Pladebranchen fejrer bedste indtjening i 8 år takket være streaming

31. marts 2017 kl. 10:2847
Pladebranchen fejrer bedste indtjening i 8 år takket være streaming
Illustration: Spotify.
Online streaming tæller nu for over halvdelen af musikindustriens indtjening i USA.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I løbet af 2015 overgik indtjeningen fra streaming akkurat indtjeningen fra musik downloads, og nu kan industrien fejre endnu et fremskridt efter flere år med barsk modstand. Det skriver Engadget.

Omsætningen på indspillet musik steg med 11,4 pct. i 2016 ifølge nye tal fra den amerikanske brancheforening RIAA. Indtjeningen skyldes ikke alene reklameindtægter, men i højere grad de betalende abonnenter på Apple Music, Tidal og Spotify Premium.

På et enkelt år er det lykkedes streamingtjenester at fordoble deres indtjening på betalingsabonnementer. Alligevel er den samlede omsætning i musikbranchen kun noget nær halvdelen af deres guldrandede år 1999.

RIAA fremhæver, at musikindustrien har overhalet selv computerspil i at basere sig på digital distribution, men fejrer dog deres fremskridt med et vist mådehold. »Uanset hvor begejstrede vi er over vores vækst i 2016, er vores vej tilbage sårbar og fyldt med risici,« udtaler Cary Sherman, præsident for RIAA, i en officiel udmelding.

47 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
47
19. april 2017 kl. 15:01

Der kommer hvis snart en One Plus 4 Men faldt så over det her chips set.

Det er nok en langt bedre D/A end det du har i en CD afspiller. Selv om den har været dyr. Moores lov gælder jo også for chip i din musikanlæg.

"The handset packs two dedicated audio chips, the AKM AK4961 and AKM AK4490, that support Hi-Fi audio playback through headphones and loudspeakers, plus front-facing stereo speakers and sound-enhancing Dolby Atmos technology."

http://www.digitaltrends.com/cell-phone-reviews/zte-axon-7-review/

Måske skule du prøve en sådan, sammen med et god headset, eller også bare sætte et kabel til forstærkeren.

46
8. april 2017 kl. 11:40

Jeg har intet problem med folk der får en bedre oplevelse ved CD,

Nu synes jeg personligt at lyden er er bedre fra en forholdsvis ny, ikke ridset vinylplader, på et meget godt anlæg. Det er en anden lyd! Men også langt mere bøvlet. Og meget nemt at ødelægge- Ikke egnet til bilen, stranden og løbeturen.

Men jeg kan ikke høre forskel på mit eget anlæg, eller i travlheden på en normal dag. Og jeg gider ikke skifte eller finde musik frem mere, så CD er også ude nu. Selv om det var et godt medie i en kort årrække. Men man kan sandsynligvis finde udstyr til at afspille sit vinyl om 200 år, mens CD er helt væk- også fordi at CD allerede nu er begyndt at "gå i stykker" og ældes væk.

Har længe kun brugt Spotify lige nu i premium version, og jeg kan også høre forskel på den. og den normale free udgave. Når jeg bruger et godt headset. Men ikke når jeg bare går og arbejder til musik.

Der er jo ikke nogen som synes at FM lyd ikke er "godt nok" selvom den er ringere end CD. Til Gengæld synes jeg den nye DAB lyd, er alt for dårligt til musik, den kan kun bruges til tale. Men det er fordi den går i bukseren, på politikerne over at de kan "sælge" mange flere kanaler, istedt for at satte på kvalitets lyd. Selv om det er en meget længer historie.
Som at mange nok bare helt fravælgeren den, så samfundet mister en nødkanal alle kan modtage. Den eneste grund til radio i bilen var jo trafikradio/nyheder, nu er det afløst af BT og apps som "Fartkontrol.nu" som giver en kø advarsel inden man sidder i den, og ikke mens man holder i den.

Men det er ikke mange måneder siden jeg lyttet til nogen gamle kassettebånd.. Det var maxell · Guld med kryds og stjerner. Men her var lyden så ringe at man krympet tæer. Ved ikke om det var alderen af båndene, eller det bare var kvaliteten den gang. Men Mp3, selv i dårlige format, lyder langt bedre.

45
3. april 2017 kl. 21:36

Hvis vi dropper bil analogien, og bruger vintesten.

Så er der nogen her i debatten , som ikke vil smage og bedømme vinen, i et blindforsøg. Fordi glassene er farvet, og med stilk. Så er det ikke nemt at debattere seriøs,.

44
3. april 2017 kl. 17:18

Vineksperterne burde også indrømme at de ikke kan smage forskel,

Så faktisk engang i et eller andet program hvis de gav nogle vineksperter, først en hvidvin som de skulle beskrive og derefter en rødvin

hvad de ikke viste var af rødvinen var hvidvinen plus et smag og lugtløst fra farvestof

og det var utroligt så stor forskel der var på de to vine

43
3. april 2017 kl. 17:15

Jeg er også ingeniør og stor tilhænger af videnskabelig metode, men man kan ikke lukke øjnene for, at der i en menneskelig oplevelse også indgår faktorer, som ikke så let lader sig måle.

Men det er da helt fint, hvis nogen syntes af lyder bedre på et eller andet, fordi det syntes de, ingen problemer der

Men, hvis de begynder med at kommet med udsagn som faktisk kan testes, og de dumper i testen, så må de enten gå tilbage til udsagnet om fordi det syntes jeg, eller indrømme af deres udsagn er forkert

42
3. april 2017 kl. 17:07

Så du har en forventning at en ny Fiat 500 kan køre ligeså godt og hurtigt som en BMW? Det er her hvor den hopper af for os hifi nørder.

Nej, der hvor den hopper af er af du tror at alle andre også vælger bil alene ud fra hvor hurtigt den kan køre og derfor undrer dig over deres valg måske synts de af det er vigtigerer at: Det er nemt af monterer børnesæde af man sætter sig ind i bilen, istedet for ned i bilen af den har et højt loft, så man ikke behøver af krympe sammen

Det er der hvor jeg tror den hopper af for jer hifi nørder.

Netflix har et fint billede hvis man sammenligner med DVD, også kan man også bruge netflix hvis man er på besøg et aller andet sted og hvis ungen bliver urolig/utålmodig, også kan han se resten når han kommer hjem helt uden af han behøver af låne skiven med hjem og man skal huske af få den leveret tilbage

og lyden... hvis man ser Netflix på mobil eller tablet, er lavt opløsligt stereo rigeligt, som du selv skriver på dårligt udstyr kan selv du ikke høre forskel, og hvis vi ser på hvilken indbygget højtalerer der er i fladskærme, så er vi nede i en kvalitet hvor en Sonos Soundbar faktisk er en forbedring, og når nu man har soundbaren er det jo nemt af købe 2 sonos1 og lave surround

41
3. april 2017 kl. 14:56

ganske enkelt ikke vigtigt for deres lydoplevelse.

Jeg har intet problem med folk der får en bedre oplevelse ved CD, jeg har et problem med folk der påstår at kunne høre forskel uden derefter at bakke påstanden op med beviser for denne evne.

Vineksperterne burde også indrømme at de ikke kan smage forskel, for vinen kan umuligt ændre smag bare fordi der kommer nye fakta på bordet. Derfor kan oplevelsen sagtens være anderledes når de pludseligt får at vide at det var en falsk vin, men det beviser jo netop at de ikke kan SMAGE forskel.

40
3. april 2017 kl. 13:22

Dit udsagn er kategorisk ikke sammenligneligt med de resultater der er opnået når forsøgene netop er udført efter korrekt fremgangsmåde.

Jeg er også ingeniør og stor tilhænger af videnskabelig metode, men man kan ikke lukke øjnene for, at der i en menneskelig oplevelse også indgår faktorer, som ikke så let lader sig måle. Tilsyneladende er det på forunderlig vis lykkedes at sælge CD-formatet som den perfekte lyd selv om dette format også er en transformation og komprimering af det oprindelige lydsignal. I CD'ens tidlige dage var der hifi-entusiaster, som helt klart kunne fornemme hvordan lyden fra en CD blev bedre hvis man lagde en lille brik med ekstra vægt på når den blev afspillet eller malede det gennemsigtige felt i midten med sort tusch, så der ikke kom lys ind og forstyrrede ad den vej. Begge dele har helt klart ikke påvirket den målelige lyd, men åbenbart haft en indvirkning på oplevelsen.

På den måde tror jeg egentlig at hele diskussionen omkring målinger, blindtest og reproducerbare testprocedurer er spildt på en stor gruppe hifi-entusiaster. Selv om det kan være svært at acceptere er det ganske enkelt ikke vigtigt for deres lydoplevelse.

Det er lidt ligesom dengang det blev afsløret, at en falsk Amaronevin havde været solgt i årevis i Danmark (http://www.tyskvinhandel-vanloese.dk/371901628/category/270206). Den havde endda fået gode anmeldelser. En ukultiveret ingeniørtype som jeg var umiddelbart tiltrukket af tanken om billig vin, som ud fra objektive kriterier smagte som Amarone, men for en vinentusiast ville oplevelsen jo være helt ødelagt.

39
2. april 2017 kl. 18:08

Her havde jeg anlæg for over 150.000 kr -

Kun 150.000 kr - Det kender jeg mennesker som har betalt for EN højttaler. Altså sådan rigtige HIFI fan, som ikke kunne finde på at gifte sig eller at få børn, hvis det så skulle gå ud over de gode lyd. Men så længe du ikke har taget testen, og ikke åbenbart heller ikke vil. Da du ikke mener, at kan teste under gode forhold. Så er dine påstande ikke meget mere værd end "tankelæseren" der ikke må spørge sit ofre, eller og "vandfindere" der ikke kan finde vand under press. Altså når der testet.

Du kan bruger en spdif udgang, fra en PC'er hvis du ikke synes at dit lydkort er godt. Men de fleste vil stadig være bedre end det SB levere tfor 10-20 år siden. Og det vil vil en god telefon også. I nogen af dem sidder der endda særdeles gode D/A converter. Der er langt bedre end hvad der sad i CD afspiller eller forstærkere nogen år siden. Så mange af de nye enheder spiller altså langt bedre end hvad dit dyre anlæg kunne for 20 år siden. Også derfor at HIFI er dødt. De fleste har bedre lyd med en telefon og et headset til 300-400 kr. end gammel udstyr.

Så gider ikke tværes mere med dig, så længe du ikke har taget testen. Dine argumenter er ikke særligt gode, og holder ikke vand nogen steder før du har gjort det.

37
2. april 2017 kl. 18:05

Jo det har jeg, jeg kan bare ikke høre nogen forskel men dette betyder ikke at der ikke er en forskel, det kan jo være jeg bare har dårlig hørelse. Jeg kunne ofte heller ikke høre de problemer der var ved de første digitale mixerpulte som efter sigende forvrængede lyden når mikrofoninput fra klassiske instrumenter skulle mixes.</p>
<p>Det er for pokker netop derfor jeg ikke bruger mine egne evner, eller mangel på samme, til at påstå at der ikke er forskel. Blindtest viser gang på gang at der ikke er nogen der kan høre forskel på en høj kvalitets MP3 og en CD/WAV. Hvis du fastholder at der er forskel, så vis mig en dobbeltblindtest hvor de har haft succes med at høre forskel.</p>
<p>

Tager jeg en Pink Floyd CD (som er indspillet rigtig godt) - Ripper den i høj MP3 kvalitet og afspiller den via vores AppleTV som er sat til anlægget og sammenligner den med CD i vores nu 14 år gamle 13.000 kr dyre CD afspiller - så kan selv min kone høre forskel.

Jeg er fuldstændig ligeglad med blindtests og tal. Den gode lyd om det er CD, 24it/192khz eller LP - så dødede det da MP3 overtog verden - længere er den bare ikke. Idag gider langt de fleste pladeselskaber ikke, at bruge for meget krudt på gode indspilninger - de optimere det efter MP3. Og hvorfor ikke? 99% af alle hjem har ikke kvalitets anlæg mere. De har Sonos som det fedeste.

Nå nu kom jeg i en debat alligevel. Jeg aner faktisk ikke hvorfor jeg gider - det er som at overbevise Apple nørderne, at der findes andet end Apple (og ja jeg har selv hele hjemmet fyldt med Apple) her i verden der er bedre.

Så over and out her fra og forsat god weekend :-)

36
2. april 2017 kl. 17:55

Thomas: Du har virkelig aldrig hørt et ordentlig anlæg med en ordentlig indspilning vel? Det lyder ikke sådan.

Jo det har jeg, jeg kan bare ikke høre nogen forskel men dette betyder ikke at der ikke er en forskel, det kan jo være jeg bare har dårlig hørelse. Jeg kunne ofte heller ikke høre de problemer der var ved de første digitale mixerpulte som efter sigende forvrængede lyden når mikrofoninput fra klassiske instrumenter skulle mixes.

Det er for pokker netop derfor jeg ikke bruger mine egne evner, eller mangel på samme, til at påstå at der ikke er forskel. Blindtest viser gang på gang at der ikke er nogen der kan høre forskel på en høj kvalitets MP3 og en CD/WAV. Hvis du fastholder at der er forskel, så vis mig en dobbeltblindtest hvor de har haft succes med at høre forskel.

35
2. april 2017 kl. 17:51

Men har du taget testen ?

Hvis den er til mig: Nej - jeg kan ikke høre forskel på min iMac. Så skal det op på mit store anlæg - som ikke er så stort som det var før i tiden (inden jeg fik børn). Her havde jeg anlæg for over 150.000 kr - der ville jeg gerne tage testens - uden om PC/Mac/lydkort.

34
2. april 2017 kl. 17:51

og du måske tænker at alt kan faktualiseres/bevises

Hvis jeg sætter en flok HiFi entusiaster til at lytte til MP3 og CD på et anlæg de alle har godkendt men uden mulighed for at registrere om det er MP3 eller CD med andet end deres hørelse, så skal den efterfølgende statistiske analyse vel vise at de rent faktisk rammer rigtigt?

Jeg beder ikke om at der sættes tal på, så CD lyder 22.435% bedre end MP3. HiFi folket påstår at de har en bestemt evne, under ordentlige testforhold er de ikke i stand til at bevise denne evne, så hvorfor skulle man tro på dem?

Det er på ingen måde anderledes end dem der mener de kan heale folk, finde vand med pinde eller hvad pokker der ellers findes af voodoo.

32
2. april 2017 kl. 17:47

Andre der har fået testet ?

Nu har Logitech for deres "nye" sæt fået rigtigt gode karaktere, i fysik test af lyd kvalitet. Godt nok ikke på højde med de bedste men stadig over de 1000,- Men du ved nok kun noget om god lyd :-)

33
2. april 2017 kl. 17:47

Jamen jeg tager med glæde testen men hvad er pointen med det? Jeg påstår ikke at jeg kan høre forskel, hvilket testen (den første) også klart viser, 2/6. 3 af sangene var jeg ikke i tvivl om hvilket der var den dårligste, men kunne ikke høre forskel på 320 og wav.</p>
<p>Men hvad skal det gøre godt for? Jeg har ikke et super setup men et gaming headset. Jeg har tidligere prøvet lign. test med bedre udstyr og det ender også med at være rent gæt fra min side.</p>
<p>Analog vs. digital kan jeg ikke udtale mig om, jeg kan normalt ikke høre forskel men jeg har set dobbeltblind tests der giver sejren til analog, så den påstand vil jeg da absolut ikke udelukke.</p>
<p>Det store spørgsmål er, hvis HiFi entusiaster kan høre forskel, hvorfor forsvinder den evne så når de deltager i kontrollerede forsøg? Det er da definitionen på hokus pokus?

Thomas: Du har virkelig aldrig hørt et ordentlig anlæg med en ordentlig indspilning vel? Det lyder ikke sådan.

Der er vel en grund til at de store anlæg dødede og det samme med butikkerne som sælger hifi i den bedre kvalitet. En ægte hifi anlæg formidler musikken - både på den gode og dårlige måde. Den dårlige er at det ikke lyder bedre end kilden - er det MP3 kan jeg lov dig for, at lyden er flad, mens en kvalitets indspilning næsten lyder som om det er indspillet i surround. Lukker man øjenene kan du pludselig ikke bestemmer hvor højtalerne står - det er stereo perspektiv og dybde i lydbilledet. Det kan et ægte hifi anlæg skabe. Så da MP3 overtog verden - tror du så folk klappede i deres hænder over det - måske ungdommen der nu kunne ulovligt hente musikken ned i stride strømme og fylde 1000vis af musik numre på deres iPods - op i røven med kvaliteten for det var kvantiteten som betød noget nu. Så ja der røg nok rigtig mange kunder i svinget når de hørte deres MP3 på et ordentligt anlæg. Idag er det bare blevet hverdag. Folk lever fint med det og har glemt hvordan ægte hifi lyder - dem der tjener pengene på det griner hele vejen ned i banken mens de rigtige musikkere nok sidder lidt tilbage som os gamle røvhuller der lever i fortiden - hvad skete der med lydkvaliteten?

31
2. april 2017 kl. 17:30

Men hvor Sonos1 højtalerne, kan gemmes diskret, da de kun skal bruge et strømkabel, så det ikke så nemt med store gulvhøjtalerer, der skal have to tykke kabler trykket fra forstærkeren</p>
<p>og selv om gulvhøjtalerne lyder utroligt meget bedre, selv om man afspiller samme musikstykke, så er gulvhøjtalerne bare ikke på mode</p>
<p>LP, til gengæld kan jeg kun se nostalgisk grund til af lytte til

Så du har en forventning at en ny Fiat 500 kan køre ligeså godt og hurtigt som en BMW? Det er her hvor den hopper af for os hifi nørder.

Ja det er ikke på mode mere at have et stort anlæg stående længere som det var for 20 år siden. Der var det fedt at have et par JBL Ti5000 stående med et par monoblokke. Uden at jeg vil hakke på kvinderne, men det er nok mest deres skyld, at det er endt sådan. Min bror arbejder hos System Audio og har gjort det i mange år. De lever idag fordi de fattede at deres højtalere skal være kvindevenlige, ellers taber vi mænd den kamp hver gang :-) Idag må anlæg bare ikke være synligt. Jeg har heldigvis en kone som elsker store anlæg, men hun er også ret unik i vores omgangskreds og tilhøre sikkert også et meget lille mindretal der ikke har noget imod at et anlæg kan ses.

Jeg tror simpelthen ikke at i forstår hvad jeg mener.

På et Sonos anlæg er der ingen der kan høre forskel - om det er MP3 128 kb eller en CD - det kan ikke leverer en lydkvalitet der gør man kan høre forskel - ting som dybde og lydbillede er en by i Rusland med denne type anlæg.

Bente snakker om sit Logitec G 933 som hun har svært ved at høre forskel - ja det kan jeg godt forstå. Det er et gamer headset. Jeg røg selv i med det da jeg skulle købe nogle nye headsets til vores eSport på arbejdet. Der var tilbud på Steelseries Arctis gamer headsets og alle reviews roser dem for den utrolige lydkvalitet - jeg fik et chok da jeg prøvede dem. Selv mine AEG hovedetelefoner til hifi til lavere pris spiller markant bedre.

Sidder du foran en pc/mac og laver disse tests med et par headsets i gamer kvalitet istedet for et par Denon headsets til 2-3000 kr som kører igennem et godt hifi anlæg - ja så kan jeg godt forstå det - så kan jeg hellere ikke høre forskel.

Jer som ikke er overbevist - find en lokal ægte hifi pusher. Få ham/hende til at spille et godt indspillet musik nummer på et kvalitets anlæg i 25-50.000 krs klassen med en CD eller endnu bedre pladespiller og gå så hjem og spil det samme på jeres anlæg/pc/mac - kan du stadigvæk ikke høre forskel - jamen så er det jo som det skal være. Kan du høre forskel som vi er rigtige mange der kan - så kan det være at der åbner sig en ny verden for hvordan musik faktisk kan lyde og hvordan (i hvert fald i følge nogle af de store musikere) musikeren har ønsket at musikken skulle lyde.

Hvad jeg hellere ikke forstår er hvorfor folk forsvare MP3 når teknikken idag tilbyder langt, langt bedre lyd. Vi ser det samme på streaming af film - folk synes at Netflix har så fantastisk billede - jeg kommer også i modvind her, for jeg forestrækker en god BD disk med tilhørende god lyd, men jeg er også kræsen.

30
2. april 2017 kl. 17:05

Thomas Hansen Søndag, 2. april 2017 - 13:56
Re: Hvad med kvaliteten ?</p>
<p>Tager du pis på mig Dave?

Thomas jeg er 100 % for fakta, der hvor fakta er mulig at verificere, og det er sikkert der vi to går hver vor vej, og du måske tænker at alt kan faktualiseres/bevises, det er bare ikke tilfældet i rigtigt mange aspekter af denne virkelighed, fra det aller mindste vi pt kender til, til det aller største vi har meget famlende teorier om, inde i det felt er der mennesket, som videnskaben ved uhyggeligt lidt om, hvad er det der gør at vi mennesker er forskellige ? Når videnskaben ikke kan sætte fingeren på at enæggede tvillinger separeret ved fødslen er tæt på lige så forskellige som alle andre mennesker, hvordan vil du så nogensinde forestille dig at have bare en minimal chance for at bevise din teori vedrørende punkt 6, og du har ikke fremlagt bare en eneste smal/omfattende dobbelt/trippel blindtest som understøtter din påstand (er du af den overbevisning at DU ikke behøver at dokumenterer dine påstande) for mig er EN lille test ikke i nærheden af at BEVISE noget som helst, af de grunde jeg fremlagde i mit første indlæg, test resultaterne er aldrig nok ALT vedrørende enhver test skal fremlægges ! Du kunne bedre din sag ved at dokumenterer dine ideer, og på en mere omgængelig måde !

29
2. april 2017 kl. 17:03

Jamen jeg tager med glæde testen men hvad er pointen med det? Jeg påstår ikke at jeg kan høre forskel, hvilket testen (den første) også klart viser, 2/6. 3 af sangene var jeg ikke i tvivl om hvilket der var den dårligste, men kunne ikke høre forskel på 320 og wav.

Men hvad skal det gøre godt for? Jeg har ikke et super setup men et gaming headset. Jeg har tidligere prøvet lign. test med bedre udstyr og det ender også med at være rent gæt fra min side.

Analog vs. digital kan jeg ikke udtale mig om, jeg kan normalt ikke høre forskel men jeg har set dobbeltblind tests der giver sejren til analog, så den påstand vil jeg da absolut ikke udelukke.

Det store spørgsmål er, hvis HiFi entusiaster kan høre forskel, hvorfor forsvinder den evne så når de deltager i kontrollerede forsøg? Det er da definitionen på hokus pokus?

28
2. april 2017 kl. 16:05

BINGO! Det er netop pointen! Folk er ligeglad med kvaliteten af kilden. Folk synes at Sonos mv spiller rigtig godt, men har man et godt anlæg lyder Sonos som en ghettoblaster.

Men hvor Sonos1 højtalerne, kan gemmes diskret, da de kun skal bruge et strømkabel, så det ikke så nemt med store gulvhøjtalerer, der skal have to tykke kabler trykket fra forstærkeren

og selv om gulvhøjtalerne lyder utroligt meget bedre, selv om man afspiller samme musikstykke, så er gulvhøjtalerne bare ikke på mode

LP, til gengæld kan jeg kun se nostalgisk grund til af lytte til

27
2. april 2017 kl. 15:35
25
2. april 2017 kl. 15:30

Kvalitetsdiskussionen har vist taget en meget ungdommelig drejning når der drøftes CD kontra MP3-filer, for ganske vist er de ikke nødvendigvis lige dårlige, men som digitale medier er de begge de rene elendigheder i forhold til den analoge gengivelse på vinyl. De digitale gengivelsesmedier blev endegyldigt defineret kvalitetsmæssigt med CD-eren, der jo blev fastlagt på ydre mål, og deri skulle kunne rumme Beethoven`s symphony nr. 9, alle 5 satser, i alt ca. 59½ minut. Og for at det kunne lade sig gøre måtte der nødvendigvis ryge en del tonalitet ud, som ellers ligger indenfor det normale menneskelige høreområde. Alle senere digitale gengivelsesformer har så lagt sig i det kølvand, og kommerciel musikgengivelse er herefter en bleg afglans af virkeligheden. Så vi gemmer på vinylen, vasker pladerne og nyder den analoge musikgengivelse, eller vi opsøger virkeligheden i koncertsalen eller på festivalen.

24
2. april 2017 kl. 15:29
23
2. april 2017 kl. 15:24

Prøv da en blindtest selv, og se om udsavnet "people can't hear a difference at bitrates above 128kbps" er rigtigt

Find nogen fornuftigt Hørrebøffer. Og et ikke alt for dårlig lydkort. Næsten alle lydkort er i dag "ikke alt for dårlig", derfor at SoundBlaster ikke længere har kronet dage.

Start test på denne side.

http://www.npr.org/sections/therecord/2015/06/09/412271433/audio-quality-quiz-results-you-did-slightly-better-than-guessing-randomly

Har i alle prøvet, og hvad blev jeres (rigtige) resultat ? :-)

Der er mange liggende test, men alle viser at de fleste ikke kan høre forskel på komprimeret og ukomprimeret. Eller at de bare synes den komprimeret lyder bedst. Når man ikke smider for meget væk.

Har selv testet med X300A med indbygget DAC, så her har lydkort ikke noget at sige. Samt Logitec G 933 med USB og i Lydkort port.

Andre test.

http://www.hardwarezone.com.sg/blog-so-you-think-you-have-golden-ears

Test findes i link. Men har pillet dem ud her.

http://www.noiseaddicts.com/2010/04/sound-test-difference-between-wav-vs-mp3/

http://www.noiseaddicts.com/2009/03/mp3-sound-quality-test-128-320/

http://mp3ornot.com/

Ved de fleste test kan jeg næsten altid selv, fravælge de hårdest komprimeret . Men selv når jeg høre sang, kan jeg ikke altid høre forskels når der ikke er smidt for meget væk. Noget helt andet er, at de fleste mennesker uanset hørelse. Kan høre forskel på kvaliteten af lydgiveren. Altså hvor gode højtaler og headset er.

Og her lidt mere at test lyd med.

http://www.2l.no/hires/

22
2. april 2017 kl. 14:53

Tager du pis på mig Dave?</p>
<p>Forkastning af vigtigheden ved kontrollerede tests på et ingeniør forum?
Accept af anekdotisk bevisførelse på et ingeniør forum?</p>
<p>Data viser det helt tydeligt, selv de, efter dit udsagn, lydentusiaster som har en trænet hørelse kan ikke kende forskel når først testen kun afhænger af deres hørelse. Hvis en CD lyder bedre end en MP3 i fornuftig kvalitet, hvorfor kan de så ikke høre forskel selv når de får lov til at vælge udstyret selv?</p>
<p>Jeg nægter på intet tidspunkt at der findes MP3 filer der simpelthen er for lav kvalitet. Jeg er også helt med på at en CD og en dårlig MP3 kan være umulige at skelne fra hinanden hvis dit setup er højtaleren fra din iPhone men at selvsamme filer sagtens kan lyde forskelligt på ordentligt udstyr.</p>
<p>Det ændre ikke en skid ved at når du når op på en fornuftig MP3 kvalitet kan selv lydentusiaster, med ordentligt udstyr, ikke høre forskel med mindre de ved hvad der afspilles. Det her er ikke nyt eller underligt, bias er et kendt fænomen, som sagt findes det for HiFi, for vinsmagning, for gourmet mad for alt muligt. Hvis et menneske tror at vinen er dyr smager den bedre end den vin de får at vide er billig. Hvis en lydentusiast ved at det er en CD vil den lyde bedre end en MP3.</p>
<p>Jeg er chokeret over at i begge forkaster nogen af grundpillerne i den moderne videnskab. Samtlige af de 5 muligheder som Dan Riis lister, antager at der er en hørbar forskel og det skal vi så acceptere som sandhed på trods af alle de undersøgelser der kategorisk viser det modsatte? 1. april?

Det er sgu nok fordi jeg er hifi nørd. Jeg har lavet mange tests igennem årene. Også blindtests med mine venner. Fakta er at MP3 lyder ok til stort set alle. Os ægte hifi nørder KAN høre forskel, for en ting som folk glemmer helt i denne debat er nemlig noget af det vigtigste for os nørder: stereo perspektiv, dybde og dynamik i lydbilledet - og det er her hvor MP3 falder helt igennem hver gang. MP3 har bare ikke det samme lydbillede som en rigtig god indspillet CD/LP med det rette udstyr har.

Det er en tabt debat for mig. Jeg er en af de sidste dinosaurs som kan trække lidt på skulderen over at kvalitet er ved at være en by i Rusland fordi vi har en generation der er opvokset med den nu og er fuldstændig ligeglade. Idag har vi alle muligheder for at få 24bit 192khz lyd for ingen penge. Men hvorfor er det så ikke sådan? Fordi langt størstedelen er pøblen ikke kan høre forskel fordi de lytter til musikken i de medfølgende ørepropper fra fx Apple som folk synes spiller fantastisk, mens de bliver blæst helt bagover hvor godt Sonos mf lyder - hvorfor skal producenterne bruge en masse krudt på kvalitets indspilninger hvis 99% er ligeglade? Som gammel hifi nørd med Sirius forstærkere og store BW matrix højtalere - så kan man ikke andet end trække på skulden og leve med det. Især når folk er så fikseret på hvad andre skriver og mener istedet for at danne sine egne meninger!

Til gengæld kan man gøre nogle vilde kup på DBA hvis man bare kender lidt til hifi. Du kan få kastet de vildeste højtalere i nakken for ingen penge idag - så på det punkt klapper jeg i mine små fede hænder.

21
2. april 2017 kl. 13:56

Tager du pis på mig Dave?

Forkastning af vigtigheden ved kontrollerede tests på et ingeniør forum? Accept af anekdotisk bevisførelse på et ingeniør forum?

Data viser det helt tydeligt, selv de, efter dit udsagn, lydentusiaster som har en trænet hørelse kan ikke kende forskel når først testen kun afhænger af deres hørelse. Hvis en CD lyder bedre end en MP3 i fornuftig kvalitet, hvorfor kan de så ikke høre forskel selv når de får lov til at vælge udstyret selv?

Jeg nægter på intet tidspunkt at der findes MP3 filer der simpelthen er for lav kvalitet. Jeg er også helt med på at en CD og en dårlig MP3 kan være umulige at skelne fra hinanden hvis dit setup er højtaleren fra din iPhone men at selvsamme filer sagtens kan lyde forskelligt på ordentligt udstyr.

Det ændre ikke en skid ved at når du når op på en fornuftig MP3 kvalitet kan selv lydentusiaster, med ordentligt udstyr, ikke høre forskel med mindre de ved hvad der afspilles. Det her er ikke nyt eller underligt, bias er et kendt fænomen, som sagt findes det for HiFi, for vinsmagning, for gourmet mad for alt muligt. Hvis et menneske tror at vinen er dyr smager den bedre end den vin de får at vide er billig. Hvis en lydentusiast ved at det er en CD vil den lyde bedre end en MP3.

Jeg er chokeret over at i begge forkaster nogen af grundpillerne i den moderne videnskab. Samtlige af de 5 muligheder som Dan Riis lister, antager at der er en hørbar forskel og det skal vi så acceptere som sandhed på trods af alle de undersøgelser der kategorisk viser det modsatte? 1. april?

20
2. april 2017 kl. 09:42

Så det var et nej, ikke et korrekt udført ABX forsøg, ikke nogen sikkerhed mod et evt. bias. Tak det var alt, så vil jeg lige tilføje punkt 6 til din fine liste.</p>
<p>Folk kan uanfægtet ovennævnte punkter ikke høre forskel.

Det er rendyrket underholdning at læse en kamp mellem en lyd entusiast og en der alene er fokuseret på at "bevise" ved hjælp af dobbelt blind tests ! Den ene skrive at han og hans svagthørende kone kan høre forskel og "that's it" Den anden sætter præmisser op for at man skal BEVISE at man kan høre forskel og slutter lavintelligent med uden dokumentation at påstå "6. Folk kan uanfægtet ovennævnte punkter ikke høre forskel." og da dokumentationen ikke er der betyder det at punkt 6 er et nul udsagn, fuldstændigt værdiløst omend det kan læses yderst negativt som "du ved ikke en skid om hvad du skriver om for jeg vil altid få ret !" For selv de fineste tests er ubrugelige da også de har et svageste led, måske lytterene eller den valgte "musik", er lytterene mennesker der bare vil have lydtapeter, eller bare vil slippe for at blive belastet med andre menneskers lyde/støj, så er de IKKE brugbare i tests af denne slags, ofte har lydentusiaster en mere trænet hørelse, er mere detaljeorienterede og har måske også et bredere frekvens område at lytte med, og de vil aldrig voldtage deres hørelse med masser af volumen som mange gør i det daglige, jeg høre ofte mennesker i mange aldersgrupper vælte "musik" i ørene via hørepropper med en volumen der gør den hørbar flere meter væk, det er lige så tåbeligt som at kikke på solen ved middagstid med det blotte øje i tilsvarende lang tid, og selvfølgeligt kan voldsomt mange ikke høre forskel, ikke finde ud af at opdrage deres barn, ikke lave gourmet mad og vildt meget andet, for det er både et trænings og passions spørgsmål ! Tests er som statistik, hvad er det vi vil ende med at få ud af vores undersøgelse, og hvordan rigger vi det så, og hvad vil dem der betaler have ud af undersøgelsen, der vil altid være nogle få der er i stand til noget flertallet ikke er i nærheden af at kunne, og der vil altid være noget der er tæt på umuligt med nutidens viden at bevise, det er ikke alt der kan bevises ! Jeg hverken kan eller gider at forsøge at føre bevis for at jeg kan høre flagermusenes ekkolokations signaler, men der træder jo så punkt 6 ind igen !

18
1. april 2017 kl. 14:19

Og hvordan er dit setup så du sikre dig at hverken du eller konen ved om det er MP3 eller CD der spiller? Hvilket kvalitet er de MP3 filer du sammenligner med? Kan der være kvalitetstab pga. iPhone? Burde en reel sammenligning ikke være afspilning af CD kvalitet fra iPhone og MP3 fra iPhone, husk dobbelt blind.</p>
<p>Dit udsagn er kategorisk ikke sammenligneligt med de resultater der er opnået når forsøgene netop er udført efter korrekt fremgangsmåde.

Som sagt orker jeg ikke en debat. Jeg kan sige at JEG kan høre forskel og det kan min kone. Det kan min omgangskreds også (dem som går lidt op i hifi), mens den yngre generation er ligeglade. Derfor siger jeg også det er en tabt kamp. Vi drømte om at prisen ville komme ned på 24bit 192khz en dag. Istedet endte vi med noget meget dårligere :-)

17
1. april 2017 kl. 14:16

Jo du kan høre stor forskel hvis du har anlægget og musikken til det.

Og hvordan er dit setup så du sikre dig at hverken du eller konen ved om det er MP3 eller CD der spiller? Hvilket kvalitet er de MP3 filer du sammenligner med? Kan der være kvalitetstab pga. iPhone? Burde en reel sammenligning ikke være afspilning af CD kvalitet fra iPhone og MP3 fra iPhone, husk dobbelt blind.

Dit udsagn er kategorisk ikke sammenligneligt med de resultater der er opnået når forsøgene netop er udført efter korrekt fremgangsmåde.

16
1. april 2017 kl. 12:58

bum bum gad vide om det er fordi blindtest på blindtest netop viser at ikke en kat kan høre forskel så længe MP3 filen ikke bruger horribel bit rate?
<a href="http://lifehacker.com/5921889/concluding-the-great-mp3-bitrate-experime…;
for eksempel.

Uden at jeg magter at komme ud i en længere debat så ser jeg der er 5 muligheder:

  1. Folk er fuldstændige ligeglad med lydkvaliteten.
  2. Folk kan ikke høre forskel pga dårlig hørelse
  3. Nok den vigtigeste: folk har et møg anlæg - folk synes at Sonos spiller fantastisk - gå en tur i Hifi Klubben og hør et midrange anlæg og bliv overrasket hvor dårligt MP3 lyder og hvor godt CD/LP lyder
  4. Hører du kun Tysker Techno - ja så kan det være ligemeget om det er 96kbs eller CD
  5. MP3 er ikke opfundet for lyden skyld, men for producenterne skyld (hardware). I sin tid fyldte CD ufatteligt meget. Nu hænger det bare ved fordi folk har glemt hvordan rigtig hifi lyder.

Da MP3 kom frem lød det forfærdeligt. Det er selvfølgelig blevet bedre med tiden. Folk har bare vænnet sig til at MP3 lyder "rigtigt" mens ægte hifi lyder forkert.

Men det er en kamp jeg har tabt. Jeg lever lykkeligt med mit store anlæg og mine 1500 CD'er - selv min kone der har høreapperat kan høre stor forskel når jeg sætter en Pink Floyd CD på i forhold til når hendes iphones afspiller MP3 på anlægget.

Jo du kan høre stor forskel hvis du har anlægget og musikken til det.

14
1. april 2017 kl. 12:02

Bertel: Folk er ligeglad med lydkvaliteten. Jeg er selv hifi nørd. Jeg arbejder også med børn til hverdag. De er opvokset med YouTube og det lyder fantastisk i deres øre. Jeg skal anstrenge mig for at overbevise dem om, at CD faktisk er langt bedre end MP3. Den kamp tabte vi for mange år siden da MP3 overtog verden. Desværre.

Nu får vi lov til at betale dobbelt op i pris for at få "HD Lyd" - altså CD lyd som vi har haft i 25+ år nu.

13
1. april 2017 kl. 10:31

. . . at ugeblade og magasiner kan læses 'gratis' hos bl.a. frisøren og lægen. Men journalistisk sladder er jo heller ikke 'rigtig kunst' . . .

11
31. marts 2017 kl. 20:27

Mærkelig at skrive sådan en juhuh-artikel om forretningsmæssig distribueringen af musik, uden med et eneste ord at komme ind på kvaliteten.

Prøv at lytte til Luciano Paverotti på vinyl og sammenlign med alle de forskellige elektroniske udgaver. De er alle lige dårlige. Men selvfølgelig: Hvis musiksmagen er tilfredsstillet med X-faktors elendighed er det jo uden betydning.

NB: Hvis vinylen har en smule mislyd, så vask den med koldt vand og en fnugfri bommuldsklud rundt i rilleretningen, så lyder den igen som spritny.

10
31. marts 2017 kl. 14:39

at filmbranchen tager ved lære. Det er de meget langt fra at gøre.

7
31. marts 2017 kl. 12:30

Håber du var sarkastisk.

Godt fanget : Det er lidt sjovt, at der det ene øjeblik pives over, at de STYRTBLØDER grundet piratkopiering ( når folk ikke køber fysiske medier, MÅ de jo kopiere! ), og det andet SKOVLER de penge ind grundet streaming...

6
31. marts 2017 kl. 11:32

Nej nej nej.. Afgiften skal da ikke deduceres - de skal smide afgift oveni streaming af musik :-)

5
31. marts 2017 kl. 11:27

.. hvis over halvdelen af musik streames, så skal blankmedieafgiften da også reduceres til det halve, for man gemmer jo så åbenbart alligevel ikke musikken.

3
31. marts 2017 kl. 11:22

Du kan også piratkopiere en plade, blot til info. Håber du var sarkastisk.

2
31. marts 2017 kl. 11:21

Det lyder jo godt - så mangler vi kun at få kvaliteten op på mindst CD lyden som vi havde for 20+ år siden, og endnu vigtigere - hører hvor mange penge der reelt går til musikeren og ikke industrien. Jeg er ligeglad med om direktøren kører i en BMW 540 eller M5 - hvad giver det vores musikere på bundlinjen?

Der har været en del skriveri om, at selv de store stjerner ikke tjener meget på at deres musik er på eks. Spotify.

1
31. marts 2017 kl. 10:59

De MISTER PENGE grundet piratkopiering!!!!! HUSK DET!!!!!

De MISTER PENGE!!!! Det går DÅRLIGT grundet al den piratkopiering!!!!

Så : FLERE AFGIFTER!!!! Det er MEGET vigtigt, hvis kunstnerne skal overleve!!!!

Det MÅ være fake news!!!