Politiet taber terræn til IT-kriminelle

28. januar 2015 kl. 15:357
Kompleks IT-kriminalitet kræver mere mandskab, som dog må komme andetsteds fra i politiet. Nyt Nationalt Cyber Crime Center får øget bemanding og ny teknologi.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politiet vil opgradere indsatsen mod IT-kriminalitet, men er bagud fra start. Nu kommer der ifølge politiets virksomhedsplan flere "betjente" til og ressourcer til området. De skal dog tages fra politiets egne rækker, da der ikke automatisk følger ekstra penge med til at løfte opgaven.

Det skriver Jyllands-Posten.

I politiets virksomhedsplan, der offentliggøres onsdag, står der blandt andet:
»Vi vil markant styrke og udbygge indsatsen i forhold til efterforskning af it-kriminalitet,« og »Hver enkelt politikreds skal blive bedre til opgaven, og der vil i år blive tilført flere ressourcer, ligesom der skal investeres i ny teknologi,« fremgår det.

Nationalt Cyber Crime Center, NC3, der blev oprettet sidste år, skal vokse fra de nuværende 70 til mellem 90 og 100 politi- og it-folk, fortalte chefen for NC3, Kim Aarenstrup, forleden bladet Computerworld, idet han samtidig gav udtryk for, at dansk politis IT-indsats skulle ligge i den europæiske elite og gerne i verdenstoppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Centerets opgave bliver at bistå de lokale politikredse med IT-kompetencer på højt niveau.

I virksomhedsplanen kan man også læse, at IT-kriminaliteten er stigende og nu er tæt på borgerne i hverdagen. Desuden er den en trussel for de fælles samfundsinteresser, og blandt andet derfor suppleres stigningen i bemandingen med en strategi om indkøb af ny teknologi, der skal gøre det lettere at bekæmpe den mere komplekse kriminalitet, der agerer på globalt plan.

Opgaven med IT-kriminalitet skal dog ifølge samme plan konkurrere med øget fokus på rocker- og bandekriminalitet, indbrud i private hjem, økonomisk kriminalitet og færdselssikkerhed som er områder, der også skal prioriteres, skriver Jyllands-Posten.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
29. januar 2015 kl. 14:16

Der er ingen tvivl om, at riget fattes penge. Så investeringer i borgernes sikkerhed i den herlige digitale verden må vige til fordel for de indtægtsgivende aktiviteter - nye fotovogne og mandskab til samme. En opgave der kunne løses af et administrativt personale. En løsning kunne jo være at overdrage IT-opgaverne til faguddannede folk indenfor branchen. Der er vel en del private virksomheder, som kunne bidrage på kvalificeret vis ?!!!

4
29. januar 2015 kl. 16:37

I Computerworld fra oktober 2013 er de 100 bedste it-virksomheder kåret. Jeg skal ikke gøre mig klog på, om vurderingen også omfatter deres faglige kompetencer, men der er andre aktører på markedet end lige CSC! Og endelig var det vel muligt med alle fordums fejl i bagagen, at kunne forvente en vis opgradering af evnerne til at stille krav til it-systemerne - og test af samme. Læring kan vel ske - eller ?

5
30. januar 2015 kl. 07:23

Hvis politiet tog computer relateret kriminalitet alvorligt ville det kræve mandskab nok til at politiet kunne kunne opbygge en faglighed inden for politiets egne rammer. Det med at outsource giver kun mening hvis man er for lille og ikke kan danne faglige rammer for specialiserede ressourcer.

Det nytter generelt ikke at outsource for at øge effektiviteten hvis fagligheden (eller/og speciel udstyr) er på plads. Hvis fagligheden (med rette udstyr etc.) Er på plads, skyldes dårlig effektivitet at ledelsen ikke har styr på deres opgaver (at styre, motivere, kontrollere, osv). Efter outsourcingen har man skiftet medarbejderen ud men beholdt ledelsen - det dur ikke. Det kan godt være at man har solgt medarbejderen sammen med opgaven, men grundlæggende vil man ikke få det til at du, hvis ledelsen ikke virker. Ledelsen vil enten ende med at løse forkerte problemer, købe outsourcingen for dyrt, eller på anden vis fucke det op. Dårlig ledelse løses ikke ved outsourcing, men med at de øverst ansvarlige forstår de grundlæggende ting de er ansvarlige for, og dermed får ryddet op blandt den dårlige ledelse.

6
30. januar 2015 kl. 20:06

Enig - ledelsen skal kende sin opgave, men jeg tænker, at det lige præcis er her, at alting efterhånden halter i Statens regi! Vores politikere har svært ved de langsigtede mål (i det hele taget at sætte mål) - og deraf afledte beslutninger. Og set i det lys, så var mit forslag at finde den faglige kompetence "ude i byen".

1
29. januar 2015 kl. 11:55

Dette passer ikke. Indbrud i private hjem har i mange år været helt nedprioriteret. Politiet er fordoblet siden 1980. Styrkerne går da vist mest til fartbøde patruljer og andre indtægtsgivende aktiviteter, samt et voldsomt forbrug af vagtmandskab for politikkere. Skatteborgerne er uden beskyttelse.