Piratkopi-sag breder sig til Merlin.dk og Happii.dk

Illustration:
De to hjemmesider Merlin.dk og Happii.dk, har ligesom Dansk Supermarked solgt piratkopierede Amiga-spil med tilhørende joystick. Spillene bliver nu fjernet fra hjemmesiderne.

Elektronikhjemmesiderne Merlin.dk og Happii.dk, der begge er ejet af firmaet Proshop, har solgt crackede Amiga-spil. En gennemgang af de to elektronikhjemmesider viser, at Merlin.dk og Happii.dk har solgt et joystick med tilhørende cd. På denne cd findes en række af 1980’erne klassiske Amiga-spil, men screendumps viser, at der er tale om piratkopier.

Det er tale om det samme produkt, som Version2 tidligere afsløret Dansk Supermarkeds kæder Netto, Føtex og Bilka i at sælge.

Læs også: Netto lader piratspil blive på hylderne

Hos elektronikkæderne Merlin.dk og Happii.dk erkender direktør Morten Buch dog, at de piratkopierede Amiga-spil er sluppet igennem deres gennemsyn, da Version2 konfronterer ham med oplysningen

»Vi mener, det er fuldstændig uacceptabelt, hvis vi har solgt piratkopierede Amiga-spil. Vi har rigtig mange varer, og her er der tilsyneladende smuttet et joystick forbi vores kontrol,« siger Morten Buch, direktør for Merlin.dk og Happii.dk, til Version2.

På baggrund af Version2’s henvendelse har Merlin.dk og Happii.dk nu valgt at trække produkterne tilbage, så man ikke længere kan finde knappen ’køb’ på hjemmesiderne.

Dermed lægger han indirekte pres på Dansk Supermarked, der fortsat hat retro-joysticket med en tilhørende pirat-cd på hylderne.

Danske spil også i klemme

På cd’en finder man også to danskudviklede klassikere, Hybris og Battle Squadron, som er skabt af firmaet Cope-Com. Spilfirmaet er allerede i gang med at indsamle information omkring salget, og de står til at politianmelde Dansk Supermarked. Spiludvikler og medejer af Cope-Com, Torben B. Larsen, mener, at hvis de ikke tager initiativ nu, så sker der aldrig noget på området.

»Vores vurdering er, at det her marked for gamle retrospil på nogle fronter er temmelig urent. Og den her piratkopierede Amiga Classix-cd beviser jo netop det,. Derfor er vi nødt til at handle hurtigt« siger Torben B. Larsen til Version2.

Snørklet værdikæde

Morten Buch fra Merlin.dk og Happii.dk er ked af salget, men han mener samtidig, at den lange kæde af producenter og leverandører kan være årsagen til, at spillene er sluppet ud til forbrugerne.

»Vi har at gøre med en værdikæde, som kan være temmelig snørklet. Den vil vi selvfølgelig nu tjekke op på, og så vil vi diskutere, om vi stadig ønsker den samarbejdspartner,« siger direktør Morten Buch til Version2.

Hos Cope-Com mener Torben B. Larsen, at rigtig mange firmaer lige nu uberettiget spinder guld på de gamle retrospil. Det skyldes, at jubilæum og genudgivelser af både Commodore 64,- og Commodore Amiga-spil har pustet nyt liv i lysten blandt forbrugerne til at kæmpe sig gennem de gamle baner. Men de nuværende markedsvilkår er meget uheldige.

»Fantasibegreber som abandonware og andre holder jo ikke, når vi ser på området med juridiske briller. Jeg vil faktisk kalde det en baggårdssjargon, som mildest talt er ufin,« siger Torben B. Larsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Esben Madsen

Der er nok næppe tvivl om at alle dem der har videresolgt de her joystick ikke lige har været opmærksomme på at der var pirateri involveret... og det her er så den korrekte måde at reagere på i modsætning til dansk supermarkeds arrogance: "Ups, det er naturligvis ikke i orden, og de bliver fjernet med det samme" - forretningen har her (må man formode) trods alt været i god tro indtil de blev gjort opmærksom på det... dansk supermarked gik til gengæld fra god til ond tro da de fortsatte salget... og de store skurke er naturligvis Magnussoft, der har været dumme nok til at sammensætte og kræve penge for noget, der tydeligt er piratkopieret...

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Det er måske lige snævert nok at fokusere på "småsælgere" som Netto, når kombinationen af joystick og "Amiga Classix" sælges mange forskellige steder, som fx også på Amazon. Jeg kan godt forstå om indkøbere ikke har ment at de skulle kikke indholdet efter i sømmene.

 • 0
 • 0
Ole Olsen

En eller anden fortæl mig hvor man kan købe dette produkt? Synes ik at kunne finde den nogen steder...

Det har også fået god reklame her på siden :o) Så det "tilfældigvis" i Føtex i går, men syntes det så temmeligt uinteressant ud. En indbygget computer, spil på en ROM, samt en HDMI ville have været interessant, men dette skal installeres og køre på en PC... og så mener jeg man lige så godt køre noget MAME.

 • 0
 • 0
Bjarne Hjortø

Der er rigtigt mange af de her produkter, men det der gøre Joysticks fra Magnussoft falder igennem er jo de rent faktisk stadig har Crack intros og trainers på deres spil. Andre samlinger fra dem er med op til 185 spil på, de har jo ikke spurgt en eneste om det er ok de er på, de har bare hentet det ned og tjent kasse på andres arbejde.

 • 0
 • 0
Deleted User

Hvor om end alt er, kan man sige, at det der kunne virke dragende til, hvorfor retro spil og de årgange, er på vej tilbage er noget så enkelt som uskyldighed. Den uskyldighed og lette tilgang til computeren fra dengang af, var massivt præget af facination, innovation og uskyldig nysgerrighed, hvorimod vi i dag bombarderes med evige updateringer, virusangreb, hacks osv. Alt sammen kogt, i en stor pærevælling af u-brugervenlig frygt. Måske ikke så overraskende at retro og uskyldigheden er på stærk fremmarch ;) Med det retro joystick + spil, får man en lille "bid" af den uskyldighed, imo ;)

 • 0
 • 0
Bjarne Hjortø

Uskyldige var vi nok ikke, men ja det meget sjovt at se, hvordan vi æder den her retro bølge, men omvendt så er nogle af de her spil bare så gode, at det ikke betyder så meget om grafikken er 20 år gammel, for gameplayet holder.

Det er lidt ligesom og komme forbi nogle bestemte arcade maskiner, nogle af dem er du bare nød til og smide en 5 eller 10er i, kom forbi en Outrun og Bubble bobble i sidste uge og det kostede mig 10pund inden jeg kom videre... :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere