Politiet »beklager dybt« manglende orientering om teleskandalen

Illustration: Rigspolitiet
Der var tale om en »dybt« beklagelig fejl, da politiet under folketingsvalget i juni 2019 valgte et »reaktivt presseberedskab« og afholdt sig fra at orientere presse og offentligheden om teleskandalen, lyder det i et folketingssvar.

Det var en fejl, da politiet på grund af folketingsvalget i 2019 afholdt sig fra at orientere medier og offentligheden omkring teleskandalen, fremgår det af et svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets retsudvalg på et spørgsmål fra SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

Det skriver Poltiken, hvis artikel 'Politiet: Derfor gik vi uden om pressen' bliver refereret til i folketingsspørgsmålet og udtalelsen fra Anders Frandsen fra Rigspolitiets topledelelse, som dengang sagde til Politiken, at den manglende orientering skyldtes valgkampsforløbet.

Men Rigspolitiet erkender nu, at de kunne have valgt aktivt at orientere offentligheden om fejlene i teledata og beklager, at »Rigspolitiets ledelse alene valgte at forberede et reaktivt presseberedskab«,

»Afslutningsvis skal Rigspolitiet bemærke, at Rigspolitiets håndtering af teledata har været særdeles utilfredsstillende, hvilket Rigspolitiet beklager dybt,« lyder det i svaret, som Justitsministeriet har indhentet fra Rigspolitiet.

Læs også: Rigspolitiet: »Vi holdt teleskandale tilbage på grund af valg« - men beslutning var taget før

»Rigspolitiet skal i den forbindelse også beklage, at det af den refererede artikel fremstår, som om det var hensynet til valgkampen, der gjorde, at Rigspolitiet ikke selv valgte at orientere offentligheden om fejlene i tele-data,« slutter svaret.

SF's retsordfører opfordrer til, at praksis ændres, så lignende fejl ikke sker igen.

»Systemerne har været tøvende med at orientere offentligheden og politikerne om denne alvorlige sag på grund af valget. Der lader til at have været uklare regler eller praksis om, hvad der er gældende under et folketingsvalg, så vi har brug for nye retningslinjer, en ny vejledning eller lovgivning, så vi aldrig igen risikerer at opleve, at nogen sidder på oplysningerne om så alvorlig en sag igen«, siger Karina Lorentzen til Politiken.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Rune Gent

Prøv som borger at have brug for dem til noget der, åbenbart, ikke er vigtigt - som eksempelvis et indbrud. Der sker intet.

Læg dertil forløbet omkring Tibet protesterne, teledata som beskrevet i artiklen, ANPG, Visitationszoner, Clearview AI, køb af konsulentydelser hos vennerne og guderne må vide hvad ellers.

Jeg er sikker på, at de enkelte betjente gør et stort stykke arbejde, men på ledelsesniveau trænger der i den grad til oprydning og konsekvens.

  • 13
  • 0
#3 Louise Klint

Ja, du har ret. På ledelsesplan er den gal. Og hele håndteringen af denne sag styrker desværre ikke tilliden.

Også det at hr. Overdirektøren derinde pludselig skulle gå af et år tidligere end beregnet, men så – eej, fik han lige et job i FN. Så tænker man uvilkårligt ”det er konsekvensen?” Så alvorligt tager man den største retssikkerhedsmæssige skandale i nyere tid. Ingen skal stå til ansvar. 06.11.19: https://www.version2.dk/artikel/minister-efter-kritik-haandtering-teleda... 28.11.19: https://www.version2.dk/artikel/justitsminister-derfor-skal-ingen-fyres-...

Og departementschefen blev forfremmet til Statsministeriet. En god soldat, loyal og beskyttende skjold for ministeren. Det belønnes (også).

  • 13
  • 0
#4 Louise Klint

Var det ikke for pressen...

Jeg har set, at Justitsministeren vil oprette et uvildigt tilsyn med teledata:

22.02.20: https://politiken.dk/indland/art7668652/Efter-teledata-sag-Nyt-tilsyn-sk...

Dette tilsyn – Bevismiddeltilsynet, som det skal hedde – skal placeres under ledelse af direktøren for Den Uafhængige Politiklagemyndighed, og skal, ifølge Justitsministeriet, aflægge besøg hos Rigspolitiet, i politikredsene og hos Rigsadvokaten.

Tsk, tsk.

  • 11
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere