Politiet: Predictive policing er interessant - men datagrundlaget er for småt
Dansk politi ville potentielt gerne bruge den kontroversielle overvågningssoftware Pol-Intel endnu mere vidtrækkende, end man gør i dag. Men der er desværre ikke nok data på dansk kriminalitet.
Det forklarede vicepolitimester Ole Andersen fra Rigspolitiet på konferencen 'Gode Offentlige It-projekter 2018' på Københavns Universitet i sidste uge.
Pol-Intel er et navn, som dansk politi har valgt til systemet, og det dækker over et produkt fra den CIA-støttede virksomhed Palantir.
I Los Angeles bruger politiet (LAPD) Palantir til at identificere potentielle forbrydere, inden de har gjort noget, på baggrund af blandt andet politirapporter, gadetjek og tidligere arrestationer. Såkaldt ‘Predictive Policing’.
Men det er der altså indtil videre ikke mulighed for i Danmark.
»Predictive Policing kunne være interessant. Men datagrundlaget i dansk kriminalitet er simpelthen for småt til, at det giver mening,« sagde Ole Andersen.
Palantir har i USA været genstand for kras kritik, og LAPD blev tidligere på året beskyldt for at have skabt et såkaldt racistisk feedback loop. Når en person i Los Angeles får en høj score på den såkaldte ‘chronic offender’-skala, opfordres betjente til at holde særligt øje med vedkommende.
Men ifølge kritikerne har LAPD historisk set arresteret og visiteret flest sorte personer, og derfor er det også primært sorte, der dukker op i Palantir. Og så fortsætter det samme mønster.
Ifølge en spørgeskemaundersøgelse oplever to procent af befolkningen i Los Angeles, at de bliver tilfældigt stoppet på gaden af politiet mere end 10 gange om ugen, mens 76 procent aldrig er blevet stoppet.
Står ikke alene
Herhjemme bruger politiet blandt andet Palantir til det, der kaldes analytisk patruljering.
Begrebet dækker kort fortalt over, at systemet baseret på historiske data kan fortælle politiet, hvor der sandsynligvis vil være mest brug for betjente på et givent tidspunkt. Og så kan man prioritere sin patruljering derefter.
Version2 spurgte til konferencen Ole Andersen, om dansk politi har overvejet risikoen for et feedback loop i denne sammenhæng.
Altså: Systemet analyserer sig frem til, at der ofte er kriminalitet på Nørrebro, så politiet sender flere betjente til Nørrebro. Politiet opklarer mere kriminalitet på Nørrebro, mens anden kriminalitet overses, og dermed styrkes en statistik, der ikke nødvendigvis er retvisende.
Ole Andersen kalder problemstillingen for »filosofisk«, men han medgiver, det en risiko.
»Det er selvfølgelig en fare. Men systemet står jo ikke alene, så vi må korrigere for det med andre midler. Al kriminalitet skal selvfølgelig opklares.«
Amerikanske data holdt som gidsel
Også politiet i New York (NYPD) har tidligere været kunde hos Palantir, og her har det vist sig, at det kan være problematisk at opsige samarbejdet med softwarevirksomheden.
NYPD ønskede sidste år flytte fra Palantir og over på en egenudviklet platform til samme formål. Men da politiet bad om at få sine data og analyser tilbage, så de kunne fodres ind i den nye platform, gik samarbejdet i hårdknude.
Palantir ville gerne levere filerne, men de var i et format, der ikke var kompatibelt den nye platform, som NYPD havde udviklet sammen med IBM.
Og ifølge amerikanske medier var Palantir ikke umiddelbart villig til at hjælpe politiet med at få oversat filerne til en form, der kunne bruges.
Tilbage på Københavns Universitet og konferencen om offentlige it-projekter,forsikrer vicepolitimester Ole Andersen dog, at man ikke frygter et lignende scenarie, hvis politiet i Danmark på et tidspunkt opsiger samarbejdet med Palantir.
»Jeg har godt læst om det,« sagde han til Version2.
»Men vi har en kontrakt, der siger, at Palantir skal hjælpe os, hvis vi opsiger samarbejdet.«
Omkring 15.000 brugere i politiet benytter værktøjer fra Palantir.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.