Politiet: Derfor gemmer vi også billeder af nummerpladerne på uskyldige bilister

19. januar 2016 kl. 10:3672
Med automatisk nummerpladegenkendelse vil politiet indsamle billeder af nummerpladerne på samtlige bilister - også de uskyldige. Det skal først og fremmest bruges til terrorbekæmpelse, lyder politiets forklaring.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Overvågning er et tveægget sværd, som har en tendens til at skære i privatlivet, når der kommer terror ind i billedet.

Således er det også tilfældet for politiets nye system til automatisk nummerpladegenkendelse, ANPG, der for nylig blev godkendt af Justitsministeriet og forventes at blive taget i brug til sommer.

Sagen kort

Politiet indsamler og gemmer dine nummerplade-oplysninger - også selvom du er uskyldig - så man lettere kan efterforske terror, stoppe tyvene, og fordi ANPG-udstyret kun kan gemme registreringerne offline.

Til den tid vil politibiler blive udstyret med kameraer, der automatisk genkender nummerpladerne på biler i nærheden og registrerer dem i en database.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsningen har mødt kritik for at iværksætte unødig masseovervågning af borgerne - ikke mindst fordi systemet ikke kun registrerer og gemmer nummerpladerne på konkrete mistænkte. Samtlige bilister, der bliver filmet af kameraerne, vil have deres nummerplade gemt i en database i op til 24 timer.

ANPG-alarm

Følgende eksempler udløser en alarm i ANPG-udstyret*:

 • Manglende syn (3 mnd.)
 • Manglende forsikring (3 mnd.)
 • Afmeldte køretøjer (3 mnd.)
 • Efterlyste, tabte eller uberettigede nummerplader (3 mnd.)
 • Efterlyste køretøjer (1 år)
 • Biler, hvor ejeren har mistet førerretten (1 år)
 • Falske nummerplader (1 år)
 • Brugsstjålne køretøjer (1 år)
 • Person mistænkt for lovovertrædelser til minimum 1 år og 6 mnd. fængsel (1 år)
 • Biler, som optræder i Schengeninformationssystemet og skal kontrolleres (2 år)
 • Biler, som skal beslaglægges eller bruges som bevismateriale i straffesag (2 år)
 • Mistænkte personer for grove strafbare handlinger, som skal diskret overvåges (2 år)
 • Personer dømt, sigtet eller mistænkt for alvorlig, organiseret kriminalitet i særlige områder (2 år)

*Parenteserne angiver, hvor lang tid en sådan registrering må gemmes i politiets database

Politiets forklaring er, at systemet er designet således for at gøre det lettere at bekæmpe terror. Når man gemmer samtlige registreringer med billede, tidspunkt og position, skaber det en buffer på et døgn, som politiet har til efterforskningen, hvis der sker et terrorangreb.

Således ville politiet have et mindre datagrundlag, hvis kun eftersøgte nummerplader blev gemt og resten slettet.

»Hvis vi slettede data med det samme, havde vi ikke de samme efterforskningsmuligheder. Derfor har vi lagt en tidsmæssig buffer på 24 timer, så vi kan nå at se, om der er noget at gå efter,« siger Rigspolitiets kommunikationsrådgiver, Thomas Kristensen.

I tilfælde af terror eller lignende ‘ekstraordinære situationer’ kan politiet vælge at udskyde sletningen af nummerpladerne i systemet yderligere.

Endelig er der tilfælde, hvor uskyldige bilister får gemt deres nummerplader (såkaldte ‘no hits’) i op til 30 dage - se begrundelsen herunder.

Gemmer også din nummerplade for at stoppe indbrudstyve

Når en politibil bliver udrustet med ANPG-udstyr vil den være i stand til at affotografere og genkende stort set samtlige nummerplader inden for 15-20 meter.

Lagringen sker på en lokal harddisk i politibilen, som er forbundet med nogle såkaldte ‘hot-lister’ over mistænkte nummerplader. Er der en sammenhæng mellem bilen på vejen og en nummerplade i systemet, bliver betjentene alarmeret.

Denne registrering sker offline, da det ifølge leverandøren Genetec tager for lang tid for systemet at reagere, hvis man skulle sende data over en mobil internetforbindelse. Derfor opbevarer hver politibil registreringerne, som de uploader til en fælles database, når de kommer i tilbage i garagen.

Har politibilen været ude på en såkaldt ‘målrettet indsats’, f.eks. for at undersøge et område plaget af indbrud, bliver alle registreringerne - også af de uskyldige bilisters nummerplader - gemt i op til 30 dage.

»Hvis vi forestiller os et område, der er meget plaget af indbrud, kan vi ikke på forhånd sige, hvilke biler der er indbrudstyve i. Men vi kan se, at f.eks. kl 23.30 er der indbrud, og så kan vi se, at i det tidsrum har vi oplysninger om, hvilke biler der færdes i området. Det giver os mulighed for efterforskning, hvor vi kan fastsætte gerningsmænd på et bestemt tidspunkt og sted og dermed stoppe det,« siger Thomas Kristensen.

Samtidig er disse målrettede indsatser endnu en grund til, at samtlige af politibilernes registreringer inklusive ‘no hits’ skal gemmes, oplyser han.

»Hvis der er en patrulje, som i en del af tiden kører målrettet og så ikke gør det i den anden del af tiden - når de så kører tilbage, skal det først indlæses og gemmes, hvad der er målrettet indsamlet og derefter almindelige ‘no hits’,« siger han.

Politiet: Vi stopper biler uden syn og forsikring med det samme

Tidligere er det kommet frem, at der også er en anden grund til, at politiet skal opbevare ‘no hits’ i 24 timer.

Det skyldes, at ikke alle hot-listerne med de mistænkte nummerplader er tilgængelige i patruljevognene. Dermed vil betjentene heller ikke altid få at vide med det samme, om den nummerplade, de har scannet, er eftersøgt.

Dette er dog ikke et problem ifølge Thomas Kristensen, som forsikrer, at politibilerne har alle de nødvendige hot-lister for at kunne reagere med det samme.

»Det er ikke alle typer, hvor patruljerne behøver at reagere med det samme,« siger han uden at ville afsløre, hvilke typer af mistænkt som ikke udløser en øjeblikkelig reaktion fra betjentene.

Dog forsikrer han, at både bilister, der ikke har en forsikring eller mangler at få bilen synet, vil blive stoppet med det samme.

72 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
71
28. januar 2016 kl. 08:49

I øvrigt er jeg imod ALLE former for overvågning også de private og jeg finder det rystende at overvågnings"bånd" fra privat overvågning må udleveres uden dommerkendelse !!

Nu er det vigtigt at holde tingene adskilt. At folk frivilligt kan udlevere optagelser er på mange måder ikke anderledes end at de kan spørge dig om forbryderen rendte til højre eller venstre. Det er mandskabskrævende og det kræver at du frivilligt udleverer information. Hvis du ikke vil så kan de komme med en dommerkendelse.

Nummerplade opsamling er anderledes på en række punkter:

 • Det sker automatisk - det koster stort set det samme at opsamle information om 100 plader som 100 millioner.
 • Data koncentreres automatisk på politiets store server - dvs. man samler meget information på et sted.
 • Data er søgbart - videoer er (endnu) ikke søgbare. Det er nummerplade informationen (ligesom tele metadata)
 • Nummerplade opsamlingen sker uden at involvere andre end politiet - det gør det nemmere overtræde/ændrer reglerne for opsamling og brug uden at befolkningen ved det.

Jeg synes det er fantastisk at politiet i grove sager kan hente videooptagelser fra forretninger, stationer, etc. Det hjælper til at opklare grove forbrydelser og det er svært at misbruge den slags i stor skala. Det er det jeg er bekymret for. Anderledes er det med dette tiltag.

Desværre har politiet formået at forplumre diskussionen ved at snakke om terrorisme, etc. Det har de brugt til at tiltage sig meget mere magt end nødvendigt. Og politikerne har ladet det passere. Skam dig Søren Pind!

70
27. januar 2016 kl. 23:55

Jeg kan sagtens se fordelene ved øget overvågning kan lette opklaring af endog meget alvorlige forbrydelser - og hvis man ikke har gjort noget galt, så er det vel ikke et problem at være overvåget... Eller er det??

Jeg er en midaldrende kvinde - gammel nok til at huske den kolde krig og vores vestlige forargelse over hvordan KGB hold østeuropæerne i et jerngreb - hvis ikke "man" havde den rette mening, så røg man i spjældet eller forsvandt for aldrig at blive set igen. I selvretfærdighedens tegn rynker vi på næsen af verdens diktatorer og fordømmer deres styrer. Alt imens vi med vidt åbne øjne indfører systemer for total overvågning - systemer, der muliggør kontrol med alle vore handlinger. Ethvert antidemokrati bygger på frygt og vi er godt på vej til gennem frygt for terror at give køb på vores demokrati.

Ja, der er både en forside og en bagside af "medaljen" - personligt skræmmer den totale overvågning og de muligheder den giver mig langt mere end den almindelige kriminalitet og selv terror. Desværre for mig, er jeg i mindretal i samfundet og må derfor leve med overvågning og blot håbe, det ikke bliver i min tid at indlæg som dette vil blive straffet som samfundsskadelig virksomhed !!!

I øvrigt er jeg imod ALLE former for overvågning også de private og jeg finder det rystende at overvågnings"bånd" fra privat overvågning må udleveres uden dommerkendelse !!

69
25. januar 2016 kl. 22:24

... at spørge politet hvorfor de absolut vil samle nummerpladerne i en central database. Hvis de ikke samler data centralt, så er der i mine øje ikke noget problem.

Det er den centrale database der gør dette til et skridt i retning af en politistat (vi er langt fra at have en politistat, men det fritager os ikke fra at bekrige unødige tiltag).

67
22. januar 2016 kl. 09:47

System på system udvikles til at logge og gemme dette og hint. DNA-registeret kommer sikkert også snart, som en anden bruger har skrevet her i tråden. MEN stadigvæk kan vi identificere os, optage lån og i store træk stjæle hinandens identitet blot ved at kende 10 cifre - CPR-nummeret. Hvis man alligevel har det fint med at gemme alle den slags oplysninger om borgerne, hvorfor kan man så ikke i det mindste give os et nyt identifikationssystem, så det forbandede CPR-nummer ikke længere er vores digitale fingeraftryk? Det system må komme før logning af nummerplader, som måske eller måske ikke er kriminelle.

65
20. januar 2016 kl. 09:01
 1. politiet må kun opbevare data i max 30 dag, men evt. samarbejdspartnere har ingen restriktioner.
 2. Data skal bruges til bil genkendelse, men mig bekendt er den gængse måde at lave større indbrud netop været at benytte en bil og flygte i en anden (UK clone car). Dette system vil derfor ikke være brugbart.
 3. Anti Terror systemet vil kun virke i det øjeblik hvor det er sket og man skal opklare. Ved ikke hvad befolkningen får ud af det? De er døde og et par flere politifolk til fods kunne måske stoppe terroristen før han gik i gang.
 4. Det har før været fremme at udviklingen som det er set i UK vil medføre permanente kameraer og fornyet måder at snyde disse på. Dette er et kapløb hvor borgerne skal til lommerne.

pt. så er den største terror begivenhed i min levetid udført af ikke straffede personer betalt af meget pengestærke mænd. world trade center terror. Her døde over 5000 mennesker og hvordan vil dette og andre tiltag dog stoppe dette?

64
20. januar 2016 kl. 08:09

Bare se, allerede i indlæg nummer 2, står "glidebanen".

Før du kommer for godt i gang med stråmændene vil jeg gerne pointere at jeg ikke er på Facebook, LinkedIn, Twitter, eller andre sociale medier, samt jeg selvfølgelig bruger Ghostery mv. i min browser, samt ikke har NemID.

Så jeg mener faktisk at det er fuldt berettiget når jeg udtaler mig om den glidebane ANPG står for.

Og jeg er bekymret over at så mange er fuldstændig historieløse, så de ikke forstår at vi i den grad er ved at gentage historiske katastrofer, men at vi nu har værktøjer som er mange gange farligere.

63
20. januar 2016 kl. 07:51

Kun mundtligt (men fra en god kilde).

Kunne du ikke bede din kilde om hjælp til at formulere nogle gode aktindsigtsspørgsmål? Selv om de givetvis næppe vil blive besvaret synderligt meget, vil drr næsten altid være et eller andet der kan arbejdes videre med.

62
20. januar 2016 kl. 07:51

Og du har nok heller ikke forstået, at hele reddit-tråden er en joke... en rigtigt god en, som jeg syntes, at andre skulle have glæde af også (Jeg havde nu egentligt forventet, at den ret hurtigt ville falde for moderators skarpe blik).

Sådan kan det gå, når man bliver paranoid overfor sølvpapir-hattene - så mister man åbenbart sin humoristiske sans.

Men jeg vil medgive, at joken måske ikke var god tone i denne seriøse debat - med mindre du da er en troll?

Det er du nu nok ikke - bare en meget alvorlig mand....:-)

61
20. januar 2016 kl. 07:42

Nikolaj...

Og så har du slet ikke forstået, at det var en lille joke fra mine side, her i al elendigheden :-)

60
20. januar 2016 kl. 07:33

Der er en del (desværre). Jeg kører en del i det nordvestlige Jylland og et slag på tasken er at over 5% af tiden på landevejene der ikke engang edge (hos Telenor). Især områderne sydvest for Thisted og mellem Ringkøbing/Holstebro/Herning er der tyndt. En kombination af flere udbydere ville muligvis (omend ikke andet så delvist) løse problemet.

59
20. januar 2016 kl. 01:06

Eller er det bare mig der har misforstået et eller andet...?

At bekæmpe terror indebærer jo også opklaring, hvormed man får retsforfulgt og straffet gerningsmændene, så de forhåbentlig ikke kan lave yderligere terror. Det var bare ét punkt, men det kan jo være svært at se både for og imod, når man vælger at have skyklapper på.

58
20. januar 2016 kl. 00:58

Når blot man spiller terror eller børneporno, kortet.
Fordi hvis man argumentere imod masseovervågning og indskrænkelse af privatliv, så er man jo fortaler for terror og børneporno.

Sjovt nok går den begge veje, selvom vi danskere bliver overvåget frivilligt af en masse private aktører, så ved den mindste mulighed, trækker modstanderne glidebane-kortet, diktatur-kortet osv. Men det er måske kun forkert når den ene part argumenterer? Bare se, allerede i indlæg nummer 2, står "glidebanen".

Senest hvor debatindlægget fra Anne-Marie Krogsbøll bruger DR's Ultra børnekanal's pauseskærms gimmick som et argument for hvordan udlandet synes den danske overvågning er ude af kontrol. Det udtrykker helt fint den generelle kvalitet af modstander-argumenterne. :)

ikke præventivt

Og du kan du både dokumentere og garantere?

57
20. januar 2016 kl. 00:48

for at gøre opmærksom på, at også i udlandet undrer man sig over den omsiggribende brug af overvågningskameraer i Danmark:</p>
<p><a href="https://www.reddit.com/r/Denmark/comments/40untv/wtf_is_up_with_your_ni…;.

Vildt. Du har slet ikke forstået hvad det handler om eller læst tråden igennem, og alligevel bruger du DR's "pauseskærm" på en børnekanal med noget tosset uægte overvågning som et reelt argument i din modstand med overvågning?

Der er ikke tale om overvågning, men bare et kikset forsøg fra DR's side af til at lave noget poppet, hvor deres TV værter laver forskellige former for pauseunderholdning, udført som en slags overvågning. Bare lyden er enormt irriterende.

Så du har slet ikke forstået indlægget, og ved samtidig ikke hvad de snakker om. Men slå over på DR Ultra (børnekanal) og tjek det selv. Hint; måske du skulle have undersøgt det inden, - men det er jo et fint udtryk for hvordan sølvpapir-hattene kritikløst fylder deres argumenter med nonsens - så længe der er konspirations-muligheder i det, så "brænder" det.

56
20. januar 2016 kl. 00:34

Eller er det bare mig der har misforstået et eller andet...?

Undersøgelser har nok vist at terrorister i de sidste mange angreb kørte i en tydeligt mærket bil "terror Aps", så det var let at finde dem...

Jeg tror det er interessant for myndigheder og politi på utroligt mange andre områder. Det bliver bare legaliseret ved at bruge T eller BP -remsen.

55
19. januar 2016 kl. 23:33

Politiet siger: "at gøre det lettere at bekæmpe terror." Men altså, mig bekendt bekæmper man ikke terror ved at vide en bil har været på et sted på et givent tidspunkt. Det kan måske hjælpe med at opklare en terrorhandling, men jeg kan i min vildeste fantasi ikke se hvordan det kan være med til at forhindre terror?

Eller er det bare mig der har misforstået et eller andet...?

54
19. januar 2016 kl. 22:35

Kun mundtligt (men fra en god kilde). Og en nummerplade er altså mere end tallet. Vi har omkring 25 forskellige nummerpladetyper i Danmark alene. Hertil kommer udenlandske biler. Endelig er der en risiko ved at OCR skanningen giver et forkert resultat, f.eks. hvis nummerpladen er beskidt eller der er dårlige vejrforhold.

Genierne i Rigspolitiet havde kun skrevet krav om genkendelse af de danske nummerplader ind i udbudsmaterialet. De gamle sorte (som der er ?? af tilbage) var også med. Men ingen udenlandske nummerplader. For der kører jo aldrig udenlandske biler på de danske veje..

Men det er nok helt bevidst.. Når OCR'en ofte vil fejle, har man et argument for at gemme billedet af bilen inklusive muligvis fører og passagerer i rigtig lang tid. Og det gør man. For man kunne jo få brug for det..

52
19. januar 2016 kl. 18:56

Systemerne til face recognition findes og udrulles allerede kommercielt og systemer til at kende din placering indenfor centimeter når du er i shopping centeret såfremt du bruger din smartphone eller tablet etc. rulles også ud i fuld drøn og monstro det kommer til at holde sig til shoppingcentre og lufthavnene... man tør kun gisne om det Orvellianske maridt der ligger foran os hvis det bliver ved på denne måde fremelsket af journalistisk fearmongering og levebrødspolitikeres latterlige oppustning af deres handlekraft....

50
19. januar 2016 kl. 15:01

Og en bare nogenlunde kvik terrorist vil vel fremover overgå til pedalkraft - eller skal vi til også at have nummerplader på cykler (og heste)?

De er kvikkere end du tror: Ved den hidtil værste terror aktion i København, flygtede 'terroristen' fra krudttønden på cykel...

Det er utroligt svært at have tillid til det offentlige i dag. Politiet vil gemme billeder fra ANPG, men forsikrer os om at det ikke vil blive misbrugt. De data vi lægger 'i skyen' hos forskellige databehandlere, vil kunne blive sendt til USA, såfremt amerikanerne lover på spejderære ikke at kigge i dem...

48
19. januar 2016 kl. 14:47

Hvor mange områder er der, hvor man ikke kan sende og modtage 1 KB/s?

Nu er det hele jo omgærdet med security by obscurity det-er-terrorister-nemlig-for-dumme-til-at-regne-ud mystik, men jeg er ret sikker på at jeg har læst tidligere at dette pre-crime system er baseret på billeder af nummerpladen!

Og billedfiler fylder jo som bekendt en del.

Og så lige et par "betryggende" artikler om emnet her på V2:http://www.version2.dk/artikel/tusinder-af-politifolk-faar-adgang-til-overvaagning-af-nummerplader-160538http://www.version2.dk/artikel/politiets-automatiske-nummmerplade-genkendelse-giver-falsk-alarm-ni-ud-af-ti-gange-126303

46
19. januar 2016 kl. 14:40

Med sådan en centralt opdateret database kan Se & Hør nu følge hvor Krone 1 og Krone 2 bilerne er online. Nu behøver de ikke vente på at kronprinsen bruger sit dankort.

/Torben.

45
19. januar 2016 kl. 14:31

Hvor mange områder er der, hvor man ikke kan sende og modtage 1 KB/s? Hvis der virkelig er problemer med dette, så var det måske en idé at udbygge mobil-nettet lidt for de samme penge?

44
19. januar 2016 kl. 14:15

Så er dataene i politibilen selvfølgelige krypteret, så hvis en eller anden knold hugger dem, ikke bare med en putte disken på sin sata til usb dims og læse med........

43
19. januar 2016 kl. 14:11

LOOOOOL, det terror kort er altså blevet spillet for mange gange nu, folk er sgu ikke så dumme at de ligger sig og tager den i enden hver gang mere overvågning retfærdiggøres med "terror".

Prøv lige med noget anden når i skal prøve at forklare hvorfor vi skal finde os i den sindssyge overvågning som i ruller ned over os i denne tid.

I tilfælde af terror eller lignende ‘ekstraordinære situationer’ kan politiet vælge at udskyde sletningen af nummerpladerne i systemet yderligere.

Ja og sidst kunne vi ikke få at vide om vi var i krig eller ej, kan vi i dette her tilfælde få at vide om vi er i en 'ekstraordinær situation'? Jeg tror det ikke, det er bare en gang bullshit og vi kan godt regne med at al data bliver gemt så længe der er plads til det.

Det er så sygt det der sker her, privatlivets fred eksistere ikke mere og borgernes rettigheder er en illusion. Demokratiet har spillet fallit med den her stasi model og terroristerne har allerede vundet.

Politiet: "Kære folketing, må vi gerne tage dansken hårdt i numsen, det er fordi vi gerne vil bruge det i forbindelse med terror bekæmpelse"

Folketinget: "Ja da, vi skal den terrorisme til livs! Så bare gå til den"

Det er på tide vi tager magten tilbage fra mindretals tyranniet inde på borgen hvor vort privatliv bliver gjort til en studehandel i kampen om af få flest mulige mærkesager igennem.

42
19. januar 2016 kl. 13:59

Nej du modtager bare en meget høj fartbøde.

41
19. januar 2016 kl. 13:29

Det er det der hedder Car-cloning og det er rimelig udbredt i UK.

Og det leder mig så hen til et andet spørgsmål:

Hvis vi ellers tænker os dette pre-crime system fuldt implementeret og fuldt funktionelt, vil politiet så også reagere positivt over for borgerne, hvis deres datamining fortæller, at en bil har været set to steder som bare ikke kan lade sig gøre pga. tid og afstand?

Mao. rette henvendelse direkte til den borger hvis nummerplade er blevet kopieret, og omgående tilbyde ham et sæt erstatningsplader (så forbryderen kan isoleres ad den vej).

Umiddelbart er jeg bange for at sådan noget selvfølgelig aldrig ville komme på tale, højst at ejeren ville blive straffet for en forbrydelse han aldrig havde gjort.

I'm sorry John, but you're gonna have to run again. What? RUUUUUUUUUNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!

40
19. januar 2016 kl. 13:17

Her er det så, at ansigtsgenkendelse måske kommer ind. Kunne Version2 ikke spørge relevante personer, om det er en del af konceptet?

Ikke at vi får et svar - men nogen gange kan måden man ikke får svar på, også sige en del.

39
19. januar 2016 kl. 13:17

Eks. et almindeligt kamera kan blændes af infrarødt lys, bare lyset er kraftigt nok. Vil det mon også virke mod det systemet politiet vil bruge?

Måske sorte IR-leds monteret rundt om i kanten af nummerpladeholdererne:http://elektronik-lavpris.dk/p79623/lte5208ac-ir-led-black-40-5mm-20ma/

Om 150 mW pr. LED er nok, ved jeg ikke, men benytter deres system sig af OCR, behøver hele nummerpladen nok ikke, at blive helt "usynlig" på billedet.

38
19. januar 2016 kl. 13:15

Kun mundtligt (men fra en god kilde).

Aha - og resten er indklamret af mørklægningsloven?

Eller er det bare en urban myte?

Og en nummerplade er altså mere end tallet. Vi har omkring 25 forskellige nummerpladetyper i Danmark alene. Hertil kommer udenlandske biler. Endelig er der en risiko ved at OCR skanningen giver et forkert resultat, f.eks. hvis nummerpladen er beskidt eller der er dårlige vejrforhold.

Og hvad så - vi taler om et system der skal advisere de udførende politifolk i vognene om at der er en bil de skal stoppe.

Alle dine argumenter understøtter jo kun med al tydelighed at målet er overvågning og registrering - især hvis man oven i købet vil gøre det i "High Fidelity" som billedfiler.

37
19. januar 2016 kl. 13:14

Et sted, jeg efterhånden synes, der er brug for overvågningskameraer, er diverse kontorer og mødelokaler på Christiansborg - for efter at den nye Offentlighedslov har gjort det nærmest umuligt for offentligheden at følge med i, hvad der foregår derinde, begynder jeg at opleve den uigennemsigtighed som den største trussel mod befolkningen og demokratiet.

Det er jo paradoksalt, at man vil have mere og mere kontrol med befolkningen, men mindre og mindre kontrol med de folkevalgte.

36
19. januar 2016 kl. 13:10

Dels fordi så er der vitterlig tale om registrering og opbevaring af billeder, ikke kun af en nummerplade, men også hele konteksten.

Og så lige i en læsbar udgave, hvor ordet dels ikke får lov til at stå alene: Dels vil der så vitterlig være tale om registrering og opbevaring (gennem længere tid), dels vil der så, hvis der skal være tale om bevisbyrde, ikke kun være tale om et (i hvilken kvalitet?) billede af selve nummerpladen, men også en afbildning af hele konteksten, dvs. billede af hele "crime scenen", samt præcis logning af tid og sted mv.

35
19. januar 2016 kl. 13:09

Har du en henvisning til det - for der er noget der lyder helt, helt galt?</p>
<p>Dels fordi så er der vitterlig tale om registrering og opbevaring af billeder, ikke kun af en nummerplade, men også hele konteksten.

Kun mundtligt (men fra en god kilde). Og en nummerplade er altså mere end tallet. Vi har omkring 25 forskellige nummerpladetyper i Danmark alene. Hertil kommer udenlandske biler. Endelig er der en risiko ved at OCR skanningen giver et forkert resultat, f.eks. hvis nummerpladen er beskidt eller der er dårlige vejrforhold.

33
19. januar 2016 kl. 13:06

@Svend Skipper Andersen

Det er det der hedder Car-cloning og det er rimelig udbredt i UK. Og der er eksempler på i UK, at uskyldige folk har vågnet op ved at døren er blevet sparket ind og at antiterror korpset har stået i dagligstuen med skarpladte våben.

IMHO er det her penge ud af vinduet. Den business cases der er lavet i UK på at indføre sådan noget her, viser at kun 10% af udgifterne kommer ind igen. Så det er enten mere i skat, eller færre betjente til at opklare rigtige alvorlige forbrydelser. Derimod vil den Politi DJØF Chef der sidder og bliver målt på, at man skal 'fange' X antal biler der burde have været til syn, eller hvor der mangler skruer på nummerpladerne, nok nå sit mål og få sin bonus.

// Jesper

31
19. januar 2016 kl. 12:58

Reelt set kunne man vel vende den om - flere og flere kører efterhånden rundt med dashboard cams, så hvis man forbedrede dem lidt og koblede dem til en computer, så er der jo ikke langt til at lave on-line opload til en offentlig tilgængelig database, af sted, nr plade mv., hver gang man så en politibil.

Egentlig bryder jeg mig absolut ikke om tanken om at obstruere politiets arbejde, men hvis de (og politikerne) ikke tager befolkningens bekymringer i forbindelse med overvågning alvorligt, så kan det være de får boomerangen lige tilbage i hovedet - noget for noget.

Det eneste der desværre er helt sikkert, uagtet vi taler det ene eller det andet, er at det bliver befolkningen der taber, de rigtig fæle forbrydere er da ligeglade, eller finder metoder til at omgå systemerne alligevel - fuldstændig som man ikke kan stoppe bankrøverier ved at sætte en lyskurv op uden for en bank, og tro at røverne selvfølgelig aldrig kunne drømme om at køre over for rødt.

Måske en meget bedre vej frem var mere og synligt politi på gaderne, i stedet for de sidder bag en skærm og snager i databaser.

30
19. januar 2016 kl. 12:55

Og en bare nogenlunde kvik terrorist vil vel fremover overgå til pedalkraft - eller skal vi til også at have nummerplader på cykler (og heste)?

29
19. januar 2016 kl. 12:53

Hvis jeg nu planlægger et terrorangreb, så kunne jeg i ro og mag udse mig en bil, en Audi f.eks. Finde en Audi magen til, og kopiere nummerpladen og sætte den på den stjålne bil. Så kan jeg køre forbi nok så mange kameraer, uden at blive opdaget.

Så er dette fantastiske system ikke en skid værd alligevel. Bilen kan også være så beskidt, at nummerpladen ikke kan læses..

26
19. januar 2016 kl. 12:48

Jeg har en anden idé til hvordan politiet kan gøre deres terrorefterforskning meget nemmere. Hvis vi nu sætter kameraer og mikrofoner op alle steder, i alle rum af alle hjem, på alle arbejdspladser og på alle gadehjørner, så ville det bliver meget nemmere. Og så længe, at det blev gjort i terror-bekæmpelsens navn ville jeg slet ikke føle mig masseovervåget!

25
19. januar 2016 kl. 12:46

Det er rigtigt svært at beskytte sig mod alt, hvad der har med terrorovervågning at gøre - man har hverken indsigts- eller indsigelsesret. Al retssikkerhed er sat ud af kraft.

Der hvor man faktisk kan vise sin protest mod den omsiggribende overvågning og registrering, er f.eks. ved at sige et begrundet nej til at deltage i forskningsprojekter, f. eks. sige nej til den kommende kæmpedatabase over danskenes gener:http://www.genomedenmark.dk/

Og sige nej til, at ens baby indgår i f.eks. denne gen-database:http://nyheder.tv2.dk/2015-10-19-nyt-fedme-forsoeg-3000-danske-boern-skal-gentestes

Hvis tilstrækkeligt mange siger fra overfor den slags, så kan det være, at det gør indtryk, og at politikerne begynder at overveje, om befolkningen virkeligt er med på den eksponentielt voksende registrering og overvågning. For så går det ud over den elskede medicinalindustri, og det kan vi jo ikke have.

24
19. januar 2016 kl. 12:41

Altså her er da et oplagt emne til IOT, et ikke særlig hurtigt netværk, med meget stor rækkevidde. Rent teknisk kan det ikke være så svært at lave et system, der online kan alt det - rent teknisk - som politiet har brug for. Incl at lave database-ting over vore bevægelser. Patruljevognene kunne endda erstattes med droner, faste kameraer og andre kilder, så politiet idm kunne holde styr på, hvor vognene var - egne og borgernes. Om de så vil være i stand til at udnytte et sådant system, det får vi ikke at vide før det er gået galt et par gange til. Jeg tillader mig at tvivle. Big brother opgiver aldrig.

23
19. januar 2016 kl. 12:28

Et forslag kunne være at registrere alle politikernes færden, sådan bare af terrorhensyn på privat initiativ.

22
19. januar 2016 kl. 12:25

Jeg er så forarget over, at vores politikkere tillader masseovervågning af ganske almindelige mennesker, der ikke er terrorister eller på anden måde kriminelle. Dette tiltag er bare det seneste skud på stammen.

Kan nogen i forumet komme på en måde at 'bekæmpe' denne masse overvågning?

Eks. et almindeligt kamera kan blændes af infrarødt lys, bare lyset er kraftigt nok. Vil det mon også virke mod det systemet politiet vil bruge?

21
19. januar 2016 kl. 12:10

Jo, der er skam politi i det jyske; de er strategisk placeret ved den dansk-tyske grænse. ;)

16
19. januar 2016 kl. 11:43

Skat bruger også 'terrorloven' som dårlig undskyldning. Skat er også så serviceminded at oplysninger om personer videregives til PET. Der logges alt om biler ANPR, alt om flyrejsende, telefonsamtaler, handel med aktier etc. Der blive opsat stadig flere kameraer overalt. Det næste bliver DNA profil (sygdom er i forvejen registreret i patient journaler) Forsikringsselskaber sætter GPS på klienternes biler.

Det næste bliver så indkodning af personnummer i kroppen ved fødselen.

15
19. januar 2016 kl. 11:43

Billederne af nummerpladerne skal kunne bruges som bevismateriale i retten. Her er et OCR-skannet tal altså ikke nok.

14
19. januar 2016 kl. 11:39

Kunne man ikke sende hotlisten til bilen (den kan vel ikke være så stor - en int burde være rigeligt), så uskyldige nummerplader ikke forlader bilen, og så kan bilen selv processerer skidtet, hvis det er for svært at sende det til politigården. 10.000 nummerplader er 39Kb, hvilket jo er ingenting på en mobilforbindelse.

13
19. januar 2016 kl. 11:38

Hvis en politibil først efter et par minutter får svar på at den bil som kørte i den modsatte retning var stjålet så er det ikke nemt at eftersætte.

Nu kunne systemet jo være tovejs (tadaaah) - så medmindre bilen var stjålet inden for de sidste par minutter kunne vognens hot-liste jo godt blive opdateret on the fly. Der er jo ingen grund til ligefrem at efterstræbe at lave det lige så elendigt som rejsekortet!

Før i tiden fungerede det jo faktisk meget godt med at stationen rundsendte et radioopkald til alle vogne, at der var stjålet en Ford med nr plade XXX i Østre Bøvelse, og den vogn der så var nærmest var ekstra opmærksom.

Men selvfølgelig, i disse "højteknologiske tider".......

12
19. januar 2016 kl. 11:35

Hvis man nu havde hang til konspirationsteorier kunne man være fristet til at tro, politikerne stod bag diverse terrorangreb for at retfærdiggøre total registrering af borgernes færden. Så vidt vil jeg ikke gå, men det forekommer at terror er en lidt for nem undskyldning for nærmest hvad-som-helst..

10
19. januar 2016 kl. 11:31

Her i det mørke jylland er der store områder som er med meget ringe mobil/data-dækning. Hvis en politibil først efter et par minutter får svar på at den bil som kørte i den modsatte retning var stjålet så er det ikke nemt at eftersætte.

9
19. januar 2016 kl. 11:29

Jeg synes vi skal hjælpe politiet lidt i deres utrættelige antiterrorbekæmpelsesarbejde, som jo absolut ikke er masseovervågning, uanset det så er det samme som sker.

Jeg foreslår vi alle tager et billede af vores nummerplade og sender det til politiet, så de har det liggende. Så sparer de selv at skulle tage billeder.

8
19. januar 2016 kl. 11:24

Den liste som giver en ” ANPG-alarm” er OK og indeholder allerede terror fordi ”Mistænkte personer for grove strafbare handlinger, som skal diskret overvåges (2 år)” jo er indeholdt i denne sætning.

»Hvis vi slettede data med det samme, så havde vi ikke de samme efterforskningsmuligheder. Derfor har vi lagt en tidsmæssig buffer på 24 timer, så vi kan nå at se, om der er noget at gå efter,« siger Rigspolitiets kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen.

Her i anderkender politiet at man vil opbevare alle ikke-mistænkte borgeres færden i 30 dage fordi det giver ingen mening med;

Har politibilen været ude på en såkaldt ‘målrettet indsats’, f.eks. for at undersøge et område plaget af indbrud, så bliver alle registreringerne - også af de uskyldige bilisters nummerplader - gemt i op til 30 dage.

For hvordan vil man ellers kunne foretage ‘målrettet indsats’ hvis ikke du sammenholder disse data med resten af landet?

Praksis er at ANPG-alarm er en tidsmaskine som man se mindst en måned tilbage i og det forudsætter at man altså sletter dataene efterfølgende og det tror jeg ikke kommer til at ske!

For hvis det er efterforskningsmotivet som driver at man vil opbevare data, hvorfor så nøjes med 30 dage? Hvorfor i det hele taget slette data fremfor via bigdata samkøre disse oplysninger med f.eks. kendte bandemedlemmer, mobiltelefoner, rejsekort, dankort og lignende, således at vi et endnu bedre efterforskningsværktøj?

7
19. januar 2016 kl. 11:20

Det virker besynderligt, at man ikke kan sende nummerplader i real-time via mobil-nettet – selv i yderområder. Det er jo nogle meget små datamængder, vi taler om.

Igen har man solgt en alt for kompliceret løsning ind.

5
19. januar 2016 kl. 11:11

Når blot man spiller terror eller børneporno, kortet. Fordi hvis man argumentere imod masseovervågning og indskrænkelse af privatliv, så er man jo fortaler for terror og børneporno.

DNA registeret af alle skal nok også snart komme, efter næste terror angreb.

Men at alle disse overvågningstiltag og indskrænkelse af privatliv og friheder så kun virker "opklarende" og ikke præventivt betyder jo tilsyneladende ikke noget.

Jeg bliver så træt.......

4
19. januar 2016 kl. 11:10

Hvordan kunne du dog komme på den tanke, at de ligefrem vil overvåge os" fy da føj! " de er ligeså ærlige som vores politikkere

3
19. januar 2016 kl. 11:08

Det lyder som samme koncept og begrundelser som DSB's ID-scanninger ved Øresund, hvor man også i tilfælde af systemnedbrud vil lagre lokalt og overføre senere, og så mener, at det er sikkert nok. Og som man også ønsker at gemme i 30 dage. Det egentlige formål er måske det samme?

Når nu systemet kan fange alle nummerplader indenfor 15-20 meter, ved vi så med sikkerhed, at man ikke også scanner andre ting, f.eks. ansigter? Eller mobilsignaler? (muligvis et meget ukyndigt spørgsmål - sorry).

Og begrebet "målrettet indsats" - det lyder som elastik i metermål. Er forebyggelse af terror mon ikke også en "målrettet indsats" i hele København?

I øvrigt kan jeg fortælle, at jeg har fået det svar fra DSB, at ID-papirer fortsat vil være gyldige i kontrollen, selv om man overklistrer unødvendige oplysninger som de sidste cifre i cpr (ikke at det gør den store forskel).

2
19. januar 2016 kl. 11:06

I tilfælde af terror eller lignende ‘ekstraordinære situationer’ kan politiet vælge at udskyde sletningen af nummerpladerne i systemet yderligere.

"Ekstraordinære situationer", ja men så er kattelemmen jo fuldt åben, for hvad definerer "ekstraordinære situationer"?

Og husk på at hele projektet er underlagt mørklægningsloven, så der er ingen kontrol med hvornår man vælger at udskyde sletningen.

Med andre ord, man er ved at iværksætte et masseovervågningssystem, som ville have gjort Erich Honecker gul og grøn af misundelse.

Og så er det altså patetisk at vi gang på gang skal udsættes for denne skrøne:

Politiets forklaring er, at systemet er designet således for at gøre det lettere at bekæmpe terror.

al den stund at i stort samtlige tilfælde af terror, så har gerningsmændene været kendt på forhånd af politiet, men de har enten ikke gjort deres arbejde godt nok, eller de har ikke kommunikeret ordentligt sammen internt (hvilket de heller ikke gjorde helt tilbage til Blekingegadebanden!).

Men man anser åbenbart masseovervågning som en løsning på et internt kommunikationsproblem - dybt skræmmende.

1
19. januar 2016 kl. 10:50

Politiets forklaring er, at systemet er designet således for at gøre det lettere at bekæmpe terror.

Og jeg som troede det var et forsøg på masseovervågning. Min mistanke er blevet gjort til skamme.