Piratpartiet mangler 19.835 underskrifter for at stille op til valg

Det eneste danske parti med it-politik som mærkesag har ikke underskrifter nok til at stille op til folketingsvalget.

Der er rigtig lang vej fra de 165 indsamlede til de 20.000 krævede underskrifter. Derfor bliver der ikke mulighed for at sætte kryds ved Piratpartiet på stemmesedlen til folketingsvalget 15. september.

»Det er rigtigt, at vi ikke har nok underskrifter til at stille op, og det er også højst tvivlsomt, om vi får det,« siger næstformand i Piratpartiet Jeppe Winther til Version2.

Piratpartiet er det eneste politiske parti i Danmark, der har it-politik placeret øverst på dagsordenen. Og det ærgrer næstformand Jeppe Winther, at hans mærkesager ikke ligger højere på de øvrige partiers dagsorden, når Piratpartiet ikke får mulighed for at bringe sagerne op i Folketinget efter valget.

»Nu må vi kigge på de andre politikere og se, om der er enkeltpolitikere, der kan repræsentere vores holdninger,« siger Jeppe Winther.

Har du nogen bestemte i kikkerten?

»Ikke nogen, jeg vil nævne ved navn, nej.«

Hvad er det vigtigste, Piratpartiet ønsker?

»Vi vil forsøge at beholde internettet frit. Det skal være et et medie for fri og privat information på linje med andre medier, men lige nu er det truet lige nu og under pres fra mange sider. Under dække af trusler om pædofili og terrorisme skærer politikerne ned på vores rettigheder, og det vil vi gerne have ændret,« siger Jeppe Winther til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Leopold

Kan det overhovedet lade sig gøre når nu valget er udskrevet? Borger.dk har en lidt kryptisk formulering om at partiet, efter kravet om underskrifter er opfyldt, skal anmeldes til indrigsministeriet senest 15 dage inden valget. Men hvad det kræver at få godkendt underskrifterne er ikke nærme forklaret.

https://www.borger.dk/Emner/samfund-og-rettigheder/politik-og-valgsystem...

 • 0
 • 0
#2 Esben Madsen

F.eks. til IT-partiet, Informationspartiet, Rettighedspartiet, Frihedspartiet eller andet der ikke indeholder ordet pirat, så kunne man forestille sig at de ville have lettere ved at samle folk - pirat lyder af "noget ulovligt" for de fleste og derfor vil det være sværere at blive taget seriøst i mange sammenhænge...

Bortset fra det, så lad os da få spredt budskabet og se om ikke der kan skaffes underskrifter - selvom jeg nok næppe vil stemme på dem, kan det kun være en god ting at få et parti med IT, privatliv og forbrugerrettighedspolitik på banen - og hvis de pludselig får 20.000 underskrifter på ingen tid, så skal medierne også nok give dem lidt taletid :)

Underskrifter kan åbenbart gives "elektronisk" (print, skan, email), så man behøver ikke engang særlig meget arbejde... http://www.piratpartiet.dk/underskrift

 • 5
 • 0
#4 Esben Madsen

Jeg bemærkede lige hvorfor de nok ikke når det... efter første indsendning står der: "Når formularen efter et par uger kommer retur fra dit lokale folkeregister, skal du sende den tilbage til Piratpartiet"... Men det er dælme også ved at være noget tid siden man har hørt fra dem... de skulle nok have været lidt aktive da valgrygterne begyndte at svirre, hvis de ville noget... og underskriftstallet er sidst opdateret i maj 2010, så det kan nok ikke bruges til meget alligevel... lever de overhovedet endnu, eller var det blot en døgnflue?

 • 0
 • 0
#5 jeppe winther

Ja, problemet er ikke at samle 20.000 underskrifter, problemet er at få kontakt til 20.000 folk der vil underskrive, modtage et brev, og smide dette i et nyt brev og sætte et frimærke herpå (eller, som nævnt, scanne det og sende det elektronisk). Samtidig er det et problem at CPR-nummer skal opgives: Piratpartiets "kernevælgere" (hvis man kan snakke om sådanne) vægter privatliv og privatsikkerhed højere end gennemsnittet, og er derfor ikke glade for at dele ud af forventet fortrolig information. Valgloven tjener sit formål; at forhindre et nyt 1973 valg.

Og så tror jeg ikke det er helt forkert at sige, at Piratpartiet i Danmark, som det fandtes for et år siden, ikke rigtig eksisterer mere. Aktivitetsniveauet nåede aldrig kritisk masse, og faldt lige så stille fra hinanden igen.

 • 0
 • 1
#7 Jesper Lund

Er det virkelig korrekt at Folkeregistret i bopælskommunen skal verificere rigtigheden af underskriveren?

Ja. Officielt har Folkeregisteret i kommunen en kort frist på et par dage til at sende blanketten videre, men der er historier fremme om at det langt fra overholdes. Partiet Fokus mener selv at de har indsamlet over 20000 underskrifter, men ifølge partiet ligger hovedparten og svømmer i de kommunale folkeregistre.

Det virker som om at det danske piratparti er gået i stå, så det er næppe kommunal langsommelig som er skyld i at de ikke stiller op denne gang.

Nu hvor cirka 75% af vælgerbefolkningen har fået en digital "signatur", kunne man godt overveje en lidt smidigere model. Hvis der var vilje til det kunne man også lave en digital model, hvor hver borger kun kan være stiller for et parti, men at borgeren omvendt kan gøre dette uden at staten kan registrere borgerens identitet. I det nuværende system kan Piratpartiet ikke garantere de 165 stillere at de ikke bliver registreret hos PET (PET har tidligere interesseret sig for hvem der var stillere for nye partier).

 • 0
 • 0
#8 Peter Jespersen

Jeg troede at man havde sikret sig de tredive tusinde underskrifter (man skyder gerne over de tyve tusinde da en del af de indsendte underskrifter gerne bliver afvist) for længe siden - men de er måske kommet over sidste salgsdato siden at det er under de to hundrede der er i hatten nu ?

 • 0
 • 0
#9 Adrian Grau

Umiddelbart syntes jeg at antallet underskrifter der mangler er 100% det samme tal der stod før jeg gav dem min underskrift for et halvt års tid siden. Noget kunne altså tyde på at de ikke har modtaget/registreret min underskrift

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere