App-monsteret Pokemon Go er nær blevet løbet over ende af sin egen succes. Den eksplosive brugerbase har på den lille måned, spillet har eksisteret, lagt et konstant pres på spillets servere - langt mere, end spilvirksomheden Niantic i første ombæring forventede.
»Vi var ikke klar til det, der er sket. Det var surrealistisk for mig,« sagde Niantic-chefen, John Hanke, i sidste uge ved San Diego Comic-Con.
Det har dog ikke kun været Pokemon-hungrende fans, der har tæret på serverkapaciteten. I slipstrømmen på Pokemons Gos rekordsucces er der opstået et væld af tredjepartsapplikationer, som brugere kan anvende til at identificere pokemons, og hvor de kan fanges.
Presset fra tredjepartsapplikationerne blev tidligere på ugen så stort, at Niantic valgte at blokere for programmerne, der suger data fra Pokemon Go, forklarer virksomheden i en blog.
Det er ikke klart, hvordan spillet lukker uvedkommende ude af serverne, påpeger CNET. På flere Reddit-brugere lyder det til, at man mener blokeringen sker på IP-adresser. Andre nævner en ny flaskehals på forespørgsler til serveren, så man kun kan spørge om Pokemons placeringer hvert 5. sekund.
Uanset de tekniske midler falder beslutningen ikke i god jord hos spillere, der har suppleret den originale app med tjenester som Pokevision. Flere har ifølge CNET nu bedt Apples App Store om pengene tilbage.
Imellemtiden forsvarer John Hanke og Niantic beslutningen - blandt andet med henvisning til en graf, der viser brug af serverressourcer før og efter blokeringen. Grafen er ikke nummereret, men giver indtryk af, at trafikken er faldet med to tredjedele.
‘Disse tilsyneladende uskyldige sider og apps skader faktisk vores evne til at levere spillet til nye og eksisterende spillere,’ skriver Niantic i en blog.
Foruden tekniske blokeringer tyer Niantic til juridiske trusler. I et brev til GitHub-brugeren Mila432 understreger spilfirmaet, at brugerens hjemmebryggede API bryder med den såkaldte Computer Fraud and Abuse Act. API'en gjorde det muligt at snyde spillet ved at lade en bot spille Pokemon Go, skriver The Verge.
Pokemon Go er netop blevet lanceret i Sydamerika - forsinket på grund af tredjepartsudvikleres ‘aggressive forsøg’ på at ‘tilgå vores servere uden for Pokemon GO-spillet,’ skriver spilfirmaet endvidere.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.