene skraber på skærmkanterne, udstødningen er 15 cm i diameter, og der står Brian i forruden - det kan jo godt rejse nogen øjenbryn hist og her.

Men igen, det er "landbetjentbetragtningen", ikke en information der registreres i Xgange10 år i et centralt system, og det er landbetjenten der laver en afvejning.

63
25. februar 2021 kl. 10:02

Nu er det ikke så svært, når du 3 gange har opdaget af Søren køre uden kørekort, og Søren kun har en bil, og Søren er ene bruger af bilen. Så hvis bilen er på vejen, så er der en god chance for at Søren er ude og køre igen.</p>
<p>I gamle dage, var det samme logik, der fik landbetjenten til at stoppe folk, men han skulle så lige personligt huske og kende alle lokale biler/nummerplader, den uddannelse har man så flyttet over i et IT-system.

Aka totalovervågning - for det fordrer at der laves en kobling for tid og evighed mellem bil, og hvem der på et givet tidspunkt har kørt den.

Men du mener vel så også at straffeattester aldrig skal kunne slettes, for Søren stjal jo for 20 år siden en pose slik hos købmanden i Skævinge, så nu skal der være et kamera der som kan genkende ham og sørge for at ordensmagten kan tilkaldes og kropsvisiterer ham hver gang han kommer der.

Og hvad er behovet for at logikken skal implementeres i fastmonterede kameraer - forventer man at disse kameraer hopper ud af deres beslag og spurter efter Søren?

62
25. februar 2021 kl. 09:59

Nu er det ikke så svært, når du 3 gange har opdaget af Søren køre uden kørekort, og Søren kun har en bil, og Søren er ene bruger af bilen. Så hvis bilen er på vejen, så er der en god chance for at Søren er ude og køre igen.</p>
<p>I gamle dage, var det samme logik, der fik landbetjenten til at stoppe folk, men han skulle så lige personligt huske og kende alle lokale biler/nummerplader, den uddannelse har man så flyttet over i et IT-system.

Jeg har nær forbindelse til en som har måttet undvære kørekortet i 3 år. Politiet stoppede hans bil ofte gennem alle 3 år, selv om det var konen, der kørte hver gang. Hans bil er dog ikke almindelig og derfor nemt genkendelig, men det virkede efter sigende som om det var en standard procedure at holde øje med biler tilhørende bestemte personer.

61
25. februar 2021 kl. 09:43

Manglede der et /irony tag?</p>
<p>Hvis ikke, så må du meget gerne forklare mig hvordan et ANPG system er i stand til at se at førerens kørekort ikke er som forventet?

Nu er det ikke så svært, når du 3 gange har opdaget af Søren køre uden kørekort, og Søren kun har en bil, og Søren er ene bruger af bilen. Så hvis bilen er på vejen, så er der en god chance for at Søren er ude og køre igen.

I gamle dage, var det samme logik, der fik landbetjenten til at stoppe folk, men han skulle så lige personligt huske og kende alle lokale biler/nummerplader, den uddannelse har man så flyttet over i et IT-system.

58
25. februar 2021 kl. 03:36

Jeg savner nogle konkrete tal; som enhver god journalist bør kunne snuse op.

Især for at se tallene ift. hinanden - lidt ligesom Covid.

56
24. februar 2021 kl. 22:58

Jeg ser ind imellem på politirapporten fra Nordsjælland - og kan se at man rigtig tit stopper folk som har spildt øl på kørekortet eller aldrig har erhvervet det eller af andre årsager ikke har kørekort. Den høje hit-rate må hænge sammen med dette system.</p>
<p>Men jeg kan dog ikke se hvad man skal bruge disse no-hit data til i op til 60 dage og synes ikke rigtig etaten kan forklare det.

Det er vel de færreste der ville brokke sig hvis det var politibiler e der lavede "anonyme" opslag og som straks glemte alt om opslaget hvis der ikke var et hit.

Problemet er alle de stationære kameraer og logningen.

Der du nævner kunne nemlig netop godt res uden stationære kameraer og logning af alt og alle.

54
24. februar 2021 kl. 21:11

Der er ikke noget tvetydigt overhovedet.

Nej, du har jo egentlig ret. Det tvetydige lå i fortolkningen af hvilken gruppe jeg tilhørte... :)

53
24. februar 2021 kl. 20:26

Jeps, tvetydig var ordet jeg ledte efter :)

Der er ikke noget tvetydigt overhovedet.

I tiden op til valg undersøger jeg de kandidater jeg kan stemme personligt på, i rækkefølge af stigende alder.

Den første der ikke har sagt noget indlysende dumt får min stemme.

Jeg har valgt at gøre det på den måde fordi fremtiden per definition hører ungdommen til og fordi netop min årgang er den bredeste på befolkningspyramiden og IMO har for travt med at rage til sig, på bekostning af fremtidens generationer.

52
24. februar 2021 kl. 19:59

Jeps, tvetydig var ordet jeg ledte efter :)

50
24. februar 2021 kl. 19:45

De sidste par årtier har jeg af princip stemt på den yngste kandidat jeg kan finde der ikke havde sagt noget indlysende dumt, uanset partifarve.</p>
<p>Det princip agter jeg at fastholde.

Det fantastiske ved ambigious (ved ikke hvad man siger på dansk) udsagn er at man selv kan bestemme hvordan de skal påvirke ens humør :)

49
24. februar 2021 kl. 18:20

Det kunne være at man skulle kontakte Enhedslisten - klappe dem lidt på skulderen - rose dem for deres gode arbejde - og gøre sit bedste for at klæde dem endnu bedre på i deres rolle som vagthund?

Well.. nu er det Enhedslisten som spørger Justitsministeren, om ANPG-masseovervågningen ikke blot kan bruges som "bevismateriale for overtrædelse af carbotageregler, social dumping og miljøzoneregler, men også at trække oplysninger om potentielle lovovertrædelser ud til videre efterforskning?"

Potentielle lovovertrædere = alle borgere!

ANPG er lidt atypisk, fordi Justitsministeret stort set har ignoreret den normale playbook for masseovervågning, hvor et nyt tiltag først indføres til bekæmpelse af terror og børneporno, og senere bruger man glidebanestrategien ved løbende at tilføje flere og flere formål baseret på en udokumenteret påstand om at det var nyttigt til terror og børneporno. Selv de mindste overtrædelser af straffeloven var med fra starten. Når staten har masseovervågning skal den da bruges til alt!

Cabotagekørsel var dog ikke med i første omgang. Det kom med lidt senere, formentlig for at stoppe Enhedslistens kritik af ANPG.

48
24. februar 2021 kl. 18:12

Jeg er temmelig overbevist om at de fleste der er kritiske overfor den samfundsmæssige udvikling ift. overvågning faktisk vil gå ret langt i deres kamp, men problemet er at vi ikke har metoden.

Det er så her jeg personligt mener at problemet er at IT folk og teknologer generelt, ikke vil have metoden.

Vi er så skidevandt til at få positiv særbehandling at vi forventer at blive lukket direkte ind til beslutningerne af en sidedør og vi kan under ingen omstændigheder så meget som forestille os, at vi skal "kaste os ud i muderet" og slås med alle de andre som også har ideer til hvordan samfundet skal udvikle sig.

Og derfor kommer vi ingen vegne, for demokrati er og bliver en kontaktsport.

47
24. februar 2021 kl. 18:08

Stemmer du så på mig?</p>
<p>

De sidste par årtier har jeg af princip stemt på den yngste kandidat jeg kan finde der ikke havde sagt noget indlysende dumt, uanset partifarve.

Det princip agter jeg at fastholde.

46
24. februar 2021 kl. 17:59

men som kommentarerne også afslører er den sondring ikke specielt sigende længere, da Enhendslisten efterhånden er de eneste der agerer bare nogenlunde vagthund for det private menneske

Det kunne være at man skulle kontakte Enhedslisten - klappe dem lidt på skulderen - rose dem for deres gode arbejde - og gøre sit bedste for at klæde dem endnu bedre på i deres rolle som vagthund? Det er nok en lidt lettere vej ind i Folketinget end at starte sit eget parti.

45
24. februar 2021 kl. 16:38

Det ligger i det meget omfattende netværk af love, systemer, bestemmelser, ordner, teknisk udstyr, folk, arbejdsgange, rutiner - kort sagt kultur - hvor mængden, fluiditeten, adaptiviteten, analyserne og alt det andet mangedobles helt enormt, som muliggør en langt mere subtil, omnipotent, ugennemsigtig, og magtforskudt overvågning og kontrol af det enkelte menneske, og endeligt som fakitsk bliver anvendt.

Ja så glemte jeg selvfølgelig at argumentere for om det er godt eller skidt. Jeg tror ikke at det som politikerne og politiet ser som gevinster heraf kan retfærdiggøres ift. de menneskelige og samfundsmæssige omkostninger som jeg tror er forbundet hermed. Og ja, her er jeg pinligt bevidst om at jeg faktisk ikke har noget 1.000.000$ argument ift. omkostningerne, da effekterne af overvågning er notoriske svære at vurdere, både individuelt, i grupper og på samfundsniveau, men alene det faktum kunne være et ganske godt argument for at forkse heri, og så har jeg mine personlige anelser om hvad det gør, men det tror jeg ikke mine vælgere er specielt interesserede i :)

44
24. februar 2021 kl. 16:31

Det er da det mindste problem: Lav jeres eget parti og skriv jeres egne regler for det ?

Stemmer du så på mig?

43
24. februar 2021 kl. 16:28

By all means, vi er lutter øren overfor en fornuftigt strategi til hvordan man kæmper politisk imod overvågningskulturen. Du skriver som om du tror flertallet af brugere der diskuterer herinde, er armlænsanarkister der i virkeligheden ikke er parat til at kæmpe for deres sag og holdninger. Eller, med rette, så stiller du spørgsmålstegn ved vores 1. engagement og 2. metoden.

Jeg er temmelig overbevist om at de fleste der er kritiske overfor den samfundsmæssige udvikling ift. overvågning faktisk vil gå ret langt i deres kamp, men problemet er at vi ikke har metoden. Men som du selv spørger:

"Hvor er det I blander jer i den brede offentlige debat ?</p>
<p>Hvor er det almindelige vælgere får muligheden for at tage stilling til og lade sig overbevise om rigtigheden af jeres synspunkter ?"

Hvis du har svaret på dit eget spørgsmål, så kom endelig med det? Hvordan blander vi os, hvordan overbeviser vi almindelige vælgere? Hvor går vi hen? Hvor og hvordan er det du synes vi skal snakke med de 18-25 årige? I virkeligheden handler det mere om de praktiske omstændigheder end de ideologiske, om organisering og formidling. Viljen er jeg helt sikker på er der, vejen skal blot belyses.

Faktisk har jeg, efterhånden en del gange, efterspurgt lige præcis 'HVAD KAN MAN/VI GØRE?'

Ret mig hvis jeg tager fejl, men jeg tror du mistænker 'den brede skare' her på V2 at være 'all bark and no bite', og at hvis vi faktisk mener vores syn er et bedre samfundssyn, så 'put your money where your mouth is'-agtig, og det synes jeg er lidt uretfærdigt - som sagt, tror jeg mange er parate til at gribe faklen, det skal bare organiseres hvor den skal svinges hen.

Det 'konspiratoriske kodesprog' har jeg lidt svært ved at se, sådan generelt i debatterne, men lige i denne tråd er der måske lige lovligt meget fokus på hvilken banehalvdel af det politiske spektrum folk spiller på - men som kommentarerne også afslører er den sondring ikke specielt sigende længere, da Enhendslisten efterhånden er de eneste der agerer bare nogenlunde vagthund for det private menneske.

Til dit andet indlæg: når du nu er så velfunderet, rent diskursivt/logisk/parlamentarisk, og maner til at vi ser sagen fra vores modstanderes synspunkt, i fald vi nu har overset noget indlysende, kan jeg vel med rette spørge om det rent faktisk var en god idé med automobiler og dampskibe? Jovist, livet har forandret sig positivt på en lang række punkter, men det har haft og har til stadighed en temmelig høj pris. Set i det helt store perspektiv, tror du så forbrændingsmotoren var en god idé, eller stiller vi det forkerte spørgsmål - var samlebåndet? Du ville se om du spildte din tid - her tror jeg du mener, at hvis historien ikke falder ud til den side man kæmper for - så har man tabt? Det synes jeg ikke man har, men der er vi nok forskellige for hvad man vil bruge sin tid på :)

Og nej, denne 'sag' er ikke 'poster-boy' materiale, for salami-metoden er ikke nem at formidle på en plakat (her modtages også gerne forslag til hvordan man "sælger" modstand mod overvågning), men Facebook ejer ikke Danmark eller Folketinget (endnu), så selvom de nok ikke er de reneste sokker i vasketøjskurven ville det være at fordreje problemet - man bestemmer trods alt selv om man bruger Facebook eller ej.

Det her er meget mere end symbolks brok mod MAGTELITEN, det handler ganske enkelt om en udvikling i et bestemt land et bestemt sted i historien - det handler om den ganske systematiske udvikling i overvågningskulturen, hvor vi bevæger os fra den ende af spektret der hedder "ingen holder øje med noget" til "alle holder øje med alt", og hvordan vi hurtigere og hurtigere bevæger os længere og længere mod sidstnævnte.

Og ja, så er det selvfølgelig helt legitimt (og nødvendigt) at spørge: er det godt eller skidt? Det vil jeg rigtig gerne give dig et fyldigt svar på, men det bliver simpelthen enormt langt, fordi det er virkelig komplekst. Det er ganske givet også en del af udfordringen i at gøre dette mere "mainstream" - kompleksitet er bare ikke forsidestof. Men hvis du gerne vil, kan jeg godt udfærdige et længere svar. Men kort fortalt så er de 60 dage ikke "hoved"problemet men derimod det tværgående aspekt, som heller ikke er hovedhovedproblemet men tættere på.

Det ligger i det meget omfattende netværk af love, systemer, bestemmelser, ordner, teknisk udstyr, folk, arbejdsgange, rutiner - kort sagt kultur - hvor mængden, fluiditeten, adaptiviteten, analyserne og alt det andet mangedobles helt enormt, som muliggør en langt mere subtil, omnipotent, ugennemsigtig, og magtforskudt overvågning og kontrol af det enkelte menneske, og endeligt som fakitsk bliver anvendt.

Beklager wall-of-text men du startede selv... :)

40
24. februar 2021 kl. 15:40

og har et brændende ønske om at kæmpe for en sag, så vil der med garanti være en partilinje der skal følges, og kan man ikke indordne sig, så ryger man ud i kulden.

Den er dobbelt. Jeg har det fint med at man gennemgående skal holde sig til den linie, som er blevet oplyst til vælgerne/partimedlemmerne.

Ofte så sker det at linien ændres af formanden/folketingsgruppen, specielt hvis der er taburetter i udsigt. Og så står man med nogle valgte mennesker, som arbejder i den modsatte retning, end de er blevet valgt på.

Det er i hvert fald med til at holde mig ude af partimedlemskab.

At det nok kostede Lars Løkke formandsposten, er en sjælden undtagelse.

38
24. februar 2021 kl. 15:37

Det er da det mindste problem: Lav jeres eget parti og skriv jeres egne regler for det ?</p>
<p>

Udemærket pointe, men selv der vil der nok opstå fnidder på et tidspunkt derudover skal man samle 20.000 vælgererklæringer OG have et bredere partiprogram end en enkelt mærkesag.

Vi må nok bare erkende, at vores "demokrati" er begrænset til at vi hvert fjerde år går ned og sætter et kryds på de etablerede partier og politikere i håb om noget bedre selv om det nu nok nærmere er en naiv illusion.

36
24. februar 2021 kl. 15:20

Men hvis I faktisk mener noget med det her og ønsker at kæmpe for en, i jeres optik, bedre verden, så bliver I sgu' nødt til at droppe det bedrevidende konspiratorisk kodesprog I ruller ud ovenfor, tage jeres modstanderes argumenter seriøst og bevæge jer ud på den store bane og kæmpe for sagen.

Det er nu også nok lettere sagt end gjort, når størstedelen af vores politikere, aldrig har drevet andet i deres tilværelse end politik. De startede som unge i ungdomspartierne og har så arbejdet sig op. Hvis jeg nu ønskede at stille op for et parti, i en given valgkreds, så ville jeg se mig selv stå i bunden af valglisten. Chancen for rent faktisk at blive valgt til tinge må derfor anses som værende meget lav som "menigmand"

Jo det lykkedes for Jakob Haugaard, men det er også en lidt anden historie. Desuden er faktum nu nok også, at skulle man blive valgt ind, og har et brændende ønske om at kæmpe for en sag, så vil der med garanti være en partilinje der skal følges, og kan man ikke indordne sig, så ryger man ud i kulden.

35
24. februar 2021 kl. 15:19

Jeg tror det handler om at samle sig i en interesseorganisation.

Med den nuværende politiske situation i Danmark ser jeg kun én vej frem: retssager mod staten i stil med den som Foreningen imod Ulovlig Logning fører.

Danmark har ratifceret EMRK og er medlem af EU. Vi burde være en europæisk retsstat, hvor borgernes grundlæggende rettigheder, herunder retten til privatliv og databeskyttelse, respekteres af staten. Det sker bare ikke. Kun ved at føre sager til EU-Domstolen og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kan vi få regeringen til at respektere de rettigheder, som vi har som borgere i dette land.

33
24. februar 2021 kl. 15:09

Jeg ser ind imellem på politirapporten fra Nordsjælland - og kan se at man rigtig tit stopper folk som har spildt øl på kørekortet eller aldrig har erhvervet det eller af andre årsager ikke har kørekort. Den høje hit-rate må hænge sammen med dette system.

Manglede der et /irony tag?

Hvis ikke, så må du meget gerne forklare mig hvordan et ANPG system er i stand til at se at førerens kørekort ikke er som forventet?

(Er der i øvrigt nogen der ved hvordan man escaper på dette kummerlige forum, så man kan vise html tags, uden af forummet kløjs i det, eller fjerner det i en misforstået validering?)

32
24. februar 2021 kl. 14:58

Hvis ANPG data bruges til tværgående informationsanalyser, et andet navn for POL-INTEL, gælder slettefristerne i POL-INTEL bekendtgørelsen.

Denne slettefrist er ikke 60 dage, men op til 10 år, som regnes fra seneste anvendelse. Dvs. genbrug af gamle data til en ny informationsanalyse giver en ny 10-årig slettefrist. En dataevighedsmaskine.

Det fortæller Justitsministeren selvfølgelig ikke Folketinget. Slettefrister i POL-INTEL var noget som Folketinget gav Justitsministeren (Søren Pape dengang) carte blanche til at fastsætte, hvilket skete meget diskret med en bekendtgørelse henover sommeren 2017. Ingen så nogen grund til at reagere, da Søren Pape rent administravt forlængede slettefrister fastsat i love vedtaget af Folketinget.

Den eneste trøst er at Rigspolitiet vist stadig arbejder på at kunne overføre data fra det relativt nye ANPG-system til det endnu nyere Palantir-system (POL-INTEL).

Rigspolitiets evne til at håndtere komplekse IT-systemer er på mange måder vores bedste retsgaranti mod den Kina-style totalovervågning som Nick Hækkerup arbejder på at indføre i Danmark.

Det er selvfølgelig ikke en holdbar situation. Det var eksempelvis Rigspolitiets uansvarlige håndtering af IT-systemer som gav os den store teledataskandale.

28
24. februar 2021 kl. 14:00

Men nu vi er i jargonen kunne det være interessant at høre hvad "kommunisterne" (og alle de andre i Enhedslisten) mener om det?

Altså en gang for længe siden, var der en delegation fra Sovjetunionen på besøg i Danmark for at studere skattesystemet. Det var under Gorbatjov, og man havde lidt på fornemmelsen, at man ikke havde styr på ret meget (det var så korrekt set). De fik herunder forklaret, hvordan det danske skattevæsen kunne kontrollere en pølsemand i alle ender, så han havde meget få mulæigheder for at snyde.

Den sovjetiske delegation var rystede over en så nærgående overvågning.

Nu har kommunisterne ikke noget imod, at vi betaler den skat, vi skal, eller at forbrydere bliver straffet. Men vi er helst fri for, at man pr. default behandles som en forbryder og overvåges derefter. Det er ulækkert. Der er også den praktiske erfaring (fra et sted nær Danmark), at man drukner i lort, hvis man vil overvåge alt og alle. Det eneste praktiske resultat er, at alle andre mister tilliden til staten og overvågningsfolkene.

Vi har lært. Det har De Ansvarlige Partier også. Men vi har lært noget forskelligt.

27
24. februar 2021 kl. 13:37

Men jeg kan dog ikke se hvad man skal bruge disse no-hit data til i op til 60 dage og synes ikke rigtig etaten kan forklare det.

Det handler formodentlig om at kunne bevise cabotagekørsel og rumænske tyvebanders færden.

I begge tilfælde kan der sagtens gå et par uger fra forbrydelsen til efterforskningen kan komme igang for alvor.

Særligt ved cabotagekørsel kan der være tale om ulovligheder begået over en meget lang tidsperiode.

(EU tillader ikke en differentieret behandling af danske og andre EU landes nummerplader.)

26
24. februar 2021 kl. 13:30

Jeg ser ind imellem på politirapporten fra Nordsjælland - og kan se at man rigtig tit stopper folk som har spildt øl på kørekortet eller aldrig har erhvervet det eller af andre årsager ikke har kørekort. Den høje hit-rate må hænge sammen med dette system.

Men jeg kan dog ikke se hvad man skal bruge disse no-hit data til i op til 60 dage og synes ikke rigtig etaten kan forklare det.

25
24. februar 2021 kl. 11:39

mange der var fraværende ved så vigtig en afstemning ;-)

Under afstemninger på Folketingets web står forklaret: "Hvorfor stemmer ikke alle medlemmer". Nævnte tekst blev faktisk indført på undertegnedes opfordring :).

For det udbredte fravær er praksis ved stort set alle afstemninger i Folketinget, om så det er om flæskepriser eller krigsførelse - hvilket jeg egentligt godt kan forstå. Partierne udkommanderer præcist det nødvendige antal knaptrykkere, inkluderet hvad der kaldes en førerko, og alle trykker så på den knap, som koen peger på. Af og til må hele afstemningen derfor gå om, hvis en enkelt førerko bliver forvirret.

Medlemmernes arbejde foregår indlysende nok kun sjældent i salen, hvor der derfor ofte kun er en lille snes mennesker tilstede - indtil stemmetid, hvor de udkommanderede kortvarigt møder frem. Og hvorfor skulle alle medlemmer også spilde deres tid i salen, det er ordførerens job.

Folketingsmedlemmer er ene bundet ved overbevisningen i det parti, de har valgt at underkaste sig. Og et flertal af dem sidder derinde på rene partistemmer, og ikke som personlige vindere af mandatet. Hvilket på ingen måde opmuntres af Grundloven, men sådan er Danmarks udgave af parlamentarismen...

24
24. februar 2021 kl. 11:23

Problemet er, at nyheden stadig ikke er trængt ind hos medlemmer af den

”grænseoverskridende og organiseret kriminalitet, berigelseskriminalitet og voldelige opgør i bandemiljøet”

Det sker næste gang de sidder inde – for fængslet funger ofte som et slags universitet for kriminelle med ERFA-grupper og den slags.

Og så er vi tilbage ved overvågningen af hr. og fru Jensen for Storbritannien har i mange år haft ANPG og ved at Cloning af nummerplader er meget udbredt blandt kriminelle

Det er ret enkelt, man finder en bil af samme mærke, farve, årgang, model etc. og så fremstiller man identisk nummerplade. F.eks. ved hjælp af en 3D printer

Må jeg forslår at Rigspolitiet allerede nu opgraderer deres hjemmeside på samme vis som det engelske politi?

Og måske også allerede nu udpeger de medarbejdere som skal behandle de erstatningssager som opstår når politiets indsatsstyrke smadre døre og vinduer mv. hos uskyldige mennesker!

23
24. februar 2021 kl. 11:15

Vi er rigtigt mange der ikke bare sidder og brokker os, men i den grad forsøger at påvirke debatten, herunder både politikere og medborgere.

Så påstanden om det futile er et falsum. Et sidste og meget aktuelt initiativ, blandt rigtigt mange andre, er, oprettelsen af et tværpolitsk It forum, der istedet for brok i den grad forsøger at indgå i en demokratisk debat og påvirke beslutningstagere og andre. Link til Tværpolitsk IT: https://www.tvaerpolitisk-it.dk/

21
24. februar 2021 kl. 11:04

OK. Fair nok. Der bliver råbt fra den en side af sale til den anden, i tråden.

Men hvad gør vi ved det? Er der organisationer som man kan støtte etc. som kan presse hårdt på for at få det her væk? Svar meget gerne i PB eller her i tråden.

og hvem føre tilsyn med politiet, og kontrollere at data er fjernet i alle versioner af data? håber ikke svaret er Rigsrevisionen, for så er vi sgu på den for alvor.

NB! Jeg mener, at den tidligere regel med 30 dage(så vidt jeg husker), er 30 dage for meget.

20
24. februar 2021 kl. 11:02

Men hvis I faktisk mener noget med det her og ønsker at kæmpe for en, i jeres optik, bedre verden, så bliver I sgu' nødt til at droppe det bedrevidende konspiratorisk kodesprog I ruller ud ovenfor, tage jeres modstanderes argumenter seriøst og bevæge jer ud på den store bane og kæmpe for sagen.

Jeg tror at mange IT-folk har det dårligt med at det ikke er den bedste eller rigtigste beslutning som bliver truffet.

Problemet med politik er jo illustreret glimrende med Mette Frederiksens Corona politik.

Hun bruger embedsmænd som undskyldning for upopulære beslutninger, men når det er populære beslutninger – så er det hende som har truffet beslutningen.

På samme tid gemmer hun sig fra pressen og kommuniker stort set kun på facebook fordi hun så undgå kritiske spørgsmål og kan kommunikere direkte med sin vælgerbase.

På samme tid rejser hun med en pivfalsk politisk fortælling om ”Vi som samfund aldrig har stået overfor en pandemi”.

Det er forkert, det er sket mange gange igennem historien og senest med den spanske syge og for ikke at nævne de utallige udbrud af vira som sker fra Kina med et års mellemrum.

Det er meget succesfuldt af Mette Frederiksen og uanset om du kan lide hende eller ikke, må man beundrer hendes politik.

Det er sådan man gør i politik og jeg tror at mange IT-professionelle ikke bryder sig om, at skulle sige eller gøre noget pga. partidisciplinen som de selv ved ikke er det rigtige. På samme tid er IT i almindelighed totalt underprioriteret rent politisk.

Hvis partierne overhoved har en IT-ordfører ranger ordførerskabet på linje med ordførerskabet for ”Trækfugles vandringer i vadehavet”

Der er 26 stående udvalg i folketinget men ikke et til IT selvom især offentlige IT-skandaler i milliardklassen ruller ind over landet med et par års mellem.

19
24. februar 2021 kl. 10:56

Hvilken backup? Er politiet ikke netop berygtet for IKKE at have backup af deres ting? Eller er det kun udvalgte emails osv. der "tilfældigvis" ikke er backup af? :)

18
24. februar 2021 kl. 10:37

at man principielt kun er til ulejlighed og besvær, og egentlig nemt kunne undværes.

Altså lige undtagen på valgdagen, hvor man er elsket, skattet og helt uundværlig.

Efter valgdagen er man så igen kun brandskattet...

17
24. februar 2021 kl. 10:30

Hvis det som REO gør er forkert (og det kan man sige objectivt at det har været en forkert strategi, den har ikke virket..) - Men hvad foreslår du vi gør?

Jeg tror det første jeg selv ville gøre var grundigt at undersøge om jeg var igang med at spilde min tid, på samme vis som dem der kæmpede for sejlskibe imod dampskibe, for heste imod automobiler osv.

Det er bestemt ikke et nemt spørgsmål at besvare, men jeg ville i det mindste give det nok opmærksomhed til at sikre at jeg ikke overså noget indlysende fundamentalt.

Det handler mest om at kalibrere sin egen virkelighedserfaring med fremtidens generationers.

Overvej f.eks at ingen under 20 års alderen nogensinde har været faret vild i andet end Bilkas juleudstilling og at alle forældre idag ved, at hvis ungen ligger bevistløs et eller andet sted, kan beredskabet med politiets hjælp triangulere mobiltelefonen indenfor få hundrede meter, hvis den forældreinstallerede gps-tracker skulle svigte.

Det sidste kan godt være svært at sætte sig ind i, hvis man ikke selv har børn, men det betyder ikke at det er en ligegyldig detalje man bare kan ignorere.

Dernæst ville jeg snakke med så mange unge mennesker i 18-25års segmentet som jeg kunne få i tale, ligeligt fordelt mellem de to køn og land og by, for at finde ud af om det her 1) overhovedet er på deres radar 2) kommer det, nå de bliver gjort opmærksom på det og 3) bringer deres pis i kog.

Uden aktivitet fra det segment, specielt uden aktivitet fra kvinderne i det segment, er sagen per definition dødfødt tidsspilde.

Det er meget vigtigt at denne sondering ikke er ensidig, for hvis de efterfølgende føler sig ført bag lyset bliver de til dine modstandere. Det betyder implicit at man er nødt til at tage "den anden sides" argumenter seriøst og tænke grundigt over deres stærke og svage punkter.

Men hvorfor lige de 18-25årige ?

Fordi denne slags forandringsprojekter typisk ikke tager under 8-10 år, så det vil være dem der kører med klatten når stikket kan tages hjem.

Endelig ville jeg undersøge om det faktisk er det rigtige træ jeg står og gør op ad ?

Er politiets 60 dages opbevaring af lovpligtige nummerpladers færden i et af verdens mest demokratiske lande den rigtige "poster-boy" for privatlivsbeskyttelse ?

Eller skulle man måske i stedet fokusere på FaceBook's "Vi vil vide alt om dig, vi sælger informationen til enhver der vil betale, vi sletter aldrig noget, vi betaler forresten ikke skat og vi er villige til at blackmail'e Australiens regering, hvis de truer vores profit." ?

Egentlig lidt ironisk at der skal så meget arbejde til, når man betænker hvor mange halvtomme ølglas der er indenfor en armslængde af indlysende simple løsninger på alle verdens problemer :-)

16
24. februar 2021 kl. 09:55

Hvis det som REO gør er forkert (og det kan man sige objectivt at det har været en forkert strategi, den har ikke virket..) - Men hvad foreslår du vi gør?

Indtil videre den bedste måde jeg er lykkedes med at deltage lidt er at støtte https://ulovliglogning.dk/ - Men jeg er åben for at gøre mere...

15
24. februar 2021 kl. 09:31

Løsningen, hvis der er nogen, er dog ikke at afskaffe demokratiet, men derimod at uddanne vælgerne.

Inden du påtager det den opgave, synes jeg du skal lave lidt research på hvor godt den strategi har virket for REO, der har prøvet at indføre atomkraft i 50 år "ved at informere befolkningen bedre".

Forestil dig, at du er et ungt nysgerrigt menneske, der godt lige vil finde ud af om der er noget at komme efter.

Du søger efter et fagligt forum, for du er ikke efter "hvad føler du lige nu" damebladsjournalistik og så finder du den her artikel og debatten under den:

https://ing.dk/artikel/dtu-forsker-forkert-paa-forhaand-at-udelukke-atomkraft-danmark-244102

Jeg ville vælge enhver anden strategi end at "uddanne vælgerne".

14
24. februar 2021 kl. 09:21

Dette er en meta-kommentar, den handler ikke om den konkrete nyhed, men om den slags nyheder og den slags reaktioner på dem.

Specifikt handler det her slet ikke om hvad jeg mener om emnet.

Tl;dr: Har I faktisk tænkt jer at kæmpe for jeres synspunkter om overvågning, eller om I sådan set er tilfredse med at sidde her på stam-bodegaen og brokke sig over at ingen hører efter hvad i siger ?

Jeg spørger af oprigtig interesse, fordi det er ikke til at afgøre ud fra jeres opførsel.

Danmark er et demokrati. Måden man gennemfører sine ideer på, er at overbevise andre om at de er gode ideer.

Jeg kender ikke læsertallet her på V2, men jeg er ret sikker på at selv hvis I overbeviste dem alle, ville I næppe kunne vinde en afstemning om frokostmenuen imod de Nordatlantiske mandater i Folketinget.

Hvor er det I blander jer i den brede offentlige debat ?

Hvor er det almindelige vælgere får muligheden for at tage stilling til og lade sig overbevise om rigtigheden af jeres synspunkter ?

Har I overvejet, at jeres nuværende tilgang til emnet risikerer at virke som "vaccination" imod jeres sag, sådan som det skete med REO og atomkraften I Danmark ?

Bliver I, som dem, ved på den samme trættende måde, med de samme trætte argumenter, vil enhver der af oprigtig nysgerrighed prøver at undersøge sagen nærmere, finde en mur af trættekære repetitive argumenter fra den samme lille frelste flok, argumenter der ovenikøbet bliver mere og mere outrerede og latterlige i takt med krukken sejler til haves og menighedens senilitet tiltager.

Hvis I egentlig bare vil have fred til at sidde og brokke jer i det lunkne øl på bodegaen, så lad endelig ikke mig forstyrre jer.

Men hvis I faktisk mener noget med det her og ønsker at kæmpe for en, i jeres optik, bedre verden, så bliver I sgu' nødt til at droppe det bedrevidende konspiratorisk kodesprog I ruller ud ovenfor, tage jeres modstanderes argumenter seriøst og bevæge jer ud på den store bane og kæmpe for sagen.

13
24. februar 2021 kl. 09:19

Man tager friheden i små bidder...

12
24. februar 2021 kl. 09:08

Joel, det svækker altid arguementet når du tyer til ad-hominem angreb.

Ja, du har helt ret. My bad - jeg lod min irritation over hans åbenlyse foragt for afgørelserne fra EU-domstolen skinne igennem. I realiteten er det næppe ministeren, der er problemet, men hele det system, der ligger bag.

Med andre ord: Problemet er at Danmark er demokratisk ?!

Når et flertal af vælgerne mener, overvågningen ikke er et problem, er det vel svært at komme til nogen anden konklusion?

Løsningen, hvis der er nogen, er dog ikke at afskaffe demokratiet, men derimod at uddanne vælgerne.

Og så er vi tilbage til det evindelige spørgsmål, hvordan man gør det. Jeg har ikke svaret.

11
24. februar 2021 kl. 08:58

Så det er sgu fuldstændig ligegyldigt om det er blåt eller rødt.</p>
<p>De eneste steder der er kritik af dette er EL.

Ja - det er ironisk hvor ofte man præsenteres for udgydelser om "de røde" "socialisterne" eller "kommunisterne", selv når det som her, ud over socialdemokratiet, er stort set hele blå blok som stemte for forslaget.

Det samme billede tegner sig i øvrigt i store dele af resten af verden - der er det bestemt heller ikke bare "de røde" der gerne vil overvåge gud og hver mand.

Det ville være befriende hvis folk ville forholde sig til hvad politikerne rent faktisk siger og gør, i stedet for hvilken "farve" de har.

9
24. februar 2021 kl. 08:53

Uden at have den store hukommelse når det kommer til skiftende farver i det danske "styringslag", er det min helt klare fornemmelse, at denne kurs ikke specifikt kan hæftes på "socialisterne" ... som jeg ser det er problemet langt værre, problemet er, at hverken den ene eller den anden fløj kæmper imod det.</p>
<p>Både rød og blå blok savler over udsigten til mere kontrol.

Hele problematikken kan koges ned til en eneste ting: Danmark er et overvejende socialdemokratisk land, og ethvert parti, der vil fastholde magten, er derfor nødt til at bejle til de tryghedssøgende socialdemokratiske vælgere.

Kombineret med en stab af politikere, hvoraf mange er for unge og uinteresserede i historie til at vide noget om, hvad overvågning gør ved et samfund (lex DDR), bliver overvågningen en naturlig konsekvens af tiden.

Fordi man kan, og fordi det er så nemt. Og fordi trygheden står over alt andet.

Men nu vi er i jargonen kunne det være interessant at høre hvad "kommunisterne" (og alle de andre i Enhedslisten) mener om det?

Nu er det vist en generel ting, at man i Enhedslisten er imod - uanset hvad der skal stemmes om ;)

Men ja, det er lidt spøjst, at kommunisterne som nogle af de eneste umiddelbart er imod overvågning. Det er selvfølgelig også lidt svært at forberede revolutionen, hvis man bliver kigget i kortene af myndighederne imens.

Jeg hæfter mig så i øvrigt ved, hvor mange der var fraværende ved så vigtig en afstemning ;-)

Vælgerne er fuldstændig ligeglade - så det er politikerne også :)

7
24. februar 2021 kl. 08:48

Vi var mange der i sin tid advarede imod og forudså denne udvikling, der langtsomt men sikkert, sammen med de mange øvrige tiltag, trin for trin, fører til et uhensigtsmæssigt og uacceptabelt overvågningssamfund.

Skredet og de udvidede beføjelser begrundes med new speak af en Justitsminister, hvis motto er " Jo mere overvågning - des mere frihed"- Nick Hækkerups new speak og propaganda giver baghjul til Hitlers propagandsminister Goebbels, der i en sammenligning forekommer som den rene amatør.

6
24. februar 2021 kl. 08:41

Uden at have den store hukommelse når det kommer til skiftende farver i det danske "styringslag", er det min helt klare fornemmelse, at denne kurs ikke specifikt kan hæftes på "socialisterne" ... som jeg ser det er problemet langt værre, problemet er, at hverken den ene eller den anden fløj kæmper imod det.

Både rød og blå blok savler over udsigten til mere kontrol.

Men nu vi er i jargonen kunne det være interessant at høre hvad "kommunisterne" (og alle de andre i Enhedslisten) mener om det?

En interssant afstemning, godt nok fra 2018, men alligevel:https://www.ft.dk/samling/20171/vedtagelse/v54/97/348/afstemning.htm?sortedBy=Imod&sortedDescending=1

Jeg hæfter mig så i øvrigt ved, hvor mange der var fraværende ved så vigtig en afstemning ;-)

5
24. februar 2021 kl. 08:27

Det svært, hvor man skal kigge hen. Det er ikke bare socialisternes idé. ANPG er blevet indført under ledelse af både Mette Frederiksen og Søren Pind som Justitsminister.

Så det er sgu fuldstændig ligegyldigt om det er blåt eller rødt.

De eneste steder der er kritik af dette er EL.

2
24. februar 2021 kl. 08:08

Slettefrist og slettefrist. Ja tallene ændres men det ændre jo ikke på hvorledes man håndterer data i Politiet, når man siger ordet "slette". Jojo det er væk i ANPG systemet, men hvad med backuppen og alle de andre steder hvor data nu bliver behandlet ifb med de "tværgående informationsanalyser"

1
24. februar 2021 kl. 07:55

Ministeren med det døde blik, auraen af overklasse og nedarvede privilegier gejler pøblen op, mens han råber ind i mikrofonen, så spyttet flyver og der går rundhyl i højttalerne:

"Jeg spørger jer: Vil I den totale overvågning? Hvis nødvendigt, vil I have en mere radikal og total overvågning, end I kan forestille jer i dag?"

Pøblen bryder ud i vild jubel. Nu kan vi endelig få skovlen under alle indvandrerbanderne, rockerne, skattesvindlerne, de rumænske lastbilchauffører og alle andre, der truer vort lille lykkelige velfærdssamfund.

Ministeren gnider sine hænder tilfreds, før han fortsætter sin newspeak: "Overvågning er frihed. Kontrol er tillid!"

Den danske befolkning har talt - danskerne elsker overvågning, især hvis det rammer dem, vi ikke kan lide, og desuden er det kun de kriminelle, der har noget at skjule. I alt for lang tid har de liberale sat dagsordenen med alle deres naive tanker om individuel frihed, frihandel, åbne grænser og endeløse muligheder. Nu er det på tide, at den stærke stat kommer tilbage og tager styringen, og Mor Mette har vist vejen med handlekraft uden smålig skelen til lovgivningen imens.

Til alle jer, der har stemt socialisterne på tinge: Lad være med at pive over overvågningen - I får præcis, hvad I har stemt på!