Politiet ledte forgæves en måned efter 'ø' i stedet for 'oe' i jægerbogsmail

Jagten på en central mail i den såkaldte jægerbogssag blev forsinket, fordi politiets it-eksperter havde søgt efter en mailadresse, hvor efternavnet 'Sønderskov' var stavet med 'ø' i stedet for 'oe'.

Politiets it-efterforskningsenhed Nitec måtte i retten onsdag beklage, at efterforskerne havde brugt lang tid på at lede forgæves efter en mail, som kunne afgøre, hvorvidt avisen B.T. var blevet tippet af en medarbejder i Forsvaret. Det skriver Politiken.

It-eksperterne hos Nitec havde nemlig søgt efter en mailadresse med navnet 'Sønderskov' skrevet med det danske tegn 'ø'.

Men det var først, da Nitec for nylig fandt på at søge efter 'Soenderskov' med 'oe', at søgningen gav resultat.

Det fremgår ikke klart af Politikens udlægning, hvorvidt Nitecs eksperter søgte efter en e-mailadresse, som indeholdt Ø, eller om der blev søgt på det tilhørende navn.

E-mailadresser er begrænset til store og små bogstaver A-Z, tal og enkelte specialtegn. Derfor ville en e-mailadresse med Ø ikke være en gyldig adresse.

Rigspolitiet ønsker ikke at uddybe fejltagelsen over for Version2, men henviser til, at der er tale om en verserende sag, og at Nitec i dette tilfælde blot har været underleverandør i efterforskningen for Forsvarets Auditørkorps.

E-mailen er en central brik i sagen om den arabiske oversættelse af bogen 'Jæger ? i krig med eliten', hvor flere officerer i Forsvaret er anklaget for at have oversat bogen og tippet B.T. om, at der fandtes en arabisk oversættelse på internettet.

Det skulle angiveligt have været et argument for, at bogen indeholdt oplysninger om de danske soldaters arbejde i Afghanistan, som kunne være interessante for fjenden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

Undersøgelsen af pc'en viste også at ham i forsvaret der søgte efter en arabisk oversættelse på nettet kun havde søgt efter "jægerbog arabisk oversættelse"

Det er så himmelråbende inkompetent at han burde idømmes at være PC supporter på et plejehjem...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#4 Klaus Elmquist Nielsen

Det er så himmelråbende inkompetent at han burde idømmes at være PC supporter på et plejehjem...

Meget enig! Og alligevel vil jeg fremhæve at i spintunge omgivelser, som jægerbogssagen må siges at foregå i, er ting sjældent så tilfældige og så inkompetente som man kunne forlediges til at tro ved første kik.

 • 0
 • 0
#5 Jesper Stein Sandal

Hej Lars

I dette tilfælde må det dog være korrekt, når en kriminaltekniker er indkaldt som ekspertvidne. :)

Men ja, det er heller ikke et ord, jeg ynder at bruge. Mest i nødstilfælde (hvis en persons rigtige titel er helt ubrugelig) eller hvis det rettelig er den bedste titel til personen.

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2

 • 0
 • 0
#9 Jens Dalsgaard

Det vil være belejligt for regeringen, om medierne fortsat svælger i forargelsen over de dumme 'eksperter'. Ikke at jeg tror FET, PET og andre magtsystemets korriffærer nødvendigvis er beriget med de største lys. Men det er simpelthen for svært at tro på, at de skulle være SÅ dumme. Og samtidigt er det svært ikke at se det som resultatet af et perfekt spin, så vi glemmer at bore i og holde ministre ansvarlige for grov manipulation i et forsøg på at få folkestemning bag endnu mere undertrykkelse af viden om, hvad der sker. Det skulle undre mig, hvis ikke den medarbejder, der på ministerens vegne har sendt mailen til medierne om føje år er at finde i en toppost et sted i magtapparatet. Forresten - i stedet for at søge på pc'er, kunne man så ikke have brugt nogle af de hersens digitale registre over al mail- og telefonkorrespondance, som teleselskaberne jo skal opbevare af hensyn til bekæmpelse af terror?

 • 0
 • 0
#10 Anders Thorseth

Noget der undre mig er hvorfor en ansat i forsvaret (ifølge politiken) sender arbejdsrelaterede mails fra en gmail konto. Mailen er sendt til BT og er derfor selvfølgelig ikke klassificeret på nogen måde. Men hvor meget af forsvarets kommunikation foregår ved hjælp af gmail? Jeg abonnerer ikke personligt på sølvpapirhattenes mantra om at google er ond, men dog rejser det nogle spørgsmål omkring journalisering, sagsgange, osv. Der er meget i denne sag der bekymre mig, dette er blot endnu en.

 • 0
 • 0
#12 Jonas Hansen

Undersøgelsen af pc'en viste også at ham i forsvaret der søgte efter en arabisk oversættelse på nettet kun havde søgt efter "jægerbog arabisk oversættelse"

Det er så himmelråbende inkompetent at han burde idømmes at være PC supporter på et plejehjem...

Og dog.

At en ældre brigadegeneral lader sig nare af fake torrents der liiiige skal bruge dit kreditkort først er sådan set forståeligt nok. Det virkelige problem er at forsvaret er fyldt med chefer som tror de har teknisk it-færdigheder.

Hvis bare én af de klumpedumper, der i starten var inde over de her, havde kontaktet en teknikker på gulvet, var den største medieskandale i forsvarets historie ikke sket. Men hvorfor spørge, når man selv har forstand på det? Husk lige på alle dem, inklusiv journalister på B.T, der i dagene efter gik rundt og sagde: "Jamen, jeg SÅ den altså på blogospheren selvom jeg ikke kan finde den mere".

 • 0
 • 0
#13 Michael Mortensen

Du kan ikke maile til person[snabela]sorø.dk, men du kan maile til person[snabela]xn--sor-2na.dk som egentlig er det domæne der ligger bag sorø.dk.

Da DNS strukturen ikke lige ændres med lokaliseret versioner af hvert enkelt land, så har løsningen fra eks. Danmarks side været at følge IDN standarden (http://en.wikipedia.org/wiki/Internationalized_domain_name).

Så sorø.dk bliver i nyere browser' opløst til xn--sor-2na.dk, og voila - du lander på "sorø.dk", men domænet er som nævnt reelt xn--sor-2na.dk.

 • 0
 • 0
#14 Jesper Lund

Hvis bare én af de klumpedumper, der i starten var inde over de her, havde kontaktet en teknikker på gulvet, var den største medieskandale i forsvarets historie ikke sket.

Stupiditet er ikke en forbrydelse der udløser fængselsstraf, og de to personer sider kun på anklagebænken fordi de har løjet om deres brug af Google translate. Der er åbenbart strafbart for forsvarets ansatte at lyve (surt for dem).

Mens vi er ved stupiditeten så bør det ikke overraske nogen at man kan maskinoversætte en dansk tekst til arabisk (et sprog der godt nok ikke tales i Afghanistan, men lad os ignorere den detalje).

Derimod må man undre sig over at der er nogle i det politiske system som vil tillægge eksistensen af denne oversættelse, som alle kunne have lavet, nogen som helst vægt, specielt når manipulationen fra spindoktorerne (herunder departementschefen i forsvarsministeriet) var så åbenlys.

Og den arabiske "oversættelse" har sikkert også været brugt som argument i den hemmelige, men totalt latterlige, retssag om at få nedlagt fogedforbud mod en bog der allerede var distribueret på Wikileaks og alverdens torrent sites.

 • 0
 • 0
#15 Axel Hammerschmidt

Forresten - i stedet for at søge på pc'er, kunne man så ikke have brugt nogle af de hersens digitale registre over al mail- og telefonkorrespondance, som teleselskaberne jo skal opbevare af hensyn til bekæmpelse af terror?

Jeg skal ikke gøre mig til juridisk ekspert, men mon ikke anmodningen ville blive afvist - muligvis af domstolen? - fordi det ikke i dette tilfælde drejer sig om terror?

 • 0
 • 0
#16 Lars Røgen

Noget der undre mig er hvorfor en ansat i forsvaret (ifølge politiken) sender arbejdsrelaterede mails fra en gmail konto.

Hvis jeg skulle lække noget klassificeret information fra min arbejdsplads til en avis ville jeg nok heller ikke lige vælge at bruge min normale arbejdsmail til det...

 • 0
 • 0
#18 Deleted User

Kan det være, at manden virkelig er ekspert ? Kan det være, at hans chef har sagt: "Hør her, Jensen. - Det er en shitcase, det her. - Du skal finde en mail, men giv dig nu bare rigitg god tid. - En måned vil være passende, siger kunden" ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere