Politi og hackere skal arbejde sammen. I Politiken opfordrer Rigspolitiets cyberchef, Kim Aarenstrup, hackere og it-aktivister til at melde sig under politiets faner.
»Hvis man er hacker, er det nu, man skal overveje sin løbebane. Hvis man har leget med den ild et par gange og synes, det har været spændende, skal man tænke over, om ikke man kan bruge sine evner på den anden side af plankeværket i den gode sags tjeneste. Hos os og ude i den private sektor er der brug for folk, der kan det her og forstår hackernes bevægelsesmønster«, siger Kim Aarenstrup, chef for Nationalt Cyber Crime Center (NC3) til Politiken.
Politiken skriver, at budskabet er en direkte invitation til dygtige it-folk til at være med til at øge politiets evner indenfor IT-kriminalitet.
NC3 kommer op på 90 medarbejdere, og man arbejder hen i retningen af en 50/50 fordeling af civile eksperter og politifolk, hvor det indtil videre kun er mellem seks og otte, som har en civil baggrund.
Læs også: Politiet: Vi mangler it-kompetencer
Og med flere it-professionelle i politiets rækker regner Aarenstrup med, at politiet får en mere bred tilgang til kommende hackersager.
2014 har budt på en lang række hackersager. Størst har retssagen været om hackerangrebet på CSC, hvor politiet overhørte flere advarsler. Og det er den slags sager, som politiet fremover vil undgå. Ifølge Kim Aarenstrup er politiet allerede godt i gang med den øvelse.
»Vi fanger dem derude i stor stil og har lagt dem ned, en efter en. Mange af dem har følt sig elitært skråsikre på, at de kunne gemme sig for politiet. Det kunne de måske for to år siden, men det kan de ikke længere«, siger Kim Aarenstrup til Politiken.
It-sikkerhedsspecialist Peter Kruse glæder sig over, at politiet vil ansætte hackere.
»Når dagen er omme, vil hackerne gerne være good guys; det ligger i menneskets natur. Men den største kulturelle udfordring for politiet er, at hackerne i dag føler sig teknisk overlegne. Hvis de skal have deres vildskab tøjlet og blive integreret, så skal politiet vise tænder, fange kulturen i øjenhøjde og skabe en teknisk sjov og udfordrende arbejdsplads«, siger han til Politiken.
Hos Politiforbundet er de dog lidt skeptiske i forhold til antallet af it-professionelle, der skal ansættes. De mener, at forholdet 50/50 er sat meget højt.