Hvis du er mistænkt for en forbrydelse, kan politiet med logningsbekendtgørelsen i hånden gå til teleselskaberne og få udleveret data om, hvor du var, da et telefonopkald begyndte, og hvor du var, da det sluttede. Den slags kan være vigtig viden for at kunne be- eller afkræfte, om du for eksempel var på gerningsstedet, da forbrydelsen skete.
Men hvis teleselskaberne logger mere end blot, hvilken mast din mobiltelefon var forbundet til, kan politiet også inddrage disse data i efterforskningen.
Det fremgår af et svar på et udvalgsspørgsmål, som Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, har stillet til justitsminister Morten Bødskov (S).
»Kan ministeren bekræfte, at § 4 stk. 1, nr. 6 i logningsbekendtgørelsen skal fortolkes på en sådan måde, at der kun skal ske registrering af celleoplysninger (lokationsdata), når en mobiltelefon benyttes til enten taleopkald eller SMS/MMS/EMS kommunikation? Der henvises i øvrigt til en række besvarelser af spørgsmål til det netop vedtagne lovforslag L 142 (2012-13),« lyder spørgsmålet, som ministeren nu har besvaret.
Justitsministeren har for at kunne svare konsulteret Rigspolitiet, der oplyser, at logningsbekendtgørelsens § 4, nr. 6, slår fast, at en udbyder af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester til slutbrugere skal registrere 'den eller de celler, en mobiltelefon er forbundet til ved kommunikationens start og afslutning, samt de tilhørende masters præcise geografiske eller fysiske placering på tidspunktet for kommunikationen'.
Men, fortsætter ministeren, det skal ikke forstås sådan, at det er det eneste, teleselskaberne kan eller skal oplyse.
»Denne bestemmelse i logningsbekendtgørelsen fastsætter således en pligt for kommunikationsudbyderne til at logge bestemte oplysninger om deres brugeres elektroniske kommunikation i forhold til fastnet- og mobiltelefoni samt SMS-, EMS- og MMS-kommunikation. I det omfang udbyderne foretager logning af øvrige data, har politiet samme adgang til at søge disse data udleveret med hjemmel i retsplejelovens regler om edition som vedrørende data, der logges i medfør af bekendtgørelsens regler,« skriver Morten Bødskov således i sit svar.
Interessant er det, at ministeren slutter svaret af med specifikt at nævne, at lokationsdata i forbindelse med internetkommunikation over mobilnetværket ikke er omfattet i logningsbekendtgørelsens ordlyd, men er omfattet af den adgang, han beskriver ovenfor.
Version2 har tidligere afsløret, at teleselskaberne i vid udstrækning gemmer logningsdata i længere tid, end logningsbekendtgørelsen kræver, og at politiet også får udtræk af data, som ikke tidsmæssigt er omfattet af logningsbekendtgørelsen.
Version2 har forsøgt at få oplyst, hvilke data teleselskaberne logger ud over dem, logningsbekendtgørelsen kræver, men har ikke nået at få svar fra hverken TDC eller Teleindustrien inden - den i øvrigt meget korte - deadline.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.