Tvungen wifi-kryptering af nye routere nytteløst i kampen mod netpirater

Det har ingen betydning, at internetudbyderne fremover skal slå kryptering til på alle trådløse routere. Rettighedsalliancen går i dag efter andre typer af sager. Se sammenhængen her.

Internetudbyderne har aftalt med Kulturministeriet, at de fremover vil sende routere ud til kunderne, hvor kryptering er slået til som standard, og brugerne får unikke kodeord. Det skulle hjælpe i sager om brud på ophavsretten ved ulovlig fildeling.

Men den del af aftalen har kun ringe betydning for de rettighedshavere, som er repræsenteret af Rettighedsalliancen, som varetager sager om brud på ophavsretten for blandt danske musikere og filmdistributører.

Tidligere forsøgte Rettighedsalliancen, som dengang hed Antipiratgruppen, at håndhæve rettighederne over for alle, der downloadede eller delte filer, som var beskyttet af ophavsretten.

I dag går Rettighedsalliancen i stedet efter bagmændene, altså personer som eksempelvis optager en dansk tv-udsendelse og lægger den ud til download på internettet.

»Det er ikke relevant for os i forhold til at håndhæve det over for bagmændene, hvor man vil gå ud og lave en bevissikring,« siger leder og talsmand Maria Fredenslund fra Rettighedsalliancen til Version2.

Rettighedsalliancen ser i stedet udbredelsen af kryptering på trådløse netværk som en del af en udvikling, hvor der stilles højere krav til brugerens sikkerhed. Og i den sammenhæng er det ifølge Rettighedsalliancen vigtigt i forhold til brugerne at gøre det nemt at være sikker på internettet, og en åben trådløs forbindelse udgør en generel sikkerhedsrisiko.

Kryptering af trådløse netværk har været relevant i de sager, hvor man har forsøgt at føre en erstatningssag mod en person, som angiveligt havde downloadet ophavsretsligt beskyttet materiale. På et ukrypteret netværk var der tilstrækkeligt tvivl om, hvem der havde benyttet netværket, til at frifinde personen.

Læs også: Danske internetkunder tvinges til wifi-kryptering for at stoppe netpirater

Det argument har været brugt i flere sager mod enkelt fildelere, men i de sager, som Rettighedsalliancen nu forfølger, vil der være tale om bagmænd, hvor man som led i efterforskningen vil foretage en ransagning.

Det vil også betyde, at man vil kunne sikre sig beviser fra personens computere og ikke vil være afhængig af at dokumentere, at der fra en bestemt routers IP-adresse på et givet tidspunkt er blevet delt eller downloadet ophavsretsligt beskyttet materiale.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Svend Eriksen

Det er godt nok det grimmeste navn jeg har læst længe. Jeg forestiller mig en sen nattetime, hvor en flok jurister og PR medarbejdere desperat har siddet omkring et bord med stabler af pizzabakker og tomme kaffekopper omkring sig. Stemningen har sikkert være enormt dårlig, før en af dem udbrød "Pis på det hele. Rettighedsalliancen er fin nok, og lad os så komme hjem og se Vild med Dans.

 • 6
 • 0
#2 Jesper Lund

Det argument har været brugt i flere sager mod enkelt fildelere, men i de sager, som Rettighedsalliancen nu forfølger, vil der være tale om bagmænd, hvor man som led i efterforskningen vil foretage en ransagning.

RA vandt en sag mod en person som havde været første uploader af et stort antal torrent på The Pirate Bay. Det er sandsynligvis en enlig svale for RA, fordi sådanne personer ("bagmænd") må antages at bruge VPN. Uden en IP adresse som peger på en dansk husstand, kan RA ikke lave en bevissikringsforretning.

 • 3
 • 0
#3 Mikkel Tobiasen

Dejligt at se RA faktisk kan bruges til noget fornuftigt. Som IT-mand piver det i øjnene hver gang jeg ser et ukrypteret WLAN. Dejligt at se der bliver gjort noget ved det. Intentionen er naturligvis en helt anden og en sørgelig origination bag, men resultatet giver det samme :)

 • 2
 • 0
#4 Jacob Pind

som IT mand ved du nok også at wifi kryptering ikke er meget andet end placebo.

Blev jo bevist tidliger at en del router har WPS aktiveret permanet, så ens fine 64 tegns password omgåes ved at finde den 8 cifferede wps pin istedet (se http://code.google.com/p/reaver-wps/ )

wpa/wpa2 stopper ikke dem som vil ind, fanger han de 3 pakker fra indlognings sequencen af en maskine til netværket, så kan han ellers i ro og mage afprøve passworsd til det rigtige er fundet, velatmærke uden du har nogen mulighed for at opdage det.

 • 5
 • 1
#5 Svante Jørgensen

Faktum: De fleste WiFi-krypteringer kan brydes uden uoverskueligt besvær. Hvis en angriber bryder din kryptering og du bliver anklaget for overtrædelsen, så er det i praksis dit problem at bevise at det ikke var dig, da anklageren vil have nemt ved at pege på krypteringen og sige at det må være dig der har gjort det.

Med åbent WiFi kan du nemt påpege at overtrædelsen kan være begået af hvem som helst inden for 50 meters afstand. Det er ærgerligt at loven giver denne klare motivation til at give angribere fri adgang, men det er desværre den nuværende situation.

Det bedste fra begge verdener kan opnås med en feature mange routere understøtter; med understøttelse af et krypteret og et separat åbent netværk samtidigt kan en angriber nemt bruge din åbne forbindelse uden at få adgang til dine data på dit lokale netværk. Han kan selvfølgeligt stadig bryde din kryptering, men risikoen er lavere når han frit har adgang til en åben forbindelse.

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere