Hverdagen i en dansk politikreds er for mange medarbejdere et studie i tålmodighed over for en række it-systemer, der i alvorlig grad hæmmer arbejdet.
Sådan kan en længere redegørelse af it-problemerne i politikredsene, som magasinet Dansk Politi har foretaget, opsummeres. I gennemsnit bruger de adspurgte medarbejdere 45 minutter dagligt på it-problemer, mens nogle spilder op til halvanden time om dagen på systemer, der fejler, samt på efterfølgende supporthenvendelser.
Et af de hyppigste problemer er, at medarbejdere bliver smidt af internettet - nogle gange efter kun et minuts adgang. Samtidig klager medarbejderne også over, at rapporter forsvinder i politiets sagsbehandlingssystem, Polsas. Og de anmeldelser, som borgerne nu kan foretage digitalt, skal stadig behandles manuelt af politiets medarbejdere: Hver gang der kommer en anmeldelse, skal medarbejderen udprinte og indskrive den manuelt i politiets eget system, da systemerne endnu ikke integrerer med hinanden på dette punkt.
Flere kilder i politikredsene kritiserer dansk politis centrale it-afdeling, Koncern IT, for at have for meget fokus på at overholde egne deadlines, hvilket betyder, at organisationen sender it-løsninger ud, som ikke er tilstrækkeligt gennemprøvede på forhånd, ifølge magasinet Dansk Politi. Samtidig har Koncern IT heller ikke tilstrækkelig med indsigt i politiets daglige arbejde, hvilket påvirker de it-løsninger, som politikredsene får leveret, lyder kritikken.
Den for nyligt afgåede direktør for Koncern IT, Michael Steen Hansen, har tidligere givet det kuldsejlede it-projekt Polsag en del af skylden, da det har kostet organisationen mange penge og samtidig har gjort, at den er bagefter på udviklingsfronten. Polsag blev skrottet i 2012 efter at have kostet over en halv mia. kroner.
Internetadgang i ét minut ad gangen
Hvor politikredsene tidligere havde lokale internetopkoblinger, er disse blevet erstattet med en central Citrix-forbindelse. Dette skifte har dog ifølge Dansk Politi givet problemer for mange med at logge på og få adgang til internettet. På eksempelvis Station Bellahøj døjer 100 efterforskere - og sandsynligvis hele stationen - med problemer med internetadgangen. Flere er således i stand til logge på internettet i ét minut ad gangen, før de bliver smidt af.
»Hvis vi er heldige, kan vi benytte Explorer i ét minut, inden vi smides af, og hele skærmbilledet låser. Når vi så endelig kommer på igen, gentager forløbet sig,« siger politiassistent hos Københavns Politi Martin Lundbak, der arbejder på Station Bellahøj, til Dansk Politi og fortsætter:
»Det er meget frustrerende. Jeg er begyndt at benytte min egen smartphone - og dermed betale dataforbruget af egen lomme - fordi det er håbløst at benytte politiets internetadgang. Og nej - jeg kan ikke bruge min arbejdsmobil, for det er en oldnordisk trykknapssag, der kun kan bruges til at telefonere og skrive sms’er med.«
Rapporter forsvinder i Polsas
Et andet alvorligt it-problem hos politiet er, at medarbejderne ikke kan stole på Polsas til at skrive rapporter i. Flere gange oplever de, at rapporterne ikke bliver gemt, og de ender derfor med et tomt dokument, når de eksempelvis står og skal have fat i en vidneindkaldelse.
Problemet skyldes ifølge Koncern IT den måde, hvorpå Polsas gemmer brugerens midlertidige arbejdssession. Af sikkerhedsårsager bliver den midlertidige fil gemt på netværkets H-drev i stedet for lokalt på brugerens egen pc, og fejlen opstår således, når der er 'glimtvise udfald af adgangen til H-drevet'. Dette er ifølge Koncern IT på vej til at blive løst, da politiets medarbejdere netop har fået udrullet Windows 7 og dermed får mulighed for at beskytte de lokale diskdrev med kryptering. Dermed kan de midlertidige filer gemmes lokalt i stedet for på H-drevet.
Ofte når der er problemer med it-systemerne, bliver medarbejderne nødt til at sende en supporthenvendelse - en såkaldt ESS - centralt ind til Koncern IT. Dette kritiserer flere medarbejdere i politikredsene, som klager over lange svartider på nogle gange over en måned.
»I øjeblikket har jeg syv sager hængende hos ESS. Senest havde jeg brug for at få adgang til et system, som blandt andet færdslen bruger, men af uvisse årsager var vores adgang slettet. Jeg lavede en indberetning til ESS den 20. marts. Først den 29. april fik jeg besked om, at jeg igen kunne logge mig på systemet,« siger operatør i Vagtcentralen hos Nordjyllands Politi Brian Mortensen til magasinet Dansk Politi.
For nogle år siden lå it-supporten lokalt ude i de enkelte kredse, men dette blev ændret for at spare penge på anbefaling af konsulentbureauet McKinsey i 2009. Nu skal en fejlmelding først sendes ind til kundeservice hos Koncern IT, hvor den visiteres og sendes videre i systemet til den rette medarbejder. Ud over at være langsom bliver denne konstruktion også kritiseret for at være uigennemsigtig for medarbejderne, der ikke ved, hvornår de får svar på deres problemer.
Af andre kritikpunkter kan nævnes en række it-løsninger, såsom politiets centrale brugeradministration (CEBRA), der halvandet år efter opstart stadig giver problemer i politikredsene og derfor heller ikke er implementeret hos Rigspolitiet endnu.
It-partnerne i kredsene havde ifølge magasinet Dansk Politi også længe haft et ønske om at få servere, som kunne håndtere store mængder af billedmateriale - eksempelvis fra overvågningskameraer, hvilket netop blev relevant under terrorangrebet i København i februar. Dette havde Koncern IT og Rigspolitiet afvist indtil efter terrorangrebet, og nu er der igangsat det såkaldte DAM-projekt, der skal give politiet de ønskede muligheder.
Derudover kritiserer politikredsene Moderniseringsstyrelsens årlige indkøb af it-udstyr. Computerne skifter mærke fra år til år, hvilket blandt andet giver problemer med de eksisterende docking-stationer, der ikke passer til de nye computere.
Koncern IT arbejder på et nyt sagsbehandlingssystem kaldet Polaris, der efter planen skal lanceres til november 2017. Polaris skal erstatte det forældede Polsas, som stammer fra midten af 1990’erne, men samtidig er blevet anklaget for at have en brugergrænseflade, der stammer fra 80’erne.
Spil i lotteriet, om man får adgang til internettet
Her er et uddrag af nogle af de it-udfordringer, som politiets medarbejdere døjer med i kredsene ifølge magasinet Dansk Politi:
Folk bruger uendelig lang tid på at logge på systemerne. Så får de som regel to meldinger. Den ene er, at deres kode ikke virker. Den anden, at login-serveren ikke findes. Så ringer man til ESS. Jeg har en kollega, der ikke har været på systemerne i tre dage. En anden administrativ medarbejder har ikke været på i to en halv dag. En dag fik jeg seks fejlmeldinger, da jeg prøvede at logge på.
-John Stenbak, Beredskabet i Hjørring.Et andet problem er det system, hvor vi indberetter brug af magtmidler. Det er lavet sådan, at det kræver en helt særlig skærmopløsning. Vi har kun én computer, som vi bruger til det, ellers kan vi ikke se felterne, man skal skrive i.
-John Stenbak, Beredskabet i Hjørring.Generelt er systemerne meget langsomme. Både POLPAI og HR-portalen kører ekstremt langsomt. Der går mellem 10 og 30 minutter, før jeg er på.
-Else Thøgersen, HR og tjenesteudsætter, Nordjyllands Politi.Nu fik vi Windows 7, men så blev maskinerne endnu langsommere, idet de underliggende systemer ikke er opdateret. Vi får mange anmeldelser med billeder, det kan systemerne slet ikke klare, og når de kan, kan vi kun printe et billede af gangen. Når vi opdaterer i det centrale system med stjålne nummerplader, kan folk ikke få deres nye nummerplader før dagen efter, fordi det kun er opdateret i vores eget system og ikke i SKAT’s.
-Søren Karlsen, faglig koordinator i Servicecentret, Nordjyllands Politi.En af mine kolleger har klaget sin nød til ESS, og hun fik den besked, at det ikke kan løses, fordi dansk politi kun har indkøbt 1.700 internetlicenser, så når medarbejderne rundt omkring i landet logger på, er det et spil i lotteriet, om man får adgang til internettet.
-Politiassistent Martin Lundbak, Lokalefterforskning Station Bellahøj, Københavns Politi.BIFROST er lidt lang tid om at komme igennem, når vi søger på et køretøj. (...) Det er et problem, at BIFROST logger af, hvis man ikke har brugt systemet i 20 minutter. For at undgå det, sidder vi og laver tilfældige forespørgsler på biler - simpelthen for at holde systemet aktivt. Men det må vi jo egentlig ikke, det vil sige, at vi risikerer en sag i DUP’en for at holde terminalen i live.
-Bjarne Holst, Beredskabet i AalborgVi må stadigvæk printe og sende sager til andre kredse. Eksempelvis hvis man har fundet en bil i Slagelse med tyvekoster, der stammer fra et indbrud i Roskilde. Vi kan godt se sagen fra Roskilde i Polsas og tilføje de nye oplysninger. Men for det første opdager efterforskeren sjældent, at der er kommet nye spor i vedkommendes sag, da systemet ikke “advarer” om det, og han/hun sidder jo ikke og ser på gamle sager. For det andet skal jeg skrive under på sagen, og vi har endnu ikke fået en digital signatur i politiet. Så det ender med, at man ringer til efterforskeren i den anden kreds, fortæller om de nye oplysninger, printer sagen ud, underskriver den og sender den afsted med posten.
-John Andersen, afdelingsleder i Beredskabet i Slagelse, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.