Politiet kan ikke genskabe SMSer i mink-sagen: »Ingen tillid til regeringen i den her sag«

17. november 2021 kl. 19:4247
Mette Frederiksen
Illustration: Statsministeriet.
Politiets teknikere har ikke haft held med at genskabe statsministerens slettede SMS-beskeder i mink-sagen. Oppositionen finder det mistænkeligt, at beskeden først kommer efter kommunalvalget.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det har ikke været muligt for Politiets teknikere at genskabe SMS-beskeder fra hverken statsminister Mette Frederiksens (S) eller andre ansatte i Statsministeriet i forbindelse med mink-sagen.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

»Jeg har i dag fået oplyst, at det desværre ikke har været muligt for politiets teknikere at genskabe SMS-beskeder fra statsministerens eller ansatte i Statsministeriets enheder. Det er alene lykkedes for politiets teknikere at genskabe et meget begrænset antal SMS-beskeder fra Justitsministeriets departementschefs enheder,« udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S).

Politiets teknikere blev færdige med deres arbejde allerede 12. november, og det vækker undren hos blandt andet Venstre, at man først melder resultatet af undersøgelserne ud nu - på den anden side af kommunalvalget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har ingen tillid til regeringen og statsministeren i den her sag. Statsministeren har ved flere lejligheder vist, at hun personligt detaljestyrer alt, hvad hun kan komme i nærheden af i centraladministrationen. Det er meget påfaldende, at de her oplysninger lige skulle gemmes væk til dagen efter kommunalvalget«, siger Venstres Morten Dahlin der for formand for Retsudvalget ifølge Politiken.

47 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
47
22. november 2021 kl. 15:03

Nu kræver hverken Signal eller WhatsApp at man har styr på teknologi. Begge dele er bevidst nemme at sætte op.

Det er jeg sådan set enig med dig i, men jeg mener nu stadig ikke ikke hun er teknologi analfabet. Grunden dertil ligger jeg at BB skal viden om alt der sker i STM og er med i alle loops. Hun er ikke typen der overlader noget til tilfældighederne. Så derfor tror jeg, hun er velvidende om hvordan Signal virker. Det er jo blot end-to-end kryptering af beskeder.

46
22. november 2021 kl. 13:39

Taget prisen på en ny iphone/android mobil i mente, så tror jeg godt vi som samfund kan overlevere at politikerne og deres stab får udleveret en dedikeret arbejds telefon, der kun bruges til officelle ting, hvor alt bliver journaliseret.

Så kan de have en privat telefon ved siden af, der via lovgivning, ikke må bruges til officielle ting, så kan de køre twitter, FB ovs der på.

Det ville også give mere mening, når de nu trækker sikkerheds kortet.

44
20. november 2021 kl. 08:11

Hvis man sletter sine egne beskeder, så har modparten dem stadig.

Med mindre alle involverede har synkroniseret deres indstilling til at slette beskeder efter 30 dage. I så fald forsvinder den samme besked på alle enheder på samme tid.

Hvis det er tilfældet, så er jeg ikke i tvivl om motivet.

43
20. november 2021 kl. 07:13

Det er rigtigt ja - "men"... du skal tænke på "før" Du vidste det her, altså før "fruen" stod frem og indrømmede det for åben kamera.

Da tænkte jeg, det her er altså spin og, det er sgu et godt spin, for ingen vil være i stand til at argumenterer "troværdigt i mod" påstanden. Man kan kun arguemntere "troværdigt for" påstanden, det er derfor jeg siger det er et postualt med negeret indhold.

Læg mærke til "historisk" påstanden mht. "hun skal fremlægge samtlige SMSér", den kommer fra Venstre og ikke førts fra andre. Da begynder borgellig blok i kor at hyle sammen med medierne.

Jeg er af den klare overbevisning, at her har vi med "indsiderviden" at gøre, de (Venstre) vidste godt, omkring proceduren med at "nulle" sine smsér automatisk (de har jo selv siddet i det store kontror af to omgange) og så er det jeg klokkeklart siger "det er spin" og et kanon godt "spin" og det kan faktisk mht. efekten kun udføres af de pokkers gode spin-folk som Venstre har. Ja, vi så hvordan Fogh brugte dem med pokkers god succes, Thorning forsøgte også men med knap så god succes.

Og da det er, i allefald set med mine øje "spin", så mener jeg, det er rimeligt urelevant at diskuterer det på et teknisk fora - jo, det er rimeligt at belyse hvordan SMS trafikken virker og hvordan FLASH huskommelsen virker på mobiltelefoner og vigtigst af alt, at belyse at det ikke drejer sig om et magetisk roterende lager (harddisk), men et lager, der når området der har været skrevet, bliver overskrevet 1 gang mere (2. gang), da vil ingen magt i verdern kunne genskabe det som var der før, i modsætning til magnetisk rotrende lagere (harddisk) der kan i bedste fald genskabes op til 7 måske 9 gange, jeg selv kan genskabe data efter 3 overskrivninger, min kompetance og udstyr strækker ikke til mere. Og på FLASH (mobiltelefoner og USB hukommelser), der kan jeg genskabe når det ikke er overskrevet, men blot "slettet". Det slidder i øvrigt meget på FLASH at blive "Slettet/Formateret" (ikke blot fjerne bibleotiksoversigten), men null alle celler, det nedsætter levetiden en del, men det er ikke det dette her drejer sig om.

Jeg pointer lige, jeg er totalt ligeglad med hvem der sidder på det store kontor, men jeg reagerer når dét der sker ér "lodret" forkert og sagen med SMSérne er lodret forkert, det er ene og alene baseret på "insider viden" som Venstre kom i besidelse af og derefter lavede et pokkers godt SPIN.

40
19. november 2021 kl. 21:46

Tænk hvis tilsvarende fejlskøn påvirkede andre beslutninger - f. eks. hvordan man skal forholde sig til smitte hos mink eller husdyr.

Barbara Bertelsen var decideret modsat myndighederne ift. hvordan man skulle forholde sig til coronavirus i mennesker januar/februar 2020. Ikke helt ulig hvordan hun havde det med mink i sommeren og efteråret 2020.

Jeg tror grundlæggende at Barbara er teknisk analfabet. Hun bruger sine kundskaber på andre ting end at forstå hvad der sker fra en sms afsendes til den modtages. Desværre er hun virkelig dygtig til andre ting, så hun kan benytte sin pondus til at overtale Mette Frederiksen til at slette sms'er bare fordi der er tillid folkene imellem. Det er ikke fordi hun vil være fordækt eller ondskabsfuld - hun er bare (teknisk) dum.

39
19. november 2021 kl. 21:19

Jeg "tror" iOS bruger APFS og det har copy-on-write og (som jeg forstår det) overskriver som udgangspunkt ikke slettet data, men allokerer nye blokke hver gang - indtil, der ikke er flere blokke.

Det er korrekt at iPhones bruger APFS, og som enhver der gider kigge i dokumentationen kan se, er beskeder (iMessage/SMS) krypteret med hver deres engangsnoegle, som slettes sammen med beskeden, se fx https://support.apple.com/en-gb/guide/security/secf6276da8a/web . Dvs det er ikke som i et normalt filsystem hvor filen foerst slettes endeligt naar nyt data er skrevet hen over den, den er vaek straks noeglen er vaek. Mht. overskrivninger er problemet ikke filsystemet, men den FTL-algoritme som ligger i SSDens hardware, mellem filsystemet og de fysiske flash-banker. Flash tillader normalt kun sletning af hele banker, mens modifikation af bits enkeltvis kun kan ske i en retning (fx at saette bit, hvis vi antager at bank-slet sletter bits, omend det vistnok er omvendt i virkeligheden.) Vi ved ikke om Apple rent faktisk fjerner noegler enkeltvis vha set-bit funktionen, men det forekommer fysisk muligt, ellers slettes de foerst naar FTL'ens garbage collector faar tid til at compacte den bank de ligger i (men den koerer hele tiden, saa det vil ske foer eller siden.)

Som sagt, hvis noeglerne er vaek kan beskederne umuligt genskabe uden at bryde AES256 (held og lykke med det.) Eneste haab er at finde en uslettet noegle i en af flash-bankerne.

Hvis man skulle genskabe slettede filer fra SSDen i en iPhone skulle man altsaa finde en maade at laese bankerne paa (kraever nok at man skiller SSDen fysisk ad), dekryptere dem med disk-krypterings-noeglen (hvis man kan traekke den ud af OSet) og derefter lede efter slettede engangs-noegler og afproeve dem i kombination med alle andre sektorer paa mediet, indtil man fandt et ord eller saetninger som "mink" eller "de radikale lyver" eller "venstre lovede fandme at gaa med, nu er vi noedt til at bestikke dem med 10 mia ekstra af skatteydernes penge" eller lign.

38
19. november 2021 kl. 19:54

Så hvis alle de involveret koordinerede sletning af alle deres SMS beskeder, så kunne de vel også koordinere sletning af udvalgte SMS beskeder eller hvad?

Det kunne de nok, men du har stadig den samme problematik; netop at en medsamsvorende kan vende sig imod dig ved at gemme en kopi af sms'erne. Jeg kan nu godt forstå at de har valgt at gøre som de har gjort. Man kan som bekendt ikke stole på en politiker - heller ikke i egne rækker ;)

37
19. november 2021 kl. 19:34

@Mikkel Holm - Nu tror jeg konspirationsteorien går på, at de involveret har slettet deres SMS beskeder fordi de har noget at skjule. Altså Mette Frederikse, Martin Justesen(Spindoktor), Pelle Pape (departementsråd i Statsministeriet) og Departementschef Barbara Bertelsen.

Sagt anderledes. Hvis man tror Mette Frederiksen har slettet alle sine SMS beskeder fordi der var noget ansvarspådragende, så kan hun jo ikke vide sig sikre medmindre modparten gør nøjagtigt det samme.

Så hvis alle de involveret koordinerede sletning af alle deres SMS beskeder, så kunne de vel også koordinere sletning af udvalgte SMS beskeder eller hvad?

Nu er det ikke en konspirationsteori jeg køber, men det er da tydeligvis en herlig mulighed for politisk spin.

36
19. november 2021 kl. 18:17

Hvis man havde noget at skjule, så ville det da være dumt at slette alle SMS beskederne. Man kunne jo nøjes med de 'kritiske'.

Det giver god mening at hun går ud og siger alle hendes sms'er er slettet. Sletter hun enkelte og de bliver kendt af befolkningen igennem modparten hun har talt med - så står hun langt værre. På nuværende måde bevare hun magten. Forestil dig en modpart af en slettet inkreminerende sms vender sig imod Mette. Så vil modparten kunne afpresse statsministeren eller det der er værre.

Det kunne være godt hvis der kom en rigsret, hvor afhørringer skulle ske under ed. Lige nu er politikerne i deres es med løgn og spin, og 'det erindre jeg ikke'. De er ikke forpligtet til at tale sandt eller svare på spørgsmål.

35
19. november 2021 kl. 17:55

Hvis man havde noget at skjule, så ville det da være dumt at slette alle SMS beskederne. Man kunne jo nøjes med de 'kritiske'.</p>
<p>0 0

Hvis det afsløres, at man har slettet bestemte beskeder, kan det vel gøre ondt værre. For modtagerne har måske bevaret nogle af dem.

Jeg kan acceptere, at en forvirret borger sletter beskeder af sikkerhedshensyn. Apropos dette har jeg i mit arbejdsliv siddet over for folk, der altid gik med styrhjelm for at beskytte sig mod fremmedes manipulation via radiosignaler. Alle former for misforståelser forekommer.

Men jeg kan som sagt ikke acceptere, at landets statsministerium, der har hele embedsværkets kunnen til sin rådighed, egenhændigt begår en sådan fejl over en længere periode. Så er det amatøragtig uduelighed.

Tænk hvis tilsvarende fejlskøn påvirkede andre beslutninger - f. eks. hvordan man skal forholde sig til smitte hos mink eller husdyr.

34
19. november 2021 kl. 17:47

Det er jo i almindelighed ikke muligt at åbne en fremmed iphone og læse beskederne.

Det er ikke et argument for ikke at slette. Der er mange muligheder for at komme ind på en "fundet" telefon; og når man er statsminister må man forvente at modstanderne har abonnement hos Cellebrite.

Det giver helt klart mening at slette SMS'er og anden kommunikation så hurtigt som muligt, selvom det ville være endnu bedre slet ikke at bruge SMS'er.

Derudover giver det IKKE mening at bruge lageret på ens telefon journaliseringssystem. Det vil ikke opfylde kravene til journalisering.

Hele SMS-sagen er fuldstændig misforstået. Det er uproblematisk og fornuftigt at slette SMS'er. Det er derimod problematisk og ulovligt at foretage sagsbehandling via SMS'er uden at journalisere.

32
19. november 2021 kl. 17:11

@Mogens Ritsholm

Nu kan der jo i princippet være andre formål end at sikre, at man ikke kan tvinges til at udlevere beskederne til en myndighed.

Det er rigtigt at den sikkerhedsmæssige forklaring ikke holder vand. Men man kan jo rent faktisk handle i god tro fordi man ikke ved bedre.

Sagen er jo ganske enkelt, at INGEN - udover de involveret - VED om de omtalte SMS beskeder skulle journaliseres eller ej. Bevares man kan tillægge de involverede alle mulige motiver. De spekulationer er vidst ikke helt uden politisk spin, vel?

Hvis man havde noget at skjule, så ville det da ikke være så dum at slette alle SMS beskederne. Man kunne jo nøjes med de 'kritiske'.

Jeg har faktisk svært ved at se, hvad Mette Frederiksens motiv helt præcist skulle være. Hvorfor skulle hun helt bevidst overtræde loven og ramme folk i hendes egen politiske hjemstavn? Det ville da være politisk toskedumt, hvis man kunne undgå det.

31
19. november 2021 kl. 16:32

@Finn Hansen Når man ikke kan stave til spin, er det formentligt fordi, man ikke rigtig har overvejet, hvad det er. Når man tror, at flash hukommelse er til opbevaring af midlertidige data, har man definitivt ikke forstået hvad det er.

Uanset dette er du faktisk ganske god til at sende et emne i spin. For jeg forstår slet ikke, hvad du forsøger at sige.

30
19. november 2021 kl. 15:50

det er ikke andet end et pokkes godt politisk SPIND udført af en ret god spind doktor og det lykkedes jo

Kan du nævne navnet på denne spindoktor, da du fremhæver beviselighed?

Det er ganske beviseligt, at Mette har slettet bevismateriale i form af sms'er - det har hun selv indrømmet. Hendes forklaring om IT-sikkerhed falder også fra hinanden og iflg. eksperter har den ingen gang på jorden. Derfor er det absurd når Mette siger I må stole på mig og jeg har ikke noget at skjule.

29
19. november 2021 kl. 15:49

Hvis man ikke kan argumentere for, at politisk spin ikke er et emne som bør forsøges løses TEKNISK, som netop den sag med SMS ér, det er kun SPIN... Hvis man forsøger at få ret, ved at forklejen slå/stavefejl, som ikke ødelægger meningen, da ved jeg godt, at jeg sidder over for en "spin doktor" der går ærinde for dem med SMS sagen... Må jeg påkalde mig "al mag te de orblie" :)

28
19. november 2021 kl. 14:20

@mogens ritsholm Ergo er der i realiteten slet ikke tale om en “SMS sag” alene, men en kæmpestor iMessage sag og en meget lille SMS sag…

Ja, og som sagt har selveste statsministeriet helt fatalt misforstået den sikkerhedsmæssige svaghed ved meddelelser, hvis de ikke direkte lyver.

Sagen er et af mange eksempler på, at konkret viden til belysning findes, og mange forstår det. Men det er fuldstændig umuligt at trænge ind til en bare nogenlunde forståelse hos flertallet, der lader sig styre af egne holdninger og staver spin med d.

Efter en længerevarende oplysningstid, hvor viden var vigtig, lever vi i et nyt middelalderligt mørke vidensmæssigt.

Og det forværres af et flertal af dårlige journalister, der jagter kliks mere end de jagter "sandheden".

27
19. november 2021 kl. 13:45

Det har vel ikke nødvendigvis betydning, at dataen ligger på et flashbaseret medie. Det afhænger vel i høj grad af hvilket filsystem mediet er formateret med. Jeg "tror" iOS bruger APFS og det har copy-on-write og (som jeg forstår det) overskriver som udgangspunkt ikke slettet data, men allokerer nye blokke hver gang - indtil, der ikke er flere blokke.

26
19. november 2021 kl. 13:26

@mogens ritsholm Ergo er der i realiteten slet ikke tale om en “SMS sag” alene, men en kæmpestor iMessage sag og en meget lille SMS sag…

Synes bare det virker som om utroligt mange journalister og politikere (og embedsmænd) også har misset den pointe og blander de to kommunikationsformer sammen. Sikkert fordi de aldrig rigtigt har sat sig ind i hvorfor nogle af deres beskeder er “blå” og nogle er “grønne”.

Alle kunne jo have spurgt ind til om ikke de “blå” var 100% tabt?

Men det kunne være spændende om nogle af alle de kloge hoveder, der alle mulige steder har sagt at man sagtens kunne genskabe sms også mener det samme om iMessages?

Som sagt tidligere; det ville ligne Apple dårligt, såfremt det var muligt

25
19. november 2021 kl. 12:40

Så slap man af med den... men.... nix ;) Næ du - jeg er ikke "partisoldat", men tænker mere over hvor i alverden ligger det "tekniske" i det med SMS sagen, det er ikke andet end et pokkes godt politisk SPIND udført af en ret god spind doktor og det lykkedes jo. Jeg er da ligeglad med om regeringen falder eller bliver siddende, men det skal uanset ske på et "sagligt" og teknisk rigtigt grundlag, hvis de skal væltes. Det er ikke i orden at en spind doktor laver et stunt som den med SMS sagen - det kan umuligt modvises - den påstand spind doktoren kommer med, da vi taler om FLASH lager (Teknisk begreb for elektronisk flygtig hukommelse), vi taler ikke om magnetisk lagert hukommelse (harddiske). Derfor er det et skide godt spind.

24
19. november 2021 kl. 11:17

Du har helt ret. De involverede benytter efter det oplyste Iphones, og derfor vil beskeder mellem dem blive sendt som Imessage og ikke SMS. Men når de sender en besked til en "fremmed", hvis telefontype ikke er kendt, bliver det sendt som SMS.

Normalt gemmes kopi af beskeder i Icloud. Men når man sletter en besked vil backup af den også ryge ud.

Og Imessage er som du siger ret sikre, da de sendes krypteret, mens SMS sendes i SS7 som klar tekst. Teleselskaberne har ingen spor af Imessage over hovedet. Al logning af korresponderende IP-adresser er ophørt, da sessionslogningen blev ophævet.

SMS anses for at være usikre, fordi de let kan opsnappes på internationale SS7 forbindelser. Det gør vores eget FE jo også. Men de får ikke alt, da meget intern dansk kommunikation jo ikke kommer via internationale forbindelser, som er det eneste de må lytte til. De må i øvrigt ikke aflytte danskeres interne kommunikation i Danmark uden særskilt retskendelse. Det gør de åbenbart alligevel, og derfor er der rejst en sag mod dem af tilsynet. Dette tilsyns formand er i øvrigt Michael Kistrup, der også er formand for minksagsundersøgelsen.

Så mon ikke han ved en del om usikkerhederne ved beskeder via det løbende tilsyn med FE.

Så man må altså konstatere at beskeder er ret sikre, når først de er overført. Det er jo i almindelighed ikke muligt at åbne en fremmed iphone og læse beskederne. FBI presser på for at APPlE skal lave en bagdør, der kan bruges af myndighederne. Men der er vi slet ikke endnu.

Usikkerheden med beskeder er derfor alene knyttet til selve overførslen - især via SMS.

Dette har Barabara Bertelsen overhovedet ikke forstået, og hun er åbenbart typen, der handler resolut og egenrådigt på områder, som hun ikke forstår.

Hun ved bare, at der noget usikkert med beskeder. Men hun forstår ikke, at usikkerheden udelukkende er knyttet til overførslen og ikke lagringen i telefonen. Ihvertfald hvis man bruger Iphone

Som sikkerhedseksperte allerede har sagt, er der ingen grund til at slette gamle beskeder af sikkerhedsgrunde, hvis man har kodet adgang til en Iphone. Og det har statsministeren forhåbentligt.

Det sikkerhedsmæssigt vigtige er i øvrigt altovervejende forhold, der har været inden for den sidste måned.

Så sletning af gamle beskeder kan kun have til formål at sikre, at man ikke tvinges til selv at udlevere dem af en myndighed.

Hvis ikke Barabara Bertelsen har indset dette hurtigt, er hun uegnet til at være departementschef.

22
19. november 2021 kl. 09:06

Og det er "kun" den siddende regering du sigter på her? eller gælder det også Instruks sagen med Støjberg, hvor data i den grad er væk, jfr. den verserenede sag. du behøver blot gå gennem de mange forhør, så vil du opdage, at "data" er væk... Hvem sad på magten dengang, det gjorde dem som har startet "SMS" sagen, altså modspilleren.

I mine øjne er det ikke andet end "politisk spind" og har intet reelt og alvorligt med tekniske ting at gøre. Alle ved godt, at slettede SMSér ikke kan genskabes. Alle ved godt, at tabte data (Støjberg sagen) ikke kan genskabes. Men bare påstå det modsatte med en negeret påstand, så har du "VUNDET" :) :) :) Så er man en skide god "Spinddoktor".

21
19. november 2021 kl. 09:00

Og lige her rider du den politisk hest ikke den tekniske hest.

Nu har jeg været så priviligeret at har kikket på folketinges TV kanal mange mange gange gennem årene, når jeg bare skulle have noget "baggrundsstøj" medens jeg sidder og arbejder (teknisk).

Det du skriver ovenfor er direkt usandt - De sidder ved deres pulte ved deres lille (stemmeskærm) med deres telefoner og surfer og skriver på livet løs, under den tiligere regering (løkke) så jeg det ske rigtig rigtig mange gange, både at de opdaterde deres facebook og med meget meget stor sandsynlighed også skrev SMSér til og mellem hinanden, dette punkt er ikke noget nyt og nysket i denne regeringe, det har været der hele tiden, siden de fik telefoner med SMS muligehed og med internet adgang.

De gjorde det ALLE dengang og også NU - så intet nyt under solen som man tekniske kan tilsvine regeringen med, det de gør nu, er det de ander også gjorde. Lad os (Danmark) få samtlige de SMSér som den forige regeringe har skrevet og ikke bare æble meddelelser men alle de rigtige SMSér, så vi kan få svar om, hvor meget ulovligt de lavede medens de sad på regeringstaburetten. Det hele er jo gemt hos modparten, men ikke hos den nuværende regering. Den ene er fyldt med løgn altid, den anden taler kun sandt altid.

20
19. november 2021 kl. 08:44

Att: Gert Madsen Citat on "Bortset fra at ingen af forgængerne slettede deres SMS'er og at hverken udenrigsministeren, eller justitsministeren slettede SMS'er, hvorfor undskyldningen om sikkerhed er helt gennemhullet. Hertil kommer at det kræver en kreativ læsning at få det til at falde udenfor journaliseringspligten."

Jeg vil meget, rigtigt meget gerne se bevis for dette postulat - det er præcis sådan som SMS kampangen er lavet... Det her kan du umuligt bevise, ergo går du den politiske vej ikke den tekniske vej - vi befinder os altså blandt kloge teknikker - det er ikke et politisk forum, hvis jeg ellers har forstået det ret.

Hvis "modparten" ikke sletter sine SMSér, da vil Fogh Rasmussen, Løkke Rasmussen, Støjberg og Co. med alle deres møgsager kunne komme i alvorlige problemer - 1. Irak krigen, ansvar for døde danske soldater og andre sager op til og efter, Ulovlig partistøtte og tilsvareden, Ulovlige instruks med piger&drenge og flere af samme skuffe. Modparten har natuligvis "journalisert" samtlige deres SMSér i det jeg remser ovenfor og selv om de ikke har, da kan De naturligvis genkalde samtlige deres SMS-korspondancer. Vi taler om perioden fra år 2000 til år 2019 Jeg er 100% sikker på at det er ulovlig kommunikation gemt i de "gamle" SMSér som "De" (nævnt ovenfor) har slettet og indholdet vil kunne bringe "Dem" (nævnt ovenfor) for en rigsret... Bevis venligtst at min påstand er forkeret.

"Det er folketingets, og i særdeleshed oppositionens opgave, at påpege sådan dårlig regeringsførelse."

Det er intet andet end en omgang "politisk" svinerier fordi man vi have kontorstolen i Statatsministeriet og intet andet - det har ikke noget som helst med "Teknik om SMSér" at gøre, kun politisk griseri fra alle kanaler.

"Om politiets/justitsministeriets troværdighed kan jeg bare sige: telelogning, ANPG sletning, Tibetsag, DNA-sag, kørekortregister, mastedata." Citat off"

Jeg tror ikke du skal hoppe alt for meget på det med "Politiet", der er en kæmpe stor forskel på at anmode om "hjælp" hos politiets "teknikker" fra at det er en sag "politiet" nu er indblandet i. DET er de IKKE, i så fald ville der være rejst en politisag. I min optik er det blot én af de muligheder statens top har, de vil kunne bruge alle civile organer og vel også ikke civile organer uanset hvad farve partitoppen i det store kontor har.

Citat on "Med kendskab (via den rette kendelse) til både sender og modtager, er der jo den mulighed, at modtager ikke har slettet indholdet.

Indholdsopsporing kunne man jo kalde det. ;-) " citat off

Hæ hæ hæ, det du skriver er stadig det samme "påstå noget der ikke kan besvares" - Jeg tror nogen lægger lige lovlig meget vægt på, at Apple er et super - bemærk, at der mangler et stykke af deres æble, det betyder jo, at de "ikke" er perfekte og det kunne jo være at ingen SMS tåler overskrivning, hvis den bruger samme FLASH celle - det er jo ikke et roterende magnetisk lager (harddiske) men en kontakt du tænder og slukker. Gå til din lyskontakt - kontater den er slukket - TÆND den, kik og se, der er "LYS", gå til kontakten og SLUK den, kik og se der er ikke LYS, gå så igen til kontakten og TÆND er det det samme LYS der var før? Bevis for mig at det er de samme FOTONER, så har du lige vundet en Nobelpris :) :)

19
19. november 2021 kl. 00:57

Jeg er ikke bekendt med et sådan program/app, men måske du har noget mere information? Det er lidt for påfaldende at ridde med på en tedens og samtidigt sætte automatisk sletning til, for derefter proklamere det er pga. IT-sikkerhed. Efter det kom frem i medierne, er automatisk sletning deaktiveret igen. Man kunne jo næsten komme til at tro at det var for bevidst, for at slette bevismateriale.

Overordnet kan man forstå på sagen, at Mette har haft flere mobil-enheder, der er blivet givet videre til andre embedsmænd. Allerede dér ryger kæden af for mit vedkommende. Man må aldrig give et tidligere brugt lagringsmedie, til én der har lavere sikkerhedsklassifikation. Jeg vil forvente Statsministeren har den højeste i STM.

18
18. november 2021 kl. 21:51

Det du henviser til på statsministeriets hjemmeside hentyder til GDPR, og drejer sig i øvrigt om DINE sms’er, ikke deres.

Ministrene er underlagt journaliseringspligt, hvilket skyldes at de er ansatte af os borgere, og vi skal kunne søge aktindsigt i den sagsbehandling vi betaler dem for. Hvis de har benyttet sms i denne sag, så skal de per lov journaliseres. Om det er dumt de brugte sms? Ikke hvis formålet var at undgå at dokumentere deres rævekager. Hvilket det ser ud til at de lykkes med.

17
18. november 2021 kl. 21:18

Den støste nyhed for mig, var at folketinget ikke bruger et egenudviklet program/app, der sikre en krypteret sikker kommunikationsform.

Dér tror jeg at du tager meget fejl. Sms'er har ikke tidligere været benyttet i så stort omfang som af nuværende regering (Mads Brügger spekulerer i Frihedsbrevet om det er Rossen der startede den tendens), men ellers er der sikre kommunikationskanaler. Statsapparatet kan ikke bare lige koble op mod en Exchange og hente mails ned til telefonen.

16
18. november 2021 kl. 18:59

Jeg tror du har helt ret: teknisk set er der ikke og har aldrig været tale om SMSˋer, men i stedet iMessages. Og iMessages har vel reelt intet med SMS at gøre - de sendes over internettet mellem 2 iPhones? Det eneste “SMS” i det, er at iPhonen bruger samme app og er så smart, at hvis modtager ikke har en iPhone, så sender den en god gammeldags SMS. Det har politiet formentlig vidst fra dag 1 - men nu fik de jo besked på at forsøge. Og de få de så har genskabt, er de få “rigtige” smsˋer. De ville også ligne Apple dårligt hvis man kunne finde slettede iMessages nogen steder…

15
18. november 2021 kl. 18:28

Tak for den information.

Jamen så er Mette jo helt på spanden.

"Statsministeriet behandler dine oplysninger, indtil de skal arkiveres eller kasseres efter reglerne i arkivloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1201 af 28. september 2016, eller i øvrigt kun så længe de er nødvendige til det formål, de er indsamlet med henblik på. Når der ikke længere foreligger et retligt eller administrativt behov, bliver oplysningerne kasseret (slettet)."

Det er ministeriet (læs embedsmændene) der skal indsamle alt materiale og beslutte hvad der skal gøres med det. Det er ikke politikerne (dvs mette o.a.) der har noget at gøre med opbevaringen af Informationerne.

Det er værre end jeg troede. Mette har så slettet information der skal afleveres til behandling. !

Og så kan man spørge, har embedsmændene gjort noget for at tjekke at de får alt ?

14
18. november 2021 kl. 17:49

At de ikke kunne findes kan ikke overraske. Det kan heller ikke overraske at vi først fik det ad vide dagen efter kommunevalget.

Men spørg Putin ... hvis hans drenge ikke har styr på hvad der sendes af SMS'er på det danske telenet så bør han fyre dem. Såfremt det handler om ting der var blot en smule hemmelige så skulle de selvfølgeligt ikke sendes som SMS'er.

13
18. november 2021 kl. 17:28

SMS'er på medarbejdertelefoner i de offentlige forvaltning SKAL slettes snarest muligt. Det følger af princippet for "data-minimering".

Faktisk står der på Statsministeriets hjemmeside, at vi kan regne med, at de ikke gemmer den længere end højst nødvendigt, hvis du sender en SMS til dem:

"7. Opbevaring af dine personoplysninger Statsministeriet behandler dine oplysninger, indtil de skal arkiveres eller kasseres efter reglerne i arkivloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1201 af 28. september 2016, eller i øvrigt kun så længe de er nødvendige til det formål, de er indsamlet med henblik på. Når der ikke længere foreligger et retligt eller administrativt behov, bliver oplysningerne kasseret (slettet)."

https://www.stm.dk/databeskyttelse/

Datatilsynet beskriver det sådan for SMS'er:

"Databeskyttelsesreglerne indeholder bl.a. et grundlæggende princip om dataminimering, som den dataansvarlige altid skal overholde. Princippet fastslår, at behandling, herunder opbevaring af oplysninger, skal begrænses til det, der er nødvendigt for at opfylde formålet."

https://www.datatilsynet.dk/hvad-siger-reglerne/vejledning/sikkerhed-/transmission-af-personoplysninger/transmission-af-personoplysninger-via-sms

12
18. november 2021 kl. 16:04

Det var da godt for så virker sikkerheden jo :-)

Den støste nyhed for mig, var at folketinget ikke bruger et egenudviklet program/app, der sikre en krypteret sikker kommunikationsform. Der er intet sikkert i SMS.

Men det kunne være underholdende at spørge indtil hver enkelt sms, udfra metadata og så høre den mest yndede sætning, "det erindre jeg ikke" :)

11
18. november 2021 kl. 13:58

Hvor er det dog irriterende, at Version2 (og Ingeniøren) er begyndt at bruge sinke-overskrifter på formen Udsagn: Citat for at øge dramatikken og sløre, hvad en historie egentlig handler om.

I dette tilfælde leder man læseren til at tro, at det er politiet, der ikke har tillid til regeringen, ved at blande et dramatisk, men ligegyldigt, citat ind i overskriften.

"Politiet kan ikke genskabe SMS'er i mink-sagen" havde klaret sig fint på egen hånd.

10
18. november 2021 kl. 13:57

Det var da godt for så virker sikkerheden jo :-)

7
18. november 2021 kl. 12:00

Politisk er jeg ligeglad med de SMSér og med regeringen den må falde eller stå som den selv vil - men ret skal være ret og det nummer med SMSér som gøres til en mega stor ting er ikke anet en en beskidt streg fra modparten, der udmærket ved, at de bytes (data) for altid er overskrevet og ikke vil kunne genskabes. Så det jo godt at komme med en beskyldning om indholdet der ikke kan genskabes... I er sgu teknikker ikke politiske skakbrikker.

Bortset fra at ingen af forgængerne slettede deres SMS'er og at hverken udenrigsministeren, eller justitsministeren slettede SMS'er, hvorfor undskyldningen om sikkerhed er helt gennemhullet. Hertil kommer at det kræver en kreativ læsning at få det til at falde udenfor journaliseringspligten.

Det er folketingets, og i særdeleshed oppositionens opgave, at påpege sådan dårlig regeringsførelse.

Om politiets/justitsministeriets troværdighed kan jeg bare sige: telelogning, ANPG sletning, Tibetsag, DNA-sag, kørekortregister, mastedata.

6
18. november 2021 kl. 11:45

Hvaa', hvor er den EU-modstridige teledata i det her?

Den logger ikke hvad du tror den logger.

Bortset fra det så er der stor sandsynlighed for at de SMS'er ligger i Googles eller Apples backup - afhængigt af retention på backupen - hvorfra Politiet nok kan rekvirere dem med en retskendelse.

Desuden - hvis det er ægte SMS'er (dem som er grønne på iPhone) kan de muligvis fås ud af teleudbydernes backup af de servere som håndterer GSM (husk at en SMS kommer frem selv om modtagertelefonen har været slukket når beskeden blev sendt så der må være en buffer til beskederne).

Et helt andet interessant punkt er hvorfor Politikerne forlanger at alle gemmer alle mulige og umulige oplysninger som dokumentation men ikke mener de behøver gemme noget som helst om deres gøren og laden.

5
18. november 2021 kl. 07:14

Jeg mener der går politik i en teknisk sag. Hvis I der mener man kan genskabe slettede SMSér på en FLASH efter et år, så gør I ikke andet end at gå den politiske vej.

Teknisk set kan det ikke lade sig gøre, hvis området hvor de famøse SMSér har ligget er blevet overskrevet.

Men hvis man vil lade politik gå i et teknisk spørgsmå, så skal man jo bare lige ændre en lille smule på det efterspurgte og sige METADATA i stedet for SMSér og så har man en NY kæphest som politisk ridehest.

De metadata der snakkes om her i tråde kan naturligvis fremskaffes via teleselskaberne, men som der siges, de fortæller hvem der sender og modtager og mængden af bytes, men intet om indholdet, da det i så fald vil krænke privatlivets fred (brevhemlighed) - men lad blot teleselskaberne komme med metadata, det ændre ikke på billedet - SMSér der er overskevet helt eller delvist er væk for altid, da selve SMSén jo ikke er gemt i skyen (cloud). Personligt ville jeg da også godt havde at beskeden i går kom sidste uge i stedet, det havde måske, måske ikke ændret noget på resultatet hos folk og fæ - men vi kan alle godt forstå, tror jeg dog, at når man stiller et krav med negeret indhold (altså ikke vil være istand til at besvarer), så bliver folk og fæ lidt træt i hovedet af at høre det samme vås igen og igen. Nu beskylder de (Ellemann) også damen (Frederiksen) for at lyv - måske skal vi vende billedet om og bede Fogh Rasmussen, Ellemann, Lykke Rasmussen og Støjberg og Co. om at udleverer samtlige de SMSér de har skrevet medens deres anklagepunkter har stået på, da det er helt åbenlyst, at de har kommunikeret noget ulovligt på deres SMSér gennem årene. Jeg tænker "noget for noget" - "lige for lige". Politisk er jeg ligeglad med de SMSér og med regeringen den må falde eller stå som den selv vil - men ret skal være ret og det nummer med SMSér som gøres til en mega stor ting er ikke anet en en beskidt streg fra modparten, der udmærket ved, at de bytes (data) for altid er overskrevet og ikke vil kunne genskabes. Så det jo godt at komme med en beskyldning om indholdet der ikke kan genskabes... I er sgu teknikker ikke politiske skakbrikker.

4
18. november 2021 kl. 07:09

Kunne det ikke tænkes, at der er brugt iPhones og dermed standard iMessage? iMessage beskeder bliver (mig bekendt) sendt som var det IM beskeder og ikke transporteret som SMS (jeg kender ikke meget til Android, men går ud fra at Google har lavet noget tilsvarende iMessage?).

Apple skriver selv, at det er end-to-end krypteret, så det er vel derfor at teleselskabet samt politiet ikke umiddelbart kunne genskabe beskederne?

Så det kan vel være sådan at de eneste (meta-)data teleselskaberne og politiet kunne se er, at de pågældende telefoner har været i forbindelse med iMessage serverne.

3
17. november 2021 kl. 23:21

De data er måske også "forsvundet"?

Som Ditlev skrev, er det kun [i teorien] metadata, der gemmes. Altså hvem skriver til hvem, hvornår og hvor meget mm. Var der ikke noget med at der en gang blev gemt statistiske set en brøkdel af indholdet, eller er det helt afskaffet.

Så vidt jeg ved, skal de [meta] data gemmes et år og ... så vidt vides må disse data ikke gemmes mere end et år. Derfor ville den kære statsminister og hendes lettere wannabe fascitoide overvågning-er-frihed-justitsminister (aka ministeriet for NewSpeak) ikke oplyse om statsministeriet, justitsministeriet eller politiet havde bedt teleselskaberne om at udlevere de gemte metadata, der kan være interessante nok, også uden indhold, før længe efter årsdagen for den ulovlige instruks om at slagte og helt lukke minkerhvervet i Danmark. Eller den tanke kunne man ihvert fald få. Kunne være sjovt omTelebranchen endnu engang havde glemt at overholde loven ved at glemme at slettet det. Måske har Telebranchen en rotationsbackup af slettet data. Var det ikke politiets undskyldning for ANPG-skandalen?

Men først skal nogen vel udfærdige en dommerkendelse for udlevering af data, da selv om teleselskaberne tilsyneladende hjertens gerne uden dommerkendelse ulovligt udleverer ulovligt logget data til politiet, der ulovligt beder om udlevering ..eller sådan virker det som om det cirkus er, så er det nok ikke den procedure politiet eller teleselskaberne i denne sag vil følge. Så ... er der udfærdiget en dommerkendelse overhovedet ... jeg mener vi taler vel om undersøgelse af ulovligheder i 2-cifret milliardkronersklassen. En del mere end Skatteskandalen med ensomme Svend. Så de burde vel få fingeren ud

2
17. november 2021 kl. 21:11

Eller er der noget jeg har overset?

Ja. Man logger ikke indholdet af en sms. Naturligvis vil nogen (NSA) have kopieret indholdet af alt muligt, men det vil være lidt tilfældigt, hvad der er kopieret. Og de gør sig næppe til af at have aflyttet ministerne.

1
17. november 2021 kl. 19:52

Hvaa', hvor er den EU-modstridige teledata i det her?

De data er måske også "forsvundet"?

Eller fritager man måske politikere fra det, mens den almindelige dansker bare skal "leve med det"? ? ..

Det burde da netop være muligt, at genskabe de sms'er, når politiet kan indhente teledata på borgere.

Eller er der noget jeg har overset? ? ..