Politiet indberetter ikke ulovlige overvågningskameraer

9. april 2018 kl. 08:249
kameraovervågning
Illustration: Pexels.com.
Selvom Københavns Politi i et år har haft til opgave at registrere overvågningskameraer, der er sat op ulovligt, så er der ikke indberettet et eneste. Politiet bruger selv materiale fra kameraerne til efterforskning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Københavns Politi har undladt at indberette ulovligt ophængte overvågningskameraer, selv om de har pligt til det.

Chefen for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, Michael Kjeldgaard, erkender, at det er et dilemma, at politiet på den ene side skal sørge for, at der ikke er ulovlig overvågning, når overvågningen på den anden side kan bruges til efterforskning, skriver DR

Politiet har nu oprettet et kameraregister, hvor borgere, butikker eller myndigheder frivilligt kan melde deres overvågningskameraer ind, så politiet nemt kan holde styr på, hvad der bliver overvåget og optaget i Danmark.

Spredes til resten af landet nu

Københavns Politi har det seneste år kørt et projekt, som gik ud på, at betjente skulle registrere ulovlige kameraer, som de så, men det er ikke sket en eneste gang. Michael Kjeldgaard håber dog, at det vil ændre sig, når projektet bliver spredt ud til resten af landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når det her bliver nationalt, kommer det til at være Rigspolitiet, der bliver afsender på de her retningslinjer. Og der er en tradition for, at det har en anden tyngde, når det kommer fra Rigspolitiet,« siger Michael Kjeldgaard til DR.

Politichefen tager ikke stilling til, om det ville være lettere, hvis alle overvågningskameraer bare blev gjort lovlige.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
10. april 2018 kl. 08:42

Ytringsfrihed der bliver undertrykket.

Politidirektionens mails der ikke kan genskabes (hvor Madsens mobil, der har været en tur på bunden af Øresund kan).

Og nu er det viften af love der er mest belejlige at overholde for politiet som bliver overholdt.

Man kan spørge sig selv hvilket land man ville svare det kunne være disse ting foregik i hvis eksemplerne blev hevet op af en hat?

Brasilien, Venezuela, Kina, Danmark?

6
9. april 2018 kl. 16:03

Man kan selvfølgelig til enhver tid diskutere, om man skal lave en given lov om. Men det er altid gældende lov, der skal holdes og håndhæves.

Det går altså ikke at politiet egenhændigt beslutter sig for ikke at håndhæve en specifik lov, fordi de er uenige i den og håber, den bliver lavet om.

Eller at Justitsministeren nægter at stoppe lovbrud, fordi han håber på nye direktiver fra EU.

Når den udøvende magt ikke holder og håndhæver den eksisterende lovgivning, bør de ikke belønnes med nye beføjelser.

Man skal ikke sige "åh, det er synd for jer, nu skal vi lave loven om, så den passer jer". Nej, man skal straffe dem, der bryder loven og undlader at håndhæve den.

Ellers må man indstille sig på at skulle ændre straffeloven så den tillader drab, hvis politiet en dag begynder at henrette forbrydere, når de synes det er nemmere end at stille dem for en domstol.

5
9. april 2018 kl. 15:04

Kameraregistreret var et politisk krav efter Omars terrorhandling på Krudttønden og ved Synagogen i Krystalgade i København. Kameraovervågning fra virksomheder, boligselskaber og andre viste sig at være afgørende for at fange Omar og dokumenterer hans handlinger. Formålet var ikke at dunke forretningsdrivende oven i hovedet. Og, jo der er tale om et dilemma og ikke ”magtmisbrug”. Politiet skal selvfølgelig overholde loven, hvorfor det er et polititisk ansvar at lave loven om så den passer med hvad befolkningen ønsker: At politiet kan efterforske og pågriber gerningsmænd, der har begået en alvorlig forbrydelse. I skal ikke tro der er vilje eller ressourcer til at sidde og stalke almindelige mennesker, der begår almindelige småforbrydelser, så som at tisse op af en væg eller lignende.

4
9. april 2018 kl. 13:48

Nu plejer jeg generelt at overholde hastighedsgrænser. Men måske skulle jeg bare blæse på dem. Hvis jeg stå bliver stoppet, kan jeg forsvare mig med, at det er dilemma: På den ene side siger loven, at jeg ikke må køre for stærkt - men jeg vil jo gerne hurtigere frem.

Jeg kan endda forsvare mig med, at nogen arbejder på at lave en kampagne om at køre lovligt, og at jeg derfor i hvert fald ikke behøver at køre forsvarligt, før kampagnen er klar.

Eller er det kun politi(et|kere), der er hævet over loven?

3
9. april 2018 kl. 13:40

Ja, det underbygger billedet af at Politiet mener sig hævet over loven.

2
9. april 2018 kl. 10:46

Jeg har selv indrapporteret et ulovligt kamera (til politiet), og nogle dage senere var det taget ned. Jeg fik aldrig en tilbagemelding om at det var sket, eller hvorvidt de indsamlede data var blevet destruerede. Jeg tror at det er ret håbløst at spørge om det.