Et forslag om at logge danskerne færden ved hjælp af masteoplysninger fra deres mobiltelefoner, som justitsminister Søren Pind skitserede fredag formiddag, møder massiv kritik fra både organisationer og opposition.
Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International var med på det møde i Justitsministeriet, hvor embedsmænd og Rigspolitiet fremlagde forslaget, og juridisk konsulent Claus Juul lægger ikke fingrene imellem.
»Det ligner en enhver østtysk efterretningsofficers vådeste drøm,« siger han.
»Der er jo ikke tale om en mindre tæt overvågning end den sessionslogning, som ministeren siger, at han har gjort op med. Tværtimod forekommer lokationslogningen at være mere vidtgående.«
Amnesty International kritiserer, at der slet ikke er nogen retspolitisk diskussion af det rimelige i at foretage en omfattende registrering af, hvor danskerne befinder sig et halvt år tilbage i tiden.
»Det er fantastisk vidtgående at overvåge en hel befolkning,« mener Claus Juul.
En GPS-chip i nakken
Han er helt på linje med internet-aktivisten Christian Panton, der også deltog mødet med Rigspolitiet og Justitsministeriet.
»Det er, som hvis alle borgere får en GPS-chip i nakken,« siger han.
Christian Panton har ligesom Ingeniøren/Version2 søgt registerindsigt i sine mastedata hos TDC. De viser, at selskabet gemmer kundernes position gennemsnitligt mellem 50 og 100 gange om dagen, uanset om de foretager opkald eller ej.
Det har Christian Panton klaget til Erhvervsstyrelsen over, men styrelsen er ikke færdig med at behandle klagen. Nu bliver TDC's praksis i stedet et lovkrav.
»Hvis jeg var journalist, ville jeg lægge min mobiltelefon hjemme i skuffen, når jeg skulle mødes med en kilde. Det her forslag er så indgribende i vores privatliv,« siger han.
Alternativet: Går mod alt, hvad vi bygger samfundet på
Det samme siger formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund.
»Det er ekstremt indgribende, fordi de oplysninger i praksis vil blive registreret hele tiden, så i praksis er der tale om en fuldstændig kortlægning af vores færden i det fysiske rum,« siger han.
Alternativets it-ordfører, René Gade, er særligt fortørnet over, at Søren Pind ikke klart fortæller, hvor omfattende registrering af danskernes forslaget indebærer.
»Jeg har stor respekt for, at vi har en justitsminister, der vil bekæmpe organiseret kriminalitet. Men det her forslag går mod alt, hvad vi har bygget Danmark som samfund på, når staten og politiet kan følge og spore borgerne. Det passer overhovedet ikke med de rettigheder, vi skal have som mennesker,« siger han.
»Vi sikrer, at vi kan fange et fåtal, mens 99 procent af os bliver masseovervåget.«
Gør en ulovlig praksis lovlig med et pennestrøg
Også SF er fortørnet.
»Vi synes, at det går for vidt. Logningen vil give et ekstremt detaljeret indblik i, hvor folk er henne,« siger retsordfører Lisbeth Bech Poulsen.
»Det er meget omfattende, og der tegner sig et mønster af, at når Søren Pind ser ulovlige praksisser, så lovliggør han dem med et pennestrøg,« tilføjer hun med henvisning til klagen over TDC's nuværende logning.
Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Socialdemokratiets retsordfører, Stine Bramsen. Dansk Folkeparti har over for Berlingske Tidende bakket op om forslaget, og alle kilder, som Ingeniøren har talt med, forventer, at det bliver stemt igennem Folketinget af i hvert fald Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.
Det lykkedes fredag ikke at få en kommentar fra hverken Justitsministeriet eller Søren Pind. Han har understreget, at der endnu kun er tale om en skitse til kommende regler, og at lovforslaget først vil blive fremlagt i det nye år.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.