Politiet skal afprøve iPads i patruljevognen

14. februar 2013 kl. 12:4330
Betjentene i Nordsjælland skal nu have iPads for at få nemmere adgang til politiets it-systemer, når de er på patrulje. Foreløbig er det et forsøg, men erfaringer fra norsk politi er gode.
Artiklen er ældre end 30 dage

Politiets it-miljø er ikke kendt for at være helt up-to-date - især ikke efter at Polsag-projektet kuldsejlede. Men nu hopper politiet på en af de nye, store trends: at bruge iPads i det daglige arbejde til at få adgang til de centrale it-systemer.

Betjentene i Nordsjællands politikreds skal nu have iPads udleveret, så de kan bruges i patruljevognen til at slå op i politirapporter og andre systemer, der kan være brug for på farten. Det skriver Helsingør Dagblad, ifølge TV2 Lorry.

Hvor stort forsøget bliver, og hvor mange iPads der skal købes ind, vil politiet ikke oplyse endnu. Men efter alt at dømme vil der blive skelet til kollegerne i Norge, hvor politiet begyndte at teste iPads sidste år. Løsningen i Norge giver adgang til både Windows-, Android- og Mac-systemer fra iPad’en, så det ikke nødvendigvis var nye, dedikerede iPad-applikationer, som betjentene skulle bruge.

Erfaringen i Norge var, at det faktisk er billigere samlet set at udstyre betjentene med en iPad end med en traditionel bærbar computer. Brugerne roste også brugervenligheden og mente, at de fik en mere effektiv arbejdsdag med det nye værktøj ved hånden.

30 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
18. februar 2013 kl. 12:39

Nu fremgår det, at et flertal af de newzealandske betjente, som havde testet forskellige alternativer, inden valget faldt på Apple. Det er trods alt umiddlebart et rimeligt argument.

Men jeg er oprigtigt i tvivl om, hvorvidt man ift. mange offentlige indkøb i Danmark overhovedet seriøst har overvejet alternativerne, inden valget falder på Apple. I hvert fald er det påfaldende, at Apple tilsyneladende ALTID render med ordren, uanset hvilken type offentlig virksomhed der er tale om.

... Eller kan nogen herinde erindre, at en dansk skole, et plejehjem eller lignende har indkøbt f.eks. Galaxy eller Asus Tabs i stedet?

28
18. februar 2013 kl. 10:25

Sidder i en kommunal IT-stilling, hvor vi har lidt udfordringer omkring brugerprofiler/sikkerhedsniveauet på IOS-enhederne, da de jo som grundide er tænkt til som et forbrugerprodukt, og ikke til proffesionelt behov. Jeg ved der findes registreringssoftware osv. der kan pushe politikker, og andet, ud på IOS, men når det er til politiets systemer skal sikkerheden vel være mere end i top i tilfælde af indbrud i politibiler osv. Her ser jeg en stor fremtid for de fulde win8 tablets faktisk.

27
17. februar 2013 kl. 08:23

Jeg tænker umiddelbart at det hurtigt bliver en meget dyr og rodet omgang. En tablet er rigtig god når der er dedikerede apps, men hvis den skal bruges til at køre de eksisterende systemer, tror jeg meget hurtigt den kommer til kort. jeg tænker lidt på politiets nuværende it systemer, som er jf. Polsag et stort rod af mange forskellige applikationer, nogle nok noget ældre en der er godt for en touch skærm og manglende tastatur. Jeg syntes det er slemt nok at skulle betjene en fx windows 7 maskine fra en tablet. Så alt i alt jeg tror ret hurtigt de danske betjente bliver træt af at bruge ipad'en, fordi det sandsynligvis ikke kommer til at køre gnidningsfrit. Alternativt vil man ret hurtigt gå ind og lave dedikerede apps til de funktioner der er brug for i patruljevognen.

20
15. februar 2013 kl. 21:50

Spøjst at vi har så mange eksperter, der kan udtale sig om, hvad der er rigtig og forkert mht. valg af OS og enhed, uden at kende forretningskrav og behov.

21
16. februar 2013 kl. 11:07

Tror nu det er mest fordi folk ikke kan se hvad IOS kan mere end Android. Og når enheder som kører på IOS ofte er mer' dyr end Android, synes de det er spild af penge.

24
16. februar 2013 kl. 22:10

Tror nu det er mest fordi folk ikke kan se hvad IOS kan mere end Android. Og når enheder som kører på IOS ofte er mer' dyr end Android, synes de det er spild af penge.

Så er det jo godt, at den eneste og vigtigste faktor man behøver kigge på ved udregning af omkostninger og drift af indkøb af noget i en virksomhed er den initielle betaling. Ting som TCO, driftsomkostninger, anvendelighed, brugervenlighed og lignende er jo akademiske størrelser, der savner enhver kobling til virkeligheden.

*Sarkasme kan fo... * nåja, det må næsten give sig selv :o)

22
16. februar 2013 kl. 13:48

tror desværre at de ikke når til denne resonnement før automatikken har fuldført sin opgave... Man plejer, at vurdere modenheden af unge ved at se hvor sort-hvid deres holdninger er - version2s brugere er i den grad et studie værd...

15
15. februar 2013 kl. 13:30

Version2 refererer fra Tv2-Lorry, der refererer fra Helsingør Dagblad, der bringer en nyhed om politiet, som Politiet ikke vil bekræfte.

Det er moderne journalistik i sin fineste form.

Jeg har insider-viden og der er IKKE tale om iPads.

Dels er Apple ikke en del af de statslige indkøbsaftaler og dels har man valgt at satse på Android tables fra Samsung samt en mere hårdfør model fra Panasonic.

30
21. februar 2013 kl. 12:29

Jeg har insider-viden og der er IKKE tale om iPads.</p>
<p>Dels er Apple ikke en del af de statslige indkøbsaftaler og dels har man valgt at satse på Android tables fra Samsung samt en mere hårdfør model fra Panasonic.

TAK, Søren, det er kæmpe stort for mig, det her!

Skolevæsenet ser jo desværre ud til ensidigt at vælge Apple frem at afprøve flere platforme og i praksis undersøge de åbenlyse fordele MHT skrivehjælp der er ved de intelligente tastaturer til Android (https://plus.google.com/107115949709494333301/posts/eRU4BL1GicS).

Det gør det så meget desto vigtigere at der er nogle grupper der afsøger og afprøver Android i større skala.

Selvom begge systemer har deres forcer og ulemper (og vi alle hver i sær har vores præferencer) er Android og iOS er jo overordnet nogenlunde lige brugervenlige.

Det var i hvert fald konklusionen da So Ein Ding satte en, der var totalt blank på smartphones, til at bruge en iPhone og en Android-tlf i en måneds tid.

14
15. februar 2013 kl. 11:08

Den her sædvanlige rant er godt nok trættende. Det var nok mere interessant om ipaden rent faktisk giver de fordele som der loves og hvad helt præcist politiet kan gør på den

12
15. februar 2013 kl. 10:11

Jo såmænd for den grund, at har du designet en app til en iPad, så virker dne på ALLE ipads, har du lavet en app til Android, så ser dne måske forkert ud eller virker ikke på nogle Android systemer, og kan man få den samme enhed om 2år. eller skal man så ud og redesigne ? osv.

Man sikrer også at brugeroplevelsen er ens over hele fladen, når der er problemer skal en supportmedarbejder kun have en enhed at tænke over, og ikke om det er en ASUS, en ACER, en SAMSUNG eller hvad der ellers findes, og hvordan gør man lige det på den enhed osv.

11
15. februar 2013 kl. 10:07

Det er jeg ikke sikker på at det skal. Ikke alle opgaver skal sendes til udbud, det afhænger af prisen,og af omfanget.

Jeg tror valget faldt på Apple, fordi produktet som det eneste er garanteret opdateringer i sin levetid. Nexus er også et OK bud, men den er ikke særlig udbredt i Danmark og det kunne tænkes at man gerne vil have et produkt med lav indlæringskurve, da der er en chance for at betjentene har en derhjemme.

4
14. februar 2013 kl. 18:07

Eneste argument der taler for ipad er at der formentlig kan skaffes reservedele til den i lang tid, plus udvalget af udstyr til fastmontering og evt. kompatibilitet med blue tooth måske er bedre, det sidste er dog noget jeg bare gætter på. Har selv været på Apple vognen længe, men er skiftet til en Asus Infinity for et halvt års tid siden, og måske indrømme at jeg ikke skal tilbage igen :-)

1
14. februar 2013 kl. 13:45

Hvorfor er det at skoler og alting skal køre med iPads??? Hvorfor betale 6000 for en iPad (aner ikke præcis hvor meget de koster) når du kan få en Nexus7 til under 2k som kan mindst lige så meget.

Er det blot fordi dem som forhandler de her aftaler får nogle fede middage og golfture? Eller er det blot uvidenhed at iPad = tablet?

26
17. februar 2013 kl. 02:23

Vel, en Nexus 7 skal betjente ihvertfalde helst ikke have. Trykskærmen går meget nemt i stykker. Der er sparet lidt for meget på kvaliteten.

5
14. februar 2013 kl. 22:02

Hvorfor betale 6000 for en iPad (aner ikke præcis hvor meget de koster) når du kan få en Nexus7 til under 2k som kan mindst lige så meget.

Og hvorfor købe en skjorte i Magasin til 800 kr, når man kan få en i Føtex der kan mindst lige så meget for 179 kr?

Resten af dit indlæg lyser da i den grad af at være dumsmart. Du tror vel ikke selv seriøst på, at Apple bestikker beslutningstagerne med golfture og dyre middage?

Hvorfor ikke bare acceptere den enkle forklaring: At nogen foretrækker Apple fordi de mener der er bedst til opgaven. Andre foretrækker så Android, og nogle få måske endda Microsoft, men pudsigt nok hører man aldrig folk skabe sig, når det er en af de to sidste der bliver valgt i det offentlige. Kun når nogle vælger Apple, skal der laves ballade.

I 25 år har 99% af alle offentlige IT-investeringer været i microsoft-platformen. Nu har Apple vel ædt 3-4% af det marked, og mere skal der åbenbart ikke til før de mavesure kommer rendende...

8
15. februar 2013 kl. 00:26

men pudsigt nok hører man aldrig folk skabe sig, når det er en af de to sidste der bliver valgt i det offentlige. Kun når nogle vælger Apple, skal der laves ballade.

Du kan ikke selv se forskellen?

Apple er EN producent, og alt tilbehør er fra samme producent, mens Android giver helt frit valg mellem de resterende producenter.

Derudover koster Apple mere, og en del af prisen er ikke på grund af brand og design (udseende), hvilket ikke har betydning til disse formål.

16
15. februar 2013 kl. 14:43

Du kan ikke selv se forskellen?

Nej, det kan jeg ikke.

Hvis Politiet vælger at samtlige deres biler skal være Mercedes, kommer der så også et helt optog af Opel-fans rendende og brokker sig efter samme argumentation? Det er dyrere, der er tale om bestikkelse osv.

Personligt er jeg bedøvende ligeglad med hvad Politiet vælger. Jeg har tiltro til, at de vælger det, de mener klarer deres opgave bedst under de forudsætning om pris/kvalitet de har at arbejde ud fra. Om det så er tablets fra Apple, Samsung eller en helt tredje er for mig fint. Jeg får der hverken bedre eller dårlige af, om Politiet vælger det samme som jeg selv gør. Derfor koncentrerer jeg mig om mine egne valg, og lader andre om deres valg.

Det irriterer mig bare, at hver gang det offentlige vælger Apple så kommer folk rendende og spiller fornærmet. Jeg er træt af, at dem der foretrækker Apple altid skal sættes i bås som idioter. Jeg savner lidt respekt for, at der kan være andre årsager til at man foretrækker en platform (eller en producent) frem for andre, end at man er en idiot.

Jeg respekterer folks frie valg af hvilke computer/tablet/telefon folk foretrækker, og forventer den samme respekt ift. mine egne valg. Længere er den sådan set ikke.

25
17. februar 2013 kl. 00:42

Det irriterer mig bare, at hver gang det offentlige vælger Apple så kommer folk rendende og spiller fornærmet. Jeg er træt af, at dem der foretrækker Apple altid skal sættes i bås..

Hvor finder du reglerne for, at 'de skal sættes'. Første gang jeg havde hånden på et af deres produkter er vel ~30 år siden [1], og synes jeg da kun har fundet at de fuldt vidende og med vilje 'selv sætter' sig i bås. Jeg har jobmæssig tilmed levet i mange år med flere fanatiske Applefan på jobbet, men derhjemme privat havde de nu Windows.

V2 her bryster sig faktisk med "Version2 | it for professionelle", og måske giver det misforståelser, når nogle opdager en anden verden udenfor fanklubber, Apple Store, Computerworld etc.

[1] Jeg afprøvede dengang faktisk den originale Macintosh, Mac'en (fra Januar 1984). http://en.wikipedia.org/wiki/Macintosh

17
15. februar 2013 kl. 14:52

Det irriterer mig bare, at hver gang det offentlige vælger Apple så kommer folk rendende og spiller fornærmet. Jeg er træt af, at dem der foretrækker Apple altid skal sættes i bås som idioter. Jeg savner lidt respekt for, at der kan være andre årsager til at man foretrækker en platform (eller en producent) frem for andre, end at man er en idiot.

Jeg tror sgu helt ærligt, at du er nødt til at gøre ét af disse to ting:

  1. Find et andet sted at læse din IT-nyheder .. eller
  2. Få en markant tykkere hud, så du ikke lader dig gå på af Android-parnassets idiotiske udmeldinger herinde.

:o)

18
15. februar 2013 kl. 15:57

Jeg tror sgu helt ærligt, at du er nødt til at gøre ét af disse to ting:</p>
<ol><li>Find et andet sted at læse din IT-nyheder .. eller</li>
<li>Få en markant tykkere hud, så du ikke lader dig gå på af Android-parnassets idiotiske udmeldinger herinde.

Du har nok ret. Min hud er nu tyk nok. Jeg har bare et (måske naivt) håb om, at det nytter noget at opfordre folk til at opføre sig ordentligt. Hvis ingen fortæller folk, at det ikke er i orden at komme med ubegrundede beskyldninger og udmeldinger, risikerer vi jo, at folk går hen og tror at det helt i orden at opføre sig sådan. (nå nej, der er vist for sent). ;-)

10
15. februar 2013 kl. 10:06

Det er det offentlige det skal igennem udbud selv om de har besluttet sig for produktet inden udbudet.

Det er rigtigt ja, men nogle gange så er udbud mere vejen til alt ondt end til noget godt. Et udbud kan på sigt medfører mange flere udgifter og meget mere besvær for dme der supporter. Flere steder har man faktisk valgt dyere løsninger i indkøb fordi man på sigt kunne se en stor besparelse. Så det med at gå lidt mod strømmen kan ikke altid være helt skidt.

Apple er EN producent, og alt tilbehør er fra samme producent, mens Android giver helt frit valg mellem de resterende producenter.

Arrh det jo så ikke sandt, jo Apple er en producent, meen tilbehøret laves og designes nu engang af 100vis af andre leverandører, bla. BELKIN osv.

6
14. februar 2013 kl. 22:21

Har intet imod de vælger Apple. Men har noget imod de vælger en løsning der er meget dyrere fordi det lige var det nemmeste og så skulle man ikke undersøge markedet. (Siger ikke det er hvad der er sket her, var blot en tanke)

7
14. februar 2013 kl. 23:01

"Har intet imod de vælger Apple"

Jeg stemmer for at det indlæg bliver indstillet til at mindst oprigtige indlæg på internettet 2013.

Det er det offentlige det skal igennem udbud selv om de har besluttet sig for produktet inden udbudet.

3
14. februar 2013 kl. 15:03

Sikkerheden kan også være et godt argument når valget står imellem iOS eller Android.

Men en ipad mini koster nu kun 2000kr i entry modellen.

2
14. februar 2013 kl. 14:03

Måske fordi det vurderes at de tilbyder den bedtse kombination af hardware, pris, service muligheder, kvalitet eller hvad de nu vurdere det ud fra. Forstå nu at bare fordi det hedder Android så er det ikke altid det eneste der fungere.

Ligeledes kan en iPad købes som ny for under 3K så dine 6K er langt væk.