Politiet har ingen indikation på, at Yousee-nedbruddet, der bevirkede sort skærm i Danmark nytårsaften, skulle være et 'destruktivt cyberangreb' fra en fremmed stat. Det oplyser Radio24syv her til morgen.
Det oplyser efterforskningsleder og vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Jens Møller, blandt andet til Radio24Syv.
»Vi kan jo ikke udelukke det, men det vi har fundet frem til på nuværende tidspunkt, der er ikke noget, der tyder på, det er tilfældet,« siger han til Radio24syv.
Yousee-nedbruddet blev omtalt i en rapport fra Center for Cybersikkerhed i sidste uge. Den handler overordnet om cybertruslen mod telesektoren i Danmark. I den forbindelse bliver Yousee-nedbruddet fremhævet som et muligt eksempel på et 'destruktivt cyberangreb'. Det sker i et selvstændigt afsnit, der omhandler netop destruktive cyberangreb.
»Afbrydelsen af tv-signalet til YouSees kunder nytårsaften 2016 er muligvis et eksempel på et destruktivt cyberangreb. Sagen er ved udgivelse af denne vurdering stadig genstand for politimæssig efterforskning, hvorfor det ikke er endeligt afklaret, om der reelt er tale om et destruktivt cyberangreb, og hvem, der i så fald udførte angrebet,« stod der i rapporten.
Lande og cyberkapaciteter
I den forbindelse bliver der blandt andet talt om fremmede staters mulige udbytte af destruktive cyberangreb mod teleinfrastrukturen, ligesom ord som 'cyberkapaciteter' og 'lande' bliver anvendt.
Umiddelbart kan det derfor godt lyde som om, 'destruktivt cyberangreb' i CFCS-rapporten skal forstås som, at en fremmed stat måske var skyld i, at danskerne ikke kunne se dronningens nytårstale.
Men det kan også være, at vendingen i denne sammenhæng skal forstås i en ganske bred forstand, og at 'destruktivt cyberangreb' slet og ret dækker over enhver form for intern eller ekstern sabotage, hvor en computer har været involveret.
Version2 forsøgte i forbindelse med rapporten at få CFCS til at uddybe, præcist hvordan 'destruktivt cyberangreb' skulle forstås i relation til Yousee-nedbruddet. CFCS har oplyst, at man ikke har yderligere kommentarer, end det, der allerede fremgår af rapporten.
Version2 er blevet gjort opmærksom på, at Jens Møller specifikt udtaler sig specifikt i forhold til et 'destruktivt cyberangreb' fra en fremmed stat. Og altså ikke alene om 'destruktive cyberangreb', som det umiddelbart kan lyde til i Radio24syvs nyhedsindslag, og som det derfor tidligere fremgik af denne artikel. Artiklen er opdateret på baggrund af de nye informationer.