Pluralitet af patientjournaler er problematisk for patienterne.

Illustration: Lasse Gorm Jensen
Én patient kan modtage behandling på tværs af landet og være underlagt fire forskellige patientjournaler. Det kan være problematisk for patienterne og behandlingen.

Kerstin Book har fået behandling på tværs af flere regioner, det har vist sig besværligt, da de alle har forskellige elektroniske patientjournaler, som ikke taler sammen. Interesseorganisationen Danske Patienter kritiserer det komplicerede system.

Det skriver Jyllands-Posten

I Danmark kan man risikere, at man skal have sin behandling på tværs af landet, men i så fald flytter patientjournalen ikke med, og patienten er selv nød til at huske en del detaljerne i den.

Kerstin Book har en sjælden sygdom, hvor leveren hærges af blodpropper. Hun har modtaget behandling i Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden. Alle regioner med forskellige elektroniske patientjournaler.

Hun har ikke selv haft problemer med at huske sine oplysninger, men mener at systemet er problematisk.

»Der vil være mange patienter, som enten er ældre eller så præget af deres sygdom, at de har svært ved at holde styr på alle detaljerne, og man kan da ikke forlade sig på, at pårørende har det hele i hovedet,« siger hun.

Morten Freil, som er direktør for Danske Patienter er helt enig, og har svært ved at forstå meningen i, at Danmark har fem regioner med fire forskellige it-systemer.

»Det er ganske enkelt ikke rimeligt, og at oplysningerne ikke er tilgængelige på tværs af regionsgrænser, er helt hul i hovedet. Det går ud over kvaliteten i behandlingen og kan være til fare for patienterne,« siger han.

Formand for Danske Regioner og Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), påpeger, at der faktisk er ét samlet system, i form af sundhed.dk. Men erkender at læger og andre ansatte, endnu ikke har fået for vane, at slå op i det.

Scanningsbilleder som i Kerstin Books tilfælde, er ikke tilgængelige i sundhed.dk, på det område er Stephanie Lose enig i, at man har et IT-hængeparti.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Maciej Szeliga

...det er jo en politisk beslutning fra højeste sted. Der er mange som i tidens løb har udtalt at patientjournaler burde være en centraliseret løsning under sundhedsministeriet eller som minimum tvunget til fælles standard så de kunne overføres helt problemfrit mellem systemerne.

  • 3
  • 0
#2 Joe Sørensen

... Er at vi snart er nede på 2 systemer.

For 10 år siden havde vi, så vidt jeg husker, 18 EPJ systemer. Så det går den rigtige vej.

Regionerne Syd, Midt og Nord, dvs. vest for storebælt, skifter leverandør til Systematic. Region Sjælland og Hovedstaden skifter til Epic som leverandør.

Jeg mener at det er godt, at der er 2 leverandører. Ellers ville Epic automatisk være bedst, fordi de er de eneste. Nu kan man sammenligne dem med den anden leverandør. Hvis vi lagde det hele om i sundhedsstyrelsen ville vi alle få Epic som leverandør og de vil derfor bliver det nye CSC eller KMD, som ikke er lette at komme af med igen.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere