Politiet lukker sag mod Terma om ulovligt salg til Yemen

15. juli 2021 kl. 09:527
Politiet lukker sag mod Terma om ulovligt salg til Yemen
Illustration: Bigstock / Serg73.
Der bliver ingen sag ud af anmeldelsen af virksomheden Terma, der skulle have forbrudt sig mod en stribe regler i forbindelse med et salg til De Forenede Arabiske Emirater. Terma er tilfreds med afgørelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Østjyllands Politi lukker sagen, hvor virksomheden Terma er blevet anmeldt af Ervhvervsstyrelsen for ikke at følge en række regler i forbindelse med, at virksomheden har leveret reservedele borgerkrigen i Yemen.

Det skriver Ritzau ifølge ITWatch.

Terma skulle således have stået for at levere reservedele til et radarsystem kaldet Scanter 2001 hos De Forenede Arabiske Emirater.

Det burde Terma ifølge anmeldelsen have indberettet til Erhvervsstyrelsen, på grund af en risikoen for, at radersystemet kunne blive brugt den verserende borgerkrig i Yemen, der betragtes som en af klodens mest alvorlige konflikter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men efter at have gennemgået sagen, mener Østjyllands Politi ikke, at der er grundlag for at starte en sag, og derfor afviser man altså anmeldelsen mod Terma.

»Vi har vurderet, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod Terma, da virksomheden ikke har meddelelsespligt til Erhvervsstyrelsen,« siger Jan Østergaard ifølge ITWatch til Ritzau

Terma mente selv, at virksomheden havde handlet helt efter bogen og fulgt alle regler.

Derfor konstaterer virksomheden også på sin hjemmeside, at man er tilfreds med afgørelsen.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
16. juli 2021 kl. 13:44

Her kunne man citere Vespasian (Penge lugter ikke), men han havde jo slet ikke ret. Sommetider lugter de, også selv om det er legalt.

6
16. juli 2021 kl. 12:41

er en ret hård og billig kommentar om en virksomhed du formodentlig slet ikke kender.

Hård men fair. Jeg anerkender jo at det er fuldt ud lovligt. Det er derfor jeg bruger ordet morale da det ikke har noget som helst at gøre med hvad der er lovligt. Selvom at man er et firma der skal tjene penge kan man jo godt gå op i hvad der sker andre steder på planeten og hvem man sælger til. Det giver hverken god morale eller god karma at sælge militærteknologi til UAE.

5
16. juli 2021 kl. 10:12

Terma blev anmeldt for en manglende indberetning. Ville det være nemmere for Terma at indberette ALT hvad de foretager sig til Erhvervsstyrelsen? Så kan Erhvervsstyrelsen selv sortere unødvendige indberetninger fra.

Det giver endda Erhvervsstyrelsen mere arbejde, og for en papirnusser er intet skønnere end at udvide.

4
15. juli 2021 kl. 15:35

Selvom man har fulgt reglerne kan man sagtens stå på den forkerte side. Ifølge loven er det åbenbart lovligt men er det moralsk forsvarligt?

Moral er noget mennesker kan have. Når det overføres til virksomheder hvor ansvar for beslutninger spredes ud på mange mennesker, hvor hver eneste aktieejer i princippet er ansvarlig, så udvandes moralbegreber til ingenting. Derfor har vi love og regler som virksomheder skal følge. Det er deres kompas. Moral for virksomheder handler om hvad marketingsafdelingen siger og sådan skal det være. Af samme grund har virksomheder heller ikke stemmeret til folketinget.

3
15. juli 2021 kl. 15:11

Så det er kun moralen den er galt med

er en ret hård og billig kommentar om en virksomhed du formodentlig slet ikke kender.

Min erfaring med Terma, er at det er en bundreel virksomhed, der har styr på sine ting.

Erfaringen kommer fra 10 år som kvalitetsinspektør (ikke ansat) ved Terma, hvor jeg har behandlet kontrakter for NATO lande, for samlet værdi over 1 Gkr.

Jeg kender intet til den konkrete kontrakt.

En kontrakt på et system (f. eks. Scanter 2001) består af en anskaffelseskontrakt (på systemet) samt en vedligeholdelseskontrakt, der typisk løber i 10 år. Terma søger exporttilladelse til hver kontrakt, som de skal. Uden exporttilladelse, ingen kontrakt.

Uden at kende detaljerne, ligner det for mig, at Terma har leveret på servicekontrakten, fordi Erhvervsstyrelsen ikke havde annuleret deres godkendelse af denne. Det vil også forklare at Østjyllands Politi har henlagt sagen:

»Vi har vurderet, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod Terma, da virksomheden ikke har meddelelsespligt til Erhvervsstyrelsen,« siger Jan Østergaard ifølge ITWatch til Ritzau

2
15. juli 2021 kl. 14:37

Man er ikke ligeglad med UAE, for de har mange penge, ligesom naboen Saudi Arabien, og de er begge NATO partnere, så våbensalg til dem burde ikke være noget problem, ligesom vi sælger den slags til Egypten, Kuwait og Tyrkiet. Eller mener du, at man kun skal sælge til lande fra det nordlige Europa? Eller er det våbenhandel i almindelighed, der er det moralske dilemma? Mon ikke et firma, som Terma, allerede bliver pænt meget kontrolleret, af både danske, og andre, myndigheder, med henblik på hvad det er de sælger?

1
15. juli 2021 kl. 13:34

Selvom man har fulgt reglerne kan man sagtens stå på den forkerte side. Ifølge loven er det åbenbart lovligt men er det moralsk forsvarligt? Omvendt hvis man sælger til UAE så er man nok pænt ligeglad...