Politiet om nyt IT-system: »Det bliver et kvantespring ind i et moderne politi«

9 kommentarer.  Hop til debatten
Politiet om nyt IT-system: »Det bliver et kvantespring ind i et moderne politi«
Illustration: Scanrail.
Politiet har indkøbt et nyt IT-system af Palantir Techologies, som skal samle den big data, som ligger spredt i politiets systemer og som samtidig kan bruges til at forudsige kriminalitet. Selv er politiet meget positive omkring indkøbet, men det møder skepsis fra ekspert.
13. februar 2017 kl. 11:54
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politiet har indkøbt IT-systemet Polintel for et tre-cifret millionbeløb. Systemet leveres af den Silicon-Valley baserede virksomhed Palantir Technologies. Det skriver Berlingske.

Ifølge politidirektør Svend Larsen, Rigspolitiet, skal systemet bruges til at samle og analysere den big data, som politiet i dag har gemt i flere forskellige systemer.

»Det bliver et kvantespring ind i et moderne politi,« siger han til Berlingske.

Det falder sammen med et lovforslag, som i fredags blev vedtaget i Folketinget. Lovgivningen giver helt lavpraktisk politiet tilladelse til at søge på tværs af systemerne. Svend Larsen fastslår, at det ikke vil give politiet adgang til flere oplysninger om borgerne – det vil blot samle og analysere den eksisterende data.

Vil »revolutionere« politiarbejdet

Som det er i dag, skal politiet søge i alle de forskellige systemer og derefter selv sammenholde og analysere oplysningerne. Dette skal det nye system angiveligt gøre op med ved at samle alle registrenes oplysninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skal altså bygges ovenpå de nuværende systemer fremfor – som det var tilfældet med det hedengangne Polsag – at erstatte de nuværende systemer.

Hos politiet taler man med store ord om det nye system, og en tidligere medarbejder forudser, at det vil komme til at »revolutionere« politiarbejdet.

»Der har været problemer med, at de mange systemer ikke taler sammen hos politiet. Det er der stor efterspørgsel på. Så jeg er tilbøjelig til at give dem ret i, at det her vil revolutionere politiarbejdet,« siger tidligere strategisk analytiker hos politiet, Jazmin Cullen.

Predictive policing

På længere sigt skal systemet, udover at agere som et søge- og analyseværktøj for politiet, være i stand til at forudsige kriminalitet. Det sker, ved at systemet sammenlægger og analyserer oplysninger, og derved kan fortælle, hvor der sandsynligvis vil en større risiko for kriminalitet, eksempelvis ved hjælp af datakilder som vejrdata og kriminalitetsmønstre.

Denne "feature"- det såkaldte predictive policing - har dog sine svagheder. IT-politisk forenings formand, Jesper Lund, har en vis skepsis overfor muligheden for.

Han påpeger, at hvis man får øget opmærksomhed på et område som følge af systemets algoritmer, vil der naturligvis komme flere rapporter om kriminalitet fra området. Derved vil der være kriminalitet, som ikke bliver registreret i de nedprioriterede områder, mens systemet vil sende flere patruljevogne til det opprioriterede.

»Det er en ond cirkel, som betyder, at der vil være andre områder, der er udsat for kriminalitet, som i højere grad vil blive overset af systemet,« siger Jesper Lund til Berlingske.

Men der er også en risiko forbundet ved at have ét system, som har adgang til borgernes oplysninger. Jesper Lund understreger, at »ét system er nemmere at hacke en 14 forskellige.«

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
14. februar 2017 kl. 14:04

Jeg synes faktisk at historien du linker til, sætter firmaet i et positivt lys. Bare det at man får lavet sådan en red team penetration test er jo ekstremt positivt. Så måske ville det her system være et af politiets sikreste systemer ?

// Jesper

7
14. februar 2017 kl. 13:10

I 2016 skrev journalisten Will Aiden om Palantir på baggrund af over 1000 emails og interviews med tidligere medarbejdere.

https://www.buzzfeed.com/williamalden/inside-palantir-silicon-valleys-most-secretive-company

On April 22, in an extraordinary move for a company that had prided itself on paying salaries below market rate, Palantir CEO Alex Karp announced a 20% pay raise for all employees who had worked there for at least 18 months. Karp also canceled annual performance reviews, saying the current system wasn’t working.

Historien handler om dårlig økonomi og ansættelsesforhold, samt stor udskiftning blandt medarbejdere og ledere.

Dette var ganske vist før Trump tog over.. nye kontrakter om overvågning for USAs regering og DKs politi vil styrke deres økonomi, men spørgsmålet er, om det så vil tilgodekomme det muligvis syge fundament.

Udover medarbejder-afgangen, afslørede historien også dårlige interne kompetencer ifm. simulering af cyber-angreb:

https://www.buzzfeed.com/williamalden/how-hired-hackers-got-complete-control-of-palantir

This was when, according to the report, the red team intruders had “complete control” of the Palantir domain. Their final task was to break into the Mac laptops of information security employees — the fortress guards. This they did, using a system that typically sent out software updates, and soon were able to get passwords and screenshots, review saved files, and “observe all user activity,” the report says.

6
13. februar 2017 kl. 18:52

Man kunne jo få tanken, at justitsministeriet synes det er klart bedre, hvis et computersystem udpeger forbrydere og så sender man ellers politi ud for at tage hånd om det, og helst nogen der ikke har fagligheden til at stille for mange spørgsmål.

Jeg kommer til at tænke på sketchen fra M&R 1991 , hvor panserbasse Hother Papgaard, vinder et gæsteprofessorat i cykelpudsning ved politiskolen, for sin 'geniale' idé med at sætte en højttaler på ryggen af sin politihund....

Sand satire , kvantespring forud for sin tid. - Allerede i '80erne...

K

5
13. februar 2017 kl. 18:07

Predictive Policing er endnu et eksempel på at nyudviklede metoder fra krigene finder hjemligt brug. Metoden blev designed for tracking insurgents and forecasting casualties in Iraq, financed by the Pentagon. Resultaterne hidtil viser ikke overraskende, at systemet mest hjælper politiet til at lede efter tabte mønter under en velkendt gadelygte - funneling more cops and surveillance into certain neighborhoods all but assures that you’ll find more crime there.

Samtidig er der overvældende gode grunde til at den danske stat burde holde snitterne fra lige Palantir, der velvilligt har ladet sig blande ind i alle de lyssky aktioner, de har kunnet tjene gode penge på: ... solicited a set of private security firms - HBGary Federal, Palantir, and Berico Technologies (collectively called Team Themis) - to develop tactics for damaging progressive groups ... ... Palantir Technologies, the data-mining company co-founded by billionaire and Trump transition adviser Peter Thiel, will likely assist the Trump administration in its efforts to track and collect intelligence on immigrants ...

4
13. februar 2017 kl. 17:53

Så, man bruger 100 millioner på et Computer Luftkastel alt imens man skærer politiuddannelsen fra 3 til 2 år. Og man introducerer en uddannelse, der sender 18-19 årige Politikadetter med 6 måneders uddannelse på gaden. Kadetter der har samme beføjelser og magtmidler, som væsentlig ændre folk før skulle uddannes i 3 år for at få ?

https://www.mm.dk/rigspolitiet-ingen-grund-til-bekymring-over-politikadetter/

Man kunne jo få tanken, at justitsministeriet synes det er klart bedre, hvis et computersystem udpeger forbrydere og så sender man ellers politi ud for at tage hånd om det, og helst nogen der ikke har fagligheden til at stille for mange spørgsmål.

// Jesper

3
13. februar 2017 kl. 17:36

kunne man ikke godt snart finde på noget lidt større når der er tale om en forbedring ?

<0.1 nanometer er dælme ikke meget

1
13. februar 2017 kl. 15:18

Vi behøver ikke fin software for at lave forudsigelser;

Mine forudsigelser:

  • Politiet kommer ikke ved berigelsesforbrydelser
  • Politiet kommer ikke ved forulempelser / trusler
  • Politiet kommer ikke ved hærværk

Kig selv i vejviseren efter flere forudsigelser..

K