It-kriminelle og svindlere forsøger på et utal af måder at udnytte coronakrisen til at kapitalisere på forvirring og frygt - og et af eksemplerne er mistænkelige hjemmesider, der hævder at kunne levere håndsprit mod betaling.
I slutningen af marts beslaglagde dansk politi hjemmesiden ‘handdesinfektion.dk’ efter anmeldelser fra borgere i flere politikredse om, at spritten aldrig blev leveret, selvom betalingen blev trukket.
Sagen førte til en anholdelse af manden bag webshoppen, men selvom det danske websted er blevet lukket, eksisterer en fuldstændig identisk version af webshoppen stadig videre på et udenlandsk domæne.
E-mærket samarbejdede med politiet om at få lukket den danske hjemmeside, og her fremhæver kommunikationschef Toke Mølgaard sagen som et eksempel på, at det kan være stort set umuligt at komme i mål i kampen mod online-svindel.
»Det er selvfølgelig super godt, at organisationer og virksomheder samarbejder med politimyndighederne om de her ting. Men det har også sine begrænsninger,« siger han.
»Jurisdiktionen for dansk politi stopper, når det ikke er et dansk domæne. Så bliver anmeldelserne sendt videre til Europol - og der tror jeg ikke, at falske webshops ligger øverst i bunken, selvom de koster samfundet store beløb. Men det er en paradoksal situation, at en bagmand på den ene side er blevet sat ud af spillet, men samtidig kan fortsætte sine ulovligheder.«
Nye løsninger på et gammelt problem
Falske hjemmesider og fup-butikker på nettet er generelt et problem, der udvikler sig i den forkerte retning. Under corona-krisen har politiet sat alle sejl i kampen mod svindel, der slår plat på situationen, og udover at samarbejde med for eksemple E-mærket har man også allieret sig med DK-Hostmaster.
Det hjælper dog ikke på de udenlandske domæner - og jurisdiktionen har været et problem, lige så længe som der har været falske hjemmesider at slå ned på.
»Det er et interessant eksempel, men det er sådan set ikke en ny problemstilling. Det har været et problem altid,« siger Toke Mølgaard.
Da hverken online-svindel eller udenlandske domæner står til at forsvinde lige foreløbig, lancerede E-mærket sidste år en browser-udvidelse i forsøget på at tage sagen i egen hånd.
Udvidelsen fungerer til Chrome-browseren, og ideen er, at hvis man besøger en hjemmeside, som E-mærket har meldt til politiet, popper der en advarsel op.
»Vores Chrome-plugin udspringer også af ideen om, at vi er nødt til at prøve at lukke hullet selv. Det er tjekker op mod vores liste af anmeldelser, og indtil videre har omkring 8000 mennesker hentet det.«
E-mærket er nu i gang med at undersøge mulighederne for at lægge lignende funktionalitet ind i en smartphone-app.