It-professor Søren Lauesen: EFI hang alt for dårligt teknisk sammen med tilknyttede it-systemer (podcast)

Professor Søren Lauesen, IT Universitet, påpeger i Version2 Podcast, at en af de tekniske svagheder i EFI var, at snitfladen mellem søstersystemerne Debitormotor inddrivelses-systemet DMI og EFI var udviklet med forskellige datamodeller. Det er en del af årsagen til, at systemet nu må skrottes.

En af de uheldige tekniske forhold bag det nu skrottede EFI-system fra Skat er, at det var opbygget af to systemer, der var meget afhængige af hinanden, men som alligevel var usammenhængende rent teknisk. Nemlig det, der hedder debitor-motor-systemet og selve EFI.

Årsagen til dette skal søges i at det ene system blev udviklet af KMD mens det andet af CSC.

»Det med, at man vil have flere leverandører, handler om, at man vil undgå monopol. Men nu får vi så to monopoler, der skal samarbejde. Nogle gange går det også ok. Men i EFI's tilfælde, var snitfladen mellem de to systemer lagt meget uheldigt,« siger Søren Lauesen i Version2s podcast.

Læs også: Sådan lytter du til Version2 Podcast

Det ene system tager sig af at registrere fordringer, og det andet af at opkræve dem, der ikke er blevet betalt.

»Det er altså de samme data, de arbejder på. Men de er ikke enige om datamodellen. Og det betyder, at data, der er i de to systemer, kan være ude at trit med hinanden.«

Opdateringer forvirrede systemerne så data var uforståelige

Systemerne udveksler pga. den indbyrdes afhængighed konstant data. Men når det ene system er ved at opdatere noget, og det andet spørger hvad situationen er, så kan de altså komme til at kigge i et resultat, som modparten ikke kan forstå.

»Så der er inkonsistens mellem systemerne, og det giver jo også anledning til en masse fejl. Det er utroligt svært at teste sådan noget.«

Med til at komplicere situationen var, at det var Skat som definerede snitfladerne. Hvis man absolut vil have to leverandører ind, er det ifølge it-professoren ikke heldigt, at det er Skat der sidder og definerer, hvordan snitfladen skal se ud.

»De tror, de kan definere det, og at de er rigtigt smarte. Men det kan de nok ikke.«

Hvem skal gøre det?

»De skal de to parter gøre. Det ender alligevel med at være dem, der skal forhandle de sidste ting på plads. Men i dette tilfælde kan jeg ikke se, der havde været noget som helst problem ved at nøjes med én leverandør.«

Få hele forklaringen i Version2’s podcast om tekniske svagheder i EFI.

Vi tager gerne imod ris/ros og forslag til nye afsnit på redaktion@version2.dk Du kan høre podcasten direkte i din browser via Soundcloud i bunden af denne artikel eller ved at abonnere på vores xml-feed i din foretrukne podcast-klient:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Rosenberg

Det er set før, men leverandører der ikke er indbyrdes kontraktigt forpligtede, har per definition ikke noget samarbejde ! Det er derfor spm. om ikke begge kontrakter - DBM og EFI burde have tilfaldet samme leverandør. ELLER, at SKAT havde udviklet en 3'dje parts model, i begge kontrakter, der tvinger parterne til at levere indbyrdes, (måske) med SKAT som Service Integrator. Og i dette tilfælde med denne artikel kommer der sikkert Agile folk strømmende til og vil dømme vandfaldsmodellen ude ! Men det er for sent, I skulle have været der ca. 2007...

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere