Politi og forsvar bruger udstyr fra spionagemistænkte Huawei

Illustration: NurPhoto via Getty Images
Flere centrale myndigheder benytter sig af udstyr fra techgiganten Huawei, på trods af at forsvarsministeren er bekymret over virksomhedens forbindelser til den kinesiske stat.

Forsvarsministeriet, Statsministeriet og syv andre centrale myndigheder i Danmark benytter sig af udstyr fra den kinesiske techgigant Huawei. Det på trods af, at forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen tidligere har udtalt, at han er stærkt bekymret over virksomhedens forbindelser til den kinesiske efterretningstjeneste og stat.

Det skriver Politiken, som har foretaget en kortlægning af myndigheders brug af Huawei-udstyr.

Kortlægningen viser, at myndighederne blandt andet bruger mobiltelefoner, routere og mobile wifi-enheder fra techgiganten og at politikredsene er blandt de hyppigste brugere af Huawei-udstyr. De fleste myndigheder beskriver dog deres brug af Huawei-udstyr som begrænset.

Brugen af de kinesiske produkter bekræftes også af Forsvarets Material- og Indkøbsstyrelse (FMI). Det sker dog kun i ikkeklassificerede netværk, hvor ansatte kun må behandle oplysninger, som ikke er fortrolige.

»FMI anvender kun et begrænset antal Huawei-mobilkomponenter, og de indgår ikke i de klassificerede netværk, hvilket er den kritiske del af vores netværksinfrastruktur«, skriver FMI til Politiken og tilføjer, at »vi er opmærksomme på debatten om Huawei-produkter og følger udviklingen tæt«.

Forsvarsministeriets svar undrer grundlæggeren af it-sikkerhedsfirmaet CSIS, Peter Kruse. Ifølge ham passerer der masser af trafik gennem de ikkeklassificerede netværk, og den kan være værdifuld for fjendtlige aktører. Derudover peger han på, at medarbejderfejl kan føre til, at fortrolige oplysninger lækkes via de ikkeklassificerede netværk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Claus Lindgaard

»FMI anvender kun et begrænset antal Huawei-mobilkomponenter, og de indgår ikke i de klassificerede netværk, hvilket er den kritiske del af vores netværksinfrastruktur«, skriver FMI til Politiken og tilføjer, at »vi er opmærksomme på debatten om Huawei-produkter og følger udviklingen tæt«.

At man ikke forbygger, frem for at helbrede. Som beskrevet nederst i artiklen, er der en invitation til personer med skumle bagtanker.

 • 1
 • 1
Claus Lindgaard

Hvordan? Skal de lave kompononterne selv? Eller købe bagdøre-inficerede Amerikanske produkter?

Da det er fundet beviseligt gennem flere år, at det nævnte firma er kontroversiel, når det kommer til overvågning, ser jeg ikke nogen grund til at udfordre skæbnen - herunder vores allesammens skæbne.

Der findes mere anerkendte, sikre produkter, der er at foretrække.

 • 0
 • 1
Hans Nielsen

Hvordan? Skal de lave kompononterne selv? Eller købe bagdøre-inficerede Amerikanske produkter?

Ja, vi må i EU selv på sigt begynde at lave vores microproces og andet, samt opbygge viden og erfaring.

Vi bør ikke i længten stole på alle gamle allieret, og allerede nu begynde at kunne stå på egne ben, inden den nærmeste sikkert går konkurs inden for de næste 30-40 år. - Når man påstår at øknomien aldrig har været bedre, men samtidigt låner mere end nogensinde, i stede for at betale tilbage i de påstået gode tider ?

Desuden vil det være nemere at betale op til de 2% i forsvarsbudget hvis viden, erfaringe og arbejdspladserne fantes inden for EU.

Hvis vi vil stå på egne ben om 20-40 år, så er det på tide at vågne op i stedet for loger med halen, EU med Tyskland i spidsen er heldigvis også begyndt at indse dette.

Det er nok for sendt at købe en anden fly type, men som projektet ser ud nu, så bliver levetiden for det ikke heller ikke særligt lang. Så kan vi i stedet Købe fly i EU, Ubåde i Sverie eller Tyskland, og kampvoge fra Tyskland.

 • 1
 • 0
Hans Nielsen

Da det er fundet beviseligt gennem flere år, at det nævnte firma er kontroversiel,

Nu er der INGEN beviser for at Huawei. på nogle måde har misbrugt deres position. Mens vi har rigtigt mange beviser for at USA har misbrugt deres firmaer til overvågning, og deres spioner ikke har så meget at gøre med at forhindre terrorisme, men mere gammeldags industrispionage.

Det mest kontroversiel er vel, at Huawei har udkonkuret deres amrikanske konkuranter på pris og teknologi ?

Men vi skal slet ikke have nogen af dem inden for døren, så heller vente. Spinge G5 over også selv udvikle og producere G6 inden for EU.

Vi skal da slet ikke købe teknologi, fra et land det slet ikke evner at sende et mennesker ud i rummet.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere