Pistoler, hash og kokain: Dansk politi lukker pushersite med tråde til det mørke net

Illustration: Mads Lorenzen
Siden var umiddelbart et slaraffenland for kriminelle eller misbrugere.

Det danske og tjekkiske politi har i fællesskab lukket en side, der blev brugt til at sælge hårde stoffer og våben mellem kriminelle.

Siden Atlayo.com har ladet adskillige brugere sælge og efterspørge stoffer i stor stil på, indtil den blev lukket og flere bagmænd og kunder blev anholdt af det danske politi.

Det fortæller en anonym tipper, hvis identitet er kendt af Version2. De efterfølgende screendumps er taget af samme tipper, inden siden blev lukket i juni.

Det tyder da også på, at der har været godt gang i butikken, og at det ikke kun var små fisk, der brugte sitet til deres ugerninger. Flere af sælgerne praler med et stort netværk, og at de ‘bringer ud til det meste af Danmark’.

»Vi bringer ud til Jylland, Fyn og Sjælland. DET HER DET EN BIG MAN TING,« skriver en af de mange sælgere på sitet.

Atlayo befandt sig i det åbne, indekseret af Google og adskillige danskere har søgt efter sitet, hovedsagelig i jagt på hash:

Artiklen fortsætter after billedet

Illustration: Mads Lorenzen

Adskillige illegale varer på hylderne

Og er man pusher i Danmark, lader det til at have været det rigtige sted at købe ind. På Atlayo.com kunne man købe alt fra ecstasy til hash, kokain, amfetamin og MDMA i relativt store mængder.

Artiklen fortsætter after billedet

Illustration: Version2, Mads Lorenzen

Og skulle man beskytte varerne, kunne man købe en pistol eller to med:

Artiklen fortsætter after billedet

Illustration: Version2, Mads Lorenzen

Atlayo.com var ikke kun til stoffer. Selve det ulovlige marked gemte sig bag et væld af forumsider, fortæller Version2’s tipper. Man skulle med andre ord vide, hvor man skulle lede. Det er generelt for denne type sider, fortæller tipperen, der har bevæget sig rundt i det mørke internets afkroge.

Kommunikation over krypterede tjenester

Kommunikationen mellem en potentiel sælger og køber foregik, som det også fremgår af billederne, over tjenesten Wickr, der fungerer ligesom en blanding det mere mainstream Snapchat, hvor billeder og beskeder slettes efter nogen tid og Signal, der er en udbredt, krypteret beskedtjeneste.

Med en kode får eventuelle interesserede adgang til en chatkanal, der kun er åben i et vis stykke tid.

Og så kan man handle i ro og mag. Men ikke alle på Atlayo var lige forsigtige - flere afslørede deres telefonnumre i diverse opslag, og politiet kunne også fortælle over for Berlingske, at de regner med at hive fat i en række ‘kunder’ på Atlayo.com den næste tid.

Artiklen fortsætter after billedet

Illustration: Version2, Mads Lorenzen

Version2’s tipper fortæller også, at mange af billederne på Atlayo indeholdt metadata, der præcist kan fortælle, hvornår billedet er taget, hvor den kriminelle poserer med enten våben eller stoffer - samt hvilken telefon, vedkommende har. Tipperen har videregivet alle informationerne til politiet.

Spor på det mørke net førte til Atlayo.com

Version2’s anonyme tipper fortæller desuden, at det var et spor i en efterforskning af et specifikt kriminelt individ mistænkt for at ville købe våben til et attentat i Danmark, der ledte vores tipper ind på Atlayo.com.

Sporet stammede fra det mørke net, hvor tipperen havde fulgt den mistænktes små aftryk - blandt andet ved at holde øje med, hvad den mistænkte kaldte sig. Med et hjemmebygget indekseringsværktøj til det mørke net kunne tipperen derfor følge den mistænktes færden, efterhånden som vedkommende oprettede sig rundt omkring på både det lyse og mørke net.

Herunder altså på Atlayo.com, der faktisk ikke lå på det mørke net.

Det understreger, at nok er man anonym på Tor, men man sætter altid fingeraftryk, der kan genkendes - selv på Tor. Men det er en anden historie.

Det er ikke lykkes Version2 at indhente en kommentar fra politiet inden deadline.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Børge Svingalius

Troede at ord som UDSALG, RABAT og TILBUD var forbeholdt supermarkedeskæder og møbelforretninger, men det lader til at selv underverdenen ligger under for kapitalismens og globaliseringens vold.

"Udlodder lige nu 5! x hård AMF fra Østrig + en bling bling sidebøsse! - Skriv navn og telefonnummer i kommentarfeltet herunder for at være med i konkurrencen!"

  • 3
  • 0
#2 Michael Cederberg

Troede at ord som UDSALG, RABAT og TILBUD var forbeholdt supermarkedeskæder og møbelforretninger, men det lader til at selv underverdenen ligger under for kapitalismens og globaliseringens vold.

Kapitalisme fungerer fordi den reflekter menneskets natur. Af samme grund falder implementation af modsatrettede ideologier fra hinanden fordi det går imod menneskets natur.

  • 1
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere