Politiet møder kritik for slette-aftale i sag om digital krænker

17. januar kl. 12:1311
Politiuniform
Politiets ageren i en sag om digitale krænkelser bliver kritiseret. Illustration: Kim Matthäi Leland.
Bevismateriale er blevet slettet i en omfattende sag om digitale krænkelser inden for Østjyllands politi, som gør det umuligt for ofrene at vide hvilke af deres private data, tiltalte har fået fat i.

En nu forhenværende it-ansat hos Østjyllands politi sidder lige for øjeblikket på anklagebænken for hacking og digitale krænkelser af op mod 150 af sine – fortrinsvis kvindelige – kollegaer, og nu møder politiets ageren i sagen også stor kritik fra advokater involveret i sagen. Nærmere bestemt på grund af beslutningen om at slette store dele af bevismaterialet. 

Det skriver DR.

»Det er et kæmpe problem, at bevismaterialet er blevet slettet inden sagen kom for en domstol. De forurettede har ingen mulighed for at få indsigt i, hvad tiltalte har stjålet fra dem. De går rundt i fuldkommen uvished,« siger Miriam Michaelsen, som er advokat hos Njord Lawfirm og som specialiserer sig i sager om digitale krænkelser.

Bevismaterialet blev slettet i forbindelse med afhøringerne af manden. Efterforskerne og den tiltalte indgik en aftale om, at hvis han åbnede en krypteret harddisk med det private materiale, så ville det blive slettet umiddelbart efter. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra den Uafhængige Politiklagemyndighed lyder det, at det ikke har været muligt at finde ud af, hvem der har det ledelsesmæssige ansvar for beslutningen.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
18. januar kl. 10:45

"Fra den Uafhængige Politiklagemyndighed lyder det, at det ikke har været muligt at finde ud af, hvem der har det ledelsesmæssige ansvar for beslutningen."

Jeg havde ellers forventet DUP ville løse denne gåde på ingen tid :-P

Det ville jo være for svært at spørge den person som slettede beviserne

9
18. januar kl. 10:08

det ikke har været muligt at finde ud af, hvem der har det ledelsesmæssige ansvar for beslutningen.

Så må det være justitsministerens ansvar. Det kan simpelthen ikke passe at politiet ikke kan stilles til ansvar for vanvittige beslutninger, hvis de bare sørger for at dække over, hvem der tog beslutningen. Er der stadig nogen, der tror på U'et i DUP?

10
18. januar kl. 10:28

Ja aben peger på enten justitsministeren eller rigspolitichefen, da det er de to der sidder øverst på balkonen.

6
18. januar kl. 07:12

Det er li' godt utroligt at læse. Plejer det ikke at være muligt for dygtige (men måske dyre?) fagfolk at få dirket en sådan harddisk op uden særdeles lyssky og skumle aftaler?

Jeg kommer desværre til at tænke på den aktuelle sag fra London om grov sammensværgelse i toppen af politiet i forbindelse med et par særdeles grove voldtægts- og mordsager. Gad vide, hvem der mere har følt sig truet af indholdet på den harddisk? Og vel også en kæmpe skandale, som burde lægge op til fyringer, at man ikke ved, hvem der har indgået aftalen? Optager man ikke afhøringer i Danmark?

Helt, helt utroligt. Forhåbentlig når historien også de danske hovedmedier - den må ikke dø i stilhed. Man bliver bange.

(Jeg kan desværre ikke få lov at give dig thumps up, Ditlev Petersen. Ville gerne.)

5
17. januar kl. 15:15

Thumbs up synes at være randomiserede i dag.

8
18. januar kl. 09:39

Thumbs up synes at være randomiserede

De har længe haft deres eget liv på Version 2

4
17. januar kl. 14:55

Efterforskerne og den tiltalte indgik en aftale om, at hvis han åbnede en krypteret harddisk med det private materiale, så ville det blive slettet umiddelbart efter.

Wow, ...vild aftale at lave uden at vide hvad man finder.

3
17. januar kl. 14:49

Hvis det vitterligt er en harddisk der er blevet slettet (og ikke destrueret) , kan indholdet formentlig genskabes. Det er muligt for specialister af fiske data frem selv efter overskrivning(er).

2
17. januar kl. 13:56

Man vil åbenbart gerne holde det inden for familien.

1
17. januar kl. 13:37

Hvordan kan det overhovedet tilkomme politiet at vælge ikke at sikre beviser, uden at en dommer bliver spurgt ?!