Politiet opruster kraftigt på IT: »Vi ser ind i et moderne data- og analysedrevet politi«
Det danske politi står foran implementeringen af et af de mest avancerede it-systemer til hjælp til politiet i forbindelse med opklaring af alvorlige forbrydelser. Det nye system hedder POL-Intel og leveres af det Silicon Valley-baserede selskab Palantir.
Som navnet antyder er systemet i stand til at opsamle informationer fra mange kilder og analysere dem for mulige sammenhænge, der kan udvikle nye spor i efterforskningen af en kriminalsag.
Systemet bliver i første omgang et supplement til politiets eksisterende administrative it-system Polsag, der blev leveret af CSC.
Det nye system betyder også, at politiet nu kigger efter først og fremmest nye medarbejdere, men også mere bredt efter forskellige it-kompetencer.
»Vi ser ind i et moderne data- og analysedrevet politi, så selv om vi altid vil basere os på en politifaglig kernekompetence, ser vi et øget behov for tilførsel og samarbejde med også civile specialistkompetencer, herunder ikke mindst hele it-teknologisiden med frontend og backend. I forhold til til kriminalitetsbilledet bliver it-kompetencer mere og mere vigtige, så vi ser et arbejdsmarked med en tæt kobling mellem traditionel politifaglige kompetencer civile medarbejdere med specialistkompetencer,« fortæller direktør i Koncern IT Lars Ole Dybdal.
På en konference på Datalogisk Institut, Københavns Universitet, tidligere på året lagde Lars Ole Dybdal ikke skjul på, at han ikke har meget til overs for it-leverandører, der hævder, at deres løsninger - eksempelvis i optakten til det nye nummerpladegenkendelsessystem - kan anvendes uden tilpasning til kunden:
»Jeg har arbejdet med it i 20 år, og hver gang jeg møder leverandører, der siger, at deres løsning er plug og play, så får jeg røde knopper. Selv om jeg er relativt tolarant mennesker,« sagde han.
Koncern IT står således også over for en række af integrationsopgaverne for de forskellige systemer, hvilket igen betyder at politiet jagter eksperter mere bredt end tidligere.
»Vi har selvfølgelig brug for de traditionelle it-faglige kompetencer med hensyn til udvikling, projektledelse, sikkerhed og drift, men også moderne teknologier i forhold til analysedelen som big data og maskinlearning for den sags skyld. Der ser vi politiopgaverne udvikler sig og vores it-systemer følger med. Derfor kigger vi også efter dataloger civilingeniører, diplomingeniører og matematikere af alle mulige typer og kompetencer. Vi breder os mere ud i forhold til de typer af kompetencer, som vi skal bruge,« uddyber Lars Ole Dybdal.
Samfundsmæssig opgave
Politiet jagt på eksperter sker i hård konkurrence med fx det private erhvervsliv, men Lars Ole Dybdal er ikke bange for, at politiet ikke får fat i de dygtigste eksperter.
»Vi er i konkurrence med andre, men vi tror på, at vi har en opgave af samfundsmæssig betydning, der gør, at det for mange i et moderne arbejdsmarked betyder noget, at det giver mening, det man laver og har en samfundsmæssig betydning. Der har vi den positive oplevelse, at der er en rigtig god søgning til blandt andet de civile stillinger,« forklarer han og fortsætter:
»Det kan altid være en udfordring at få de præcise kompetencer, men vi er klar på, at vi skal prøve forskellige typer af og arbejde dem ind i en politimæssig kontekst og bruge de kompetencer, kandidaterne har. Vi er ikke låst i, at kandidaterne skal have en bestemt uddannelse, så vi har noget ekstra bredde på. Omvendt er vi ikke bange for at tage nogle relativt nyuddannede også for at inspirere os, men også for at være med til at udvikle os i fællesskab. Det er jo ikke sådan, at vi bare kan plukke kandidaterne ned fra uddannelsesinstitutionerne med de færdige kompetencer.«
Skiftende kriminalitetsbillede
Politiet har som nævnt stadig gamle it-systemer i deres portefølje og nye der skal køres. Det sker samtidig med at forbryderne hele tiden finder nye veje for deres ulovlige handlinger, der også får it-mæssige konsekvenser for politiet.
»Det handler om at gøre sig klar til fremtiden. Hvor bevæger kriminalitetsbilledet sig hen, og hvilke teknologier tager man i brug for at udføre sin kriminalitet, og der skal vi også formå at følge med. Selvfølgelig skal de gamle systemer også kunne følge med, men det synes jeg også, at vi har fået sat rigtig godt gang i,« forklarer Lars Ole Dybdal.
Den store it-omstilling
Politiet er gradvis på vej væk fra den historisk stærke binding til det amerikanske it-selskab CSC, der siden Regnecentralens dage har haft ansvaret for udvikling af en stor del af politiets it-systemer. Men nu arbejder politiet med langt flere leverandører, og analyserer nøje, om opgaverne skal løses af disse, eller det en opgave politiet selv kan påtage sig.
»Der er en proces i gang for at tage ejerskab af den teknologiske understøttelse, vi har. Vi skal sætte retningen for, hvor vi skal hen. Hvad er det for kompetencer og komponenter, vi skal bruge, og om de skal laves inhouse eller ude i byen er underordnet. Det afgørende er den samlede arkitektur og det målbillede, vi selv sætter. Vi må ikke sætte os i en situation, hvor vi ikke er i førersædet i forhold til, hvor vi skal drive vores it-udvikling hen,« pointerer direktøren.
Omstillinger betyder, at Koncern IT hyrer folk over en meget bred front af eksperter - lige fra matematikere til cobol-programmører, og så de forskellige grader af it-specialister ind i mellem, og for Lars Ole Dybdal er det først og fremmest en ledelsesopgave at få de forskellige profiler til at spille sammen i udviklingen af fremtiden politi-it.
»Der findes ikke generiske ressourcer, som bare kan både det ene og det andet. Men vi er i et superspændende felt, fordi politiarbejdet udvikler sig hele tiden. Vi er ikke i en situation, hvor vi ikke kan få egnede kandidater, men vi er også i en læringsfase i forhold til, hvordan vi kan få koblet kandidaternes kompetencer til politiarbejdet. Det kræver masser af ledelse og specialistkompetence,« siger han.
Denne artikel er skrevet til et tema om softwareudvikling i avisen Ingeniøren.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.