Hackerangrebet på 3F’s hjemmeside i juli er ikke glemt. Faktisk har Københavns Politi sat en fast mand på sagen, og han skal forsøge at finde frem til enten den mystiske Twitter-bruger ElanOr1, som angivet skulle stå bag angrebet, eller andre gerningsmænd. Da angrebet på 3F’s hjemmeside også blokerede adgangen for fagforeningens dagpengemodtagere, er sagen mere alvorlig end ’normale’ hackerangreb, siger sektionsleder Tomas Juhl.
»Vi har en mand, som sidder med sagen på fuld tid. Da 3F i forhold til deres dagpengelinks også har en offentlig vinkel, er strafferammen op til seks år mod normale to år,« forklarer sektionsleder fra Københavns Politi Tomas Juhl til Version2.
I 3F’s tilfælde var det en overflod af forespørgsler, også kaldet et DDoS-angreb, der i slutningen af juli måned lagde fagforeningens hjemmeside ned. Twitter-brugeren ElanOr1 skulle angiveligt sympatisere med Restaurant Vejlegården, der til 3F's fortrydelse har tegnet overenskomst med fagforeningen Krifa.
Efterforskning kaster ransagning af sig
Københavns Politi har et tæt samarbejde med Rigspolitiets Nitec-afdeling, som er en specialenhed, der har it-kriminalitet som primære efterforskningsområde. Både Københavns Politi og Nitec har takket være den store mediedækning fået en del henvendelser omkring en mulig gerningsmand, men indtil videre har efterforskningen kun kastet en enkelt ransagning af sig - og den gav ikke noget nyt.
»Jeg kan bekræfte, at vi på baggrund af et tip har foretaget en enkelt ransagning. Men sporingen i denne typer sager er virkelig lang og svær, og ransagning ledte os ikke videre,« siger Tomas Juhl til Version2.
Sindrigt stisystem
Normalt har politiet deres lille, grå efterforskningskasse med, når de for eksempel skal opklare et indbrud. Her ryger der et par gummihandsker på, og så går betjentene ellers i gang med at sikre sig de fingeraftryk og eventuelt dna-rester, som den ubudne gæst måtte have efterladt sig.
Men når der er tale om hackerangreb i den digitale verden, er proceduren en lidt anden. Gennem sociale medier og forskellige it-fora forsøger politiets at suge meninger, tilkendegivelser og andet til sig, men det digitale stisystem er temmelig uoverskueligt.
»Vi må bare konstatere, at vejen til at spore de rigtige IP-adresser og finde gerningsmanden eller -mændene er utrolig lang. Selvom nogle af hackerne kan komme til at tale over sig, så er de utrolig gode til at afveksle og slette brugernavne og andet, som kan afsløre dem,« forklarer Tomas Juhl over for Version2.