Politiet lancerer app med stjålne cykler

2. januar 2014 kl. 15:1139
I løbet af foråret forventer Rigspolitiet at lancere en app med adgang til politiets cykelregister
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der har været talt om det længe, at gøre politiets register over stjålne stelnumre offentligt tilgængeligt. Og efter at Datatilsynet sidste år slog fast, at det ikke strider mod persondataloven, har politiet arbejdet på en løsning til at åbne sine data over stjålne cykler for offentligheden.

I et svar til Retsudvalget, der netop spørger justitsministeren om status for den bebudede åbning af cykelregisteret, svarer regeringens nye justitsminsiter Karen Hækkerup, at foråret 2014 ifølge Rigspolitiet bliver tidspunktet for lanceringen af en ny app til smartphones, således at der bliver mulighed for at undersøge, hvorvidt et stelnummer er registreret med oplysning om, at cyklen er stjålet.
Ifølge Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside bliver der hver dag stjålet næsten 200 cykler i Danmark. Tal fra 2012 siger 68.451 stjålne cykler, hvilket koster forsikringsselskaber i Danmark i omegnen af 230 millioner kroner. Under 1 procent af cykeltyverierne bliver opklaret af politiet.

39 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
37
12. juni 2014 kl. 14:01

Vil lige gøre opmærksom på at Politiet nu har lanceret deres app til iOS og Android. Til jer der gerne nemt vil tjekke stelnummer uden at hente og installere apps kan I med fordel bruge dette website http://stelnummer.infoDet er lavet af undertegnet og spørger Politiets API på samme måde som deres egen app gør det.

Mvh, Sebbe

39
13. juni 2014 kl. 11:40

Fremragende ide og udførelse af Sebbe S.

Appen til iPhone kræver iOS 7, hvilket umiddelbart udelukker min telefon, men der er mange andre gode grunde til at ønske, politiet også havde lanceret adgang på website, og ikke kun med en app.

Men det kan da være, de nu vil følge op med adgang via en browser, eller i det mindste lade stelnummer.info være i fred.

36
4. januar 2014 kl. 05:43

Er k30 og k45 (de sidste på trods af kasko- der er dyrt!), nok det mest stjålne og let omsættetlige.

En meget lettere løsning ville være: Tving sælgerne til at oplyse stelnummeret allerede i annoncerne.


jeg har fået stålet tre (dvs den ene to gange, den tredje så vi aldrig mere til.

Den vi fik tilbage skulle repareres for mere end prisen, nye låse koster kun 3 kkr- dertil det andet (skjolde, ny sadel, ny bagagebærer og topbox- á 3 kkr- låse og hjem og det løse.

Kort sagt tyvene ødelagde for mere- end tingen var værd. at den så nu er klatmalet/skilt i dele/exporteret til Østlande. Det dækker forsikringen ikke.

En ny koster 12-13 kkr + det løse (5 kkr).

De SKAL låses inde, så dækker indboforsikringen. At de så er besværlige- og tunge men billigere end kasko- må vi leve med. Men så kan man heller ikke åbne døren.

Jeg håber, vi ikke indebrænder!

Mhv Tine

34
3. januar 2014 kl. 17:46

Jeg vil hellere vide hvem der skal producere den app - og hvor det udbud ligger $$$$

35
3. januar 2014 kl. 18:10

Der bliver næppe udbud for at tilføje en funktion til en eksisterende app. Tilbage i september skrev Information:Find stjålne cykler med din mobiltelefon

Applikationen til smartphones – Android, iPhone og Windows Phone 8 – bliver en del af Dansk Politi App, hvor borgerne fremover blandt andet også vil kunne læse døgnrapporter fra de forskellige politikredse.

31
3. januar 2014 kl. 13:44

Tror faktisk det kunne hjælpe en smule med at identificere stålne cykler via portaler som gul og gratis eller dba. Der har jo været lidt udfordringer her, og kan man hurtigt få stelnummeret fra sælger, så vil der helt sikkert være flere der lige hurtigt tjekker op på det inden de begiver sig ud i en købsrus. - Det kunne endda være DBA og G&G kunne få lov at få en backend adgang, så for at sætte den til salg skulle man verificere stelnummer og de kunne lave et tjek inden. Bare et par hurtige tanker der lige fløj omkring. Forsøger at rydde op derinde, og de 2 fløj alt for hurtigt rundt. :-)

PS - der findes jo rent faktisk en App til check af bilplader, dog ikke lavet af etaten. Så cadeau til at de rent faktisk har været en smule fremsynet, eller også er det netop for at mindske antallet af forespørgsler, så de kan bruge tid på noget andet.

28
3. januar 2014 kl. 12:48

Jeg kan nu forøvrigt godt se et lille problem i konceptet, app eller ej. Man kunne jo godt forestille sig at transporthungrende ungersvende på bytur, ville begynde at checke ulåste cykler for om de er registreret, for på den måde at have en mindre risiko for at blive stoppet på en registreret stjålen cykel på vej hjem fra byen.

30
3. januar 2014 kl. 13:16

Man kunne jo godt forestille sig at transporthungrende ungersvende på bytur, ville begynde at checke ulåste cykler for om de er registreret

I princippet har du da ret, men i praksis tvivler jeg på at antallet af ulåste og ustjålne cykler nær byens vandingshuller er af et omfang som gør det gennemførligt. På den anden side kunne tricket snarere give bonus for en som ganske ædru vil score en af de dyre ulåste cykler som Oliver Billing observerer langs Jyllingevej. Det er jo dog en helt anden kategori end plagen med natlige berusede brugstyverier.

Hvis jeg skulle designe backend til et sådant system, kunne jeg finde på at logge forespørgsler. Det vil fx være påfaldende om enkelt-brugere laver mange check, og/eller senere bliver stoppet på en af de checkede cykler.

27
3. januar 2014 kl. 12:41

Jeg kunne da godt savne en gnist af glæde i debatten, over at der endelig ser ud til at ske bare en lille smule med de uhyrlige mængder af cykeltyverier. Politiet vil næppe kunne lave en løsning som alle synes er smart, men nu er der da i det mindste udsigt til at der kommer en løsning. At uddelegere noget af detektivarbejdet til borgerne, synes jeg personligt er et genialt træk.

25
3. januar 2014 kl. 06:22

Det er fuldstændig ligegyldigt, det er politiet som skal ha' systemet op og køre og hvis det går som med al anden it etaten rører ved, sker det aldrig.

17
2. januar 2014 kl. 22:57

Jeg håber, at de offentliggører API'et til at checke et stelnummer, og at det er et "pænt" API. Så kan nogen af os sikkert bygge en bedre app eller hjemmeside til formålet. Eller komme på en helt anden anvendelse end den oprindelige :)

Gad vide, hvordan man tænker sig at håndtere alle de cykler, der faktisk genfindes, efter de har været meldt stjålet?

16
2. januar 2014 kl. 22:00

Langs Jyllingevej står der tit dyre cykler ulåst, jeg vil ihvertfald begynde at kontrollere stelnumrene.

8
2. januar 2014 kl. 19:36

have en GPS dims siddende i stellet, så jeg om fornødent kunne følge min cykel. Gerne på en app :-)

10
2. januar 2014 kl. 19:49

Ebbe - det er nu allerede muligt, men lad os bare sige du nok ikke skal købe den til en cykel på en 2-3K - Så en af løsningerne på cykelbranchens messe i Vejle "sidste år" og prisen lå vist tæt på de 2K. På den anden side ville jeg heller ikke smide den i en racer til 30K - den tilføjer ret meget vægt til cyklen, og den jeg så sad nede i saddelrøret.

33
3. januar 2014 kl. 14:35

Nu fylder en GPS tracker hverken ret meget og vejer heller ikke ret meget. Du kan sagtens få en til 300-400 kr. Dertil skal du lægge gebyrer for at komme på GSM nettet. Det er bare lidt svært

  • at skjule dimsen uden at skærme for GPS signalet
  • at sikre varig strømforsyning

Løsningen er måske en elcykel med carbonstel.

De også gode til at blive monteret i påhængsmotorer, haveredskaber mv. Hver gang motoren starter, få den strøm og sender en SMS med koordinaterne. Desværre har de billige dimser ikke GSM triangulering, det ville også virke i tyvens maskinhal, hvor GSM ikke slå igennem bliktaget.

7
2. januar 2014 kl. 18:52

Hvorfor skal man lave en app til det formål. Hvor mange gange vil man have brug for den? Lav dog hellere en hjemmeside til den slags opslag.

26
3. januar 2014 kl. 10:14

Hvorfor skal man lave en app til det formål.

Ellers kan politiet ikke installere mal-ware på din smartphone. Det er samme grund som med NemID.

Spøg til side. Og mærkeligt at nogen har givet dig thumbs down. Der er åbenbart nogen der tror at man kun kan lave en lækker brugerflade, ved at lave en app. Dygtige CSS/JS-folk kan sagtens finde ud af det.

9
2. januar 2014 kl. 19:39

Hvorfor skal man lave en app til det formål. Hvor mange gange vil man have brug for den? Lav dog hellere en hjemmeside til den slags opslag.

Forstod ikke hvorfor du lige skulle have en thumbs down for det, for det er da fuldstændig korrekt at lige præcis et enkelt opslag der skal bruges umådeligt sjældent da bare bør ligge på en hjemmeside.

Og hvis man så ellers kobler den indvendige side af hovedet til, og indtænker responsive design, så kan alle dimser tilgå den, er det da fuldstændig absurd overhovedet at tale om at app'ificere tingene.

Men alting skal jo være apps og skysovs nu om dage - suk.

12
2. januar 2014 kl. 19:59

for det er da fuldstændig korrekt at lige præcis et enkelt opslag der skal bruges umådeligt sjældent da bare bør ligge på en hjemmeside.

Nu ved jeg ikke hvad ambitionsniveauet er, men hvis jeg forestiller mig en use case med at støde på en tilsyneladende efterladt cykel, kan jeg nu godt se benefit ved noget mere avanceret end en simpel html side. Her tænker jeg på at kunne sige "jeg fandt en cykel", med foto og GPS, og hvis det skal være fancy med OCR læsning af stelnummer via kamera. Måske kunne det også blive en skik med en NFC tag med stelnummer indbygget. Jeg tror det kunne friste flere til lige at checke en fundet cykel, i stedet for noget mere besværligt. Jeg har selv engang meldt en henkastet EU knallert til hittegodskontoret, og det havde nu været noget nemmere med en integreret app.

(Og nej, det var ikke mig med thumbs down, så pjattet er jeg ikke).

11
2. januar 2014 kl. 19:50

fuldstændig korrekt at lige præcis et enkelt opslag der skal bruges umådeligt sjældent da bare bør ligge på en hjemmeside.

Hvorfor skal det bruges umådeligt sjældent?

Hvor mange har mulighed for at fedte rundt på en hjemmeside når de skal slå et stelnummer op? Hvis jeg ser en cykel stå og flyde vil jeg da have muligheden for let at validere stelnummeret her og nu, fremfor at vente til jeg kom i nærheden af en velfungerende webbrowser.

13
2. januar 2014 kl. 20:11

Hvis jeg ser en cykel stå og flyde vil jeg da have muligheden for let at validere stelnummeret her og nu, fremfor at vente til jeg kom i nærheden af en velfungerende webbrowser.

Nåeh ja, for en app der slår op i en bagvedliggende database fungerer også fantastisk uden en internetforbindelse.

Hvad er det det drejer sig om?

En side der tilpasser sig mediet - indtast stelnummer, tryk enter, og tilbage kommer svaret.

Det fordrer på ingen måde en fancy app - og hvor mange gider lige downloade og installere en app, hvis de pludselig bliver stillet over for udfordringen.

15
2. januar 2014 kl. 21:41

Det virker sikkert fint på et monster af en stor mobiltelefon eller tablet. Nu er det ikke alle der render rundt med sådan et kæmpedyr i "lommen". En app vil være det rette interface i denne sammenhæng. Hjemmesider er dårlige sammen med touch - det er apps ikke.

Eklatant vrøvl - måske du burde sætte dig lidt ind i hvordan websites kan laves med responsive design.

Men klart hvis man kun har en Nokia 3210, så bliver det svært - men så er apps jo ligesom også dømt ude.

20
2. januar 2014 kl. 23:32

Hvad præcis er det, du mener en app kan, som en web-side ikke kan?

21
3. januar 2014 kl. 00:11

Hvad præcis er det, du mener en app kan, som en web-side ikke kan?

Her er et par bud:

  1. Persistent opbevaring af bruger credentials uafhængig af browserprivatlivsindstillinger til brug ved evt. upload af oplysninger om fundne stjålne cykler uden behov for forudgående login.

  2. Smidig og brugervenlig OCR-behandling af billede taget med smartphone m.h.p. aflæsning af stelnummer uden brugerindtastning.

  3. Local caching af større mængde stelnumre på stjålne cykler for det lokalområde / politikreds, som app-brugeren typisk færdes i m.h.p. nem og hurtig offline-tilgængelighed (i det omfang at man kan gøre sig antagelser om stelnumrenes geografiske placering).

Ulempen ved at lave det som os-specifik(ke) app(s) er bl.a. den platformmæssige sporafhængighed og evt. behovet for test og support på flere platforme.

Skyd dem endelig ned eller kom på flere, hvis I kan.

22
3. januar 2014 kl. 00:20

Her er et par bud:</p>
<ol><li>
<p>Persistent opbevaring af bruger credentials uafhængig af browserprivatlivsindstillinger til brug ved evt. upload af oplysninger om fundne stjålne cykler uden behov for forudgående login.</p>
</li>
<li>
<p>Smidig og brugervenlig OCR-behandling af billede taget med smartphone m.h.p. aflæsning af stelnummer uden brugerindtastning.</p>
</li>
<li>
<p>Local caching af større mængde stelnumre på stjålne cykler for det lokalområde / politikreds, som app-brugeren typisk færdes i m.h.p. nem og hurtig offline-tilgængelighed (i det omfang at man kan gøre sig antagelser om stelnumrenes geografiske placering).</p>
</li>
</ol><p>Ulempen ved at lave det som os-specifik(ke) app(s) er bl.a. den platformmæssige sporafhængighed og evt. behovet for test og support på flere platforme.</p>
<p>Skyd dem endelig ned eller kom på flere, hvis I kan.

Halloooo jorden kalder.

Det det drejer sig om er at politiet vil give mulighed for at man kan finde ud af om et givent stelnummer hidrører til en stjålen cykel - og det er altså ikke ret svært at indtaste i en velopbygget webformular uden alt muligt tingel tangel.

Det drejer sig ikke om at politiet skal søge en ny IT skandale, fordi I i jeres appliderlighed ønsker en forgyldt løsning med bjælder, fløjter og can-can piger.

Prøv at være lidt realistiske.

Endelig så jeg hellere at politiet frigav oplysningerne via et åbent API, så kan I kan i for min sags skyld godt lave apps til I er grønne i hovedet - det skal bare ikke være på skatteydernes regning.

23
3. januar 2014 kl. 01:00

Det ville i mine øjne være befriende for debatten og ikke mindst dens tone, hvis du undertiden ville være lidt mindre nedladende i din udtryksform, Christian.

Jeg svarer på et spørgsmål om hvad en app kan, som en hjemmeside ikke kan og lader mig til eksemplerne inspirere af den i artiklen nævnte løsning.

Det er ikke nødvendigvis ensbetudende med at jeg nærer app-liderlige ønsker om bjælder og can can-piger i Rigspolitiets løsning.

I øvrigt løber du i al din forargelse muligvis med en halv vind idet det er set før i regi af offentlige selvbetjeningsløsninger, at en HTML5-baseret såkaldt 'webapp' betegnes som en app i de mere abstrakte (og dermed politiker-venlige) notater herom.

Det er derfor efter min bedste overbevisning for tidligt at dømme over denne løsning på det foreliggende grundlag hvor fristende det end måtte være for nogle.

24
3. januar 2014 kl. 01:29

Det ville i mine øjne være befriende for debatten og ikke mindst dens tone, hvis du undertiden ville være lidt mindre nedladende i din udtryksform, Christian.

Det var sådan set heller ikke møntet specielt på dig, men mere ud fra at jeg synes debatten på nuværende tidspunkt er svømmet helt over med app eufori over noget så banalt som at slå et stelnummer op i en database

Jeg svarer på et spørgsmål om hvad en app kan, som en hjemmeside ikke kan og lader mig til eksemplerne inspirere af den i artiklen nævnte løsning.

Og det er også helt legitimt, men imo overkill i konteksten - herudover så rummer (og vil rumme) HTML5 også en del muligheder som kan dække nogle af de mere eksotiske ønsker.

Men jeg vil gerne medgive at det ikke er noget der kommer af sig selv, og bare at råbe HTML5 som en slags abra cadabra er heller ikke nødvendigvis svaret på alt.

Det er ikke nødvendigvis ensbetudende med at jeg nærer app-liderlige ønsker om bjælder og can can-piger i Rigspolitiets løsning.

Givetvis ikke, men andre i debatten synes jeg har svømmet ret kraftigt over - og som sagt, jeg mener hellere at Rigspolitiet primært skal forholde sig til at lave et åbent API (som man også nogen gange nærer intentioner om fsva andre offentlige data), end kaste sig ud i decideret app udvikling.

OT kan jeg nævne et meget godt eksempel på hvor det virkelig er gået galt, nemlig Erhvervsstyrelsen som i al deres kvide har lavet en app til at kunne måle signalstyrken på mobilnettene - og gud døde mig om app'en ikke kun virker med Android Honeycomb, den mindst udbredte Android version overhovedet!

I øvrigt løber du i al din forargelse muligvis med en halv vind idet det er set før i regi af offentlige selvbetjeningsløsninger, at en HTML5-baseret såkaldt 'webapp' betegnes som en app i de mere abstrakte (og dermed politiker-venlige) notater herom.

Enig, altså ikke i den halve vind, men i at man ud fra konteksten ikke kan vide om de i virkeligheden mener en "HTML app".

Det er derfor efter min bedste overbevisning for tidligt at dømme over denne løsning på det foreliggende grundlag hvor fristende det end måtte være for nogle.

Hvis man endelig skal tale om at dømme, så er det mere mine meddebattøres eufori over apps, og irritationen over, at bare det at der var nogen der stillede et den-lille-dreng-i-kejserens... spørgsmål, så skulle han have et hak over tuden.

1
2. januar 2014 kl. 16:42

Kun cykler, og ikke tage skridtet videre til alt elektronik med mere.

5
2. januar 2014 kl. 17:27

Er jo heller ikke udelukket, at man kan udvide, men er da bedst at starte et sted og se om der er efterspørgsel efter produktet og at det virker i brug på basis vilkår.. Frem for endnu et kæmpe IT system for at kunne håndtere en masse forskellige ønsker så intet bliver færdig.

4
2. januar 2014 kl. 17:14

Fordi det med stjålne cykler (nemme brugstyverier) hele tiden kører rundt i medierne. De andre effekter er der mindre opmærksomhed på, fordi meget færre mennesker bliver berørt af indbrud.

Og politiet har jo allerede et register, uden at skulle bruge ekstra ressourcer.

6
2. januar 2014 kl. 17:38

Politiet håber vel også på at der ville være nogle folk som ville gå rundt og checke cykler. Det er nok lidt mere svært med et fjernsyn.

3
2. januar 2014 kl. 17:10

Det har mit fjernsyn, mobiltelefon, blu-ray afspiller, tablet, laptop.....etc da også!

Lad registret/app'en indeholde alt elektronik med serienummer