Politikere lægger pres på internetudbydere efter terrorangreb i Paris

Europæiske politikere kalder på samarbejde fra ISP’er i kampen mod terrorisme efter sidste uges angreb mod Charlie Hebdo. Privacy-fortaler advarer om internetcensur.

Mens Frankrig sørger over ofrene for sidste uges terrorangreb mod satiremagasinet Charlie Hebdo, slår europæiske politikere et slag for mere kontrol med internettet. Det skriver The Register.

I en fælles udmelding har en lang række politikere opfordret internetudbydere til at hjælpe regeringer med at holde internettet frit 'i fuld respekt for loven'.

»Med det in mente, så er partnerskabet med store internetudbydere essentielt for at skabe forudsætningerne for hurtig rapportering af materiale, der sigter efter at skabe had og terror, og forudsætningen for dets fjernelse, hvor det er passende/muligt,« skriver ministrene.

Det er ministre fra 13 EU-lande – herunder Danmarks justitsminister, Mette Frederiksen – der står bag meldingen, der kommer i kølvandet på sidste uges terrorangreb mod satiremagasinet Charlie Hebdo, hvor 12 mennesker blev dræbt. Flere mistede livet i den efterfølgende menneskejagt.

Beskeden mødes med skepsis hos privacy-fortaler Caspar Browden, der blandt andet sidder i bestyrelsen for Tor-netværket. I et tweet kalder Browden planerne for internetcensur.

I et debatindlæg i Sunday Telegraph har det britiske parlamentsmedlem og tidligere forsvarsminister Dr. Liam Fox i går argumenteret for, hvorfor landet skal øge dataovervågningen.

»I 1993 var der kun 130 hjemmesider i verden. I slutningen af 2012 var der 654 millioner – mange høstakke, hvor terrorist-nåle kan gemme sig. Det er derfor, vores sikkerhedstjenester skal have adgang til den data, de har brug for til at holde os sikre,« skriver politikeren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kofoed

Besvar et angreb på vores frihed ved at indskrænke vores frihed. Det er kulsort men desværre efterhånden en forventet rygmarvsreaktion fra en flok politikere, der løber rundt som høns uden hoveder.

 • 35
 • 0
#3 Michael Hansen

"We reaffirm our unfailing attachment to the freedom of expression, to human rights, to pluralism, to democracy, to tolerance and to the rule of law: They are the foundation of our democracies and are at the heart of the European Union. "

Nå, tænk jeg troede retten til at have et privat liv også var en af fundamenterne ved vores demokratiske samfund.

Det meste lyder sgu som copy paste fra et forslag fra USA.

 • 17
 • 0
#4 Michael Thomsen

Mette Frederiksen & Co her fuldstændigt tabt hjernen: "På ryggen af det franske terrorangreb har den danske justitsminister Mette Frederiksen (S) sammen med sine europæiske kolleger haft drøftelser om nye redskaber til bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet. Mere intelligent grænsekontrol og registrering af flypassagerer er på bordet, forklarer hun."

Mig bekendt er det ikke særlig internationalt og/eller grænseoverskridende at franske statsborgere slår andre franskmænd ihjel i Frankrig..

Det har iøvrigt været fremme, at efterretningstjenesterne i denne slags sager tit allerede har adgang til den relevante information (har man kunne se efterfølgende), de har bare ikke være gode nok til at lægge 2 og 2 sammen. (Formentlig er en stor del af problemet, at de har for mange mulige kandidater og de ikke kan arrestere alle, som i "Minority Report". Og tak for det!)

Så måske politikerne skulle overveje at bruge resourcerne på bedre analyseværktøjer og kompetente efterretningsagenter istedet for at ødelægge vores verden?

 • 9
 • 0
#5 Martin Kofoed

Det har iøvrigt været fremme, at efterretningstjenesterne i denne slags sager tit allerede har adgang til den relevante information (har man kunne se efterfølgende), de har bare ikke være gode nok til at lægge 2 og 2 sammen.

Jeg læste nogle tal. Har ikke dobbeltchecket dem, og det er sikkert i hele træskolængder. Men:

 • Det kræver ca. 15 mand at overvåge én person
 • Den franske efterretningstjeneste havde kapacitet til at overvåge ca. 100 personer
 • Man regner med, at omkring 1.000 personer i Frankrig kunne være relevante at overvåge pga. ture til Syrien/Irak/Yemen/m.fl.

Med andre ord skulle den franske efterretningstjeneste ca. tidobles for at kunne skabe overvågningskapacitet svarende til det aktuelle trusselsbillede. Mon ikke forholdet er mindst det samme i DK, eftersom vi jo forholdsmæssigt er et af de lande, der leverer flest såkaldte "syrienkrigere".

Det er totalt urealistisk at løse det her problem med "mere af det samme". Vi må alle sammen tænke nyt. Det bliver svært, men bolden er på vores banehalvdel nu.

 • 4
 • 0
#7 Ulrik Suhr

Hvilke ressourcer skal der til reelt for at stoppe den hændelse og hvilke love skal man bryde.

som beskrevet før så har de allerede oplysningerne man kan ikke få det omsat til brugbar information. Så den cost parameter er nok gående mod uendelig da informationen allerede er tilgængelig.

Empiri i DK som er offentliggjort - lave et "safe room" for en tegner i eget hjem. Bombemand sprang sit eget hotelværelse i luften og på den måde alarmerede loven...

Hvor meget kan man spare ved at forholde sig til reel data og skære unødig overvågning fra? sikkert mange millioner.

Personlig tror jeg ikke terror truslen er større eller mindre en hidtidig, det er kun pressens dækning der enten er intensiv eller passiv. Det handler jo stadig om hvilket afsporet individ som beslutter en umenneskelig handling som er den parameter man skal måle på. Denne er nok en størrelse som ikke kan måles da disse er utilregnelige og ikke videre intelligente.

 • 6
 • 0
#8 David Rechnagel Udsen

At appellere til frygt er et klassisk trick. Omstændighederne er gode for at gøre dette nu.

Premierminister David Cameron har forslået at sende et nedstemt lovforslag (der til dels minder meget om den danske logningsbekendtgørelse, populært kaldet Snooper's Charter) til genforhandling i parlamentet.

Disse forslag - som de der tales om i artiklen - ignorer alle de franske myndigheder faktisk godt kendte til gerningsmændene. Det var netop dem der med det samme blev mistænkt for at have begået angrebet.

Dette var formået at blive gjort med nuværende efterretningsmuligheder. Præsident François Hollande udtalte også stort set efter angrebet at det franske politi havde afværget en række andre angreb. Det er slet ikke umuligt at forestille sig at al-Qaeda (som har taget ansvaret for angrebene) havde planlagt flere angreb.

Men detaljer som at vi allerede har givet myndighederne de nødvendige muligheder er irrelevante. Faktisk vil disse forslag blot gøre det svære for efterretningstjenesterne, at samle informationer om disse personer, hvis de er nødt til at gøre sig mere umage med at gemme sig.

At de bruger sociale medier som Facebook og Twitter gør det faktisk ret let for myndighederne, at få et overblik over hvem der f.eks. er taget til Syrien for at kæmpe for Da'ish.

 • 4
 • 0
#10 Frithiof Andreas Jensen

Det har iøvrigt været fremme, at efterretningstjenesterne i denne slags sager tit allerede har adgang til den relevante information (har man kunne se efterfølgende), de har bare ikke være gode nok til at lægge 2 og 2 sammen.

Eller også er det politisk belejligt at der ind imellem sker noget terrorisme der kan retfærdiggøre de interne- og eksterne- tiltag som magthaverne finder er nødvendige; Man kan skrive STASI-lovgivningen på forhånd og så hive den frem af skuffen efterhånden som omstændighederne gør det muligt at få den vedtaget. Ingen gider vel i længden at betale for et anti-terror-cirkus, hvis det rent faktisk fungerede så godt at der ikke var noget terrorisme?

 • 5
 • 0
#12 Kevin Johansen

Det citat skal forvises til historiebøgerne, for det har meget lille relevans udover den minimale tolkning: "Hvis du vil lade andre bestemme over dele af dig liv, risikerer du at de vil bestemme over hele dit liv".

Men ingen har vel den holdning at frihed er noget man kan gøre sig fortjent til? Jo, men kan frihedsberøves ifm. forbrydelser, men det gør jo ikke den frihedsberøvede ufri som menneske (f.eks. til slave). Selv før det blev til konvention ved FN og senere EU vidste vi da her i Danmark, at end ikke en besættelse kan gøre os ufri. Det var vel os man bandt på mund og hånd men heller ikke det gjorde os ufri.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere