Københavns Politi har droppet sigtelse mod 51-årig, der var mistænkt for at stå bag det omfattende YouSee-nedbrud, der nytåraftensdag betød, at 1,8 millioner danskere stod uden tv-signal.
Her ni måneder efter hændelsen står politiet uden konkrete mistænkte i sagen, fortæller vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen til Version2.
»Den 51-årige er uden for mistanke. Og vi har ikke nogen konkret mistanke i forhold til andre.«
»Vi lægger aldrig alle vores æg i én kurv. Og hvis der er flere hypoteser i en sag, så efterforsker vi altid i flere retninger, og det er det, vi fortsætter med.«
Hurtig anholdelse
Den 51-årige blev anholdt den 5. januar klokken 13.04 – små tre timer efter politiet under et møde med TDC havde fået udleveret sagsmateriale fra selskabets egne undersøgelser.
Var I for hurtigt ude med anholdelsen?
»Det er svært at definere. Det synes jeg ikke selv, vi var. Der var noget, der pegede i den retning i starten, og det fik vi tilbagevist.«
»I det indledende materiale var der noget, der pegede på, at det kunne være i en bestemt retning. Og efter han blev anholdt, blev der selvfølgelig arbejdet videre på det om aftenen, om natten og tidligt næste morgen. Og der lykkedes det os at skyde vores egne undersøgelser lidt ned – eller i hvert fald blive klogere på, at det ikke var så entydigt.«
Derfor blev den 51-årige heller ikke varetægtsfængslet.
»Det er ikke unormalt, at vi anholder folk på baggrund af en mistanke. Og så skal vi se, om vi kan udbygge den mistanke. For at vi kan varetægtsfængsle en anholdt, skal der være en begrundet mistanke. Og der mente vi ikke selv, at den begrundede mistanke var stærk nok.«
Helt sikre inden sigtelse droppes
Jens Møller Jensen kan på grund af den verserende sag ikke udtale sig om, hvad der konkret gjorde, at politiet i første omgang anholdt den 51-årige.
Hvorfor er der gået ni måneder før, sigtelsen er frafaldet?
»Vi har dels skullet underbygge noget af det, vi så i starten, så vi kunne være sikre på, at det ikke gik den vej. Og så tager det noget tid. Før vi slutter en sigtelse, vil vi være helt sikre på, at det ikke er den vej, vi skal.«
TDC oplyste i januar, at selskabet havde et klart billede af, hvad der var foregået, og det er stadig opfattelsen, siger Jens Møller Jensen. Men ‘baggrunden for for det, hvordan, og hvem’ er stadig ukendte faktorer.
Efterforskningen går nu i en anden retning, oplyser politiet.
»Der er virkelig, virkelig meget data, og der er mange muligheder. Og det er dér, efterforskningen er nu. Vi arbejder tæt sammen med vores egne teknikere hos NC3 og med YouSees folk. Og det er stadig den vej igennem, at der foregår en udveksling af oplysninger og en dybere undersøgelse,« siger Jens Møller Jensen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.