Politi- og toldmyndigheder i Danmark og udlandet har de seneste seks måneder 322 gange søgt om at få udleveret data om flypassagerer, der løbende indsamles til en database i Rigspolitiet.
Det oplyser Rigspolitiet til Ritzau ifølge Politiken.
Indsamlingen af flypassagerdata til fra luftfartsselskaberne til Rigspolitiet følger af Lov om indsamling, anvendelse og opbevaring af oplysninger om flypassagerer - også kaldet PNR-loven - der blev vedtaget i december sidste år.
»Det er masseovervågning. Det er alle danskeres flyrejser, som bliver videregivet til politiet, som videregiver til andre myndigheder, uden at der er konkret mistanke mod den borger«, lyder kritikken fra IT-Politisk forenings formand Jesper Lund til Ritzau ifølge Politiken.
Oplysningerne der indsamles omfatter bl.a. navn, adresse, rejsedatoer, betalingsformer, rejseplan, pladsnummer, oplysninger om bonusprogrammer, indtjekningsstatus, oplysninger om 'no-show' og oplysninger om medrejsende.
Datatilsynet bemærkede i et høringssvar PDF) i forbindelse med vedtagelsen af loven - som omtalt på Version2 - at der med loven blev etableret 'vide rammer for behandlingen af disse oplysninger, herunder mulighed for udveksling af oplyningerne med myndigheer og organisationer i andre EU-medlemsstater og tredjelande.'
»Det er derfor fortsat Datatilsynets opfattelse, at en så omfattende indsamling og efterfølgende behandling af passageroplysninger øger risikoen for konkret og ikke-proportionelle indgreb i privatlivets fred, f.eks. i form af en nærmere kortlægning af enkeltpersoners færden,« lød det fra Datatilsynet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.